Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Războiul din Afganistan, un eșec fabricat în SUA

Dezastrul provocat de SUA în Afganistan are mult de-a face cu politicile sale eșuate și cu atitudinea de a trage mai întâi, fără a pune întrebări mai târziu. Este posibil ca Pakistanul să fi fost un aliat nefolositor, iar Afganistanul să fi fost un client indisciplinat, străini enervanți cu propriile viziuni asupra lumii, agende și obiceiuri, dar cauzele centrale ale eșecului american în Afganistan au fost localizate în SUA. Cel mai important, administrația George W Bush, a cărei politică externă neoconservatoare a fost dictată de triumviratul format din vicepreședintele Dick Cheney, secretarul apărării Donald Rumsfeld și secretarul adjunct al apărării Paul Wolfowitz, a făcut două alegeri fatale care au condamnat efortul SUA.

În primul rând, decizia de a invada Afganistanul a fost mai mult un răspuns emoțional, menit să satisfacă nevoia psihologică colectivă de răzbunare pentru atacurile de la 11 septembrie 2001 decât rezultatul unei analize strategice atente. După cum spune un scriitor, procesul decizional american în urma atacurilor de la 11 septembrie 2001 părea să aibă la bază „un fel de cădere irațională, atotcuprinzătoare, post-traumatică”. Este de înțeles că liderii americani au simțit nevoia de a elabora un răspuns militar la atacurile de la 11 septembrie 2001. Dar, în toamna anului 2001, administrația Bush nu a reflectat în mod adecvat asupra scopurilor precise ale acțiunii militare în Afganistan. Oficial, războiul care a început în octombrie 2001 a avut ca scop eliminarea Al-Qaeda ca amenințare. Ca un corolar, acest lucru însemna un guvern la Kabul care să refuze sanctuarul acestei organizații teroriste. Ar putea fi talibanii un astfel de guvern? Statele Unite păreau să creadă că, deoarece liderul taliban, mollahul Omar nu adoptase o poziție mai fermă împotriva Al-Qaeda la sfârșitul anilor 1990, nu se putea conta pe el pentru a face acest lucru după anul 2001.

Aceasta a fost o linie de gândire rezonabilă, dar tragic de greșită. A fost rezonabilă, deoarece SUA au făcut mai multe propuneri talibanilor înainte de 11 septembrie 2001 pentru a-l abandona pe Osama bin Laden și a-l forța să părăsească țara, cel mai probabil înapoi în Arabia Saudită, unde s-ar fi confruntat cu forma specială de justiție a acelui regim. Pe de altă parte, este instructiv faptul că Washington Post citează lideri din domeniul securității naționale precum Jeffrey Eggers, oficiali diplomatici precum Zalmay Khalilzad și experți academici precum Barnett Rubin exact în acest sens: SUA ar fi putut, într-adevăr, să ajungă la un acord cu talibanii dacă ar fi adoptat un curs mai acomodativ. Și, deși una era să se evite discuțiile cu talibanii, administrația Bush a mers mult mai departe, respingând acordurile pe care guvernul afgan le-a încheiat el însuși cu talibanii în 2001 și 2004 și care ar fi putut, în mod imaginabil, să pună capăt luptelor majore cu 15 ani în urmă.

Pur și simplu, administrația Bush nu a reușit să sudeze negocierile cu strategia sa militară. Aproximativ cinci ani mai târziu, administrația președintelui Barack Obama avea să repete aceeași greșeală, de a nu lua în considerare negocierile cu suficientă seriozitate. Concentrarea exclusivă a lui Obama asupra Al-Qaeda a fost, de asemenea, anacronică, o astfel de strategie ar fi putut funcționa în anul 2001, dar între anii 2010-2020, americanii se confruntau cu un război diferit de cel cu care au început.

Foto: David Guttenfelder/AP Images: Luptători mujahedini în munții Tora Bora, Afganistan, decembrie 2001.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Războiul din Afganistan, un eșec fabricat în SUA”

  • Voiau resursele subsolului din Afghanistan amerlocii,aceasta tara fiind unul din marile depozite de toate tipurile de minereuri ale lumii,insa teapa cea mai mare pe care au luat o amerlocii,este ca noua conducere instalata de catre ei ,a vandut acele resurse pe bani la chinezi,in timp ce americanii i instalau pe astia la putere,China cumpara de la ei resursele minerale afghane,asta acum vreo 15 ani,pe vremea lui Bush,asta ca fapt divers(asa spun gurile rele).Iar pe China i doare in paispe de talibani,i cumpara si pe astia,iar daca Talibanii nu se lasa cumparati,China nu sta ca si SUA ca sa aplice „Drepturile Omului”,rade tot ce misca.

  • Asta este si motivul pentru care ,chiar si groaznicul Putin bate in retragere,toate razboaiele costa,si nu asa un mizilic,ci ,chiar sume de triliarde de dolari,ce pot ruina si o mare putere.SUA s a ruinat financiar numai prin razboaiele de uzura din Iraq si Afghanistan,unde de ani multi si au tocat banii degeaba,ca sa democratizeze niste fanatici de ev mediu care nu vor sa fie democratizati.Probabil,daca Putin chiar bate in retragere ,in ciuda faptului ca detine cei mai groaznici soldati,se datoreaza probabil faptului,ca,asta ca si o parere personala,seful Bancii Nationale Ruse i a aratat lui Putin ca buzunarele sunt cam goale,si au vazut rusnacii si pilda SUA care si a ruinat economia in razboaie inutile printre ciuhapi ,asa ca rusul a inceput sa reflecteze.Cat va tine reflectarea rusului,asta doar timpul ne o va spune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *