Din nefericire, majoritatea românilor care locuiesc la oraş se confruntă cu probleme locative. De la necesitatea unui spaţiu mai mare, până la reparaţii şi îmbunătăţiri, de la o izolare termică mai bună, până la reparaţii la acoperiş sau balcoane ori chiar cu privire la consolidarea antiseismică. Sunt probleme juridice care de multe ori se rezolvă în instanțele judecătorești.
Legea asociațiilor de proprietari este încă criticată deopotrivă de proprietari, președinți de asociații, administratori si specialiști. Unul dintre neajunsurile ei este acela că, deși conferă drepturi persoanelor care știu și pot să și le ceară, lasă în urmă categoriile defavorizate de populație. Lipsa acțiunii în acest sens este mai ușor de regăsit în situațiile de risc – în comunitățile în care oamenii sunt mai puțin pregătiți să își ceară drepturile.
Asociația de proprietari este întemeiată pentru organizarea și reprezentarea intereselor proprietarilor dintr-un condominium. Forma juridică are caracter non-profit, deci toate sumele care provin din venituri sunt folosite doar pentru a îmbunătăți sau a repara proprietățile comune.
O asociație de proprietari se constituie în mod ideal pe o scară sau pe o parte a clădirii. Este obligatorie înființarea uneia, pentru că este unica formă juridică de organizare acceptată prin care sunt conferite drepturile și obligațiile în fața oricărei instituții.
Pentru ca asociația de proprietari să funcționeze transparent, sunt necesare mai multe formulare, pentru diverse situații comune, de exemplu:
Atunci când consideri că acțiuni ale asociației de proprietari sunt injuste, ai mai multe posibilități de a remedia problema. Primul pas pe care trebuie să îl faci este să sesizezi în scris asociația în care ești înscris și să rezolvi problema pe cale amiabilă.
În cazul în care problema nu se remediază nici în acest caz, singura soluție rămasă este să sesizezi instanțele de judecată. Vei formula o acțiune la judecătoria de sector sau la cea din localitatea de domiciliu, pe care o vei îndrepta contra asociației și chiar a primăriei în cazul în care consideri că au fost refuzate dispozițiile legale.
În încheiere, aș mai adăuga: când vine vorba de calitatea locuirii, care poate fi măsurată în mai multe feluri, inclusiv prin procentul populaţiei care trăieşte într-o locuinţă aglomerată, România este ţara cu cea mai ridicată rată de aglomerare (45,1%), în timp ce la nivelul UE mai puţin de 18% din populaţie trăia în 2020 într-o locuinţă aglomerată, în scădere faţă de 19,1% în 2010.
„Este obligatorie înființarea uneia, pentru că este unica formă juridică de organizare acceptată prin care sunt conferite drepturile și obligațiile în fața oricărei instituții.”
-rugam refacerea, e un cerc vicios la mijloc…….