În fiecare marți, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial. Seara, de la 21:15, participă la un podcast, tot pe Canal33, moderat de Alexandru Răducanu

Prin tribunale ca prin viață | Ce face școala pentru tinerii care trec prin acte de violență fizică și psihologică în sânul familiei, vă las pe dumneavoastră să trageți concluziile!

Sunt îngrijorată și nu pot să cred că un cadru didactic, diriginta unei eleve din județul Vâlcea, poate avea o asemenea exprimare, citez: „Nu era atât de bătută, dar a venit la școală și bătută de tatăl ei… a venit o singură dată bătută la școală. Fata provine dintr-o familie ciudată,  pentru că părinții nu sunt căsătoriți…”

Sunt indignată de modul cum gândește un cadru didactic, diriginta unei eleve de 15 ani care avea mare nevoie de suport din partea acesteia. Îmi dau seama că tânăra și-a pus capăt zilelor, pentru că nu a găsit un dram de afecțiune nicăieri. Ce face școala pentru tinerii care trec prin acte de violență fizică și psihologică în sânul familiei, vă las pe dumneavoastră să trageți concluziile! Desigur, nu generalizez! Și încă ceva, o întreb pe doamna dirigintă: Ce înțelegeți doamnă prin „familie ciudată”? Ce reprezintă pentru dumneavoastră instituția familiei?

La începutul săptămânii, în unul din drumurile mele spre instanță, în mașină, ascultam la radio, o discuție cu privire la sinuciderea unei eleve dintr-o localitate din județul Vâlcea. Intervenția telefonică a dirigintei vă spun că m-a cutremurat. Cum poate un dascăl să aibă o asemenea abordare, să vină cu explicații puerile și fără să transmită puțină compasiune!

Doamne ferește, mi-am zis în sinea mea, oare ce a făcut această femeie pentru a-i salva viața copilei care nu a găsit afecțiune niciunde? Vă spun că acea intervenție telefonică nu mi-aș fi dorit s-o ascult niciodată, deoarece dezamăgirea vine și din partea doamnei inspector școlar general care nu a schițat niciun gest de revoltă, nici un pic de umanitate, ba din contră sau spălat pe mâini. Ce caută în funcții de conducere oameni cărora nici măcar copiii nu le pot ajunge la suflet? Mi-a crescut tensiunea ascultându-le! Doamnelor, copilul trebuie încurajat și susținut. Nu știți cum? Atunci învățați măcar să apelați la specialiști, cereți ajutor specializat la timp și nu mai veniți cu explicații care chiar vă incriminează!

Degeaba spunem acum cu atâta nonșalanță că tânăra era o elevă model, iar vestea morții ei a șocat întreaga comunitate. Nimeni nu a luat atitudine, să meargă să sesizeze autoritățile… Școala avea o imensă responsabilitate, avea obligația să sesizeze Protecția Copilului, Poliția, avea toate pârghiile legale să se implice în mod real în salvarea acestei fetițe…

Ce s-a întâmplat? După cinci zile de căutări intense, vineri, 15 mai, polițiștii au descoperit cadavrul fetei, după ce o localnică ce culegea ierburi medicinale în zonă a alertat autoritățile. Poliţia Vâlcea a confirmat că în acest caz s-a deschis un dosar penal pentru moarte suspectă. Anchetatorii au descoperit în telefonul unui amic al fetei mesaje în care acesta îi povestea că a fost violată de tată şi că mama ştia despre acest lucru, dar nu avea ce să facă. Vecinii au povestit că era crunt bătută. Toată lumea ştia.

Vreau să înțeleagă orice persoană care are sau nu o funcție în sistemul educațional, că rolul său este să asigure inclusiv protecția elevilor și să semnaleze cazurile de violență profesioniștilor (psihologul şcolar şi asistentul social), precum şi autorităţilor competente, numai așa pot fi luate măsuri de protecție şi de ajutor care să înlăture cauzele abuzurilor și să salveze viața copiilor.
Profesorul, printr-o observare atentă, poate sesiza efectele unor violențe la care elevul a fost supus în afara mediului şcolar. În cazul elevei din județul Vâlcea care s-a sinucis, aștept cu interes ancheta demarată de procuror, poate fi un caz școală ca să nu mai existe atâta bâlbăială și incompetență. Iar părinții, sper să aibă conștiința împăcată cu privire la modul în care au încercat să-și salveze fetița, sigur, dacă o au.

Am văzut atâtea în anii petrecuți prin școlile și liceele din București cu proiectul de educație juridică în școli „Viața fără Violență”! Am observat că adolescentul doreşte să fie înţeles, are nevoie de dragoste, de securitate afectivă, chiar dacă de cele mai multe ori el nu recunoaşte şi nu exprimă acest lucru. Dialogul părinţi-copii şi profesori-elevi, este absolut necesar.

În condiţiile unui mediu familial instabil, conflictual, tensionat şcoala poate reprezenta pentru elev o a doua şansă. Respectarea regulilor de către toți factorii implicați: elevi, profesori, părinți, reprezintă o condiţie a socializării, care înseamnă a învăţa să trăiască împreună în relaţii de respect reciproc, excluzând violenţa.

Am ajuns la instanță cu o durere în suflet și în pledoaria mea în fața judecătorului, într-un context favorabil, mi-am exprimat toată revolta pe care mi-a generat-o cazul elevei care a pierdut lupta cu viața.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Prin tribunale ca prin viață | Ce face școala pentru tinerii care trec prin acte de violență fizică și psihologică în sânul familiei, vă las pe dumneavoastră să trageți concluziile!”

 • Portretul Romaniei de azi,si in general al lumii ,unde oamenii au devenit niste masini imune la suferinta altora,cate milioane de lucruri de genu asta nu se petrec oare? Dar pe nimeni nu intereseaza,asta este lumea in care traim,asta este tara,astia suntem noi Romanii,in general,suferinta altora ne lasa reci,mictionam pe suferinta altora,daca te duci sa ceri ajutor,mila,empatie,ti se va spune ca esti fraier,bou,ratat,cum sa ceri asa ceva,numai fraierii fac asa ceva,chiar daca suferi nu arati,ca trebuie sa fii tare,dac liber,erou intre eroi,nu stiu de ce ne mai miram,societatea de azi,si in special Romania este guvernata de legea junglei,supravietuieste cel mai tare,iar cel slab moare.In Romania numai cei puternici au dreptul la viata,cei slabi trebuie sa moara.Ma uitam la ce zicea Catarama,ca nu conteaza cate zeci de mii de morti vor fi de pe urma coronavirusului,afacerile lor ,ale bogatasilor trebuie sa mearga,profitul trebuie sa le vina,cum sa piarda afacerile lor bani,ca sa protejam niste batrani care oricum trebuiau sa moara,iar daca unii tineri mor si ei ghinion,cei slabi trebuie sa moara.Diriginta respectiva e o „romanca neaosa,o romanca verde,adevarata”ce naiba se revolta unii,in Romania cei slabi trebuie sa moara,ce empatie,ce mila,ce intelegere din partea scolii,in Romania trebuie sa fii strong,ce esti muiere occidentala,sa primesti empatie,nu,in nici un caz, trebuie sa fii de fier,esti sange de dac,iar dacii erau viteji nu empatici,ce e aia sprijin de la sistem,empatie,intelegere,astea sunt INTERZISE. 👿 👿 👿

  • Tin minte o faza de acu cativa ani,pe singura linie ferata de viteza pe care o avem in Romania,Magistrala Bucuresti Constanta,cand o mama nevoiasa s a aruncat impreuna cu copilasii ei in fata expresului de Constanta pe la km 30 pe sensul spre Constanta,trenul rula pe acolo cu viteza maxima 160-170 km la ora,si a spulberat tot grupul,mama si copii,evident au venit politistii,legistii,s a dat jos mecanicul,au curatat creieri,mate,maruntaie,de sub rotile locomotivei,au strans ramasitele „cu lopata”,dupa care mecanicul s a suit pe locomotiva,si a dus bine mersi trenu la Constanta,ca si cum nu s ar fi intamplat nimic.Pai asa trebuie sa fie un barbat Roman neaos,ce il impresionezi cu cateva cadavre,neee,nici vorba,omul si a facut datoria,asa trebuie sa se comporte romanii neaosi,ce daca o mama nevoiasa ,de disperare s a aruncat in fata trenului de disperare ca nu avea solutii,si si a dus copilasii cu ea pe cea lume,nu conteaza,erau niste ratati slabi,iar in Romania astia trebuie sa moara,politistii au strans ramasitele,televiziunile au facut rating,iar mecanicul nostru a dus trenul la Constanta cu maxima viteza ,atat de repede incat nu cred ca pana in Constanta au apucat sa se usuce creierii de pe rotile locomotivei,ca omul este si el,dac liber,neavand voie sa fie impresionat de moartea acelor oameni,(nici macar nu l au schimbat din tura cu alt mecanic ca sa continue acela drumul,si mecanicul nostru sa aiba ocazia sa se linisteasca psihic,nu,a trebuit sa continue cursa)ca asa trebuie sa fie un Roman adevarat,erou intre eroi,ca stanca.TRAIASCA ROMANIA,Patria Dacilor Liberi. 😈 😈 😈

   • In Romania mila,compasiunea si empatia sunt STRICT INTERZISE,asta invatam toti din frageda pruncie,din familie,din scoala,chiar din gradinita,de la societate,asta e societatea noastra,asta este ROMANISMUL,ce vreti.

    • De asta mafiotii,golanii,coruptii,interlopii,violatorii,manelistii securecii,marlanii ,curvele,amantele,pitipoancele,incultii reusesc aici sa ajunga in varf,pentru ca ei inteleg lucrulrile de la varsta gradinitei,si inteleg cum sta treaba cu „legea junglei”,se adapteaza din primii ani ai vietii,iar Romania le ofera toate sansele pentru a reusi.Iar ei se impun avant tupeu,fiind nemilosi,stiind ca trebuie sa faci bani prin orce mijloace,avand tupeu,nesimtire,gura mare,impunanduse si cu pumnul,dand si luind mita,cumparand orice si pe oricine,astia suntem ca natie.

 • privind spre inima ta…simt nevoia sa ma contrazic.

  se prea poate ca avocatura nascuta din inima
  sa fie preferata unei exprimari seci
  generate de-o inteligenta artificiala.

  acu…daca m-ai dat mat, m-ai dat.

  Bravo!

  🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *