Odată cu intrarea în ultima lună din 2022, imaginea fiscală de ansamblu pentru începutul anului 2023 începe să prindă contur tot mai mult. În momentul de față, deja știm principalele măsuri fiscale stabilite oficial, pentru a se aplica de la 1 ianuarie, însă nu trebuie să uităm că acestea pot fi completate de autorități, prin OUG, pe ultima sută de metri. Despre modificările fiscale aduse de O.G. 16/2022 și cum vor crește taxele și impozitele de anul viitor”, am vorbit astăzi cu Gabriel Biriș, avocat în Baroul București și fost secretar de stat în emisiunea „Oamenii și Legea”, la TVR 1.
Voi prezenta pe scurt cele mai importante modificări și completări introduse prin această Ordonanță:
1. Impozitul pe profit
Se introduc următoarele modificări:
De asemenea, nu vor mai fi scutite de impozit dividendele distribuite/plătite fondurilor de pensii administrate privat și/sau fondurilor de pensii facultative. Simetric, s-a eliminat scutirea de impozit și în cazul plăților de dividende plătite către fonduri de pensii nerezidente.
2. Impozite și taxe locale
Au fost introduse următoarele modificări în materie de impozite și taxe locale:
Introducerea unui nou mod de calcul al impozitului / taxei pe clădiri începând cu anul 2023.
Conform noilor prevederi, în vederea determinării impozitului / taxei pe clădiri, se vor folosi următoarele cote minime de impozitare asupra valorii impozabile a clădirii:
Venituri din chirii – a fost eliminată cota forfetară/deducerea de 40% utilizată la stabilirea venitului impozabil din chirii. În același timp a fost reintrodusă obligativitatea înregistrării la ANAF a contractului de chirie. Modificările intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023.
Transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal – eliminarea plafonului neimpozabil de 450.000 lei și modificarea cotei de impozit:
Modificarea intră în vigoare la 1 ianuarie 2023.
Venituri din dividende – modificarea cotei de impozit de la 5% la 8% (se aplică veniturilor din dividende distribuite după data de 1 ianuarie 2023).
Venituri din jocuri de noroc – modificarea cotelor de impozit:
Se prelungește aplicarea cotei de 5% pentru livrarea de lemn de foc (în anumite condiții) până la 31 decembrie 2029.
În concluzie, în funcție de cât de mari vor fi modificările privind taxele și impozitele aplicate, rămâne de văzut cât de impozabilă va fi viața românilor!
Mai multe detalii puteți afla, mâine, la ora 13:00, în emisiunea „Oamenii și Legea” difuzată în reluare la TVR 1. Prin urmare, vă așteptăm cu drag de luni până joi, de la ora 06:00 și în reluare la ora 13:00 la TVR 1, unde puteți urmări una dintre cele mai utile emisiuni de educație juridică a cetățeanului .
Lasă un răspuns