Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Războiul și resetarea economiei la nivel global

Japonia, Sudanul și Grecia se află în fruntea listei cu state îndatorate, cu un raport datorie/PIB mult peste 200%, urmate de Eritreea (175%), Capul Verde (160%) și Italia (154%). Nivelul de îndatorare al Japoniei nu va fi o surpriză pentru majoritatea. În 2010, a devenit prima țară care a atins un raport datorie/PIB de 200%, iar în prezent se situează la 257%. Pentru a finanța noi datorii, guvernul japonez emite obligațiuni care sunt cumpărate în principal de către Banca Japoniei. Până la sfârșitul anului 2020, Banca Japoniei deținea 45% din datoria guvernamentală în curs de rambursare. O creștere rapidă a datoriei guvernamentale este un motiv major de îngrijorare. În general, cu cât este mai mare raportul datorie/PIB al unei țări, cu atât mai mare este șansa ca acea țară să nu-și plătească datoria, creând astfel o panică financiară pe piețe. Banca Mondială a publicat un studiu în care putem observa faptul că țările care au menținut un raport datorie-PIB de peste 77% pentru perioade prelungite de timp au cunoscut încetiniri economice.

Criza COVID-19 a agravat o criză deja existentă, adică aceea a datoriilor, chestiune care se pregătește încă de la recesiunea mondială din 2008. Un raport al Fondului Monetar Internațional (FMI) arată că cel puțin 100 de țări vor trebui să reducă cheltuielile pentru sănătate, educație și protecție socială. De asemenea, 30 de țări din țările în curs de dezvoltare au un nivel ridicat de îndatorare, ceea ce înseamnă că întâmpină mari dificultăți în a-și plăti datoria. Această criză lovește mai puternic țările sărace și cu venituri medii decât țările bogate. Țările mai bogate se împrumută pentru a lansa pachete de stimulare fiscală, în timp ce țările cu venituri mici și mijlocii nu își pot permite astfel de măsuri, ceea ce va duce la o inegalitate mai mare la nivel mondial. Referitor la criza din Ucraina, încă din anul 2014, odată cu anexarea Crimeei de către Rusia, statul din urmă a contribuit la o scădere cu 30%, de la an la an, a valorii schimburilor comerciale ale Ucrainei. Acum, comerțul internațional al Ucrainei a fost perturbat ireversibil de invazia pe scară largă a Rusiei din 24 februarie 2022. Cel mai mare partener comercial al Ucrainei în 2020 a fost China, valoarea schimburilor comerciale dintre cele două țări ajungând la 15,3 miliarde de dolari, mai mult decât dublu față de valoarea oricărui alt partener comercial.

Germania (7,4 miliarde de dolari), Polonia (7,4 miliarde de dolari) și Rusia (7,2 miliarde de dolari) au fost următorii trei mari parteneri comerciali ai Ucrainei, majoritatea schimburilor comerciale ale Ucrainei cu aceste țări fiind reprezentate de importuri. Industria agricolă puternică a Ucrainei reprezintă o mare parte din exporturile țării sub formă de cereale, uleiuri animale și vegetale și uleiuri din semințe. Aceste produse au reprezentat aproape 35% din exporturile Ucrainei în 2020, la o valoare colectivă de 17 miliarde de dolari. Celelalte două „pietre de temelie” ale industriei și exporturilor Ucrainei sunt minereul de fier și oțelul, împreună cu mașinile electrice rafinate, echipamentele și alte aparate mecanice. În 2020, exporturile de fier brut și oțel, împreună cu produsele lor rafinate, au reprezentat 13 miliarde de dolari, reprezentând mai mult de un sfert din exporturile Ucrainei.

Importurile Ucrainei constau în principal în vehicule, utilaje și combustibilii necesari pentru alimentarea acestor bunuri. În condițiile în care consumul de energie al țării depășește producția internă de energie, combustibilii și uleiurile minerale reprezintă principalul import al Ucrainei în 2020, cu 7,42 miliarde de dolari. Importând în principal din Belarus, Rusia și Germania, nevoia Ucrainei de combustibili energetici a fost mult exacerbată de anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea, care deținea 80% din depozitele de petrol și gaze naturale ale Ucrainei din Marea Neagră. Da, mai puteți citi o data ultima frază.

Mai multe detalii interesante aici (https://www.imf.org/en/Publications/WEO/Issues/2021/10/12/world-economic-outlook-october-2021) și aici: (https://www.visualcapitalist.com/visualizing-ukraines-top-trading-partners-and-products/)

YouTube player

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „Războiul și resetarea economiei la nivel global”

  • sistemul economic e…caz particular. vizate sint toate sistemele sociale.
    practic…praful se va alege de cele active astazi, unele noi-noute urmand sa se nasca.

    in mod normal polarizarea va fi asa: unii vor avea Totul iar altii Nimicul. clasa de mijloc…pur si simplu va disparea. noile sisteme sociale nu vor permite manifestarea clasei de mijloc.

    noua lume e…Noua Lume, iar ea e o lume…Artificiala. daia si fug unii de ea, sau incearca sa si impuna propriile setari in ecuatia de miscare a acesteia, …cu orice pret.

    singurul istoric bun de folosit mai e doar cel care incepe cu…Adam si Eva si acopera Anotimpurile Creatiei, adica Alfa-Omega.

  • @cib
    te refferi la $ si la cele 6% anuale?!
    (3% vazute si 3% ascunse)

  • „deținea 80% din depozitele de petrol și gaze naturale ale Ucrainei din Marea Neagră. Da, mai puteți citi o data ultima frază.”
    -capitalizmul „invatza” ca rezervele din subsol… au valoare NULA!

  • Sunt curios daca USA ar putea macar visa la admiterea in zona Euro (asa, ca exercitiu de imaginatie) conform constrangerilor tratatului de la Maastricht (recte Pactul de Stabilitate si Crestere). Muahaha, ce-mi plac glumele mele, ca sa-l parafrazez pe un „clasic” in viata!

  • Ati uitat o mica tarisoara cu oarece datorii (raportat la cifre absolue, nu procentuale) https://www.thebalance.com/national-debt-by-year-compared-to-gdp-and-major-events-3306287. Pe langa tarisoara asta, restul par pistol cu apa chioara. Oare ce-i mana pe astia sa dea „dimacrasi” la tot globul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *