Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Recunoștință veșnică, Simion Gîrlea!

La sfârșitul acestei veri, Simion Gîrlea ar fi împinit 103 ani, adică vârsta României Mari. Amândoi erau de-o seamă și poate de aceea a ales-o, în 1945, să-i fie Patrie până la moarte. Istovit să tot socotească zilele scurse din 1918 încoace, ba și ordinea lor, pe ore, nu la întâmplare, deunăzi, bătrânul s-a întins nițel să-și tragă sufletul încărcat de atâtea doruri nevindecate. Nu înainte de a se înveli cu drapelul neamului de la gurile Dunării, pentru care și-a pus la mezat viața. Degeaba l-au strigat ai săi, glasul Marioarei le-o luase înainte tuturor. În definitiv, femeia își chema omul la ea, că scrisorile lui nu-i mai ajungeau, îl voia pe el, să se plimbe amândoi ca pe timpuri, pe șoseaua mare a Vităneștilor. Simion, moldoveanul de peste Prut înțărânat în Teleorman, a ascultat-o și a pășit voinicește gardul, apoi s-a prins de o stea și s-a făcut nevăzut. Oricum, pe pământ își isprăvise rostul și nici nu mai avea pe nimeni din leatul său căruia să i se împărtășească pe îndelete când aleanul îl îmbrâncea în trecut și dădea peste răscoale. Noroc că îl țineau puterile să scrie un fel de jurnal și zilnic își spunea ofurile și încerca să reconstituie din amintiri fragmentare un destin nu numai individual, ci și colectiv, al unei țări deloc răsfățată de soartă.

Simion Gîrlea e încă viu și așa va fi de-a pururi, câtă vreme România va exista, ei sunt inseparabili. Plecat oleacă pe dincolo, mă aștept în orice clipă să-mi trimită o epistolă, cu tricolorul românesc desenat pe marginile plicului și ale hârtiei albe chiar de mâna-i tremurândă, în care să-mi povestească ce e pe acolo. După ce a stat șase ani pe front, în al Doilea Război Mondial, călătoria asta pare floare la ureche pentru un astfel de erou.
Recunoștință veșnică și Dumnezeu să vă aibă în pază!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *