Aflat la Galați în campanie electorală, prim vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a emis următoare declarație:
„Sunt foarte încîntat să văd la Galaţi că George (Stângă, liderul PNL Galaţi – n.r.) nu a fost nevoit să ia niciun primar de la PSD să îl transfere la PNL. Este iar un atu şi nu numai eu sunt fericit, ci şi preşedintele României, când vede că mai există locuri unde se poate şi fără transfer din partea stângă spre partea dreaptă.
Eu cred în continuare că cea mai mare boală a politicii româneşti rămâne traseismul politic şi va trebui într-un fel sau altul, printr-un pact comun al partidelor, împreună cu societatea civilă, împreună cu cei din presă, să găsim o formulă prin care să stopăm acest flagel pentru că este ruşinos într-o democraţie.
Şi aşa cum ne-a îmbolnăvit pe noi la un moment dat, va îmbolnăvi orice clasă politică şi orice ţară dacă va continua. Sperăm ca, la un moment dat, mandatul imperativ să fie impus. Chiar dacă are cîteva probleme constituţionale, să găsim formula prin care să oprim acest lucru pentru că viciază democraţia”.
Textele literare sînt date spre analiză doctorilor în critica literară.
Textul lui Rareș Bogdan trebuie dat spre analiză unui doctor în schizofrenia politică. După ce ar trece de momentul – obligatoriu în orice discurs public al liderilor PNL – care e tributul plătit lingușirii lui Klaus Iohannis, denumit aici Președintele, doctorul ar sesiza următoarea ciudățenie de comportament. Rareș Bogdan denunță traseismul politic practicat de PNL în aceste zile. Noi, care nu sîntem doctori în schizofrenia politică, cădem de acord că e o critică întemeiată. PNL a fost adus la Guvernare și de protestatarii care strigau în Piața Victoriei că e nevoie în România de un altfel de politică. Traseismul politic sau ceea ce interbelicii numeau aviatorismul politic reprezintă unul dintre cancerele care rod democrația noastră postdecembristă. S-a presupus că PNL, partidul pe care în orice clipă Klaus Iohannis îl poate denumi Partidul Meu, după modelul Guvernul Meu, va pune capăt acestui fel corupt de a face politică. PNL nu numai că n-a pus capăt, dar mai mult a ridicat pe noi culmi traseismul politic. În zilele din urmă, Palatul Victoria, unde PNL și-a mutat sediul e iarmarocul în care se vînd porci în viu din punct de vedere electoral. Dacă Rareș Bogdan ar fi fost ziaristul de pe vremuri ne-am fi oprit aici cu comentatul. Rareș Bogdan e însă ditamai prim vicepreședintele partidului criticat de el pentru asumarea traseismului politic. De fapt criticat indirect, pentru că numele partidului nu e menționat. După Rareș Bogdan traseismul politic e un flagel, ceva rușinos pentru democrație. Dacă e așa, de ce nu întreprinde nimic în calitate de prim vicepreședinte pentru ca PNL să nu se mai dedea chestiei acestea rușinoase. Avem pînă acum vreo mărturie că Rareș Bogdan i-a cerut președintelui PNL de pe poziția sa de prim vicepreședinte ca partidul să renunțe imediat la chestia asta rușinoasă? N-avem. Avem vreo mărturie că Rareș Bogdan a cerut convocarea organismului de conducere colectivă al PNL pentru a discuta traseismul politic? N-avem. Avem vreo mărturie că, după eșecul de a convinge pe ceilalți lideri ai PNL să denunțe traseismul. Rareș Bogdan a demisionat din partidul care se ocupă de chestia asta rușinoasă? N-avem. Cum n-avem. doctorul în schizofrenie politică va pune diagnosticul de comportare tipică politrucului român postdecembrist. Deși îi e scîrbă de chestia pe care o face partidul din a cărui conducere face parte, Rareș Bogdan acceptă să rămînă mai departe în partid. Denunțarea traseismului politic al partidului său? O nouă tragere pe sfoară a proștilor care merg la vot.
Să admitem că Rareș Bogdan n-are în PNL atîta influență cîtă vrea să ne convingă. Prin urmare se mulțumește să dea și el din gură, în speranța că oamenii cinstiți vor băga de seamă că s-a delimitat.
Dulcea ipocrizie a ziaristului intrat în politică.