Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Prin tribunale ca prin viață | Apărarea dreptului la apărare

Mai multe dosare, larg mediatizate în ultima vreme, au scos la iveală o serie de practici în cadrul procedurilor penale, care încalcă exercițiul liber al profesiei de avocat și principiile statului de drept.

Acest mesaj vine din partea unui număr mare de Barouri Europene, care invită familia juridică lărgită să trimită un semnal puternic în România că nu vor fi tolerate încălcarea principiilor statului de drept, a drepturilor fundamentale la apărare și la un proces echitabil.
Astfel, reprezentanții organizațiilor profesionale ale avocaților din 27 de țări au sărit în sprijinul avocaților români când au observat că în România este încălcat dreptul la apărare.

Dar ce s-a întâmplat?
Totul a început, atunci când avocații români și-au arătat nemulțumirea după motivarea Deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție și a argumentelor aduse de judecătorii Înaltei Curți care a condus la condamnarea la închisoare a colegilor noștri din dosarul „Ferma Băneasa”.

Imediat după condamnarea avocatului Robert Roșu la pedeapsa închisorii cu executare, au urmat o serie de mișcări demarate de UNBR, dar și de reprezentanții organizațiilor profesionale ale avocaților europeni, reuniți la Viena, care și-au exprimat îngrijorarea față de încălcarea gravă a drepturilor avocaților în România.

„Reprezentanții organizațiilor profesionale ale avocaților din 27 de țări, reuniți la Viena cu ocazia celei de-a 49-a Conferințe a președinților europeni, din 12 februarie 2021 au adoptat o rezoluție prin care fac apel către autoritățile române să respecte drepturile avocaților și garanțiile independenței acestora și își exprimă îngrijorarea pentru încălcarea gravă a drepturilor avocaților și a statului de drept, prin:

Identificarea avocaților cu clienții lor și, prin extensie, cu afilierile politice ale clienților lor sau cu infracțiunile de care aceștia sunt acuzați;
Acuzarea avocaților pentru „delicte de opinie”, pentru raționamentele juridice pe care le-au avut în vedere în susținerea intereselor clientului și pentru demersuri făcute în exercițiul normal al profesiei;
Încălcarea secretului profesional prin convocarea avocaților la audieri în calitate de martori, în dosare îndreptate împotriva clienților lor și prin percheziții abuzive la sediile profesionale, de unde sunt ridicate documente en gros, chiar dacă nu au legătură cu ancheta;
Încălcarea principiului egalității de arme prin practica devenită sistemică a transmiterii dosarului cauzei la unitatea de parchet în vederea analizării posibilității exercitării căii de atac, precum și în vederea motivării căii de atac, în condițiile în care acest drept nu este recunoscut în egală măsură și apărării și fără garanții privind păstrarea integrității probelor din dosar;
Acuzarea avocaților care au folosit în exercițiul profesiei în fața autorităților hotărâri judecătorești definitive și irevocabile considerate greșite de către procurori;
Practica motivării cu întârziere a hotărârilor judecătorești, astfel încât persoana condamnată nu poate exercita căile de atac prevăzute de lege într-un termen rezonabil și este împiedicată a se adresa instanțelor internaționale.”

Sursa: Baroul București

De asemenea, la data de 5 mai 2021, Federația Barourilor Europene (FBE) a adoptat o Rezoluție prin care solicită autorităților române respectarea drepturilor avocaților, a independenței acestora și a statului de drept, în conformitate cu Rezoluția 2348(2020) privind principiile și garanțiile aplicabile avocaților și Recomandarea 2188 (2020) a Comitetului Permanent al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

În urma demersurilor dnei. av. Stanca Gidro, consilier UNBR și președinte al Comisiei Barourilor de Est din cadrul FBE, rezoluția va fi trimisă către Președintele României, Consiliul Superior al Magistraturii, Guvernul României și către Prim-Ministrul României.

Redăm textul Rezoluției FBE:

„Federația Barourilor Europene
Comisia Barourilor din Estul Europei

Rezoluția Comisiei barourilor din Estul Europei și a Comisiei pentru drepturile omului din cadrul Federației Barourilor Europene

Federația Barourilor Europene (FBE), care reprezintă 250 de barouri membre din Europa și avocații lor, cu un milion de membri, luând în considerare protestele avocaților care au avut loc în România în ultimele luni, ca urmare a hotărârii judecătorești în dosarul „Ferma Băneasa”, își exprimă îngrijorarea pentru încălcarea gravă a drepturilor avocaților și a statului de drept, prin:

– identificarea avocaților cu clienții;
– urmărirea penală a avocaților pentru delicte de opinie;
– încălcarea principiului autorității lucrului judecat;
– audieri ale judecătorilor în calitate de martori, pentru a demonstra ilegalitatea propriilor decizii în cazuri conexe.

Solicităm autorităților române respectarea drepturilor avocaților, a independenței acestora și a statului de drept, conform Rezoluției 23488 (2020) și Recomandării 2188 (2020) a Comitetului permanent al Adunării parlamentare a Consiliului Europei.

Federația Barourilor Europene
Comisia Barourilor din Estul Europei”

Sursa: UNBR 

În concluzie, avocații, barourile și UNBR solicită respectarea standardelor recunoscute național și internațional privind libertatea de exercitare a profesiei de avocat. Să nu uităm că principalul beneficiar al apărării făcute de avocat este întotdeauna cetățeanul și statul de drept. De aceea, avocatul trebuie apărat când exercită această misiune, iar acest lucru trebuie conștientizat și de societate.

Mai multe detalii puteți urmări, duminică, 23 mai 2021, de la ora 21.00, la A7TV în emisiunea „Prin tribunale ca prin viață” cu Mihaela Olaru „Respectarea statului de drept și a independenței avocaților în România”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Prin tribunale ca prin viață | Apărarea dreptului la apărare”

  • Bine punctat.Din păcate observ că puțini jurnaliști mai fac referire la acest caz strigător la cer.Bine că mai există și deontologi ca dumneavoastră.Vorba aceea: eu îmi fac partea mea-stiti povestea cu colibriul și incendiul.Respectele mele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *