Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Prin tribunale ca prin viață | Femei celebre care au schimbat lumea

Povești s-au scris, sunt foarte multe. Dacă ar fi să ne întoarcem în timp și să vorbim de feminitate, modelul meu este Sarmiza Bilcescu și Ella Negruzzi.

Dar cine este Sarmiza Bilcescu?
Sarmiza Bilcescu este cea care avea să devină prima femeie avocat din Europa şi prima femeie din lume cu un doctorat în Drept, o profesie care, până la acel moment, era rezervată exclusiv bărbaţilor.

A studiat în Franța și a urmat cursurile Facultăţii de Drept de la Sorbona, ea fiind prima fată care participa la cursurile cu profil juridic, spre admiraţia colegilor ei băieţi, însă un lucru care nu a fost văzut cu ochi buni de către profesorii de la Sorbona. Ba, chiar la unul dintre primele cursuri, Sarmiza a fost pur şi simplu dată afară de profesorul Paul Sonday, care a zbierat: „Fără femei!… Ştiinţa se face între bărbaţi!”.

Apoi, după câteva luni de cursuri, portarul i-a interzis accesul în facultate. În pofida acestor obstacole, nu a cedat nicio clipă, și a intrat în istorie, drept prima femeie din lume care, după ce şi-a susţinut teza de doctorat la Facultatea de Drept, a obţinut titlul academic de doctor în Drept al Universităţii din Sorbona, cu teza „Despre condiţiunea legală a mamei în dreptul român şi francez“, un document care a promovat ideea egalităţii femeii cu bărbatul în căsnicie şi în privinţa drepturilor asupra copilului. A afirmat neîncetat că dreptul la educaţie al unei femei nu poate fi îngrădit, declarând: „Într-o ţară în care chiar şi pe uşile închisorilor stă scris: «Libertate, Egalitate, Fraternitate», nu puteţi împiedica o femeie să se instruiască doar pentru că este femeie!“
Aprecierile finale ale profesorilor săi sunt elocvente: „Neobosită, demnă de toată lauda şi cu un comportament ireproşabil“.

A revenit apoi în România, unde a solicitat înscrierea în Baroul Ilfov, care la acea vreme cuprindea şi Bucureştiul, şi, implicit, dreptul de a profesa. Din păcate, nu a profesat deoarece și-a dedicat toată viața luptei pentru drepturile femeilor şi, mai ales, actelor de caritate.

O altă femeie care a intrat în istoria femeilor celebre, unice, este Ella Negruzzi.
Elena Negruzzi s-a remarcat ca prima femeie avocat din România. A fost o figură proeminentă în mişcarea femeilor din România în perioada interbelică. În anul 1914, a cerut să fie admisă în Baroul Iaşi, dar cererea i-a fost respinsă pe motiv că nu are drept de vot, fiind femeie. Ella Negruzzi nu a renunţat şi a luptat. După mai multe procese, care au durat aproape şase ani, Ella Negruzzi a devenit prima femeie avocat din România. Modestă, dar plină de încredere în forţele proprii, Ella Negruzzi a devenit o apărătoare a celor oropsiţi de soartă.
A militat toată viaţa pentru emanciparea femeii, pentru promovarea drepturilor civile, politice, sociale şi culturale.

În concluzie, femeile, în realitate, si-au dobândit dreptul legal la vot după 1989. După revoluția din 1989, putem spune că ne bucurăm de aceste drepturi importante pe care le avem în existența noastră.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Prin tribunale ca prin viață | Femei celebre care au schimbat lumea”

  • Sigur ca voi femeile ati schimbat lumea! Prin voi globalistii au distrus popoarele si tarile crestine, aproape, total. Nu se stie daca se mai pot reface vreodata natiile europene. Un asemenea dezastru era f greu de imaginat, dar, prin conlucrarea voastra, a devenit realitate, una deosebit de cruda. Inceputul acesta, de care sinteti atit de mindre, este de retinut ca punct de pornire al dezastrului social pe care l-ati produs. O, da, votul prin care ati promovat incompetenta cea mai crasa la conducerea tarilor, pe criterii si valori indoielnice, este si el de apreciat ca o arma de distrugere care v-a fost pusa in mina si vedem ca n-a scapat nimic intreg. Minunat! Chiar ca trebuie sa va laudati cu realizarile voastre! Sa faci praf popare si tari, in doar 100 de ani, este o performanta adevarata, nu o simpla gluma! Felicitari!

  • av.Paula Iacob-cea cu „Boschito”,
    Ioana d”Arc’
    Ecaterina Teodoroiu,
    in rau sint mai multe de enumerat….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *