Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Prin tribunale ca prin viață | În timpul pandemiei, drepturile fundamentale trebuie respectate

Eu m-am vaccinat imediat cum am înțeles gravitatea situației și mai ales pentru că exista și există un risc să-mi pierd viața, eu și cei dragi mie.
Apoi s-au vaccinat fetele și familia mea. Din fericire, până azi, nimeni nu a luat virusul, suntem atenți și ne protejăm în continuare.

Dar, ca tot omul, ne uităm și noi la televizor, citim presa și ascultăm în jurul nostru tot felul de opinii contradictorii, emise, aproape toate, de oameni care nu au pregătire medicală.
Și te întrebi, de ce oare România este în fruntea clasamentului la nevaccinare?
O fi din vina unora care au militat împotriva vaccinării și nimeni nu a luat nicio măsură împotriva lor sau datorită faptului că nu s-a luat decizia vaccinării obligatorii prin lege.

Am vrut să mă lămuresc, din punct de vedere constituțional, dacă sunt încălcate drepturile fundamentale ale omului prin obligativitatea certificatului verde și l-am invitat în emisiunea „Prin tribunale ca prin viață”, cu avocat Mihaela Olaru, pe Domnul Augustin Zegrean, fost judecător și preşedinte al Curții Constituționale a României.

A fost important, înainte de toate, să mă lămuresc cu privire la atribuţiile guvernului interimar.
În acest context, Domnul Augustin Zegrean a spus că actualul guvern interimar nu poate să facă proiecte de lege, chiar dacă toată lumea le plânge de milă, că nu poate să adopte ordonanțe simple și nici ordonanțe de urgenţă (O.U.G.).
„Dar la noi Constituția, oricum nu contează. Nu o spun eu, o spun alții. Eu, dimpotrivă, încerc să o apăr”, precizează elegant domnul Augustin Zegrean.
Acesta își continuă ideea și spune că certificatul verde a început să cadă în derizoriu. Circulă prin Europa un certificat cu numele Adolf Hitler, născut în 1900, și este validat de instituția europeană.

Clar este un lucru: când parlamentarii nu vor să adopte o lege, legea aceea nu se adoptă. Sunt O.U.G., care sunt de 10 – 12 ani în Parlament și care nu au fost încă aprobate prin lege. Spre exemplu, este o Ordonanță de Urgență care se referă la drepturile revoluționarilor, a fost adoptată prin 2004 și încă nu a fost aprobată prin lege. Este ireal, după părerea mea și nu numai, legea aceasta trebuia de mult să fie adoptată, a continuat fostul președinte C.C.R.

Revenind la problema invocată, dar nu numai asta, trebuia să se găsească o soluție legislativă pentru vaccinare. Așa cum știu, probabil, foarte mulți dintre cititorii cristoiublog.ro, certificatul verde obligatoriu nu a trecut de votul Senatului.
Altfel, Senatul a respins legea care prevede prezentarea obligatorie a certificatului verde pentru mai multe categorii de angajați de la stat și privat.

Față de această împrejurare, dacă în perioada următoare, trece această lege și ajunge la C.C.R., poate fi declarată neconstituțională?
Dar până atunci, l-am rugat pe Domnul Augustin Zegrean să ne spună, ce se întâmplă când intră în conflict niște articole din Constituția României, și mă refer la dreptul la muncă, la sănătate, dreptul la viață ș.a.m.d.

„Sunt multe articole din Constituție care trebuiau citite de cei care vor să facă legea aceasta. Ce ziceți de dreptul la viață, eu îl invoc pe acesta prima dată. Și atunci o să vedeți că dacă invocam mai înainte dreptul la viață și dreptul la ocrotirea sănătății, este normal să se facă această lege. Avem text în Constituție și în toate tratatele internaționale pe unde noi am semnat că ocrotim viața. Să nu uităm că în România, dreptul la viață este garantat, pedeapsa cu moartea este interzisă”, spune fostul judecător și preşedinte al Curții Constituționale a României.

Mai avem un text în Constituție:
„Art. 34 – Dreptul la ocrotirea sănătăţii
(1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.
(2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.
(3) Organizarea asistenţei medicale şi a sistemului de asigurări sociale pentru boală, accidente, maternitate şi recuperare, controlul exercitării profesiilor medicale şi a activităţilor paramedicale, precum şi alte măsuri de protecţie a sănătăţii fizice şi mentale a persoanei se stabilesc potrivit legii.” – Sursa: Constituția României.

Potrivit acestui text de lege, statul trebuie să asigure dreptul la sănătatea populației, trebuie să creeze sistemul național de sănătate, trebuie să apere sănătatea oamenilor cu orice preț. Este obligația statului și acest lucru se poate face numai prin lege. Deci articolul din Constituție spune că trebuie luate măsuri pentru protecția sănătății și măsurile se pot lua numai prin lege, a completat, invitatul meu.

De reținut că mai avem și un al treilea text care trebuie avut în vedere, și anume, art. 53 din Constituție, unde, legiuitorul, ne spune cum se poate limita exercițiul drepturilor fundamentale.

„Art. 53 – Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi
(1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.” – Sursa: Constituția României.

Ce ne spune textul de lege? Ne spune că exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege și explică, în sensul că, măsura trebuie să fie necesară într-un stat democratic, să fie proporțională cu situația care a determinat luarea măsurii, să fie temporară, și să se aplice nediscriminatoriu.

Deci, câtă vreme statul român are obligația să-mi asigure mie sănătatea și să ia măsuri pentru ocrotirea sănătății, cel care vine și spune, eu nu mă vaccinez că eu sunt șmecher, nu are dreptate, pentru că: „dreptul lui încetează acolo unde începe dreptul meu”, argumentează distinsul fost judecător și preşedinte al Curții Constituţionale a României.

Problema gravă este că astăzi, unii oameni nu vor să se vaccineze și în mare parte sunt condiționați de vaccinare la locul de muncă, de multe ori șantajați, nu cumva le este îngrădit dreptul la muncă?

La această întrebare, Domnul Augustin Zegrean, a precizat că vorbim de libertatea muncii, el este liber să muncească, dar statul nu este obligat să-i dea lui un loc de muncă. Statul trebuie să-i asigure libertatea muncii și pentru asta, statul pune o condiție. Da, ești liber să muncești dacă te vaccinezi, pentru că altfel vi la serviciu, unde mai sunt încă 500 de oameni, și poți sa-i îmbolnăvești, și eu, statul, va trebui să dau socoteală. Eu am convingerea că nici nu se va termina bine această pandemie și oamenii vor cere despăgubiri pentru tot felul de situații, că s-au îmbolnăvit, că le-au murit neamurile, că le-a scăzut puterea de muncă, ce ne facem atunci?
Dreptul pe care eu îl apăr astăzi este legitimat, este justificat: dreptul meu la viață, la sănătate și la a mă bucura de viață.

Știți ce este interesant? Aproape toate statele civilizate din lumea acesta au o lege care stabilește un număr de acțiuni obligatorii, păi dacă ar fi după cum gândesc unii nevacciniști sau antivacciniști, noi am muri de ciumă, a spus, Augustin Zegrean.

Dar, ce se va întâmpla dacă legea privind obligativitatea prezentării certificatului verde digital la locul de muncă va trece, ar putea fi atacată la Curtea Constituţională?
Poate să fie declarată neconstituţională dacă nu se ține seama de dispozițiile art. 53 din Constituția României. Și am mai avut astfel de situații când s-a făcut prost o lege, deși era necesară și Curtea a declarat-o neconstituţională.
Mă refer la vestita lege din 2010, când s-au tăiat salariile, legea aceea a primit aprobare numai până la 31 decembrie, nu s-a respectat dispoziția Curții și au venit alții și au abrogat-o.

Deci, dacă și aici nu se va scrie când și cum, și despre toate condițiile care sunt prevăzute în art. 53, și scris pentru oricine care este de bună credință, va cădea la Curte, sigur. La Curtea Constituţională nu se pot trece cu vederea toate aceste condiții.
Pe site-ul Comisiei de la Veneția există un text care spune că și în timpul pandemiei drepturile fundamentale trebuie respectate, a mai spus, domnul Augustin Zegrean.

La final, acesta a mai adăugat:
„Eu vă spun de pe acum ce vor scrie cei care vor sesiza Curtea, dacă trece de Camera Deputaţilor. Cei care au votat împotrivă vor sesiza Curtea Constituțională și vor vorbi, în primul rând, de bicameralism. În mod normal, o lege care pică într-o cameră nu ar putea să treacă, pentru că avem un Parlament bicameral. Deci, de aici se va porni și vor găsi și alte argumente referitoare la perioada în care se aplică, cui se aplică, cât se aplică ș.a.m.d., a adăugat, fostul judecător și preşedinte al Curții Constituţionale, Augustin Zegrean.

Mai multe detalii puteți urmări în emisiunea juridică „Prin tribunale ca prin viață” cu Mihaela Olaru | „Care este impactul noilor restricții în economie și educație? ”, accesând link-ul de mai jos:


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Prin tribunale ca prin viață | În timpul pandemiei, drepturile fundamentale trebuie respectate”

  • Sarut mana,
    In primul rand felicitari pentru ca abordati subiectul vaccinarii obligatorii de pe partea legislativa si in acest sens va documentati direct la cea mai avizata sursa de informare din domeniul constitutional, respectiv de la domnul Augustin Zegrean.
    De ce la aproximativ 31 de ani de la asa zisa Revolutie, majoritatea populatiei este reticenta la vaccinare asta nu este imputabila neaparat poporului roman, iar aici va reamintesc ca in primul val al epidemei , in Franta a existat un refuz categoric al francezilor de a accepta sa se vaccineze cu produse manufacturate in afara Frantei /aspecte relevat de studii extrem de serioase de piata, cei in cauza afirmand deschis ca nu au incredere decat in produsele facute in propria lor tara.
    Dar sa lasam Franta si sa megem teoretic in tara marelui nostru aliat strategic, SUA unde daca in calitate de parinte refuzi sau esti impotriva campaniei de vaccinare obligatorie pentru un nou nascut care a avut sansa sa se nasca acolo / adica este cetean american, pur si simplu esti decazut definitiv din calitatea de parinte in mai putin de 14 zile, iar dupa ce ai decazut din drepturi, copilul el fiind dartspre adoptie obligatorie catre o alta filie si asta definitiv.
    Unde suntem azi,in Babuinia cum bine se exprima domnul Cristoriu, pardon Romania, eu cred ca am ajuns la stadiul din epoca medievala, unde copii pot sa nu fie vaccinati daca asa vor parintii, iar legea actuala permite refuzul vaciinarii chiar daca este o crima ca tu ca individ sa decizi ca prin refuzul tau, un copil nevinovat sa devina un paraplegic daca doamne fereste se va infecta mai tarziu cu virusul poliomielitei, sau nici nu ma gandesc la alte boli.
    Si ce v am relatat este o realitate pe care decidentii din statul roman nu vor si nici nu au chef sa o rezolve intr o modalitate concreta, asa ca pandemia de COVID a venit exact pe acest haos, degringolada si dispret din partea decidentilor din statul roman pentru rezolvarea rapida si eficenta a acestei spete anterior amintata.
    Comparati ce este la noi in Romania in materie de vacinari cu realitatea practica din SUA, dar pe cine intereseaza ..
    Si sa revenim la Romania, unde in acel stat de dinainte de 1989 , acea conducere politica a reusit prin eforturi proprii sa produca vaccinuri, medicamente de foarte buna calitate, fapt recunoscut pe plan international, Romania fiind pe locul doi ca inovatie, calitate si productie de medicamente in Europa, dupa Franta, dar despre asta deontologii si presa aservita pe filierele turnurilor de control nu spune nimic, trebuie sa fie cenzura si romanii sa nu mai fie mandri de ce au realizat, performat parintii si bunicii lor.
    Inutil sa va reamintesc ca imediat dupa 19992, doi ziaristi francezi au fost demascati ca erau in fapt spioni extrem de abili ce aveau niste interese legate de obtinerea formulei unui medicament nou produs de o fosta fabrica de medicamente comunista de la Iasi, cam pe acolo eram ca nivel de cercetare si productie in domeniul medicamentelor.
    Insa chiar dumneavoastra, la inceputul acestui articol ati scris citez ca ati decis sa va vaccinati cand ati inteles gravitatea bolii, insa dumneavoastra sunteti un om educat, preocupat de cunoastre si auto depasire permanenta si cel mai probabil, asa cum deduc aveti si un foarte bun simt critic si sesizati cand interlocutorul sau clientul dupa buna traditie neo otomana incearca sa fie neserios si aici ma opresc.

  • Daca se conditioneaza exercitarea unor drepturi de un document care demonstreaza dreptul liber la sanatate, la viata a celui vaccinat, atunci corect ar fi ca vaccinarea anticovid sa fie obligatorie sau daca certificatul verde va deveni obligatoriu pentru unele categorii sau activitati, persoanele care se vor vaccina este normal ca in declaratia pe proprie raspundere sa specifice ca se vaccineaza fortat conform legii certificat verde. Pt dl. Zegrean si ar fi o intrebare,- este legal sa te vaccinezi pe propria raspundere cand esti obligat sa te vaccinezi ca sa intri in institutia statului sau sa muncesti la stat sau la privat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *