Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Principala victimă a Războiului din Ucraina e presa. Marea presă

Am arătat în ediția anterioară a Gîndurilor lui Cristoiu că sîmbătă, 30 aprilie 2022, Armata ucraineană a anunțat că pilotul supererou maiorul Stepan Tarabalka, cîntat drept Fantoma de la Kiev, autor a peste 40 de avioane rusești doborîte într-o lună, deși prezentat ca mort într-o bătălie aeriană pe 13 martie 2022 și decorat de conducerea țării, n-a existat.
El a fost o născocire – susțin ucrainenii – a propagandei de război în cadrul operațiunii tipice unei armate: întreținerea moralului.

Toate bune și frumoase!
Propaganda de război ucraineană avea tot dreptul să creeze un astfel de mit, inspirat, desigur din Top Gun și alte firme americane cu supereroi, unii dintre ei salvînd Pămîntul de la ciocnirea cu un asteroid și așteptați la sosire de soția care, deși s-a culcat cu altul, îi declară că tot pe el îl iubește.

Orice Armată se zbate într-un război să întrețină moralul militarilor și civililor prin născocirea de eroi și de eroisme. Șmecheria e folosită și de civili.
Stalin l-a creat pe Alexei Stahanov, cel care a scos în noaptea de 31 august 1930 102 tone de cărbune pe schimb (față de norma obișnuită, de 14 tone) prin falsificarea rezultatelor obținute de un personaj real pentru a-i face pe sovietici să muncească din greu (cu brațele, nu cu creierul).

Asemănător, propaganda de război întreține moralul și prin exagerarea pierderilor dușmanului, a dezastrului moral al acestuia și, mai ales, al caricaturizării dușmanului. Dacă sub semnul primului obiectiv, ucrainenii au născocit poveștile cu gospodina care a doborît o dronă cu un borcan de castraveți murați sau pensionara care a ucis cu mîna ei opt militar ruși otrăvindu-i cu prăjituri de casă, sub semnul celui de al doilea ucrainenii au exagerat pierderilor rușilor și au născocit povești cu militari ruși care fură chiloți ucraineni ca să aibă ce pune pe sub pantaloni.

Pînă aici, nimic de obiectat.
Nenorocirea e că poveștile născocite de propaganda de război ucraineană au fost difuzate pe întreaga planetă, ca niște întîmplări reale, de către presa occidentală, în frunte cu CNN.

Digi 24 și Antena 3, au transmis, pe 30 aprilie 2022, la ora 8 și ceva, lungi necroloage a celui dispărut în luptă. Site-urile respective au făcut caz de mesajul preferat al supereroului: „Invadatorule vin după sufletul tău”.
După două ore, ucrainenii au dat publicității faimosul comunicat în care dezvăluie că Tarabalka n-a existat.
E vorba de o născocire în cadrul propagandei de război.

De ce au întors-o ucrainenii ca la Ploiești?
Un motiv ar fi că Volodîmîr Zelenski s-a simțit în primejdie de a fi concurat de Mortul Supererou. În Ucraina are loc un singur supererou:
El, Volodimir Zelenski.
Asta ar mai fi lipsit!
Ca în diferite locuri din lume să i se ridice Mortului Concurent statui!
Astfel că, la puțin timp de la publicarea Poveștii lăcrimoase cu Supereroul care a murit supereroic, în hohotele de plîns ale Națiunii ucrainene, aceleași site-uri – Digi 23 și Antena 3 – pe care doar moartea Coaliției PSD-PNL le mai poate despărți, au publicat Comunicatul Armatei ucrainene.

Nu numai posturile noastre TV, dar nici posturile TV cu pretenții de a fi exemple de profesionalism, n-au comentat cazul.
Ar fi fost normal s-o facă.
Aceasta deoarece povestea cu Născocitul n-a rămas în hotarele Ucrainei.
Povestea a fost difuzată pe tot parcursul Războiului de întreaga presă occidentală.

Textele difuzate pe 30 aprilie 2022 pe post de Necrologul la moartea celui Care n-a existat,treceau în revistă, nu fără admirație, relatările din presa occidentală despre Fantomă:

„«Știam că zbura într-o misiune. Și și-a îndeplinit misiunea. Apoi nu s-a mai întors. Acestea sunt toate informațiile pe care le avem», le-a declarat jurnaliștilor de la New York Post tatăl lui.

Părinții, Natalia și Evon Tarabalka, au povestit cum fiul lor a visat de mic să devină pilot de luptă, casa lor fiind lângă un aerodrom militar din localitatea Korolivka.
«Încă din copilărie, a visat mereu să zboare mai sus decât norii. Urmărea întotdeauna exercițiile și demonstrațiile parașutiștilor. Alerga mereu să vadă unde aterizau», a spus mama lui.

Părinții tânărului au declarat că fiul lor a devenit pilot prin propriile forțe:
«A făcut totul singur. Noi l-am ajutat doar cu rugăciuni»”.

Cînd vine vorba de exemplu de manipulare prin presă, cercetătorii dau ca exemplu Groapa comună de la Timișoara. Bravi corespondenți ai unor prestigioase instituții de presă din Occident au fost trași pe sfoară de noua Securitate prezentîndu-li-se cadavre luate de la morgă drept civili asasinați de fosta Securitate cu cîteva zile în urmă și aruncate într-o groapă comună.

Această farsă făcută presei a ocupat pînă acum locul întîi în Istoria Universală a manipulării prin presă.
Cazul Fantomei de la Kiev detronează Groapa comună de la Timișoara.
E cea mai mare manipulare din Istoria universală a presei.
În cazul Gropii comune corespondenții străini au căzut de fraieri, deoarece nu s-au întrebat de ce puțeau cadavrele unor inși morți de doar cîteva zile.
Și ar fi trebuit să le fi trezit suspiciuni și aranjarea aranjarea de platou tv a mamei cu copilul pe pîntec după ce fosta Securitate i l-a scos din burtă cu baioneta.

Istoria cu Fantoma ar fi trebuit să trezească suspiciuni din chiar clipa cînd i s-au atribuit eroului doborîrea într-o lună a peste 40 de avioane inamice.
Să admitem însă că ziariștii de azi n-au făcut armata și, prin urmare, nu știu că pentru a doborî un avion trebuie să te expui riscului ca și el să tragă în tine.

Din cîte se vede însă ziariștii de la publicații occidentale serioase s-au deplasat în Ucraina pentru a lua interviuri părinților născocitului.
Evident, părinții erau ofițeri ai Serviciului Secret al Ucrainei.
Interpreții au debitat coțofenelor și coțofanilor texte care sunau ca declarațiile comuniștilor din Pravda de pe vremea cînd Ucraina era republică sovietică.

Se spune că jurnaliștii sînt suspicioși prin definiție.
Cum dracu de nu s-a prins nici unul dintre reporteri că li se prezenta un spectacol ieftin?
Sau poate că știau despre ce-i vorba și, prin urmare, nu și-au permis să pună întrebări.

Cazul Fantomei e prima recunoaștere oficială de către ucraineni că propaganda lor de război a vîndut presei născociri.
Ar fi fost normal ca presa occidentală să reacționeze imediat:

  • 1) Cerînd socoteală Armatei ucrainene, pentru că și-a bătut joc de ea. Îmi imaginez cît or fi rîs așa-zișii părinți văzînd cum lăcrimează coțofenele și coțofanii la basmele lor leșinate.
  • 2) Să devină mai prudenți cu așa-zisele informații puse la dispoziție de Ucraina.
  • 3) Să dezbată pe larg și fără menajamente cum a fost posibil ca presa occidentală să fie folosită de propaganda de război ucraineană ca o trompetă de luptă.

Nimic din toate acestea nu s-a întîmplat.
Confirmînd adevărul că principala victimă a Războiului din Ucraina e presa. Marea presă.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

17 comentarii pentru articolul „Principala victimă a Războiului din Ucraina e presa. Marea presă”

  • Profule ,ii dai libere lui Tudy?S-au esti chiar el deghizat?

    • Ai putea să vii cu vreo idee, nu cu asemenea prostii. Lasă bârfa și dovedește-mi unde am greșit, dacă ești în stare.

  • 11 feb. 2010 · S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat is the direct sequel of the S.T.A.L.K.E.R.: SHADOW of Chernobyl. As a Major Alexander Degtyarev you should …
    -uite de unde ideea cu ” fantoma „,
    serviciile au trecut pe fentanyl
    (un anestezic pentru porci).

  • ‘marea presa’ ataca?…sau e atacata?!


    ea…oricum…isi face treaba, pe Vremurile astea.

    ‘marea presa’ , a ‘lumii mari’, prin urmare e agresor?…sau victima?!

    orice marime ar avea, ‘presa lumii mari’ e in simbria Antiadevarului

  • Adevărul este singurul element ce are de suferit in cazul unui razboi.In plan secund, „Presa” ca entitate ce ar trebui sa prezinte adevărul, are si ea de suferit . Numai că, atunci când controlezi banii,controlezi și oamenii (implicit presa), cine plătește,acela dictează articolele si compoziția lor.

  • Principalele victime ale manipularii din Ucraina sint platitorii de taxe si impozite din tarile de unde s-au sifonat bugetele tarilor respective, bani dirijati in firme private de casă ai celor care orchestreaza aceasta manipulare…presa e doar o sluga platita de acesti manipulatori…US government ia bani de la buget si cumpara armament de la firme private americane, ca apoi sa le Vinda ucrainienilor, sau sa le doneze, dupa caz…la fel si UK, EU, canada, australia…aceste parlamente de mafioti organizati aproba pe banda rulanta aceste plati de la bugete, pt ca e razboi nu?…ucraina trebuie ajutata nu, in dauna criminalului Putin…hahahaha…deja a aparut un bosorog la EU care a calculat efortul de reconstructie a Ucrainei: 600 bilioane de euro…pe modelul cacatilor americani, Vezi Iraq, intii venim pe conflict inventat si facem prapad, si apoi venim cu firmele americane, vezi Haliburton a lu javra Dick Cheney, si reconstruim, cu bani de la bugetul tarii distruse, al carui presedinte marioneta tot noi l-am pus nu?… vezi acest rahat Zelenski…care mai e si evreu…pai se putea altfel….asa ca dle Cristoiu, presa e doar un mic rahat cu moț profitor, pe linga adevaratii manipulatori….

  • pe plaiurile mioritice jurnalismul si – a cam dat duhul …. cum se explica ca la noi nu exista nici macar un ziar de mare tiraj ? doar ziare ca niste fituici care se vand pe la sponsori, romanii nu mai doresc sa mearga la prima ora sa-si cumpere un ziar si sa-l citeasca cand isi beau cafeaua ; vedem cum dispar si marii formatori de opinie … si ei sunt depasiti de normele deontologice ale jurnalismului clasic , dorinta de imbogatire si parvenire le a luat mintile … s-au indreptat ca turma spre cascaval : politica , fonduri europene , administratie etc … adevarul este simplu : nu mai exista adevar in jurnalism, doar povesti de adormit copii si de bagat frica in maduva … nici blogurile nu ar mai fi citite daca s-ar pune problema sa platesti , chiar si o suma modica … a venit randul si tarilor occidentale sa si dea adevarata masura in jurnalism … de bine de rau presa occidentala vinde povesti frumoase care tin de cald iarna si de foame vara , cand ziua e mai lunga … la noi presa e ticalosita , manelizata , pe alocuri agramata , nu exista niciun site/ blog/ ziar cu adevarat onest si respectabil … si nici dl. Cristoiu nu e jurnalist adevarat pana la capat , mai schioapata pe ici pe colo , de dragul audientei, al ratingului , al nevoii de a fi permanent in atentie … o spun in cunostinta de cauza , il citesc si urmaresc …o fi de vina si dorinta de a fi in acelasi timp ziarist, analist , umorist , realizator tv, scriitor … de multe ori jurnalistul pune nereusitele in carca literaturii … ce atata adevar si onestitate , mai multa fantezie nu strica … ce ma deranjeaza cel mai tare in materie de razboi : lipsa de empatie fata de dramele inimaginabile prin care trec oamenii fie ei soldati sau simpli traitori in Ucraina ; se vorbeste despre teorii ale conspiratiei , de tot felul de strategii si planuri ale marilor puteri , de apocalipsa , de tot felul de interese , de jocuri meschine, de bani … si totusi se vorbeste prea putin despre oamenii prinsi captivi in aceasta bucla a istoriei dominata de bombardamente si moarte … dramoletele sunt considerate periculoase , oamenii trebuie sa- si piarda orice dram de omenie si empatie , de solidaritate …parca se doreste se devenim niste zombi

  • „Principala victimă a Războiului din Ucraina e presa. Marea presă” ?
    Maestre, vă rog să mă scuzați, dar vă jucați cu cuvintele și atunci când nu este cazul. Eu, unul, nu pot înțelege de ce îi treceți în plan secund pe ucrainienii civili uciși de soldații ruși fără să aibă nicio vină?
    Și, dacă vă preocupă în primul rând soarta presei (dar nu în mod special a jurnaliștilor care și-au pierdut viața în Ucraina), ar fi fost potrivit să amintiți și despre presa din Rusia, presa prin care Putin își minte cetățenii ca pe ultimii tâmpiți.

  • Domnu’ Cristoiu,

    Parerea mea este sa ma asteptati cateva zile. S-ar putea sa descoperiti ca de fapt „marea presa” a facut un joc pus la cale de Zeii „cei mari” ca sa ne tina pe noi, muritorii de rand, cu ochii-n „stelele” din Ucraina, in timp ce ei urmaresc de fapt cu totul altceva.
    Faptul ca ucrainienii insisi au „recunoscut” povestea cu fantoma si, prin asta, au facut de rasu’ lumii fix „marea presa” occidentala, mie-mi spune ca intre ucrainieni si occident la ora asta s-a declansat un conflict, fiindca ucrainienii, in frunte cu Zelenski, au pricept in sfarsit ca au fost trasi pe sfoara si ca tot ce vor obtine din partea occidentului este „buza umflata”.

    Pana la ora asta, Ucraina n-a fost invitata nici in UE nici in NATO, desi ei si-au pus pielea la bataie fix de dragu’ occidentului. In schimb, vor fi invitate sa intre in NATO doua tari nordice, Finlanda si Suedia, care, vezi domn’le, de cand cu razboiu’ din Ucraina, se simt „amenintate” de Rusia, asa ca vor intra in NATO in regim de urgenta. Curat hocus-pocus!…
    Dar, evident, „marea presa” nu va discuta despre asa ceva, ci, dimpotriva, ne va prezenta doar povesti despre „fantome”…
    Vom trai (daca ne vor lasa Zeii, evident!) si vom vedea… 🙂

    • Bravo, domnule! Este atât de greu de înțeles că dacă Ucraina ar fi invitată acum să adere la NATO, „zeul” de la Kremlin ar intra în crize și nimeni nu știe cum ar putea reacționa?

      • Serios?… 🙂
        Si daca-s invitate-n NATO fix acuma Finlanda si Suedia, o sa se linisteasca zeul de la Kremlin?… Hehe!…
        Convinge-l pe Zelenski… !

        • He, he, vezi că ești prost informat. Finlanda și Suedia încă nu și-au depus nici candidatura, așa că nu au cum să fie invitate să devină membre NATO. Și, dacă va fi să fie, invitația nu o primesc chiar mâine.
          Apoi, în loc să-l conving eu pe Zelenski, mai bine convinge-l tu pe Putin că invadarea Ucrainei înseamnă sfârșitul lui și nenorocirea rușilor.

    • Zelenski a reusit sa stoarca bani si armament de la toate statele numai prin minciuna.

      • Adriana, nu fi naivă! Orice stat care ajută Ucraina are un serviciu propriu de informații care știe dacă Zelenski minte sau spune adevărul.

  • Nu știu cât de naivă e presa noastră pentru că asta ar fi scenariul cel mai benign. Părerea mea este că ,spre îngrijorarea care ar trebui sa ne cuprindă, avem aici de-a face cu pervertirea misiunii jurnalismului așa zis liber și independent.

  • Marii Presei îi place rolul de mare mincinoasă !

  • Ma scuzati, da’ nu am mai avut timp de intrat pe blogul asta…am vazut doar titlul de mai sus si nu v-am cititi articolul, o s-o fac Duminica…ce mi-a atras atentia la titlu’ e cuvintul „victima”…”Principala victimă a Războiului din Ucraina e presa. Marea presă”…nu presa e „victima” ci ADEVARUL. SIntem inconjurati de idioti care au pus un ochi pe faina si celalalt pe slanina…se numesc politicieni…ma rog, asta se cred ei…Au ajuns sa fie mai rau decit oamenii nascuti cu probleme de intelect…da’ sint ei politicieni” Sint…fac ei reguli si legi?Fac. Lasa ceva serios pe mina incompetentilor si a prostilor si se alege prafu’ si [ulberea de toe…Aia care stiu sa construiasca ceva sint numiti „dictatori”…aia care doar se folosesc de munca „dictatorilor” se numesc PROFITORI si ca sa nu sune cum am scris, zic ei ca-a”politicieni…asa ca in momentul in care nu esti in stare nici sa zugravesti ce-a construit un „dictator”, dai din gura ca sa suni important…de exemplu,”profitorul”=POLITICIANUL, imi vine cu gargari gen”democratie, libertate”…cacat de felu’ asta pe care nici el nu-l crede, da-l maninca cu pofta…generatiile de dinainte de ’89 sint pe cale de „disparitie”, azi e moda prostelii cu tableta, telefon, cica totu’ computerizat ca e mai „eficient”, acu’ vine in forta AI-u’ ca sa inlocuiasca „omu”, sa iasa munca mai ieftina zice „politicianu” si „melionaru’ sau meliardaru'”…cacatu’ intotdeauna curge la vale, daca mai loveste si un ventilator imaginati-va ce face de jur imprejur…La aia s-a ajuns azi si ca sa fie posibila ameteala pe care o traim disperati toata lumea MINTE de ingheata toate oceanele….asa ca nu va suparati, da’ victima nu e presa, presa de azi e facuta de pitzipoance si fatalai, profesionistii sint din ce in ce mai putini ca numar…ati cititi ce scriu jurnalistii tineri?SINT ANALFABETI. Nici la mine nu e permis sa fac greseli de exprimare, stiu ca gresesc, stiu ca uneori dau cu virgula unde nu trebuie, da’ cel putin inteleg cind gafez…astia care iau salariu si ocupa posturi de jurnalisti, n-au voie sa greseasca, n-au voie sa se exprime ambiguu, n-au voie sa faca greseli…asa ca unde nu-i minte, ce sa te astepti de la aia care cred ca fac „presa” …nu stiu daca va amintiti, cred ca stiti filmul…se numeste „Teacher’s pet” cu Doris Day si Clark Gable…filmu’ asta ar trebui sa fie pus studentilor care vor sa devina „jurnalisti”…din prima zi de curs…Inchei ca am treaba multa…singura victima, in orice situatie de conflict, de pareri, de….e ADEVARUL si nimic altceva…INTOTDEAUANA…Va doresc o zi frumoasa …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *