Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Proteste de amploare în Ghana, aplaudată pentru democrația solidă într-o regiune nesigură

Câteva mii de protestatari au mărșăluit, miercuri, în capitala Ghanei, Accra, în cel mai recent miting împotriva guvernului președintelui Nana Akufo-Addo, sub sloganul „#FixTheCountry”.
Îmbrăcați în roșu și negru și intonând cântece patriotice, protestatarii au fluturat pancarte pe care scria „Corupția generează sărăcie” și „Reparați acum sistemul nostru de educație” în timp ce mărșăluiau în centrul orașului. Mitingul de miercuri a fost cel mai recent protest antiguvernamental din martie, când o instanță supremă a respins contestarea de către principalul partid de opoziție a realegerii lui Akufo-Addo la sfârșitul anului trecut. Akufo-Addo a obținut un al doilea mandat cu majoritate în parlament. Însă, liderul ghanez se află de atunci sub presiune, în condițiile în care țara din Africa de Vest se confruntă cu probleme economice agravate de pandemie. „Nana Akufo-Addo, noi suferim. Faceți ceva pentru noi. Nimic nu funcționează”, a transmis Frederick Koomson, un vânzător de telefoane mobile în vârstă de 28 de ani. „Guvernul trebuie să se trezească”, a mai spus el.

Ghana este adesea „aplaudată” ca fiind una dintre democrațiile stabile într-o regiune tulburată de conflicte politice și violențe jihadiste. Dar votul strâns și contestat, de anul trecut, a sporit tensiunile politice. În condițiile în care economia a fost grav afectată de pandemie, guvernul a introdus noi taxe, iar prețurile ridicate la carburanți au dus, de asemenea, la creșterea costului unor bunuri și servicii de bază. Condus de activiști din social media, protestul #FixTheCountry, pornit de pe Twitter, a evidențiat problemele economice și managementul guvernamental. „Dacă autoritățile politice nu vor repara această țară, vrem să le spunem că suntem capabili să le distrugem cariera, pentru că noi i-am adus la putere”, a declarat Fatima Mensah, o activistă în vârstă de 35 de ani.

Unii au criticat proiectul lui Afuko-Addo de a construi o nouă catedrală națională în valoare de 200 de milioane de dolari (169 de milioane de euro), o promisiune pe care acesta spune că a făcut-o după victoria sa în alegerile din 2016. Ghanezilor li s-a cerut să facă o donație voluntară lunară de 16 dolari pentru a ajuta la finalizarea acesteia până în 2024. „De ce pierdem timpul cu aventuri inutile și lăsăm deoparte cele mai importante probleme?”, a întrebat Aboagye Dacosta, un lustruitor de pantofi. În luna mai, poliția a blocat un protest planificat, invocând restricții legate de coronavirus. Pentru marșul de miercuri, șeful poliției a garantat siguranța acestuia, au transmis organizatorii după ce s-au întâlnit cu el. Mulți dintre protestatarii de miercuri purtau măști de protecție. Luna trecută, principalul partid de opoziție, Congresul Național Democrat (NDC), a adunat câteva mii de persoane în capitală.

NDC a calificat alegerile prezidențiale și parlamentare de anul trecut ca fiind viciate și un atac la adresa democrației din Ghana. În luna martie, Curtea Supremă a respins o contestație a celui de-al doilea clasat, John Mahama de la NDC, care a cerut repetarea scrutinului din 7 decembrie. Akufo-Addo, din partea Noului Partid Patriotic (NPP), a obținut 51,59% din voturi în fața lui Mahama, cu 47,36%, potrivit cifrelor oficiale, după unii trucate.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Proteste de amploare în Ghana, aplaudată pentru democrația solidă într-o regiune nesigură”

  • Ce frumos suna Accra! Poate daca vanzatorul de telefoane mobile se orienta spre comunicatiile tam-tam, era mai castigat. Ieftin si eco! Vrem mai multe stiri din Africa! Cu toate ca daca ne concentram putin, le-am putea obtine direct de la sursa: Paris, capitala micului Maghreb. Daca nu Franta, atunci cine? Ah, am uitat Londra!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *