Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Prin tribunale ca prin viață | „Pentru a avea autoritate ca premier, trebuie să ai autoritate în partidul din care vii”

Duminică, 2 mai, în cadrul emisiunii „Prin tribunale ca prin viață” cu Mihaela Olaru – Ediție Specială de Paști, la A7TV, Adrian Năstase, a făcut declarații în exclusivitate, despre guvernare și guvernanți.

Fostul Prim Ministru al României, Adrian Năstase, a spus că, un guvern trebuie să aibă o anumită coerență internă. Coaliția nu poate să își pună problema unei solidarități interne, în condițiile în care programele lor sunt atât de diferite. PNL, USR-PLUS și UDMR- fiecare are propriile sale interese, ceea ce într-un fel este firesc, dar nu au reușit să le armonizeze și, practic, președintele Klaus Iohannis i-a pus împreună, i-a obligat să facă guvernul său.

Adrian Năstase a mai precizat că această formulă este absolut artificială. De aceea, într-un fel, lucrurile sunt conduse pe un program radical al USR-ului, cu încercări de fixare a unor persoane pe posturi de conducere și de decizie de finanțare din partea PNL-ului, cu interese, mai mult sau mai puțin ascunse, ale UDMR, care urmărește slăbiciunile guvernului pentru a obține anumite avantaje într-o strategie pe termen lung.
Deci, în aceste condiții, guvernarea, din când în când, va însemna câte un document din acesta, de punere împreună și după aceea, vor reapărea fisuri în interiorul coaliției, chiar mai puternice.

Întrebat cum l-ar caracteriza pe Florin Cîțu, premierul României, Adrian Năstase a argumentat de ce „pălăria este prea mare pentru el” și că nu este suficient să ai ambiția de a arăta că ești puternic, că ai autoritate, că dai cu pumnul în masă și că îi dai afară pe unii sau pe alții, în contextul în care, el nu are autoritatea personală construită în timp care să impună.

Pe de altă parte, Adrian Năstase, a mai spus, că a urmărit discuțiile între membrii coaliției, pe cerința ca miniștrii să nu-l mai critice pe premier, și a concluzionat că se întâmplă astfel de lucruri, deoarece guvernul nu are o forță autentică pentru a conduce țara. Încrederea Parlamentului se dă pe un program de guvernare și pe o echipă de guvernare condusă de prim-ministru. De-asta s-a întâmplat un lucru spectaculos  atunci când a revizuit Constituția, în 2003, și anume, a trecut în Legea Fundamentală că președintele României nu îl poate demite pe premier. Ceea ce este este absolut redundant, pentru că în mod evident președintele nu poate să facă lucrul ăsta.
Este clar că Parlamentul este cel care acordă încredere echipei prim-ministrului, ceea ce înseamnă că numai Parlamentul poate să retragă încrederea pentru Guvern și să demită Guvernul.

Întrebat ce ar face astăzi ca să putem gestiona bine criza pandemică cu care ne confruntăm, Adrian Năstase a spus că a crezut întotdeauna că președintele partidului cu cele mai multe mandate trebuie să fie premier. De ce? Pentru că ai nevoie de o anumită autoritate asupra partidului, până la organizațiile locale și o anumită autoritate și asupra Parlamentului.

Așa cum s-a văzut la ultima întâlnire a coaliției, care a dus și la schimbarea ministrului sănătăţii, Vlad Voiculescu, primii care vorbesc sunt președinții de partid, premierul stă în spate și la un moment dat i se dă și lui cuvântul, după ce lucrurile au fost tranșate în ceea ce privește conduita și funcționarea guvernului pe care el îl conduce. Dacă, spre exemplu, președintele partidului, Ludovic Orban, era și prim-ministru, el vorbea atât ca președinte de partid, cât și ca premier. Altfel, puterea este separată, ceea ce îi acordă cumva atribuții foarte puternice președintelui Klaus Iohannis. „De-asta spun că mecanismul, ca atare, nu este cel mai bun și el va da în continuare rateuri”, a spus Adrian Năstase.

Pentru a viziona întreg conținutul discuției accesați linkul de mai jos:


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *