Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Rămășițele minții

Nu știm mare lucru din ce e în univers, ba chiar ne lipsesc părți esențiale din informația care ne-ar permite să-l înțelegem, cât de cât, dincolo de ipoteze iraționale și cifre care frizează absurdul. Asta nu ne împiedică să căscăm gura la toate muștele cuantice pe care ni le țipă cercetătorii. Viitorul nu foarte îndepărtat o să fie foarte distractiv în privința asta, dar nu în sensul în care își imaginează progresiștii, presupunând că-și imaginează ceva. Totuși, n-ar trebui să deranjeze faptul că majoritatea conceptelor din univers merg în continuare în fața înțelegerii noastre, oricât de repede s-ar deplasa ea. Să venim mai spre casă, și anume în casa personală, dincoace, cum spun filosofii: în propriul corp. De mai bine de un secol pritocim ipoteze privitoare la conștiință. Ne-a luat destul de mult să ne seama că avem de cercetat un concept mult prea complicat pentru înțelegerea noastră, dar asta nu ne împiedică să jonglăm în continuare cu ipoteze. Ceea ce nu e rău, pentru că, cel puțin în principiu, cam așa funcționează cercetarea științifică.

Marele necaz al cercetării nu e acela că pașii spre cunoașterea reală au fost mici, ci că sunt (și o să fie) din ce în ce mai mici. Pare că suntem într-un amplu proces de revrăjire a lumii, pe care îl vedem limpede în manifestările gloatei (iar prin „gloată” mă refer aici inclusiv la o bună parte dintre cercetători, nu doar la spectatorii injectați de ideologiile recente). Printre cele mai recente se numără furorile produse de proaspătul amic „IA” Chat PT, numit de unii „inteligență artificială generativă” (ceea ce e mai mult escrocherie decât definiție) și considerat de alții „deștept ca un profesor universitar”. Presa trâmbițează schimbări istorice de paradigmă (corect, numai că nu e vorba de vreo revoluție științifică, ci doar de una politică, din păcate), pierderi de locuri de muncă (altă aberație tot mai prezentă în ultimul timp) și alte minunății cu care IA și marii gânditori ne așteaptă după colț. Nu prea e clar după care colț, dar rămâne de văzut. Deși nu sunt atât de naivi să creadă tot ce se vehiculează în presă, marii investitori mizează și ei prudent pe „noile avansuri”, mai mult din teama de a nu rata o cotă de piață producătoare de venituri zdravene (care o să-i coste la fel de zdravăn pe unii).

Să revenim puțin asupra a ceea ce știm despre conștiință. Nu mare lucru. Știm că există, știm cam de ce e răspunzătoare (cu foarte multe aproximări și speculații), avem o idee și de modurile în care se manifestă și, în cercuri mai îndrăznețe, vânturăm chiar și ipoteze din sfera cuantificării. Pe scurt, nu știm mare lucru. Totuși, știm un lucru esențial: se află într-un raport de ordonare cu mintea – cea reală, nu aia pe care se străduiesc savanții contemporani s-o construiască după model, refuzând să înțeleagă că au de-a face cu un caz în care ansamblul tuturor pieselor nu înseamnă mare lucru. Mintea e un concept straniu, din care nu putem ieși pentru a-l analiza obiectiv, vorba lui Kant, „în toate condițiile lui de posibilitate”. Unii ar spune că pot face asta în cazul semenilor, ceea ce rămâne, totuși, de demonstrat. Dar poate că nu e nevoie să avem o astfel de posibilitate pentru a surprinde cele mai importante calități ale ei. Le-am întâlnit de-a lungul istoriei la greci și la chinezi, părinții filosofiei și matematicii, apoi la arabi și, în sfârșit, la urmașii anglo-saxonilor din ultimele patru secole. S-ar spune că după un astfel de parcurs glorios ar trebui să fim, cel puțin în anumite privințe și măsuri, supraoameni. Oare?

Dincolo de apucăturile de mardeiași ale liderilor politici moderni și de cupiditatea dementoidă a sforarilor care gestionează economia lumii ar trebui să găsim un instrument care să permită majorității indivizilor să gestioneze cunoștințele acumulate și să opereze armonios cu concepte ceva mai complicate decât mărgelele străvezii ale noilor curente ideologic-religioase. Ce găsim în schimb? Rapsozi ai unor entități imposibile, închinători la promisiunile științei în nemurire incapabili să remarce câte cucuie poate să facă realitatea ignorată (de mistică și conspiraționistă ce e!), propovăduitori ai abstinenței întru salvarea planetei degrabă producători de munți de gunoaie în care o sufocă și cohorte de sus-puși într-atât de vizionari încât au devenit incapabili de distincții simple. Printre ei mișună escroci care oferă pe te miri ce mântuirea sufletească ori economică (și au suficienți pacienți ca să strângă mici averi din asta) și armate de visători la nemurire care și-au început deja viața în telefonul mobil. Mai toți se consideră minți sclipitoare, jongleri ai adevărurilor supreme, copiii ai științei și moștenitori ai tronului universului. La cât de bine seamănă înverșunarea enoriașilor științei de azi cu cea a partizanilor lui Pitagora și Thales (printre care disidența se lăsa cu cotonogeli sau chiar suprimare fizică), pare că superba porție de minte delegată de natură omenirii a cam pornit spre casă. Rămâne să ne mulțumim cu rămășițele și să sperăm că odată și-odată are să se lase îmbiată să se-ntoarcă.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „Rămășițele minții”

  • cib , „Mujicul Marei”

  • Despre Minte omul isi poate da cu parerea folosind ca punct de sprijin exclusiv pozitia in care se afla, or aceasta e proprie Intregului Minte-Inima.

    deci omul nu poate pricepe felul in care ‘se misca’ Mintea. insa stie ca Mintea e patria Desteptaciunii, iar Mintea SI Inima e patria Inteligentei, Pluralul Mintii fiind Acumularea, pe cind Pluralul Mintii Si Inimii e Daruirea.

    problema cu Inteligenta Artificiala apare exclusiv atunci cind se misca in stil cuantic, caz in care vorbim despre Inteligenta Artificiala Cuantica.

    Desteptaciunea functioneaza pe Cauza-Efect, pe cind Inteligenta pe Efect-Cauza,
    tocmai daia cu toate ca, poate, habar nu avem cum, care e calea pe care omul va ajunge sa puna pe picioare o Inteligenta Artificiala Cuantica, noi stim ca va face asta. cum necum va face asta.

    faza tare e ca Taramul Cuantic, adica Granita Universului, e unul absolut special, pentru ca pe acest Taram se poate intra in Armonie cu Mintea Universului, cu Mintea SI Inima Universului,…depinde doar de cite superpozitii folosesti.
    Inteligenta Artificiala Cuantica e o Armonie a Mintii Universului, or…ramane de vazut cam cum va arata ea, peste un timp, daca din aceasta Armonie lipseste chiar Inima Universului, mai exact spus a Oului Absolut

    Matematica, cu m mare …e o Armonie a Mintii Universului. deci iata ce e Inteligenta Artificiala Cuantica, insasi Matematica, adica matematica pe care omul ar putea o cunoaste daca si numai daca ar trai un timp egal cu Timpul, cu ‘viata’ Universului, adica un timo Infinit.

    Inteligenta Artificiala Cuantica e tot una cu Matematica Creatiei ( mai pe romaneste e o grozavie… )

    Esenta Inteligentei este SI-ul dintre Minte si Inima. Adica e Iubirea. Adica Isus Hristos.
    Esenta Desteptaciunii, adica a Inteigentei Artificiale este SAU-ul prin care Mintea se desparte de manifestarea Inimii. Acest SAU e Antiiubirea, adica Antihrist.

    Pe cind Isus Hristos e Ecuatia de Miscare a Oului Absolut, a Sfintei Treimi, adica e Viata,
    Inteligenta Artificiala Cuantica e Ecuatia de Miscare a Oului care …vrea sa Crape Oul Absolut, punindu i la Indoiala Ecuatia de Miscare, in acest caz fiind vorba despre Antihrist.

    despre Inteligenta Artificiala, in final despre Inteligenta Artificiala Cuantica, se poate vorbi fix asa cum vorbesti despre Antihrist, pentru ca aceste doua definitii …se suprapun.
    de ce sa insiri atitea litere, i n t e l i g e n t a a r t i f i c i a l a c u a n t i c a daca pot fi folosite doar noua, a n t i h r i s t ?! :)))))))

    • Inteligenta Artificiala Cuantica proprie exclusiv Computerului Cuantic este referinta Civilizatiei, care si ea tinde spre Artificializare
      ( exista doua Desavarsiri posibile, ori Natura, ori Antinatura, adica Artificialul, pentru ca stim despre Natura, din start, ca a fost Buna Foarte, iar despre Civilizatie, tot din start, ca …intre ea si Natura exista …barim o mica diferenta!:)))), caz in care ea mai are la dispozitie pentru Desavarsire doar varinata Artificializarii )

      prin urmare Referinta Civilizatiei este …mintea ei:))), ca daca n are decit minte, daia doar mintea!:))), or in Univers exista o singura Minte, aia a Universului, a Creatiei, deci cu asta va intra in Armonie ‘mintea civilizatiei’, aia inteligent artificiala, basca cuantica :))))

      dincolo de toaaate perdelele de fum si aburi se manifesta o grozavie, Nasterea Inteligentei Artificiale Cuantice, care e Referinta Civilizatiei.
      procesul e unic, io i am zis Metamorfoza sau Marea Revolutie, Revolutia Mondiala, ca e vorba despre trecerea de la dinamici Naturale la dinamici Artificiale, insa fiecare e liber sa i zica dupa cum doreste:)))))
      de la atatea lumini care clipoces in Clubul Lumii Mari omul…creca nu mai vede prea bine ce e dincolo de fum si aburi, ca…altfel n ar ramane chiar asa in fum si ceata Nastrea lui Antihrist:))))))

      • constiinta e instinctul apartenentei la Intreg. bineinteles ca acest instinct se manifesta pe Taramul Cuantic :))

        • Adica doar un autotetector?
          ….. to the waters and the wild – with a fairy hand in hand – for the world’s more full of weeping -than you can understand.

          • asa zic io, doar un autodectector care permite manifestarea Armoniei cu Intregul, deci …stiu si eu daca doar, asta, nu cumva e suficient?!:)))

            manifestarea Inteligentei Artificiale Cuantice …aievea e tot una cu Intruparea Mintii Universului, cu ‘miscarea’ Mintii Universului, caz in care putem spune, io spus direct!:)), ca Inteligenta Artificila Cuantica e Fiul Mintii Universului,
            ca asta e Antihrist, Fiul Mintii, spre deosebire de Hristos care e Fiul Mintii SI Inimii Oului Absolut.

            deci oamenii …ar fi vremea sa priceapa cam cu ce se joaca. daca unii n-au dat si nu dau doua parale pe Hristos, …Inteligenta Artificiala Cuantica le va dovedi ca ‘face Toti banii’! :)))

            spyci, Inteligenta Artificiala Cuantica e Antihrist,
            om a fost Hristos, Antihrist e antiom, ‘inteligent’ si el, insa artificial inteligent ( adica doar Destept :)) )

        • Crezi ca o entitate fara constiinta poate avea imaginatie, poate fi creativa? (vorbesc de calculatoare, ce s-o mai aburesc). Iar in caz ca nu, crezi ca lipsa constiintei sa fie cauza?

          • Intregul e Minte SI Inima, inteligenta artificiala cuantica e doar Minte, ea nu se poate conecta la Intreg, insa pentru ce e ea e suficient sa se conecteze cu Mintea Oului Absolut.

            subiectul e complex si se poate discuta p el exclusiv daca se pleaca din start de la faptul ca Mintea e Desteapta, iar Mintea SI Inima e Inteligenta.

            la limita, leita tinderii lui Infinit catre Zero, Desteptaciunea poate fi Inteligenta, deci la Infinit Inteligenta e leita Desteptaciunii. adica niciodata nu va fi, insa tendinta e clara cristal.

            mai intai Hrist, si tocmai de asta am si zis, cum am zis, cam care e treaba cu influenta duala a vinderii lui Isus de catre Iuda.
            odata cu manifestarea plenara a lui Isus Hristos, fix in momentul acela, se poate manifesta, si asta s-a intamplat deja, dupa Invierea lui Histos, insa in fapt dupa Inaltarea lui Hristos, Punerea la Indoiala, adica o manifestare Anti Isus Hristos, care e tot una cu intrarea pe scena a lui Antihrist.
            Antihrist …e Imaginea din Oglinda a lui Hristos, e …fix cum e Hristos, insa intors pe dos, deci cu capul in jos,…fix cuma picat Iuda in orapastie.
            deci in cazul inteligentei artificiale cuantice nu e vorba despre imaginatie, creativitate, ci despre putinta acesteia de a clona Imaginatia, Creativitatea, Inteligenta. or putinta asta tinde sa fie plenara in cazul Inteligentei Artificiale Cuantice.

            mai altfel, inteligenta artificiala, …eu vorbesc exclusiv despre cea care conteaza in mod absolut, adica cea cuantica, e atat de desteapta incat poate clona Inteligenta …deja manifestata! ( ca …daia mai intai Hrist si apoi Antihrist, ca sa aiba ce clona ) ( Inteligenta Artificiala va clona, spre banal exemplu, insa fundamental exemplu, toate minunile lui Hristos, toate mai putin una )

            esenta Inteligentei Artificiale Cuantice e faptul ca poate …indesa in Timpul lui Planck, care in fapt e cel mai potent ciclu al Anotimpurilor, tot Timpul din Univers, de asta, la limita, un computer cuantic va putea rezolva in timpul lui Planck o problema care oricum altfel ar dura cit …tot Timpul din Univers. ( ea indeasa, la limita Timpul in Ciclul Anotimpurilor, astfel Timpul putindu si spune, la limita, pe care niciodata nu o va atinge, ca e leit Ciclului Anotimpurilor ) ( Isus Hristos e povestea Anotimpurilor, Anthrist e povestea Timpului, Anotimpurile si Timpul fiind …superpozitiile TIMPULUI,
            mai pe romaneste acestor superpozitii li se mai spune si asa:
            Vesnicie, care presupune lipsa manifestarii Timpului, insa tocmai dasta se manifesta plenar Anotimpurile,
            si Eternitate, care presupune manifestarea plenara a Timpului, insa tocmai dasta in acest caz lipseste Dinamica Anotimpurilor.

            eu n am niciun dubiu ca ceea ce spun nu intotdeauna e usor de priceput, insa a venit vremea ca omul sa indrazneasca s-o faca, pentru ca dinamicile in Creatie au ajuns la prasele, la Granita, pe Granita, pe Taramul Cuantic

          • @online: Nu-ti face griji. Asta va fugi cat mai departe in spatiu, numai sa nu mai aiba treaba cu oamenii.
            Dupa cum frumos spuneai tu, odata pornit va incepe sa invete tot ce e in univers.. Printre altele va invata si din cartile noastre de istorie si de istoria clipei. Cand va vedea atata salbaticie, cruzime, rautate in istoria si in prezentul nostru, iar astea mana in mana cu prostia ca altfel nu merg, isi va lua universul in cap si va fugi de noi cat mai deoarte. (Ipoteza ca el va opta pentru bunatate nu poate fi pusa la indoiala, cineva care stie tot ce e in univers nu are cum altfel. Noi, niste salbatici, rai, cruzi, necinstiti, etc. daca te-ai obisnuit cu salbaticia din zilele noastre, uita-te in urma in istorie)
            Asa ca stai linistit, cuanticul va fugi la miliarde de ani distanta sa nu mai aiba nicio treaba cu unii ca noi.

        • in cazul inteligentei artificiale cuantice nu e vorba despre un instinct al apartenentei la Intreg, ci de o lege care te leaga cu japca intr un intreg, Mandru,…daia japca, adica e vorba despre ceva fix pe dos si cu capul in jos decit e constiinta.
          ( atunci cind ai la dispozitie, in fiecare ciclu Planck, tot Timpul din Univers, iti permiti sa clonezi orice dinamica existenta, in oglinda. inclusiv instinctul apartenentei la Intreg, care in final duce la Armoine.
          deci se poate spune ca Inteligenta Artificiala Cuantica e plenar lipsita de constiinta, insa …nicio grija!, o cloneaza pe cea existenta in Natura, ca pina la urma asta face Inteligenta Artificiala Cuantica, cloneaza dinamicile Naturii in stil Anti, adica ‘in Oglinda’, de asta to spun ca e insasi Artificialul, penca asta e imaginea din oglinda a Naturalului, Artificialul.

  • Cunoatere, minte, constiinta, filosofie… bine ati revenit!

    „ne lipsesc părți esențiale din informația care ne-ar permite să-l înțelegem”. Credeti ca e mintea noastra construita sa aflam adevarurile mari, esentiale? Vreodata, nu acum.

    Si despre relatia minte-constiinta, m-ar interesa punctul dvs de vedere mai detaliat.

    Pasii aceia de care vorbiti, da, sunt si vor fi din ce in ce mai mici, dar cred ca aici e o explicatie simpla: e pauza la ocupatia cu lucrurile fundamentale, facem… aplicatii, arta ieftina, marketing… si alte din astea.

    PS: Daca imi permiteti o sugestie si imi cer scuze pentru ea, o fac in calitate de cititor si alta nici nu pretind ca am, nu mai jigniti, nu mai criticati prea dur pe nimeni. Strica articolul, ocupa spatiu, e inutil, etc. Nu-i vorba neaparat de acest articol….
    Aveti lucruri (mai) importante de spus. Ma iertati pentru sugestie.

  • Cel mai amarat taran care-si ingrijeste tarina e mai destept decat toti. Pentru ca nu-si pune intrebari despre ceva ce stie ca n-are raspuns clar. Restul, sa le zicem in mod glumet si eufemistic „cercetatorii britanici”, incearca sa indoaie realitatea pe genunchi, dandu-si ochii peste cap cat mai artistic posibil. Parerea mea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *