Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Profesor decapitat în urma unui curs despre libertatea presei. Care sunt limitele democrației și toleranței?

Terorismul islamist a atins o treaptă superioară a ororii în Franța. Un profesor de istorie din Yvelines (nordul Parisului) a fost decapitat, ieri, pentru că ar fi arătat, în cadrul unui curs despre libertatea presei, caricaturile publicate de Charlie Hebdo avându-l în centru pe profet. Agresorul, un cecen în vârstă de 18 ani, născut la Moscova, ai cărui părinți au obținut azil politic în Franța, a fost împușcat de polițiști în timpul arestării.

Acestea sunt faptele propriu-zise. De aseară, ancheta a scos la iveală circumstanțele în care s-a produs această dramă.
La începutul lui octombrie, acest profesor de istorie a predat, în cadrul programei școlare, un curs despre libertatea a presei. Fiind în plină desfășurare procesul atentatelor de la Charlie Hebdo, profesorul a utilizat caricaturile din această publicație reprezentându-l pe Mahomed, și care au condus la asasinarea mai multor jurnaliști în 2015. Conform mărturiilor, el ar fi cerut elevilor de religie musulmană să întoarcă privirea sau să părăsească sala de clasa pentru câteva minute, însoțiți de un adult, dacă se simt răniți de aceste imagini.

Una dintre eleve a povestit acasă derularea lecției. Tatăl ei s-a prezentat imediat la școală să se plângă directoarei, o explicație a avut loc atât între profesor și elevi, cât și între profesor, conducerea școlii și părinți, iar conflictul părea să se fi aplanat.

Doar că părintele în chestiune a lansat pe YouTube un video în care îl acuză pe „necredincios”, cerând ca mărturia lui să fie partajată cât mai mult. O „fatwa” lansată împotriva profesorului. Aflăm, între timp, că fiica lui nici măcar nu a participat la cursul incriminat.

Ceea ce a intrigat anchetatorii este faptul că ucigașul locuiește la mai mult de 100 km de localitatea în care se întâmplau aceste fapte, ceea ce îi conduce la concluzia că a primit informații, că știa unde locuiește profesorul și care îi este programul, deci că este vorba despre o rețea de crimă organizată, nu de un singur criminal rătăcit. În această dimineață (sâmbătă), în urma interogatoriilor și perchezițiilor care au avut loc noaptea trecută, familia agresorului a fost arestată, inclusiv părintele care a pus în circulație „fatwa” împotriva profesorului.

Adaug că ucigașul a avut timp să posteze pe rețelele de socializare o imagine cu capul decapitat, în care revendica atacul.

Slăbiciunile Republicii

Ascult, de azi dimineață, mărturiile celor care l-au cunoscut pe profesor, în special ale elevilor care îl descriu ca pe un profesionist, foarte devotat și foarte priceput, deschis și plin de umor. Mă întreb ce o fi în sufletul familiei, apropiaților, cunoscuților, profesorilor în general. Mai are școala franceză dreptul să transmită valorile republicane? Franța este o țară laică din 1901, când biserica a fost separată de stat, și în această țară au venit cei care azi încearcă să îi schimbe cultura. Insist asupra unui lucru foarte important : imensa majoritate a musulmanilor din Franța nu au nicio legătură cu acest islam politic, sunt integrați, își văd de treabă, își trăiesc religia în sfera privată. Liderul Consiliului Cultului Musulman a condamnat cu cea mai mare fermitate acest act barbar care contravine oricărei urme de umanitate. Dar situația se agravează de la o zi la alta, în ultimii 20 de ani. Există cartiere în care Republica nu mai există, în care nu poți intră fără acordul caizilor, în care sharia este legea aplicată, în care imamii formați în Maroc sau Arabia Saudită predică lucruri care nu au nici o legătură cu secolul în care trăim. A devenit uzual ca fetele să vină la școală cu adeverințe abuzive de la medici pentru a fi scutite de piscină (pentru a nu se arată dezbrăcate în fața colegilor), ca părinții să vină la școală pentru a se opune predării biologiei (care vine în contradicție cu învățămintele Coranului) sau ca unii profesori să refuze predarea Holocaustului.

La începutul lunii, pe același fond al procesului atentatelor de la Charlie Hebdo, un alt iluminat a atacat cu satârul câțiva jurnaliști de la agenția de presă care se află pe același etaj cu jurnalul satiric, doi dintre aceștia aflându-se încă în stare foarte gravă. Emmanuel Macron a anunțat imediat câteva măsuri care să limiteze „separatismul” în sânul societății : școală obligatorie de la 3 ani, suprimarea școlii la domicilu, etc. De această dată, președintele a anunțat măsuri radicale care urmează să fie anunțate mâine (duminică) după un Consiliu de Apărare convocat de urgență. Toate partidele politice îl susțin, de această dată.

Are dreptul o țară să își apere cultura și valorile?

Repet, pentru cei care nu m-au citit în urmă cu 5 ani: în Franța, libertatea de exprimare și libertatea presei este sfântă. Nu există „Da, dar….” pentru a justifica împiedicarea acestora, cu atât mai mult o crimă abominabilă. Laicitatea a fost instituită în 1901 ca o consecință a unei lungi istorii de războaie religioase care au făcut zeci de mii de morți și a fost acceptată atât de creștini cât și de evrei (musulmanii fiind cvasi absenți la vremea respectivă). Iar libertatea de exprimare datează din Secolul Luminilor (XVIII), al filosofilor și enciclopediștilor, care nu s-au abținut să îi caricaturizeze pe rege – reprezentatul lui Dumnezeu pe Pământ – sau pe clerici. Nimeni nu a fost executat pentru asta, nici măcar într-un regim totalitar.

Problema apare atunci când o populație se infiltrează masiv pe teritoriul național și încearcă să schimbe cultura și valorile alogenilor. Imaginați-vă că o astfel de populație ar ajunge în România la un procent de 10%, deci mai numeroasă decât minoritatea maghiară, și ar încerca să va impună ce să predați în școli, cum să vă îmbrăcați,  unde să aveți acces sau nu în propria țară, care ar pune bombe, v-ar strivi sub roțile camioanelor, v-ar decapita dacă i s-ar părea că nu corespundeți valorilor ei.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Profesor decapitat în urma unui curs despre libertatea presei. Care sunt limitele democrației și toleranței?”

  • Oricare dintre libertatile democratiei trebuie sa aiba o limita . Inclusiv libertatea de exprimare . Sant unele lucruri care chiar daca-s gandite , nu trebuie spuse. Cu atat mai mult cu cat ar putea leza sensibilitati profunde .

  • Când pui un titlu important, ma refer la „Slabiciunile Republicii”, îti faci putin curaj si abordezi subiectul în mod critic la adresa celor care nu au facut si nu fac prea multe pentru a întari Republica!
    Despre puterea actuala si despre cele trecute, care nu au luat masuri radicale împotriva radicalizatilor musulmani, expunându-si cetatenii pericolului de a fi ucisi în numele unei democratii desuete, nu scrieti absolut nimic! Va recomand sa urmariti mai putin BFM si sa mai treceti din când în când pe CNEWS, unde, evenimentele se dezbat sub toate aspectele, nu doar sub cele care convin puterii!
    .
    P.S.Dupa atentatul din 2015, „Charlie Hebdo” si-a mutat sediul într-o locatie secreta.
    .

  • Franta e demult islamizata. Doar ca treaba se tine sub pres, deocamdata. Oricum, in zece`ani, la 14 iulie, „francezii” vor asculta Azanul in loc de La Marseillaise. Bon courage habibi!

  • draga zdreanta m.f.!

    suntem de acord ca musulmancele sa poarte burka-de preferat la ei acolo!
    -altfel cadem in asuprirea Crucii de la gat!

    nimeni nu vede ca MASCA e un nou simbol religios?!
    nimeni nu vede prozelitismul agresiv facut de catre guvern,parlament,prezident?!
    asta spune arafatul:”unii NU CRED in virus!”

    intre stiinta si Credinta nu e nici un conflict pana nu e afirmat:
    -cum poti sa Crezi ca printr-o carpa nu poate trece un obiect asa de mic precum un virus??????????
    nu STII ca 10000 de virusi unul langa altul in sir indian incap intr-un singur milimetru??????
    cat de mici sa fie gaurelele din masca?!
    -de ce nu porti MASCA DE GAZE?!
    ne minti?!

    „PROFESORUL” CAZUT PRADA UNEI AUTO-REGLARI SOCIALE ELEMENTARE
    instiga ne-musulmanii impotriva musulmanilor!

    „republica” inseamna pur si simplu BUN COMUN,VALOARE COMUNA
    -cum au intrat atatia musulmani in posesia comuna a statului francez,a bunului comun al francezilor,
    e numai treaba francezilor-noi suntem NATIONALISTI ROMANI!
    d-aia si epitetul de „zdreanta”,de carpa prin care trece chiar orice bashina vestica!
    sa fie la ei acolo!

  • 90-99% din asa zisele „atacuri teroriste” exista doar la tv
    adica sunt doar filme
    pt. a inainta o agenda a celor care conduc lumea din umbra
    de ex. ce se intampla acuma:dictatura si stat politienesc
    bineinteles pt a proteja lumea de teroristi si covid

  • macron e un imbecil . Nu el a încurajat migrația ilegală dinspre state islamiste spre Europa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *