Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a fost validat. Turul doi are loc în 8 decembrie cu candidații Călin Georgescu și Elena Lasconi

Războiul din Ucraina rămîne pentru români ceva depărtat, ca de altfel orice nenorocire pe care n-o trăiești tu, personal

Au fost date publicității rezultatele a două sondaje de opinie:
CURS, desfășurat în perioada martie-aprilie 2022.
Avangarde, desfășurat între 11-16 aprilie 2022.

Sondajul Avangarde s-a concentrat pe radiografia stărilor de spirit ale Românilor față de Criza economică. Deoarece și sondajul CURS are o întrebare privind Criza economică, despre acest subiect ne vom ocupa într-o ediție viitoare a rubricii Gîndurile lui Cristoiu. Sondajul CURS are o sferă mai largă supusă iscodirii sociologice. Răspunsurile primite sînt de o importanță deosebită pentru politicieni și analiști. Din nefericire, după cum era de așteptat, ziarele și televiziunile s-au concentrat doar pe deja tradiționala întrebare privind alegerile. Sondajul conține însă și alte întrebări. Le vom comenta:

1. „Care este principala dumneavoastră îngrijorare privind România, în acest moment?
Creșterea prețurilor la produsele alimentare, la gaze și energie etc.: 53%;
Războiul din Ucraina 18%;
Corupția 9%”.

Discrepanța uriașă dintre Creșterea prețurilor și Războiul din Ucraina nu mă surprinde. Românii nu sînt prea îngrijorați de Războiul din Ucraina. Deși acesta se desfășoară în imediata noastră vecinătate, deși refugiații au stîrnit un val de simpatie națională, totuși Războiul rămîne pentru români ceva depărtat, ca de altfel orice nenorocire pe care n-o trăiești tu personal. Desigur, mai ales sub puterea televiziunilor rechiziționate de război, în frunte cu Antena 3, românii au încercat emoții colective, de la simpatia față de ucraineni pînă la ura față de ruși. A fost vorba însă de emoții abstracte, de spectator din fotoliu. Creșterea prețurilor a fost și este trăită direct, personal. De aici neliniștea provocată de creșterea prețurilor.

Corupția îngrijorează doar în proporție de 9%. Și în acest caz, rezultatul mi se pare normal. Îngrijorarea privind corupția a fost pînă nu de mult rezultatul unei percepții date de campaniile de presă, dar și de operațiunile mediatice ale Binomului SRI-DNA. Atingînd, ca orice teroare, un punct culminant, teroarea Binomului s-a stins treptat-treptat. În absența dezvăluirilor făcute de presă, corupția nu mai reprezintă pentru români o realitate îngrijorătoare. Aviz partidelor care se hrănesc electoral din denunțarea corupției!

2.Dumneavoastră ați prefera…
Să aveți un venit mare, chiar dacă este nesigur 23%
Veți un venit mic și sigur 69%”.

Cei mai mulți români preferă un venit sigur, chiar dacă mai mic. Omul simplu tînjește după o viață stabilă, chiar dacă mediocră.

3.Cîtă încredere aveți în următoarele instituții?
Biserică – Foarte puțină / Puțină: 32%; Foarte multă / Multă: 67%;
Armată – Foarte puțină / Puțină: 34%; Foarte multă / Multă: 64%;
Primărie – Foarte puțină / Puțină: 62; Foarte multă / Multă: 35%;
Mass-media – Foarte puțină / Puțină: 70%; Foarte multă / Multă: 27%”.

De 30 de ani, de cînd urmăresc răspunsurile la întrebări despre Încredere, Biserica și Armata sînt pe primul loc. Și în acest sondaj cele două instituții ocupă locul unu și respectiv doi. Rezultatele nu spun nimic. Răspunsul românilor e rutinier. Dă bine să ai încredere în Biserică. Apoi, Biserica și Armata nu sînt implicate în nici un fel în viața cotidiană a românilor. Lipsite de orice legătură cu viața românilor, ele sînt de 30 de ani beneficiare ale răspunsurilor despre Încrederea românilor. La fel de bine de Încrederea Românilor ar putea beneficia și Planeta Marte.

4. „După părerea dumneavoastră alianța PNL cu USR a fost pentru România …
Foarte utilă: 4%;
Utilă: 19%;
Inutilă: 40%:
Foarte inutilă: 24%”.

Răspunsul net defavorabil Alianței PNL-USR se referă la felul în care a funcționat Alianța. El nu spune nimic despre USR.

5.După părerea dumneavoastră alianţa PNL cu PSD este pentru România…
Foarte utilă: 6%;
Utilă: 38%;
Inutilă: 31%;
Foarte inutilă: 12%”.

Cele două răspunsuri sînt aproape la egalitate. Pentru PNL și PSD rezultatul e un mesaj important. Dacă nu produce (livrează, ca să mă exprim în termenii lui Klaus Iohannis), Alianța va trece rapid în ochii românilor ca inutilă.

6. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare şi ar candida următoarele partide sau alianţe, dumneavoastră cu cine aţi vota?
Partidul Social Democrat (PSD): 35%;
Partidul Național Liberal (PNL): 23%;
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR): 12%;
Uniunea Salvați România (USR): 11%;
Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR): 5%;
Partidul Mișcarea Populară (PMP): 5%;
Pro România: 3%;
Partidul Umanist social-liberal (PU-SL): 2%;
Alianţa pentru Patrie (APP): 1%;
Forţa Dreptei: 1%;
Altul: 2%”.

Rezultatul privind capitalul electoral al partidelor ne dezvăluie următoarele:

  • a) Partidele de Opoziție n-au crescut în sondaje. Explicația trimite la obiectivele fiecăruia dintre cele două partide. USR continuă să se cramponeze de teme considerate minore de românii înspăimîntați de creșterea prețurilor. AUR, o dată trecute restricțiile, nu și-a găsit tema de luptă.
  • b) Primele două locuri se justifică prin Alianța dintre PNL și PSD. Diferența dintre PSD și PNL e diferența dintre cele două formațiuni în clipa intrării la Guvernare. Electoratul le percepe ca fiind împreună și nu în război. De aici imposibilitatea de a-și modifica părerea despre ele.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

14 comentarii pentru articolul „Războiul din Ucraina rămîne pentru români ceva depărtat, ca de altfel orice nenorocire pe care n-o trăiești tu, personal”

  • Cine este Emilia Sercan? Comentariu la pastila. Asta pt prosti. Emilia Sercan este o prostanaca, analfabeta a zilelor pe care le traim in care stiinta de carte se duce dracu, care nu a fost in stare sa intre la Universitatea din Bucuresti si a facut o scoala prin corespondenta cu celebra universitate din Sibiu numita Lucian Blaga. E pacat ca acea pseudouniversitate a lyat numele marelui poet. Dar e in stilul romanesc. Dupa ce termina postliceeala de la Sibiu, doamna Sercan ajunge profesor la universitatea din Bucuresti. Ba, sunteti normali la cap? Mai mult, bagaboanta ia cativa ani bani de la Vantu si pishe ochii pe la televizor ca are remuscari. Cum puteti pune ma botul la astfel de lighioane? Cum a ajuns prostanaca asta mare experta in doctorate? Va meritati soarta cretinilor!!!

  • Razboi, preturi, coruptie , mari griji mai avem. Sa faca totusi ceva romanii si sa nu se mai vaite.
    ========================================================================================
    Vine RECESIUNEA (semnalele sunt clare) si o „mica pandemie COVID” in toamna (este pregatita deja).
    ========================================================================================
    Sunt ingrijorat de cum voi trece iarna 2022-2023 daca mai apuc ??!!~

  • Vad ca au fost publicate pana la urma comentariile mele. Sa fi fost eu prea nerabdatoare? Sa fi revenit cineva asupra deciziei initiale? In fine, inteleg acum sensul afirmatiei de la punctul 5. Se pare ca o interpretare prea rigida a limbajului din partea mea a dus la o neintelegere. Scuzele de rigoare!

  • Stergeti si comentariul asta:
    Corectie: 38 e „aproape” dublu cat 19 si 24 e „aproape” dublu cat 12.
    Multumesc!

  • Da un sondaj la IQ nostru nu se face?
    Precis Palada ne-a măsurat, dar e un tip milos și nu ne spune în care capăt al clasamentului suntem.
    Păi cum să răspunzi automat că ai încredere în armată? În decembrie 89 stăteam în piața Universității unde erau masate taburile. Cineva a pus flori pe țeavă. Mă uitam la țeava aia și mi se părea că și ea se uită urât la mine, și mă gândeam că dacă primește ordin ăla de stă înăuntru, mă spulberă într-o secundă.
    Atunci am înțeles că armata servește doar puterea, nicodată pe cetățean. Vorba aia „cinea a tras în noi în decembrie 22?”
    O să-mi ziceți că nu armata a tras în populație, și oricum au trecut 30 de ani, erau alte timpuri.
    Dar acum, în Pandemie nu armata a scos tancurile pe stradă?
    Adik cum să sperie populația cu tancu? Vă spun eu, că dacă primeau ordin chiar trăgeau.
    *
    Cu războiul nu ne-a spus presa, generalii și deontologii că treba-i terminată?
    Așa că de ce să ne mai facem griji?
    Nu ne-a spus că dl. „P” e praf, că nu mai are putere, că doar se mai sforțează un pic, și cu un ultim suflu l-a înghesuit bine pe la coaste pe dl. „Z”?
    Acu dl. „Z” țipă după defens și țipă că e pușculita goală. „Vreu 50 mld. să umplu porcușorul!” „Vreau migurile voastre!”

    • Cât despre procentrul la partide, nu cumva Avangarde e a lui Pieleanu?
      Atunci e clar de ce apare PNL cu 23% și USR cu 11%.
      Repetă figura cu exit poll-ul. Le-a pus câte 10 procente, așa, pentru încurajare.

  • Asa cum o dovedeste si razboiul din Ucraina,clasa politica oriunde pe planeta asta nu mai reprezinta interesele cetatenilor, ba mai mult ,de multe ori cetatenii sunt „luati ostateci” de catre proprii politicieni. Ce sa spunem despre germani sau austrieci care nu ar renunta la gazul rusesc daca le ar fi compromisa economia. Deci sa nu-i desconsideram pe romani pentru ca se gandesc intai la propriul interes, apoi la solidaritatea cu ceilalti.

  • Deoarece am vazut un incident la M.Petrova ma gandesc sa o intrebati pe d M.Feraru,1)Cum se descurca Polonia cu scolile care primesc copii ucraineni si daca invata l.poloneza?(2)Cum va vota populatia romana,tunisiana si alte natzionalitati Marcon sau MLP? Astept acreditarea a mai multor firme de sondaj.

  • În sfârșit un sondaj aproape de realitate. Mass media își pierde repede și sigur credibilitatea dacă continuă să bată câmpii cu grație. Alianța partidelor e ceva de conjunctură și se clatină la fiecare pas greșit. USR și obsesia pentru SIIJ și corupție nu au interesat niciodată votanții, fiind vorba de subiecte marginale.

  • Cand nu ai pe cine vota toti sunt „priceputi” ca ala nu face,iar alalt nu drege.La strambat din nas suntem campioni mondiali si dastapti de ne iese fum din cap.
    Dupa fiecare runda de alegeri la maximum o luna distanta boborul e dojenit de priceputi simandicosi: „N-a votat pe cine trebuie”.Numai ca domniile lor apa-pioistii
    nu au nici ei raspuns,dar sunt tare importanti.Eu unul m-am lamurit cine trebuie votat: NIMENI.Vor sari schelalaind acelasi gen de bagatori in seama ca se duce de
    rapa democratia.Care din ele ca multe mai is?

  • ‘Electoratul le percepe ca fiind împreună și nu în război. De aici imposibilitatea de a-și modifica părerea despre ele.’

    singura parere care nu se modifica e…a partidelor despre ele insele.
    procentele partidelor vor ramane la fel, poate, insa unii alegatori ai acestor partide vor migra pe…celalalt taler.
    felul in care arata traiul romanilor, azi, li se… datoreaza practic acestor partide, asa ca…e ceva de bun-simt ca ele sa fie azi cele care gestioneaza situatia.

    ‘potentialul’ e in curtea ‘noului sistem politic’, cel de azi…si l-a consumat, se mai misca doar din inertie.
    prin urmare…adunind pe un taler, pe vremurile astea, actualul sistem politic …doar nasti nevoia de manifestare a unuia nou-nout.
    –-
    la intrebarea cu increderea, sinceritatea e in partea de jos a clasamentului, acolo unde se manifesta lipsa increderii, iar faptul ca ‘primaria’ are procentele alea…ce rezulta e ca in jur de 65-70% dintre romani nu dau doua parale pe actualul sistem politic, restul…votand dupa cum scrie in raspunsul la intrebarea ‘cu cine ati vota?’
    ( deci, spre ex, 35% pro psd inseamna de fapt…cam 35% din cam 30% din popor !
    or…cind ai ajuns… asa! la capatul asta, primavara va incepe la capatul celalalt, adica…70% din intregul popor va fi cel care se prea poate sa initieze ‘miscarea’ in ‘noul sistem politic’ )
    –-
    faptul ca aprox 70% dintre romanii prefera un salariu mic si sigur spune ca…romanii sint deja setati pe ‘stare de razboi’. insa…sistemul politic va avea o problema capitala atunci cind se va dovedi impotent in a le disponibiliza ‘hrana’ pentru starea asta.
    –-
    faptul ca aur si usr sint tot plapande spune ca poporul ar vrea! altceva,…insa chiar daca inca nu stie ce anume vrea, a aflat ce anume nu vrea.
    ––
    procentele partidelor de la intrebarea ‘cu cine ati vota?’ sint un soi de imbatat manga cu apa de izvor.
    –––-
    important e ca poporul deja e in carapace.
    mai potenta sau mai putin potenta, dupa caz, insa…acolo e!

  • Nimic nou.Ca de obicei la romani stomacul gandeste in locul creierului.As vrea sa imi spuna cineva o singura masura a actualei guvernari pentru redresare economica excluzand pomenile bugetare.

    • Mai bine zis: să spună cineva o singură măsură de redresare economică și care a funcționat de la revoluție încoace

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *