Marcel Ciolacu: „E o speculă. Noi am făcut o mare tâmpenie. S-a vândut toată energia electrică pe anul acesta. Am vândut energia cu 200 -300 de lei, iar acum se vinde cu 4000 de lei”

Realităţile de carton de pe vremea Ecaterinei cea Mare a Rusiei

Că americanilor nu le ies filme despre ruşi m-am putut convinge încă o dată, urmărind pe un post de televiziune superproducţia Ecaterina cea Mare”. Deşi nemţoaică prin naştere, Ecaterina a II-a a devenit rapid, după instalarea pe tronul ţarilor, un tipic despot rus. Asemenea tuturor stăpînilor de dincolo de Nistru, de la Ivan cel Groaznic, pînă la Iosif Vissarionovici Stalin, ea s-a remarcat prin cruzimea cu care şi-a transformat propriul popor într-o materie primă ieftină pentru realizarea ambiţiilor dictatoriale înăuntru şi a poftelor expansioniste în afară. Din acest personaj feroce, reunind strălucit perfidia machiavelică occidentală cu dezlănţuirile trupeşti tipic orientale (a avut zeci de amanţi), filmul american a făcut din ea un soi de chelneriţă din Ohio, sfîşiată între amorul pentru un camionagiu din Arkansas şi datoria de a duce la timp fripturile la masă. Numai prin uluitoarea capacitate americană de a reduce lumea la o reţetă de biftec se explică ocolirea de către film a unuia dintre momentele prin care Ecaterina cea Mare a rămas nu numai în istoria Rusiei, dar şi în cea a fantasmagoriilor născute în istoria omenirii de către regimurile despotice: voiajul în Crimeea.

Invitată de Potemkin să viziteze provinciile din Sud, recent cucerite, Ţarina beneficiază de un alai halucinant, posibil doar în lumea care l-a dat pe Gogol şi Dostoievski. Pînă la Kiev se merge cu un convoi de sănii. De fapt, nu sănii propriu-zise, ci un fel de saloane pe tălpici, garnisite cu jilţuri, divane, mese, saloane în care se poate sta în picioare. Aceste vile care lunecă pe zăpadă sînt în număr de 14. Le urmează 164 de sănii mai modeste, ale suitei şi servitorilor. 600 de cai de schimb aşteaptă la fiecare popas. Fiind un ger de minus 17 grade, Potemkin, omul de încredere al Ţarinei, pune pe traseu butuci imenşi, care ard zi şi noapte pînă la trecerea convoiului, să-i dea impresia distinsei călătoare că în jur nu-i iarnă, ci primăvară. Între timp, venind primăvara propriu-zisă, de la Kiev, alaiul continuă călătoria pe Nipru. Nici aici Potemkin nu se dezminte. Ţarina şi oaspeţii săi străini beneficiază de 7 galere gigantice. Le urmează 73 de ambarcaţiuni. Echipajul total numără 3000 de oameni. Fostul amant al Ecaterinei – care, pentru a împăca formidabila nevoie sexuală a Ţarinei cu păstrarea propriilor privilegii, ajunsese să-i verifice pe tinerii candidaţi la patul monarhic – îşi manifestă din plin geniul în organizarea a ceea ce va rămîne în fondul principal de năzbîtii ale omenirii sub numele de potemkiniadă.

Supuşii majestăţii sale trăiesc într-o mizerie cruntă, imposibil de imaginat în altă parte a lumii. Potemkin se îngrijeşte însă ca înalţii ochi ai Ţarinei să nu întîlnească bojdeucile de pe mal, locuite de mujici zdrenţăroşi şi zbîrliţi. Drept urmare, între satele propriu-zise şi apa Nistrului, ei ridică nişte clădiri din lemn vopsit, împodobite cu ghirlande şi covoare, clădiri care se rezumă de cele mai multe ori la simplul perete dinspre fluviu, o faţadă strălucitoare menită să ascundă realitatea mizeră, faţadă care e dărîmată după trecerea alaiului. Tot pe mal, din loc în loc, cetăţeni travestiţi în cazaci se dedau la cavalcade sălbatice. Pe lîngă nava Ţarinei forfotesc ambarcaţiuni cu tineri şi tinere care interprezează cîntece exprimînd bucuria de a trăi sub regimul Ecaterinei cea Mare. Totul e fals. Totul e un imperiu de carton. Dacă împungi cu deştu întreaga această alcătuire fascinantă se năruie, dezvăluind faţa hidoasă a adevăratei realităţi.

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

17 comentarii pentru articolul „Realităţile de carton de pe vremea Ecaterinei cea Mare a Rusiei”

 • Maestre, păcat că nu citiți comentariile, ca să vedeți cum răstălmăcesc trollii ruși textele dumneavoastră. Și nu mă refer doar la comentariile de aici, ci la comentariile de la toate editorialele pe care le-ați scris de când soldații lui Putin au invadat Ucraina…
  Pe când un articol despre țarul kaghebist și manipularea poporului rus care-l susține în acțiunile lui criminale?

 • Foarte bine Maestre ca aratati ce hidoasa si gretoasa a fost aceasta individa. Si e doar un exemplu printre tarii cei groaznici.

 • apropo de poftele tarinei , avem si noi cu ce „ne lauda” , cu regina maria ,cea „rea de musca” care a concurat chiar si cu Mesalina dar se pare ca desi s-a straduit a ramas pe locul 3, a doua fiind tarina Rusiei. Totusi e ceva , conteaza nu !!! „medalie de argint ” – avem cu ce „ne lauda ” suntem pe „podiumul de premiere.”

 • „Je suis Ecaterina” si-or spune maharii din Vest. Doar ca, spre deosebire de Tarina, care banuiesc ca purta manusi de catifea, baietii astia si-au pus manusi de box in incercarea de a-si „convinge” propriile popoare ca realitatea seamana pana la confuzie cu coloratele cartoane. Nimic nou sub soare in „zodia democratiei”…de carton!

 • Acum, acum UE trebuia să prindă acest moment de flexiune în relațiile externe, când se înclină balanțele.
  Dar liderii UE asemeni personajului – Ecaterina cea Mare, sunt prea mulțumiți de bănet și avion la scară ca să se mai gândească și la populația europei. Noi o să facem țurțuri în casă și o să mâncăm ce apucăm din salariile și pensiile mizere.

 • Excelent interviu cu DT .Nu am inteles daca e adevarat ca sa descoperit petrol in Marea Chinei de est,sud sau alte puncte cardinale,ca prea se misca si arabii.In rest ma gandesc zilnic daca sunteti real sau virtual.HA!

 • Citind si recitind cartea lui Larry Wolft,Inventarea Europei de Est,capitol 4,Cartografierea E.E,nu am inteles Nimic.Dar tot Nimic nu am inteles nici din Pandemia covit.Ascunse sunt caile economice ale Domnului.

 • Seria I-a serialului Ecaterina poate concura la Zmeura de Aur, seria a II-a Ecaterina cea Mare e mai apropiată de adevărul istoric și a beneficiat măcar de actori buni. Vizitând doar Ermitajul și Palatul de iarnă de la Sankt Petersburg și documentând-te, te lămurești imediat că lumea occidentală este total diferită de cea din Imperiul rus de altă dată. (https://www.youtube.com/watch?v=YMDEbrGak2E)

 • Regizorul este deja LA MINUTUL 1:26 https://youtu.be/1sIcTsSRca8 vizionare placuta!PROSTII MOR PENTRU IDEILE CELOR DESTEPTI!

 • Ca americanilor sa le iasa un film despre rusi regizorul trebuie sa fie selectat de la azilul psihiatric,unul cat mai zbanghit de acolo.Problema noastra a Occidentalilor este ca noi suntem prea normali,punem totul intr un tipar al normalitatii.Ca sa descri Rusia trebuie sa iesi obligatoriu din normalitate sa intri in logica anormalitatii care constituie normalul rusesc.

 • Satele lui Potemkin ,da spune mult despre Rusia de ieri si de azi.Pai nimeni nu poate sa inteleaga Rusia,nu doar americanii.De ce??? Simplu ,ca sa intelegi Rusia trebuie sa fii diliu,nu poti fi normal ca sa intelegi Rusia.Care e singurul mod prin care poti intelege Rusia??? Este unul singur.Nebunia.

  • Tudy,de unde ai evadat?că văd că înțelegi Rusia.

  • Nu o sa reușească un film american despre războiul dintre slavi ,Rambo 5,nu,nu joacă Stallone,e prea bătrân,pentru că „Moscova nu crede in lacrimi” iar noul Rambo ales e de fapt actor de comedie nu de filme de acțiune,și nici fizicul nu prea îl ajuta.

  • Daca la noi dvs. considerati ca e normalitate,ca si in majoritatea altor locuri,inseamna ca sunteti dintre cei care inteleg Rusia.

Crunta exploatare a sînului Julietei

Fiecare poveste de călătorie scrisă de Ion Cristoiu aduce ceva ce nu te aștepți, pentru că ochiul versat surprinde amănuntul pe lângă care ceilalți trec fără să-l vadă.
Cartea poate fi comandată de pe site-ul editurii Mediafax
Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog