Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Prin tribunale ca prin viață | Precedent în justiția română. Un student a anulat obligativitatea prezentării adeverinței de vaccinare la cazarea în cămin

Decizie importantă a Tribunalului Suceava. A anulat obligativitatea prezentării adeverinței de vaccinare la cazarea în cămin pentru un student.
Însă, ce s-a întâmplat?

„Prin Sentința nr. 540/08.09.2021 a Tribunalului Suceava, s-a dispus anularea art. 2 lit. a și b din Hotărârea nr. 29/2021 a Senatului Universității Ștefan cel Mare din Suceava, prin care studenții care doreau să se cazeze în căminele Universității erau obligați să prezinte dovada vaccinului (măcar prima doză de vaccin) sau test PCR negativ.
Pentru cazul prevăzut de lit. c, respectiv al prezentării adeverinței medicale că s-au vindecat de COVID-19, adeverință eliberată cu cel mult 6 luni de zile înaintea cazării, nu s-a solicitat anularea.
S-a dispus și suspendarea executării acestor dispoziții din Hotărârea Senatului Universității Suceava în privința reclamantului până la soluționarea definitivă a cauzei.
Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs”.

Este lesne de înțeles, că acea decizie îi este favorabilă doar studentului care a solicitat anularea hotărârii Senatului Universității Suceava.
Nu înțeleg de ce se evită acțiunile colective, ele produc efecte pentru mai mulți studenți.

Din păcate, aici s-a ajuns. Sunt chestiuni care până mai ieri erau normale, iar acum sunt considerate lucruri neobișnuite. Asta este noua normalitate, ca să-l citez pe avocatul și Prof. univ. dr. Gheorghe Piperea.
De multe ori nu știm să ne cerem drepturile și libertățile sau ne este teamă că instanțele judecătorești vor respinge astfel de acțiuni, decât să avem încredere, totuși, în justiția noastră.
Este evident că aici este vorba de discriminare pe niște criterii nepermise de lege, iar pe de altă parte este un abuz de putere administrativă din partea acestei universități.

Avocatul Gheorghe Piperea, prezent în emisiunea „Prin tribunale ca prin viață cu avocat Mihaela Olaru”, a subliniat următoarele lucruri, citez:

„Nu există în România, în momentul de față, obligativitatea vaccinării, cu niciun fel de vaccin contra Covid 19. Dacă ne raportăm la anumite acte normative (hotărâre de guvern, ordin de ministru sau un regulament intern al unei instituții publice), aceste acte normative nu pot nici să încalce legea, nici să o completeze.
Așadar, de vreme ce nu avem o lege care să oblige la vaccinare, înseamnă că normele juridice infralegale nu pot să facă acest lucru.
Din nefericire, începând din iunie 2021, în legislația și în administrația noastră a pătruns pe ușa din dos această obligativitate, care este indubitabilă și implicită, de a te vaccina, și ai trei alternative:

  • alternativa de a te vaccina;
  • alternativa de a te testa, la fiecare 72 de ore dacă vrei să întri într-un spațiu public (test PCR);
  • adeverință medicală că ai trecut prin boală.

De reținut, că adeverința de vaccinare te ajută dacă ești în perioada de șase luni, de la infectare până la momentul respectiv.
Din acest punct de vedere este clar că este o discriminare nepermisă de Constituție”.

În concluzie, această hotărâre a Tribunalului Suceava este un precedent și toți aceia care sunt în aceeași situație ca acel student care a obținut suspendarea, pot să facă același gest individual, însă aș sugera să se organizeze în colective, pentru că numai așa pot să obțină opozabilitate pentru toată lumea care este în colectivul respectiv.

Mai multe detalii puteți urmări în emisiunea juridică „Prin tribunale ca prin viață” cu Mihaela Olaru | „Pot obliga angajatorii salariații să se vaccineze?”, accesând link-ul de mai jos:


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *