Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a fost validat. Turul doi are loc în 8 decembrie cu candidații Călin Georgescu și Elena Lasconi

Prin tribunale ca prin viață | Dacă vrem pace trebuie să ne pregătim de pace

Ceea ce se întâmplă astăzi este peste putința mea de înțelegere, sau mai bine spus peste putința de a accepta ceea ce ni se pregătește, a spus, avocatul Gheorghe Piperea, duminică seara, în emisiunea „Prin tribunale ca prin viață” cu avocat Mihaela Olaru, la A7TV.

Distinsul avocat, a făcut o analiză importantă cu privire la România, care, astăzi se găsește între starea de alertă și starea de criză. Iată ce a spus, citez:

„Starea de alertă care a fost oricum gravă și ne-a dus la situații grave, atât din punct de vedere medical, cât și din punct de vedere economic, precum și din punctul de vedere al omului de rând și al maselor, al democrației și al drepturilor și libertăților și azi descoperim că ceea ni se întâmplă are potențial infinit mai grav decât starea de alertă.

În starea de alertă au fost extrem de multe responsabilități și în momentul de față putem să arătăm cu degetul câțiva responsabili. Printre altele ar trebui să ne pregătim și de o perioadă de proces al pandemiei, inclusiv în plan juridic, dar mai ales moral. În momentul de față acest lucru este pus pe hold, este înghețat pentru că ne confruntăm cu ceva mult mai grav, cu războiul și criza umanitară care se află la granița noastră. În criza umanitară care reflectă teritoriul nostru, sunt zeci de mii de oameni disperați care pleacă din calea bombardamentelor lui Putin, dar ne confruntăm cu ceva mult mai grav, cu tendința leadership-ului nostru politic și civic și militant de a băga bățul prin gard, de a face propagandă, incitare la război. Este exact cuvântul, sintagma, pe care o utilizează codul penal atunci când incrimineză invitația la război.

Sunt oameni care ne spun cu argumente întinse pe pagini întregi că dacă vrem pace trebuie să ne pregătim de război. Eu spun că, „dacă vrem pace trebuie să ne pregătim de pace”. Și dacă vrem omenie trebuie să ne pregătim de omenie.

Pe de altă parte se agită spiritele cu niște proiecte de legii, inclusiv sintagme care nu există nici în Constituție, nici în lege, cum ar fi „starea de criză” și dacă te uiți puțin pe ele te duc la concluzia că mai avem puțin și intrăm în dictatură militară.

Panica, frica, care ne face printre altele, fie să ne așezăm la coadă la pașaporte, aceiași oameni care fac propaganda războiului fug din fața eventualității războiului sau care ne fac să ne așezăm la cozi kilometrice ca să ne facem un plin de benzină și eventual să umplem niște tomberoane, canistre sau damigene de benzină. Omul se pare că a fost bine antrenat, pentru că în această pandemie, oamenii au învățat să fie supuși și au învățat să se supună mai mult sau mai puțin conștient controlului prin frică. Oamenii încă poartă măști, deși nu mai este obligatoriu. În consecință, oamenii pot oricând în momentul de față să fie canalizați în opțiunile lor și să acționeze automat, așa cum s-a întâmplat cu cozile acelea incredibile la benzină. A crescut în trei săptămâni prețul carburantului cu 20%.”

De ce s-a încheiat așa de brusc starea de alertă?
Gheorghe Piperea: „Răspunsul meu este foarte simplu: așa cum a început, la modul artificial, tot așa s-a oprit, în mod artificial! Lumea se întreabă, mai mult sau mai puțin implicați, în toată chestiunea asta, nu trebuia mai degrabă să ne așteptăm la o reducere graduală a acestor restricții? Ori a venit domnul președinte Klaus Iohannis și a spus, gata, pe data de 9 martie se termină cu starea de alertă. Eu aplaud că suntem în afara acestei stări de alertă, dar pe de altă parte nici nu pot să mă întreb care este motivația.”

„Pe de o parte suntem pregătiți psihologic la un eventual război, dar nu știu cu cine am putea să-l facem pentru că tinerii de la 18 la 35 de ani, mai toți, ori sau născut în capitalism, ori și-au petrecut viața în capitalism și nici măcar nu au avut cum să-și imagineze că ar putea face armata. Dar marea problemă care se pune este: ne cheamă la oaste, dar în același timp ni se spune nu aveți griji, sunteți sub umbrela NATO, nu va fi niciun război. Calmi, stați liniștiți, ce să înțelegem de aici, că este cineva deosebit de abil și ne manipulează. Eu văd o sumedenie de oameni, lideri de opinie, mai mult sau mai puțin falși, mai mulți și mai puțin legitimi, oameni care așa au înțeles ei să-și manifeste suportul pentru Ucraina și pentru oamenii din Ucraina, care vorbesc despre faptul că trebuie să-i dăm niște riposte, foarte severe lui Putin ca și cum am putea să facem noi, România, chestiunea asta, dar pe de altă parte se așeză la coadă la pașapoarte ca să plece din țară.

Vă dați seama că dacă într-adevăr va fi mobilizare de luptă, faptul că pleci din țară nu are niciun fel de importanță, că este clar că dacă te cheamă la oaste în 15 zile trebuie să te întorci acasă, iar dacă nu te întorci intri în pușcărie. Bine, unii vor spune că este mai bine să stai în pușcărie decât în armată, dar ca să parafrazez o glumă pe care o vedeți pe net -bomba nucleară are acestă caracteristică: Ce faci când vezi bomba nucleară? Te uiți la ea pentru că data viitoare nu ai cum să o mai vezi. Așa că, chiar dacă ești în pușcărie, sau în război, bomba nucleară oricum ne-a terminat pe toți și de aceea trebuie să ne punem foarte serios întrebarea: acestă stare de panică și acest conflict care într-un fel sau altul ne înghite și pe noi, nu cumva are niște motivații artificiale? Sigur că da, avem un criminal care este o ființă, un demon care a scăpat din iad, mă refer la Putin, dar știți ceva, demonii nu scapă din iad de unii singuri. Există cineva întotdeauna care le deschide porțile și mă întreb aici și nu este o întrebare retorică, cine este mai vinovat, demonul care dezlănțuit fiind face ravagii, sau ăla care ia dat drumul să iasă din iad. Ne punem aceste întrebări.

Probabil că în curând dacă dă Dumnezeu și se termină războiul în Ucraina, ne vom pune aceste întrebări pentru că știți ce ni se va întâmplă: sărăcie, foamete și atunci o să ne întrebăm cum am ajuns în această situație, în condițiile în care noi avem petrol, dar nu avem carburant, avem gaz, dar nu avem decât facturi triple, suntem grânarul Europei, dar nu avem grâu și de unde importăm? Din Ucraina și Rusia. O sa punem aceste întrebări la un moment dat.” – a precizat avocatul Gheorghe Piperea.

Stare de criză este constituțională?
Gheorghe Piperea: „Nu există decât stare de urgență și stare de asediu. Nici starea de alertă nu există în Constituție. Mult mai grav este că în Constituție scrie că «Războiul nu poate să fie decât defensiv în România». România, conform Constituției nu are voie să poarte un război ofensiv. Mult mai grav este că în România n-ai voie să fi demnitar decât dacă ai și cetățenie română.”

Spuneți-mi, procesul de la Haga, ce se va întâmpla?
Gheorghe Piperea: „Procesul de la Haga care a fost așa zis câștigat de România, are în momentul de față două mari probleme. Acest proces nu a fost niciodată pus în executare de Ucraina, noi am încercat să vindem rezervele acelea să le concesionăm celor de la Chevron, am vândut pielea ursului din pădure pentru că hotarea aceea nu a fost pusă niciodată în executare, vorbim de insulă Șerpilor. În momentul de față, insula Șerpilor este ocupată de Rusia. Rusia va putea să spună că hotărârea de la Haga, nu-i este opozabilă pentru că este dată împotriva Ucrainei și în consecință toate rezervele de gaze și petrol de pe platforma continentală a Marii Negre, nu mai sunt la români, sunt la ruși”.

Și cu privire la procesul de la Haga pe care la deschis acum Ucraina, împotriva Rusiei, mă refer la crime împotriva umanității?
Gheorghe Piperea: „Nu are cum sa aibă niciun efect asupra lui Putin, pentru că Rusia nu este parte din Convenția privind Curtea penală internațională de la Haga, în consecință nu are cum să i se opună o soluție a acelei curți. Nu că nu este vinovat Putin de crime împotriva umanității, dar nu poate Haga să judece pentru așa ceva”.

Vă invit să urmăriți emisiunea „România, între starea de alertă și starea de criză” | Prin tribunale ca prin viață cu avocat Mihaela Olaru:

YouTube player

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *