Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

PSD de azi: Un ins care se ține îngrozit de vîrful pomului zgîlțit de ursul aflat dedesubt

Luni, 26 august 2019, partenerul de Coaliție al PSD, formațiunea ALDE, condusă de Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat oficial plecarea de la Guvernare.
A doua zi, marți, 27 august 2019, cu excepția Ramonei Mănescu, membrii Guvernului din partea ALDE și-au depus demisia.

Prin plecarea ALDE, Guvernul e acum minoritar în Parlament.
Chiar dacă în unele instituții membrii din partea ALDE vor rămîne, totuși politica lor va fi anti-PSD. Renate Weber, avocatul Poporului, numită în acest post în cadrul algoritmului de Coaliție, a și ieșit la atac anunțînd contestarea la CCR a Codului administrativ, decis de PSD împreună cu ALDE. Renate Weber a trecut de partea Opoziției și prin alte fapte:
A cerut prefectului de București să conteste în Justiției o decizie a Gabrielei Firea, primar din partea PSD, a denunțat OUG adoptată recent de Guvern.

În studiouri, trimișii ALDE dau glas noilor mesaje primite de la conducerea partidului. Nu demult, trimișii ALDE erau plasați în cadrul algoritmului de echilibru Putere – Opoziție, impus de CNA televiziunilor, pe locurile Puterii. Acum ei stau umăr la umăr cu trimișii PNL, ai PMP, ai Pro România, și chiar ai USR. Situația e stînjenitoare pentru moderatori. Obișnuiți să dea cuvîntul celor de la ALDE pentru a auzi combateri anti-Opoziție, moderatorii trebuie să țină seama că trimișii ALDE sînt acum anti-PSD. Și nu oricum, ci furibunzi anti-PSD, cum stă bine unor proaspeți convertiți la Opoziție, înnebuniți să demonstreze că ei au fost anti-PSD de cînd lumea.

Prin plecarea miniștrilor ALDE, PSD s-a văzut nevoit să numească interimari la trei ministere. Propunerile au fost trimise lui Klaus Iohannis spre aprobare. Spre aprobare fuseseră trimise nu demult și trei propuneri de remaniere. Una dintre ele era vitală pentru PSD. Titulară la Justiție, Ana Birchall s-a dovedit, în prestația ca ministru, pionul otrăvit al Sistemului în cadrul Guvernului. Schimbarea ei se impunea ca o necesitate de prim ordin pentru PSD. A fost propusă în locul ei la Justiție una dintre cele mai puternice personalități ale Magistraturii postdecembriste: Dana Gârvovan. O propunere importantă era ca Mihai Fifor să devină titular la Interne. După cazul Caracal ministerul avea nevoie de un titular precum Mihai Fifor, în stare prin funcția în PSD, dar și prin experiența de la Ministerul Apărării, să facă ordine într-un departament în care miniștrii sînt automat victimele generalilor cu burtă și cu conturi babane în bancă. Era importantă și propunerea de titularizare la Educație. Începe școala și ministerul are nevoie de un ministru cu puteri depline. Miercuri, 28 august 2019, Klaus Iohannis a anunțat că respire propunerile de remaniere. În aceste condiții, Ana Birchall rămîne titular la Justiție, cum vrea Sistemul, iar la Interne și Educație sînt interimari.

Celor trei ministere cu interimari prin plecarea ALDE li se adaugă două. În total cinci ministere cheie, două posturi de vicepremier, și postul de la Justiție, pentru că și aici, deși a rămas Ana Birchall, nu se știe dacă va fi mai departe sau nu.
Plecarea ALDE a adus cu sine pentru PSD o adîncire a dezastrului început prin rezultatele alegerilor din 26 mai 2019.

Deși europarlamentarele nu vizează compoziția Parlamentului, totuși ele sînt pentru partide un test electoral indiscutabil. PSD a obținut cu chiu cu vai 22,53%. Nu acest scor e semnificativ pentru schimbarea raportului de forțe după 26 mai 2019. Rezultatele sînt acestea:
PNL – 27%, PSD – 22,53%, USR+PLUS – 22,32%, Pro România – 6,45%, PMP – 5,76%, UDMR – 5,26%.
Așadar, PSD, 23% iar Forțele anti-PSD, 67% (am trecut și UDMR printre forțele anti-PSD, deoarece Uniunea a supraviețuit electoral după ce a denunțat acordul cu PSD).

Parlamentarele din 2016 au stat și ele sub semnul confruntării PSD – anti-PSD.
Scorul a fost acesta: PSD – 45%, PNL, 20%, USR, 9%, UDMR, 6%, ALDE, 5%, PMP 5%.
56% pro PSD, prin includerea UDMR de atunci între forțele Pro PSD.

Observam pe cristoiublog.ro din 30 mai 2019 că și avînd mai departe majoritatea în Parlament PSD nu mai poate guverna. A rămas practic fără sprijinul popular. Un guvern pentru a administra minim țara are nevoie de sprijin popular. Administrarea țării în democrație nu e o succesiune de decizii luate de partidul de guvernămînt în stilul, așa vor mușchii mei. Mai ales cînd e vorba de decizii nepopulare, dar cerute de realități, orice guvern are nevoie de acceptul poporului, iar acest accept depinde de procentajul din sondaje.

PSD trebuia să plece de la guvernare după 26 mai 2019.
N-a plecat.
Ne-am spus cu toții că PSD pariază pe o revenire spectaculoasă în sondaje.
Arestarea lui Liviu Dragnea lăsa impresia că sînt condiții în acest sens. Deși Viorica Dăncilă se străduiește să dea PSD o altă imagine, punînd capăt multor năravuri de pe vremea fostei conduceri, PSD nu crește în sondaje. Dimpotrivă. Ultimul sondaj IMAS îl creditează cu doar 17 la sută, pe locul trei.

Inutil să mai spun de ce nu-și revine PSD.
Pentru că partidul și-a încheiat ciclul istoric.
E la guvernare din 2012. Asta în condițiile în care guvernarea tehnocrată a fost sub controlul PSD. A obținut un scor istoric la parlamentarele din 2016. Și-a bătut joc de majoritatea parlamentară deținută. A risipit prostește capitalul electoral prin schimbarea a doi premieri și prin politica de trasu-împinsu în toate domeniile.

După 26 mai 2019, deși PSD pierde avantajul electoral în favoarea Opoziției, păstrează majoritatea parlamentară. Putea susține că europarlamentarele n-au modificat compoziția în Parlament. Plecarea ALDE de la Guvernare a modificat structura Parlamentului. Guvernul PSD e acum minoritar. Noua condiție se adaugă alor note menite a sublinia situația dezastruoasă în care se află guvernarea: un număr însemnat de miniștri interimari, boicotarea de către președinte a actelor guvernamentale, pierderea de la o zi la alta a capitalului politic.

În aceste condiții demisia Guvernului se impunea cu necesitate. Fiecare zi de ședere la Guvernare înseamnă pentru PSD un an în plus de ședere în Opoziție după scrutinul din 2020. Salvarea Partidului ar fi obligat pe cei cît de cît lucizi din PSD să forțeze la CExN de sîmbătă, 31  august 2019, plecarea partidului de la Guvernare. Nu s-a întîmplat asta. Viorica Dăncilă argumentează refuzul de a demisiona prin faptul că un partid aflat la Guvernare nu poate pleca de bunăvoie, fără a fi forțat printr-o Moțiune de cenzură. Opoziția n-are nici un interes să ia locul PSD la Guvernare. Opoziția, în frunte cu Klaus Iohannis, are tot interesul ca PSD să rămînă cît mai mult la Guvernare. În felul acesta, la locale și la parlamentare, PSD va fi spulberat de pe scena politică. Admițînd și acest argument, credem că, totuși, PSD trebuia să facă o mișcare de tip ofensiv după plecare ALDE. Să purceadă la o restructurare a Guvernului prin desemnarea unor miniștri așa cum îi vrea partidul și nu Klaus Iohannis și să se prezinte în fața Parlamentului. O dată trecut Guvernul restructurat, Klaus Iohannis nu se va mai putea opune desemnării unor miniștri. Mișcarea ar fi dat membrilor PSD, electoratului PSD, impresia de partid care impune jocul, de partid viu, dinamic. Viorica Dăncilă a preferat postura de partid căruia i se impune jocul, de partid care se agață cu orice preț de putere.

Potrivit declarațiilor de la Mamaia ale Vioricăi Dăncilă, Guvernul merge pe varianta interimarilor în locul celor de la ALDE. În acest sens, premierul se va adresa președintelui ca să semneze pentru interimari. Președintele s-a pronunțat însă miercuri în această privință:

„Pînă atunci, astăzi, actualul guvern are nevoie de o nouă confirmare în Parlament, printr-o procedură pe care le solicit să o declanșeze.”

E mai mult ca sigur că președintele va refuza să semneze pentru interimarii propuși de Guvern. Viorica Dăncilă a anunțat că în aceste condiții se va plînge la CCR. Dacă așa se va întîmpla, pînă rezolvă CCR conflictul Guvernul rămîne în situația castastrofală a improvizatului.

Pentru administrarea țării va fi un dezastru.
Va fi un dezastru și pentru PSD.

Imaginea de ins urcat în pom de teama ursului care stă dedesubt e semnificativă pentru situația PSD de după plecarea ALDE.
Ursul zgîlțîie pomul.
Cel din pom se ține strîns cu mîinile de vîrf și tremură de frică la gîndul că-și va pierde echilibrul și va pica în ghearele ursului.
Acesta e PSD în zilele acestea.
Stă în pomul Puterii și așteaptă îngrozit momentul cînd va pica jos, unde-l așteaptă ursul.

Acest editorial a apărut în ediția print și online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

16 comentarii pentru articolul „PSD de azi: Un ins care se ține îngrozit de vîrful pomului zgîlțit de ursul aflat dedesubt”

  • Neo-Slugarnicia Veoricai2 față de cozile de topor antiromanesti nu va face decât să alunge acel segment al votantilor psd care mai doresc binele Romaniei si o tara sanatoasa la cap…
    Acelasi lucru se urmareste si prin, perpetuarea STS ca numarator al voturilor, (evident, cu scopul de a frauda si alegerile prezidentiale), va scadea considerabil procentul de votanti patrioti. Oricum, asta numai vot nu e in conditiile astea.
    Intentia veoriciană pe care o prevad este pedelizarea psd (transformarea acestuia in partid de oportunisti demagogi pusi pe jefuit, dupa modelul celorlalte partide), chiar daca asta o sa il duca la o singura cifra. E cea mai perdanta strategie, sorosistii la care tanjeste slugarnic sunt deja arondati altor partide.
    Vin vremuri grele, cumparati conserve cat mai aveti cu ce, inainte de a fi impuse prin lege placute suedeze la adresa Romaniei pe toate strazile si sa se dea alimentele pe cartela, ca in oricare alta dictatura.

  • atata ai inteles din… STATISTICA??
    ca sunt 21 de oameni in Caracal care se potrivesc ADN-ului
    Ha,ha,ha
    LMFAO!!!

  • Bai, mishteaux, nu zici rau ce zici de data asta.

    • Am rabdare. Te cheama datoria în alta parte? Ion Cristoiu o sa-ti duca dorul. Esti o comoara la casa, pardon, blogul omului, prodigios cum esti.

  • Sau poate fi folosit ca si ingrasamint silvic. 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

  • ursul zgaltiie PSD sa cada dreacu din copac petru ca in varful copacului un hoit in descompunere isi transmite mirosul la o mai mare departare iar duhoarea se intinde in toata padurea europeana,asa la nivelul solului hoitul PSD pute doar local,pe meleaguri romanesti,si poti sa l incinerezi(nu mai poate fi ingropat pentru ca hoitul PSD contamineaza solul). :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

  • Nici o hiena nu ar manca PSD ul,asa urat pute,vezi cazul hienei Tari,care zice ca regurgiteaza cand simte miros de PSD.

  • Daca nici Tari nu mai suporta duhoarea,ala care nu simte nici haznaua cand pute,ce sa mai zicem noi,ceilalti,PSD emana deja o duhoare pestilentiala. 😈 😈 😈 👿 👿 👿 :mrgreen:

  • PSD trebuie sa dispara,este un partid depasit de istorie ca si PNTCD,nu are ce cauta in secolul nostru,ce sa manance ursul din el,este in descompunere si puteeeeeeeeeee rau rau rau de trazneste 😡 ❗ ❗ 🙄 😥 ursul il da jos din copac pentru ca putrezeste tufa cu mure de sub copac si ursul vrea murele,daca lasi PSD ul in copac putrezeste si copacul si tufa cu murele ursului,atat de in putrefactie este PSD,ei cred ca sunt inca vii,dar ei sunt morti de mult ba chiar si in putrefactie au intrat(cazul caracal este printre altele si unul din simptomele putrefactiei PSD). 👿 😈

  • O sugestie, maestre Cristoiu: ar fi super daca ati colabora cu un caricaturist care sa va deseneze câte ceva în dreptul fiecarui titlu. La articolul din seara aceasta, caricatura cu PSD în vârful copacului, facând pe el de teama ca va pica (jos, ca unde altundeva?) în ghearele ursului, ar anima în plus cele afirmate de dv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *