Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Prin tribunale ca prin viață | Cum vor crește taxele și impozitele de anul viitor

Odată cu intrarea în ultima lună din 2022, imaginea fiscală de ansamblu pentru începutul anului 2023 începe să prindă contur tot mai mult. În momentul de față, deja știm principalele măsuri fiscale stabilite oficial, pentru a se aplica de la 1 ianuarie, însă nu trebuie să uităm că acestea pot fi completate de autorități, prin OUG, pe ultima sută de metri. Despre modificările fiscale aduse de O.G. 16/2022 și cum vor crește taxele și impozitele de anul viitor”, am vorbit astăzi cu Gabriel Biriș, avocat în Baroul București și fost secretar de stat în emisiunea „Oamenii și Legea”, la TVR 1.

Voi prezenta pe scurt cele mai importante modificări și completări introduse prin această Ordonanță:

1. Impozitul pe profit
Se introduc următoarele modificări:

 • – Facilitatea de scutire a profitului reinvestit
  Adică, se extinde facilitatea privind scutirea de impozit a profitului investit și pentru investițiile în active utilizate în activitatea de producție și procesare precum și în activele reprezentând retehnologizare. Această măsură intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023. Aceste active vor fi stabilite prin Ordin al ministrului finanțelor.
 • – Impozitul pe dividende
  Se majorează, începând cu 1 ianuarie 2023, cota de impozitare a dividendelor distribuite/plătite între persoane juridice române, precum și pentru cele distribuite/plătite nerezidenților de la 5% la 8%.

De asemenea, nu vor mai fi scutite de impozit dividendele distribuite/plătite fondurilor de pensii administrate privat și/sau fondurilor de pensii facultative. Simetric, s-a eliminat scutirea de impozit și în cazul plăților de dividende plătite către fonduri de pensii nerezidente.

2. Impozite și taxe locale
Au fost introduse următoarele modificări în materie de impozite și taxe locale:

Introducerea unui nou mod de calcul al impozitului / taxei pe clădiri începând cu anul 2023.
Conform noilor prevederi, în vederea determinării impozitului / taxei pe clădiri, se vor folosi următoarele cote minime de impozitare asupra valorii impozabile a clădirii:

 • a) 0,1% în cazul clădirilor rezidențiale;
 • b) 0,5% în cazul clădirilor nerezidențiale;
 • c) 0,4% în cazul clădirilor utilizate pentru activități din domeniul agricol.

Venituri din chirii – a fost eliminată cota forfetară/deducerea de 40% utilizată la stabilirea venitului impozabil din chirii. În același timp a fost reintrodusă obligativitatea înregistrării la ANAF a contractului de chirie. Modificările intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023.

Transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal – eliminarea plafonului neimpozabil de 450.000 lei și modificarea cotei de impozit:

 • a) 3% pentru proprietățile deținute o perioadă de până la 3 ani inclusiv;
 • b) 1% pentru imobilele deținute o perioadă mai mare de 3 ani.

Modificarea intră în vigoare la 1 ianuarie 2023.

Venituri din dividende – modificarea cotei de impozit de la 5% la 8% (se aplică veniturilor din dividende distribuite după data de 1 ianuarie 2023).

Venituri din jocuri de noroc – modificarea cotelor de impozit:

 • a) 3% până la 10.000 lei inclusiv;
 • b) 300 lei + 20% pentru ceea ce depășește suma de 10.000 lei;
 • c) 11.650 lei + 40% pentru ceea ce depășește suma de 66.750 lei.

Se prelungește aplicarea cotei de 5% pentru livrarea de lemn de foc (în anumite condiții) până la 31 decembrie 2029.

În concluzie, în funcție de cât de mari vor fi modificările privind taxele și impozitele aplicate, rămâne de văzut cât de impozabilă va fi viața românilor!

Mai multe detalii puteți afla, mâine, la ora 13:00, în emisiunea „Oamenii și Legea” difuzată în reluare la TVR 1. Prin urmare, vă așteptăm cu drag de luni până joi, de la ora 06:00 și în reluare la ora 13:00 la TVR 1, unde puteți urmări una dintre cele mai utile emisiuni de educație juridică a cetățeanului .


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *