Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Războiul din Ucraina – efectul retragerii americanilor din Afganistan?

Rîul de cîntări înălțate lui Mihail Gorbaciov după moartea acestuia în noaptea de 30 spre 31 august 2022, marcate de sintagma Omul Păcii, m-a împins să scriu și să public comentariul:
Mihail Gorbaciov – un idiot util al Occidentului și după moarte.

Titlul exprimă esența conținutului: Mihail Gorbaciov a murit în toiul Războiului din Ucraina. Declanșat de Vladimir Putin, Războiul dă seamă de nevoia Rusiei de a-și cîștiga dacă nu locul deținut înainte de 1989 de Uniunea Sovietică, măcar cel făgăduit lui Gorbaciov de liderii occidentali la încheierea Războiului Rece. Prin prăbușirea URSS însă, America a rămas singura superputere de pe Glob. Pînă în 1989, înainte de a se lansa într-o Operațiune de Jandarm al lumii, America se întreba cum va reacționa cealaltă Superputere, Uniunea Sovietică. Și pe căi discrete, Moscova era consultată în privința reacției. Evident, consultările rămîneau secrete. Nu de puține ori, Moscova își dădea acceptul. Asta în culise. Public dacă era vorba de un aliat din Lumea a treia, făcea mare tărăboi. Americanii știau însă că Operațiunea nu se va confrunta, pe teren, cu prezența Rusiei. La primul Război din Golf, Saddam Hussein era aliatul Uniunii Sovietice. Moscova n-a mai fost consultată. Romanticul Mihail Gorbaciov, iluzionîndu-se că președintele american îi e amic, n-a reacționat altfel decît prin declarații aluzive la invadarea Irakului. Dacă ar fi cerut convocarea Consiliului de Securitate pentru a dezbate noua situație (Moscova votase Rezoluția care cerea retragerea trupelor iraniene din Irak) poate că altfel ar fi arătat Lumea în prezent. Și dacă americanii ar fi refuzat, rușii ar fi trebuit să sprijine Irakul măcar cu arme, așa cum fac acum americanii cu Ucraina. Mihail Gorbaciov, drogat de imaginea publicitară cultivată la nivel planetar, de Om al Păcii, n-a avut curajul să pună piciorul în prag. N-a avut nici măcar înțelepciunea de a denunța public invazia ca o tulburare a păcii.
Și americanii au concluzionat că pot face orice pe Planetă.

Superputerea care îi oprea să fie Jandarm mondial dispăruse.
Momentul spune totul despre folosirea lui Gorbaciov de către Americani în postura de idiot util.
Liderul sovietic a fost încurajat la început, între 1985 și 1987, ca om al Păcii. A primit și Nobelul pentru așa ceva. În timp ce el impunea URSS măsuri de dezarmare, dar mai ales de abandonare a aliaților din diferite zone ale Lumii (Castro a intuit rapid pericolul) în numele unei Uniuni Sovietice de treabă, care și-a prins în păr funda albă a Păcii, America, Occidentul își continuau politica agresivă. Ca răspuns la Ramura de măslin întinsă Americii Washigtonul ar fi trebui să-și schimbe politica față de Cuba.
N-a făcut-o.
Ba mai mult, Bush i-a cerut lui Gorbaciov să-l potolească pe Fidel Castro. Iar Gorbaciov n-a răspuns întrebîndu-l în ce calitate îi cere, ci s-a scuzat că nu-l poate controla pe Castro.

Fiecare pas al URSS în direcția Păcii, a înțelegerii, a primit aplauze în Occident.
Gorbaciov devenise o vedetă planetară ca om al Păcii, ca lider comunist care vrea să dea Comunismului o față zîmbitoare.

Undeva obiectivul nu era o neghiobie totală. Occidentul crease URSS imaginea Diavolului, a Monstrului. Mihail Gorbaciov voia să creeze imaginea de Ileana Cosînzeana. Așa cum arată Memoriile sale, liderul sovietic era convins că prin această imagine Uniunea Sovietică va fi simpatizată în Occident. El nu realiza însă că imaginea de Monstru era creația Presei Occidentale. Presă adevărată cînd atacă afaceri interne, Presa occidentală devine Propagandă dizgrațioasă cînd atacă afaceri externe. Războiul din Ucraina e o mărturie. America nu s-a preocupat de imaginea asta. După Căderea Uniunii Sovietice, America a intervenit brutal împotriva a patru țări: Iugoslavia, Irak, Afganistan, Siria.

Administrației americane puțin i-a păsat și puțin îi pasă de imaginea de pe Planetă.
De ce?
Americanii știu, fără să fi învățat Istoria, că scena internațională e o junglă, și că de mii de ani domină Dreptul celui puternic. Singurul pericol e ca Superputerea s-o ia în bot.
Dacă e singură pe Planetă n-are de la cine s-o ia.

Reacția la plecarea din Afganistan spune totul.
Ea n-a stîrnit aplauze.
A stîrnit dispreț din partea adversarilor și dezamăgire din partea aliaților.
Poate că și de aceea Joe Biden a făcut totul pentru a provoca Rusia să atace Ucraina.
În sfîrșit, America își poate arăta mușchii.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

12 comentarii pentru articolul „Războiul din Ucraina – efectul retragerii americanilor din Afganistan?”

  • Maestre, personal subscriu la marea majoritate a părerilor pe care le exprimați public. Aveți darul de a aduce originalitate intr-un mediu în care liniile oficiale de comunicare sunt respectate aproape militar. Știu că presa românească este pe cale de a sucomba și prin prisma faptului că singura minte deschisă, destupată, capabilă să raționeze în conformitate cu faptele aparține unui jurnalist…scuze, publicist, de 74 de ani. No ofense, o spun la modul admirativ.
    Am o singură intrebare: cât credeți că o să mai aveți nervi să realizați emisiuni la Aleph Newsul lui Adrian Sârbu, responsabilul pe România pentru PR -ul lui Zelenski? Televiziunea aceea este deja jenantă.
    Mulțumesc, o seară bună, sărutări de mână doamnei Doina.

  • Domnule Cristoiu, cum va explicati ca de luni bune Rusia nu mai bombardeaza Kievul? De fapt nu mai bombardeaza deloc vestul Ucrainei? De ce toate bombardamentele ruse vizeaza stric linia frontului? Stiu si eu de la celelalte razboaie, in Irak americanii bombardau zi si noapte Bagdadul. In iugoslavia Belgradul a fost facut praf. Aici ce se intampla? Ceva nu se leaga!

    • Este o operațiune specială nu o agresiune pentru ocuparea Ucrainei. Scopul este de a elibera regiunile cu ruși din estul Ucrainei date de Lenin în anul 1919 noului stat Ucraina, de a denazifica Ucraina, de a limita armata Ucrainei și de a obține de la Ucraina o dovadă că nu va intra în NATO ca rachetele SUA să ajungă la 700 km de Moscova. De aceea, rușii nu au bombardat cazărmile, conducerea statului, nu au oprit gazele, nu au oprit internetul, telefonia mobilă și nu au bombardat locuințe civile. Armata ucraineană cea mai rămas se deplasează liberă prin teritoriu, rușii îi lovesc doar în contact cu ei. Din ordinul conducerii naționaliste ucrainene, militarii lor și mercenarii se baricadează doar în locuințe în spatele civililor din cauza neputinței de a lupta și pentru a-i determina pe ruși să lovească și civili. Belgradul nu a fost făcut praf, distrugerile au fost puține.

  • Domnule Cristoiu, dumneavostră sunteți născut și programat să viețuiți într-un regim totalitar.Eu, unul , nu aș vrea să mă întorc la ce a fost înainte de 1989 și cu atât mai mult nu aș vrea ca copilul meu să trăiască într-o lume ”reglementată” de Putin și de ai lui.
    Așa că, orice ar fi : Long live USA!

  • Dle C,vad ca va roade un pic faptul ca nu ati avut mare succes cu postarile despre vizita in UK. Mie mi s-au parut interesante postarile,dar,de,eu am citit Jane Eyre la 10 ani. Va sugerez sa calatoriti in Moldova noastra,sau cealalta,sa ne descoperiti si pe noi. Patrauti,Probota,Dragomirna,de pilda. Ca istoric,puteti sa ne explicati de ce am putut sa fim ce am fost si sa ajungem atat de jos,cum am ajuns,noi moldovenii,mai ales..Dupa rafinamentul din timpul Musatinilor,la saracia de azi.. Ce spuneti?

  • Buna ziua,
    Doctrina de aparare a spatiului vital filo-rus adoptata de Kremilin are aproximativ 8 anisori, catedrala construita de Armata Rusa la Moscova in care la loc de cinsta este portretul lui Stalin este inca in constructie, legislatia rusa prin care ong-urile cu finantare externa sunt practic declarate ca oficine ale spionajului occidental a fost modificata si pusa in aplicare cu maxima riguroziate, , constructia unei retele de tip internet controlat de Kremlin si in care cenzura este la loc de cinste este deja de actualitate in F Rusa, iar cireasa de de pe tortul legsilativ pregatit de Putin – reinfintarea retelei de Gulag dupa modelul din perioada lui Stalin.
    Iar acum suntem surprinsi ca F Rusa ignora jocul si dialogul cu SUA, poate ca da poate ca nu, insa amestecul cartilor si manualelor de istorie dupa vointa lui Putin nu putea decat sa aiba un rezultat previzibil si anume inglobarea sau canibalizearea Ucrainei si apoi a Belarusului si in functie de apetit sau de conjuctura a fostelor state Baltice.

  • Maestre, HBO a scos serialul House of the Dragon.
    Este povestea Casei Targaryen cu 170 de de ani înainte de Game of Thrones, înainte de Daenerys Targaryen, de Casa Stark cu Jon Snow și de Lannisteri. S-a ajuns la ep.3. Este bine făcut.
    *

    Nu se știe exact ce a fost în capul lui Gorbaciov și a echipei KGB. Sigur Putin știe fiindcă era acolo.
    *

    Americanii nu fac decât să-și vândă armele și să destabilizeze Europa.
    Citesc că Ursula va da din bugetul UE alți 4 mld. Ucrainei pentru înarmare.
    Nu știu cât va mai suporta populațiile nebunia liderilor de la Bruxelles.
    Probabil că până când șomajul va fi insuportabil, fiindcă industria este pe cale de a se închide iar euro va ajunge chiar hârtie igienică.
    *

    Oricum, trăim timpuri interesante, am văzut probușirea comunismului iar acum vedem prăbușirea capitalismului.
    După comunism am mai rămas cu ceva, măcar aveam un sistem energetic bine pus la punct.
    După capitalism nu vom mai rămâne cu nimic, decât haos.

    • Revin.
      Serialul este făcut după cartea „Fire and Blood” a lui George R.R. Martin.
      La ed. Nemira a apărut primul volum „Foc și sânge” .

  • Mogadischu Martie 1994
    Plaja de lingă aeroportul din capitala Somaliei arată dezastruos
    Ai senzația unei tornade care a ravasit Tiger Seears Cosco și mai nu știu ce mare supermarket american și le-a carat produsele pe acea plaja
    Plecaseră americanii
    Spitalul românesc era lingă una din acele baze americane chiar lingă pista aeroportului
    Am fost martorul acelei plecări și a ceea ce a rămas in urma
    Plecarea din Afganistan nu m-a mai surprins
    In 20 de ani și conducerea militară americană s-a degradat
    Din aceasta perspectiva America are cel mai frumos colorat ambalaj de superputere
    Media americană și “atirnatorii” ei media din întreaga lume ajuta punind reflectoarele pe ambalaj
    Totul este strălucitor totul este viu colorat
    Totul sclipește
    Dacă dai ambalajul la deoparte America nu este nici pe departe o superputere

    • Dacă se strica tiparnița de dolari,ambalajul va cădea singur.Se va vedea fata nevazuta a…pământului făgăduinței.

  • În viață, în tot răul este și un bine și în tot binele este și un rău ! Dacă nu exista „Războiul de 100 de ani „,poate că Occidentul nu ar fi fost atât de dezvoltat și de evoluat până astăzi !”Tot râul spre bine ! „Exemplul
    dat de dumneavoastră despre America și afganistanizarea vieții noastre (
    a locuitorilor Terrei )este exemplul al doilea (în tot binele este și un rău) ,pentru că degeaba – in lupta pentru putere – SUA încearcă să își arate mușchii, dacă cât de curând economia lor ar putea fi pusă pe butuci de criza puternică care ar putea să o conducă într-un colaps mai crunt ca niciodată ! Vă mulțumim, Maestre Ion Cristoiu ! Felicitări pentru clarviziune !

    • Dacă maghiarii nu veneau în sec.IX să înfrângă ducatele bulgare de pe teritoriul fostei Dacii vest, s-ar fi înființat statul SLAVIA de la Adriatica la Nistru iar noi nu mai eram acum, erau alții. Dacă nu veneau slavii în Dacia noi nu mai eram acum, erau alții. Istoria supără dar nu o poate schimba nimeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *