În fiecare marți, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial. Seara, de la 21:15, participă la un podcast, tot pe Canal33, moderat de Alexandru Răducanu

Purtarea măştilor la copii. Medicii pediatri şi medicii pneumologi nu vor să-i deranjeze pe experții pandemiei

Medic epidemiolog și infecționist, academician, profesor, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi reprezentant al României la Organizaţia Mondială a Sănătăţi timp de trei decenii, dr.Traian Ionescu a luptat vreme de 60 de ani cu epidemiile. Acum are 91 de ani și trăiește în Căminul de Vârstnici „Nicolae Cajal” din București. De aici, a trimis o scrisoare către cristoiublog în legătură cu o problemă controversată a acestei perioade: măștile la copii.

„Sunt dr. Traian Ionescu şi vreau să vă spun câteva cuvinte în legătură cu purtatul măştii, care este de folos, dar care ridică unele probleme în privinţa purtării măştii la copii.

De obicei, caracteristicile infecţioase sau ale infecţiilor respiratorii, indiferent că fac parte din familii diferite, cum ar fi ortomixovirusii, gripă, paraviridele, rujeola, rubeola sau chiar actualul coronavirus, din familia coronaviride, care circulă la noi, au fost încadrate în grupul 4, cu o contagiozitate şi o virulență extraordinar de mare.

Din această cauză, contagiozitatea este foarte greu de evitat, unele dintre ele având o variantă antigenică foarte frecventă, ceea ce îngreunează şi găsirea şi prepararea rapidă a unui vaccin. Prevenirea infecţiei cu acest virus trebuie făcută, deci, prin măsurile clasice pe care în prezent dvs le cunoaşteţi deja. Aceste măsuri nu au rolul de a ne scăpa de boală, ele au rolul să împiedice răspândirea unei cantități mari de virus pe care să-l inspirăm, astfel încât sistemul imunitar să poată răspunde virusului.

Una dintre măsuri este purtarea măştii, problemă atât de discutată de publicul nostru. Ceea ce este clar acum, este că masca trebuie purtată, dar asta nu înseamnă că organismul nu suferă în raport cu organul țintă, adică plămânul, şi anume alveolele.

Problema care se pune este că, în ceea ce priveşte copilul, problema devine discutabilă și mă surprinde că nici medicii pediatri şi nici medicii pneumologi, probabil pentru a nu deranja experții pandemiei, nu pun în discuţie că această grupă de vârstă este afectată de păstrarea acestui tip de mască, fără un filtru care să elimine expiraţia. Purtând măști care nu au un filtru necesar cel puţin pentru expiraţie, acești copii, după ce expiră în mască, vor inspira rezultatul expirației, acesta fiind ceea ce inspiră, din nou, copiii.

Ce se elimină într-o expiraţie? Şi după ce inspirăm şi apoi expirăm, știm ce expirăm? În general, ţinând seama de alimentaţia actuală, care este o alimentaţie de tip occidental, aceasta generează aproximativ un miliechivalent pe kg de hidrogen zilnic ca rezultat al metabolismului substanţelor pe care noi le ingerăm şi care conţin sulfuri, cisteina, metionina şi aminoacizi cationici, cum ar fi lizina şi arginina. Or, se ştie că hemostaza acidobazica există în 3 componente, dintre care voi numi doar 2 mecanisme.

Prin expiraţie se elimină nişte substanţe, gaze care rămân și se impregnează în calitatea materialului măştii pe care copilul o poartă pe faţă. Se va întâmpla un fenomen intâlnit frecvent în practică, o acidoză respiratorie, deci o creştere primară a hipoventilaţiei alveolare, adică a presiunii CO2, cu răspuns renal compensator, cu creştere de secreţie de hidrogen, care apare la 3-5 zile şi duce la creşterea HCO3 în plasmă.

Pe scurt, am spus ceea ce se întâmplă în această punere a măştii pe faţa copilului. S-ar putea spune că, prin această intervenţie a mea, m-aş opune măştii. NU! Dar în afară de aceste substanţe, în afară de aceste schimbări care se petrec în şist metabolic, se expiră în mască frecvent şi germenii pe care îi inspirăm şi apoi îi expirăm, deci tot ceea ce plămânul expiră ca nefiind favorabil sănătăţii rămâne în mască, nu se elimină, ci se inspiră din nou, cu consecinţele pe care vi le-am amintit.

Din această cauză, propun ca, fără o mască prevăzută cu filtru expirator care să elimine toate aceste substanţe nocive pe care copilul le inspiră din nou, orele când copii poartă mască fără filtru de expiraţie să ţină 30-40 min şi apoi profesorul de gimnastică să îi adune şi să facă exerciţii de expiraţie şi inspiraţie. Sigur că da, ar fi fost de dorit butelii de oxigen, dar sunt periculoase în mediul şcolar.

Rămâne, însă, o propunere pe care v-o fac şi am auzit-o întâmplător de la un domn care trăieşte în America de Sud, care a spus că pregăteşte un număr de 1 milion de măşti cu filtru şi le va trimite în România.

Chiar și noi, adulții, va trebui să găsim, din jumătate în jumătate de oră sau măcar din oră în oră, un loc izolat sub un arbore, să facem exerciţii respiratorii pentru a ne oxigena plămânii.

Răul pe care îl face inspiraţia de către copii a propriilor toxine, în perioada când plămânii lor se dezvoltă, se va repercuta foarte târziu în starea lor de sănătate.

Vă rog să ţineţi cont de această observaţie pe care o fac: DA, sunt pentru purtarea măștii la copii, dar cel puţin cu filtru expirator, altfel s-ar putea şi nu zic s-ar putea că deja s-au citat pentru cei care au fost bolnavi de acest virus, s-ar putea să rămână cu o dezvoltarea defectuoasă şi cu suferințe pulmonare toată viaţa. Vă rog să ţineţi seama de această observaţie şi să luaţi măsurile în consecinţă! Vă mulţumesc pentru atenţie!”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii