Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Răpirea lui Edgar Mortara și slăbirea catolicismului

Unii consideră evenimentul drept începutul sfârșitului catolicismului. Alții consideră evenimentul drept semnalul pentru începerea pogromurilor. Însă, cei mai mulți sunt de acord cu un lucru: acest eveniment a schimbat cursul istoriei. Este vorba despre strania poveste a răpirii lui Edgar Mortara. Acest băiat s-a născut din părinți evrei în Bologna, la data de 26 august 1851, iar când avea un an și era grav bolnav, menajera familiei l-a botezat pe ascuns și, coincidență ori nu, micuțul evreu a supraviețuit. Șase ani mai târziu, o conștiință neliniștită a împins-o pe menajeră să raporteze gestul său (o întâmplare asemănătoare cu cele evidențiate în operele rusești foarte bune). Când problema a ajuns în atenția arhiepiscopului de Bologna (și, probabil, în atenția Papei Pius al IX-lea), Sfântul Oficiu a ordonat ca Edgar să fie scos din familie și să primească o educație creștină. El a fost dus la Roma și a devenit un bun catolic sub tutela papei, care ulterior a manifestat o grijă sporită față de el.

Părinții lui Mortara au făcut mai multe încercări nereușite de a-l recupera pe băiat. În anul 1870, după ce Victor Emmanuel a cucerit Roma, ei au căutat ajutorul noului guvern, dar și-au găsit fiul de neclintit în catolicismul său. Băiatul și-a luat și numele de Pius. A fost hirotonit în 1873 și a murit în Belgia, la data de 11 martie 1940, manifestând de-a lungul vieții sale preoțești un mare zel pentru convertirea evreilor la catolicism, adică devenind un pericol pentru rabini. Eforturile zadarnice ale familiei Mortara de a-l recupera pe băiat au declanșat o reacție internațională violentă. Inițiată de obicei de către comunitățile evreiești autohtone, reacția a luat forma unor adunări în masă, a unor petiții adresate guvernelor și a unor discuții aprinse în presă. Opinia necatolică de pretutindeni a fost indignată, în timp ce comentatorii catolici s-au străduit, deși nu în unanimitate, să apere îndepărtarea. Proteste au fost trimise la Vatican de Cavour, Napoleon al III-lea și Franz Joseph. Răspunsul papei, atunci când a fost dat, a fost întotdeauna același: „Nu putem face nimic”. Cazul Mortara a fost principalul factor care a contribuit la formarea Alliance Israélite Universelle (1860), care a fost timp de mulți ani cea mai importantă organizație evreiască internațională dedicată „apărării drepturilor evreilor oriunde ar fi atacați”. Totodată, unii istorici consideră că acest caz a contribuit la căderea Statelor Papale.

Apărătorii catolici ai acțiunii Sfântului Oficiu și-au bazat argumentele pe natura Botezului, susținând că cel care primește botezul devine un copil al Bisericii și își asumă obligații supranaturale, de aici și dreptul Bisericii de a-l educa. Precedentul canonic pentru această acțiune datează de la diverse concilii prin care s-a decis că, copiii evrei trebuie separați de părinții lor pentru a nu-i urma în erezie.

Mai multe detalii despre Alliance Israélite Universelle: „Organizație politică înființată în Franța în 1860 cu scopul de a oferi asistență evreilor. Fondatorii săi au fost un grup de evrei francezi care dispuneau de resurse pentru a-i ajuta pe cei săraci, oferind sprijin politic, ajutând persoanele să emigreze și, în cele din urmă, înființând programe de educație evreiască în Europa de Est, Orientul Mijlociu și Africa de Nord. În 1945, și-a exprimat sprijinul pentru sionismul politic (înființarea unui stat evreiesc), iar în 1946 activitățile sale diplomatice au fost preluate de Consiliul Consultativ al Organizațiilor Evreiești din New York”. (https://www.britannica.com/topic/Alliance-Israelite-Universelle).

Peste ani, interesant este și felul în care se uită participanții la Papa Francisc, atunci când el sărută mâinile a șase supraviețuitori ai Shoah-ului (https://www.worldjewishcongress.org/en/news/in-jerusalem-pope-kisses-hands-of-six-shoah-survivors-pays-respects-to-terror-victims).
Sursă de folos: The Kidnapping of Edgardo Mortara – David I. Kertzer.
În curând va fi și un mare film de cinema de la Steven Spielberg, cel puțin asta consideră unii și alții.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *