Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Racolările din partea PNL s-au făcut, se fac și se vor face cu acceptul lui Klaus Iohannis, dacă nu chiar la indicația sa

Un lucru e sigur în România anului 2020. De siguranța unei axiome:
Klaus Iohannis are putere deplină în PNL.

Prin participările la reuniunile interne ale partidului, prin întîlnirile cu liderii PNL pe la vilele de protocol ale Guvernului, prin abordarea Guvernului PNL, dependent doar de parlamentarii PNL, ca un Guvern al Său, Klaus Iohannis a dovedit cu prisosință că taie și spînzură în PNL. Pentru a pune capăt cultivării rușinosului aviatorism politic de către partidul care a denunțat fenomenul pe cînd se afla în Opoziție, Klaus Iohannis n-are nevoie nici măcar de intervenție efectivă. E de-ajuns să tune și să fulgere în intervențiile sale publice. A făcut asta? Firește că nu. Iată cum a răspuns el la conferința de presă din 16 august 2020:

„Jurnalist: Am văzut astăzi aprecierile Ambasadorului SUA pentru dumneavoastră, pentru eforturile de a curăța România de ultimii baroni roșii și de moștenirea lor coruptă. Totuși, în ultimele zile, am văzut zeci de primari – mai exact, 96, evaluarea PSD – racolați de Partidul Național Liberal, la fel, mai mulți parlamentari care au fost luați de la PSD în Partidul Național Liberal. Dumneavoastră de ce ați girat aceste racolări?
Klaus Iohannis: Puteți să repetați ultima parte din întrebare, vă rog?
Jurnalist: Au fost în ultima perioadă…
Klaus Iohannis: Nu, nu, aia cu giroscopul.
Jurnalist: Întrebarea era dumneavoastră de ce ați girat aceste racolări de la PSD.
Klaus Iohannis: Da. Nu le-am girat, ba dimpotrivă, cum și dumneavoastră, și toți ceilalți știți foarte bine că și săptămîna trecută m-am exprimat clar, franc, împotriva traseismului politic. Deci, nu vă supărați, acea parte din întrebare mi se pare extrem de tendențioasă și probabil chiar greșit formulată. Eu nu am girat niciodată un traseism politic, nici nu am de gînd să o fac și nici nu cred că cineva bănuiește că am făcut-o. Eu sunt împotriva traseismului politic. Iar acei primari sau parlamentari sau consilieri care au trecut de la un partid la altul nu trebuie să îmi explice mie de ce au făcut-o, fiindcă eu nu am nicio autoritate să îi spun unui politician ce să facă, el, personal. Dar fiecare dintre ei va trebui să explice propriului electorat de ce a trecut dintr-o parte în alta. Dar pe mine altă dată vă rog să mă întrebați într-o formulare corectă, care nu se constituie într-o supoziție total eronată.”

După alte cîteva întrebări, chestiunea traseismului e reluată de un alt jurnalist, semn că racolările de către PNL sînt în atenția opiniei publice:

„Jurnalist: Aș vrea să vă întreb, în continuarea întrebării cu primarii racolați de PNL, dacă ați avut cumva o discuție cu Ludovic Orban, sau intenționați să aveți o discuție în acest sens, sau nu este un subiect între Președinte și premier.
Klaus Iohannis: Tocmai am răspuns colegului dumneavoastră. Am răspuns și săptămîna trecută la această întrebare și sunt dispus să răspund în fiecare săptămînă, însă răspunsul va fi mereu același. Eu sunt împotriva traseismului politic, însă eu, Președintele, nu sunt în niciun partid. Așa scrie în Constituție și, în consecință, nu pot eu să intervin într-un partid politic, să îi spun să facă, sau să încurajeze sau să nu încurajeze trecerea unor politicieni dintr-o parte în alta.
Dar public am tot dreptul și cred că românii se și așteaptă să îmi spun opinia, și atunci repet: Eu, Klaus Iohannis, Președintele României, sunt împotriva traseismului politic, adică sunt împotriva ca un politician să treacă, din motive electoraliste, dintr-un partid în altul. Atenție, din motive electoraliste! Se poate întîmpla ca unii să-și schimbe doctrina, dar asta mie mi se pare că este o situație rarisimă.”

La următoarea conferință de presă, cea de miercuri, 26 august 2020, Klaus Iohannis a fost din nou întrebat despre racolările de proporții făcute de PNL. A avut loc următorul dialog:

Reporter: Ați condamnat, în două rânduri, în conferințe de presă, traseismul politic, în ceea ce-i privește pe primari. Astăzi, colegii de la G4Media au dezvăluit un alt tip de racolare politică și anume un fost membru ALDE, fost membru în guvernarea PSD ALDE, criticat îndelung de liberali în moțiuni simple și chiar într-o interpelare a ministrului economiei, acum este cooptat în guvernul liberal, prin semnătura lui Ludovic Orban, în funcția de secretar general adjunct, chiar al Ministerului Economiei, adică în subordinea celui care îl critica în 2019. De ce susțineți un guvern care face în continuare astfel de racolări?
Klaus Iohannis: Da, asta cu susținerea cred că putem să o punem în paranteză. Guvernul își face numirile așa cum consideră. Nu cunosc persoana despre care vorbiți și în consecință, nu pot să comentez nimic în această chestiune. Dar că veni vorba de traseism, daţi-mi voie să fac și eu remarcă! În ultima vreme, majoritatea articolelor despre traseism acuză PNL, dar dați-mi voie să vă amintesc că „patentul” pentru traseism este la PSD. PSD care în 2014, cu foarte puțin timp înainte de alegeri, a legiferat, prin ordonanță de urgență, traseismul politic , deci originea traseismului cvasilegalizat se găsește în abordarea pesedistă. Mi se pare că aceste lucruri trebuie să ni le reamintim. Asta nu înseamnă că sunt de acord cu traseismul. nu mi-am schimbat opinia, sunt total împotrivă. Au existat încercări în anii trecuți pentru a opri traseismul prin lege. Nu s-a reușit, din motive legate de opiniile Curții Constituționale, dar în continuare cred că traseismul este o boală gravă a politicii românești și cu cât mai repede terminăm cu ea, cu atât mai bine! Or, terminatul cred că ține de alegător. Mulțumesc.”

Am redat pe larg dialogurile, pentru că ele mărturisesc, dau seamă, mai mult decît răspunsurile în sine, de felul în care Klaus Iohannis o dă cotită cînd vine vorba de PNL. Cînd apare o întrebare despre PSD, de regulă servită de jurnaliști de la televiziunile cumpărate de PNL cu studiouri cu tot, Klaus Iohannis dă buzna, cu pălăria în cap în viața politică internă. Întrebările despre furturile comise de Guvern, despre practicarea prostituției politice, despre racolări, despre cultivarea clientelei politice sînt evitate pe motiv că trebuie să fie echidistant față de partidele politice. Întrebările despre PSD sînt acceptate cu o jubilație evidentă. Îi dau posibilitatea de a ataca PSD. Cînd vine vorba de PSD, Klaus Iohannis uită că e președinte. Își amintește imediat cînd vine vorba de PNL.

Invocarea racolărilor comise de PSD în 2016 irită prin luarea drept proști a alegătorilor de Dreapta. Da, PSD a practicat racolările de primari și parlamentari. Da, dar tocmai de aceea, PSD s-a compromis în ochii tuturor românilor. Dacă azi partidul își pune problema Reconstrucției, una dintre cauze stă și în folosirea mijloacelor compromise de luptă politică precum racolările. PNL a venit la putere și pe fondul unei speranțe a românilor că va face un altfel de politică. Acest altfel de politică înseamnă și refuzul de a racola parlamentari și primari din alte partide, chiar prin asumarea riscului de a pierde alegerile. A spune în gura mare că și PSD s-a dedat la racolări și prin urmare PNL are dreptul s-o facă e ca și cum cea de a doua nevastă a unuia și-ar justifica adulterul prin faptul că și fosta nevastă a fost curvă. Păi tocmai de aia a divorțat tipul de fosta. Că era curvă. Și tocmai de aia a luat-o pe asta, pentru că i-a făgăduit că va fi fidelă.

Racolările PNL s-au făcut, se fac și se vor face cu acceptul lui Klaus Iohannis, dacă nu chiar la indicația sa. Ludovic Orban nu și-ar putea permite să apeleze la traseismul politic atît de grețos electoratului de Dreapta dacă ar ști că Președintele nu e de acord cu așa ceva. Ludovic Orban știe că o intervenție dură a lui Klaus Iohannis ar adînci iritarea electoratului de Dreapta față de racolări. Luat cu asalt de presă, Klaus Iohannis dă din colț în colț. Principala sa preocupare e de a evita o reacție dură față de racolări. Nu de alta, dar Ludovic Orban i-ar bate obrazul.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

14 comentarii pentru articolul „Racolările din partea PNL s-au făcut, se fac și se vor face cu acceptul lui Klaus Iohannis, dacă nu chiar la indicația sa”

  • Sarcina principala pentru Iohannis este distrugerea partidelor de stanga , in special PSD ! Vezi si actiunea ambasadorului american !!! Absorbtia de oameni din PSD este o metoda in a distruge acest partid ! Sintagma de ciuma rosie tot din partea aia vine !

  • Sa scoatem rosul din tricolor si sa ramana doar albastru-galben.
    Adica Romania Mea. 🙂

  • Cu o zi înaintea începerii campaniei electorale Iohannis a organizat o conferință de presă pentru a mai trage câteva uppercut-uri PSD-ului ca președinte „apolitic” ce e.
    Este evident că unicul scop al întânirii cu presa a fost ca să transmită parlamentarilor să nu voteze moțiunea PSD.
    Probabil că sunt șanse reale ca moțiunea să treacă iar guvernul său nelegitim, fără majoritate parmanentară, să zboare.
    Le urez succesuri la „zburat” că tot a zis Iohannis că PSD vrea să-i arunce în aer, păi, să-i arunce!

  • Maestre, până și mașinile poliției au fost racolate de PNL.
    Velea le-a vopsit în albastru cu galben transformându-le în vectori electorali.
    A fost scos și tricolorul de pe mașini că peneleului tot ce e românesc îi miroase urât, nu suportă.

  • Mai Bucure, ti-au mai zis vreo patru persoane in ultima saptamana sa ne scutesti cu cretinismele tale. Nu le apreciaza absolut nimeni! Eu sunt al cincilea!

    • Era raspuns pt T. Bucur. Am mai postat o data unde trebuia..

  • PNL-ul asta are conducere bicefala Orban si presedintele. Nu cred ca KWI nu stie chestiunea migratiei politice dat fiind ca si el este un migrator, ce pretentii sa mai avem?!

    • PSD e rau,e „Ciuma Rosie”,dar daca membrii „Ciumei Rosii” trec la PNL ,la „Ebola Galbena”,gata,brusc sunt buni,nu mai sunt „Ciuma Rosie”,sunt onorabili.Adica la PSD sunt rai,criptocomunisti si securisti,fantome ale Kremlinului,trecuti la PNL,aceeasi oameni sunt oameni onorabili,mandri reprezentanti ai Dreptei,Euroatlantisti sadea,Proeuropeni si Proamericani.Mai mai sa fie,Curat Murdar.Face fuziune PSD cu PNL,sub Iohannis,mama mama ce partid European ,curat,devine PSD.Deci PSD e rau,dar PSDistii sunt buni,daca trec la PNL,parca PSD istii erau rai ,corupti ,criptocomunisti,nu sigla PSD,deci PSD istii criptocomunisti sunt OK in PNL.Pai hai sa desfiintam sigla PSD daca ea e mama tuturor relelor din Romania(acum am inteles ,sigla PSD e de vina pentru tot si nu partidul care e bun dar poarta sigla gresita,mama ei de sigla,schimba sigla cu cea a PNL si este OK ,s a europenizat PSD 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 ),si nu PSD istii ,care sunt de fapt buni de racolat in PNL ,herr Iohannis.Curat Murdar coane. 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

  • Maestre, Stimate Maestre, ma obligati iarasi sa va contrazic, desi unu ca mine nu ar trebui sa cuteze asa ceva la adresa Domniei Voastre. Dar cum sa ma abtin, daca Domnia Voastra compara nu numai faptele PNL cu acelea ale unei curve – ceea ce e adevarat si imi arata ca si Domnia Voastra ganditi ca mine – dar, spre surpriza si dezamagirea mea, considerati ca si PSD e la fel de curva. Pai asta nu se face, Maestre, ca pesedeul nu e curva, ca daca ar fi si pesedeul o curva, cum credeti ca Duamna Gabi, aceasta Ana Ipatescu a zilelor noastre, aceasta Ioana D’Arc a Romaniei, ar mai accepta sa stea de-a-dreapta tatalui Ciolacu, daca pesedeul ar fi o curva?

    • Mai Bucure, ti-au mai zis vreo patru persoane in ultima saptamana sa ne scutesti cu cretinismele tale. Nu le apreciaza absolut nimeni! Eu sunt al cincilea!

    • Bucure,sictir dobitoc johanist

    • PSD nu e o curva,intradevar,PSD e o Matroana,adica o Curva Batrana unsa cu toate alifiile,cand vine Dreapta la Putere,trei sferturi din PSD isti trec la Partidele de Dreapta si injura PSD ul de unde au plecat,ca la usa cortului,adica devin PNL isti ,si oameni ai Dreptei(cu stiinta Dreptei care i primeste stiind ca sunt”oameni de Dreapta autentici”),cand revine PSD la Putere ,se intorc toti traseistii PSD inapoi la matca si umfla PSD,si jura pe Biblie ca ei sunt de stanga forever si ca nu vor fi de Dreapta niciodata,desi de la Dreapta vin ei inapoi in PSD,de aia PSD nu dispare,asta a fost politica PSD dintotdeauna,si asa au fost mereu in preajma Puterii,si asa fac si sub Iohannis,gare cu gura i injura pe PSD isti,si cu bratele deschise i primeste in PNL.Asa au facut PSD eii si sub Base.Nu sunt curve PSD ul,haida de ,sunt boarfe batrane,nu curve.

      • De aia nu dau doi bani pe partidele de Dreapta care zic „moarte PSD”,moarte „Ciumei Rosii”,cand de fapt trei sferturi din aceste partide sunt compuse(mai ales cand sunt la Putere),din traseisti veniti de la PSD,care,atunci cand PSD castiga alegerile se intorc la PSD,doar ca atunci cand Dreapta castiga din nou alegerile,aceeasi PSD isti se duc la Dreapta sa guverneze cu aia,si asa,mereu traseistii PSD conduc Romania si cu Stanga si cu Dreapta,si sub Base,si sub Iohannis,amandoi,Base si Iohannis stiind treaba asta,si convenindu le de minune.De aia cand i vad pe unii ca sustin PSD contra Dreptei ,sau Dreapta contra PSD,ma uimesc de naivitatea lor groaznica.Mai oameni buni,sunt aceeasi oameni,care schimba sigla de partid si raman la Putere mereu.Astia au trei patru carnete de partid,scot doar carnetul care trebuie ,la momentul oportun,in functie de sigla care e la putere,ei scot din alea trei patru carnete,carnetul cu sigla aflata la putere,la acel moment.

    • Bucure,du te baiatule de te cata.