Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale din Rusia cu 87,97 la sută

Prin Cuba lui Fidel Castro: Afacerea Ochoa

1. Arestarea unui general erou

În regimurile comuniste, marile evenimente din adîncuri răzbat la suprafaţă doar ca fapte de presă mărunte, cînd nu răzbat deloc.
14 iunie 1989. Granma, Oficiosul Partidului Comunist Cubanez, tipăreşte pe pagina întîi de jos, în chenar, ştirea venită de la Ministerul Forţelor Armate Revoluţionare (MINFAR), potrivit căreia generalul de divizie Arnoldo Ochoa Sanchez „a fost arestat şi e anchetat pentru comiterea unor fapte grave de corupţie şi deturnarea necinstită a unor resurse economice”.

Pentru membrii nomenclaturii, dar şi pentru cubanezii simpli, ştirea are toate datele unei explozii nucleare.
Generalul Arnoldo Ochoa nu e un intelectual disident, nici măcar un anonim.
E o vedetă a Cubei lui Fidel Castro.

Născut în 1941, într-o familie de fermieri, Ochoa devine membru al M26, organizaţia revoluţionară fondată şi condusă de Fidel Castro. În 1958 se alătură Armatei Rebele din Sierra Maestra, în coloana condusă de Camilo Cienfuego. Sub conducerea acestui querillos legendar, participă la bătălia decisivă de la Santa Clara. În 17 aprilie 196, după victoria Castrismului, se remarcă în Bătălia de la Playa Giron. Absolvent al Academiei Militare Frunze, de la Moscova, Arnoldo Ochoa e unul dintre cei trimişi de Fidel Castro să sprijine şi chiar să organizeze mişcări de gherilă în lume, sub semnul credinţei în misiunea revoluţionară a Cubei.

În 1963 e şeful expediţiei cubaneze pentru sprijinirea Algeriei împotriva Marocului. 1965 îl găseşte, pentru scurt timp, alături de Che Guevara în Zair. Doi ani după aceea, pleacă în Venezuela, pentru a forma şi antrena acolo o mişcare de guerilă.

La întoarcerea din Venezuela devine şeful Armatei din Havana. Nu stă mult în ţară. În 1975 e trimis să conducă intervenția Cubei în Angola, împotriva FNLA. Succesele de pe frontul de aici fac ca în 1976 să fie promovat general de divizie.

În 1977, o nouă misiune internaţionalistă a generalului Arnoldo Ochoa:
Comandă Forţele expediţionare Sovietice din Etiopia în războiul acestei ţări cu Somalia.
Comandant plin e generalul sovietic Vassili Ivanovici Petrov.
Talentul de tactician provoacă respectul ruşilor dar şi al militarilor cubanezi.

La întoarcerea în ţară, în 1980, devine deputat şi ministru adjunct al MINFAR pentru învăţămîntul militar.
După doi ani în Nicaragua (1983-1985) ca şef al consilierilor militari cubanezi pe lîngă sandiniști, devine, în martie 1986, ministrul adjunct al MINFAR, responsabil cu misiunile externe ale Armatei cubaneze.
Altfel spus, răspunde de expediţiile militare cubaneze în lume, dar şi de operaţiunile mai mult sau mai puţin secrete ale Cubei în Africa şi-n America Latină.

În noiembrie 1987 e trimis în Angola ca şef al Misiunii Militare Cubaneze pentru a stăvili ofensiva UNITA, sprijinită de Africa de Sud.
Îşi sporeşte legenda de comandant militar, cîştigînd bătălia decisivă împotriva trupelor sud-africane de la Cuito Canavale.

În ianuarie 1989, după încheierea Acordurilor de pace, revine în Cuba victorios.
E de nouă ori decorat pentru activitatea sa. În ianuarie 1984, primește titlu de Erou al Republicii Cuba, dat de Fidel Castro. Tot Fidel Castro îi dă ordinul Maximo Gomez, în primul Grad.

Şocul provocat de ştirea arestării sale e cu atît mai mare cu cît Arnoldo Ochoa se pregătea să ia comanda Armatei Occidentale, cea mai importantă dintre cele trei Armate ale Cubei (Armata Orientului, la Est, cu sediul la Santiago de Cuba, Armata Centrală, cu sediul la Monanzar, şi Armata Occidentului, la Vest, cu sediul la Havana).

Numirea sa fusese deja aprobată de CC al PC Cubanez, de Comisia de Control al Cadrelor, şi, evident de Fidel Castro.
Semne ale numirii sale iminente răzbat şi la suprafaţă.

În 28 aprilie 1989, Raul Castro, ministrul MINFAR, şi Arnoldo Ochoa îşi încheie turneul de preluare a Comandamentului.
La 1 mai 1989, cei doi asistă împreună la Ziua Muncii, sărbătorită, festiv şi revoluţionar, la Camaguey.
E drept, după aceea numele lui dispare din ziare, dar asta, în Cuba, e ceva obişnuit, mai ales cînd e vorba de un general specializat în misiuni secrete.
Iată-l acum arestat şi anchetat şi nu pentru înaltă trădare, ci pentru corupţie, acuzaţie în violent contrast cu viaţa modestă pe care o duce generalul la Havana.

(Va continua)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *