Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Recviem pentru politicianul Dacian Cioloș

La USR lucrurile par să se fi liniștit. Criza a trecut. Lovitura de stat din partid a avut drept obiectiv preluarea Puterii de către Cătălin Drulă. Și Cătălin Drulă a preluat-o fără probleme. Rar s-a putut întîlni în istoria postdecembristă o Lovitură de stat de o catifea atît de moale. Abdicatul, Dacian Cioloș a acceptat Lovitura cu o resemnare. O resemnare stranie s-a manifestat și în rîndul liderilor PLUS, mulți, dacă nu toți, oameni de-ai lui Dacian Cioloș. Niciuna dintre personalitățile PLUS n-a schițat un bombănit:

Anca Dragu, propulsată de Dacian Cioloș, șefa Senatului, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, puși de Dacian Cioloș miniștri, Dragoș Tudorache, prietenul lui Dacian Cioloș. Atît ei cît și Dacian Cioloș au îndoit genunchiul în fața noului Bey al Tribului numit USR. S-a declarat vasal și Dan Barna, cel care visa cu ochii deschiși să revină la șefia USR. Cît despre cîștigător – Cătălin Drulă- acesta se manifestă ca un veritabil Stăpîn al Tribului. Dă interviuri în care își expune Programul, pregătit cu mult înainte de Lovitura de Stat, refuză orice discuție despre programarea Congresului, vorbește și decide în numele USR fără a mai invoca forumul colectiv de conducere.

Evenimentul numărul unu al acestei perioade îl constituie, așadar, Lovitura de stat de catifea de la USR. Deși eveniment spectaculos, cu efecte nebănuite în relația Putere-Opoziție, schimbarea de Putere de la USR a trecut practic neobservată de Presa zisă și independentă.

A trecut neobservat, ba chiar, dacă ne gîndim bine, într-o tăcere stranie, un alt eveniment care ține de USR:
Scoaterea din joc a lui Dacian Cioloș.

Cine e Dacian Cioloș n-are nici un rost să reamintesc. CV-ul îl dezvăluie drept una dintre marile personalități politice postdecembriste.
Ministru al Agriculturii, Comisar UE, premier al României, fondator al unui partid – PLUS, europarlamentar, lider al Grupului Renew Europa din Parlamentul European, copreședinte al Alianței PLUS-USR, premier desemnat, președinte al USR, ales la Congresul din 20 octombrie 2021.
Puțini sînt politicienii români postdecembriști cu o biografie în plan intern și în plan internațional.

L-am urmărit pe Dacian Cioloș în evoluția sa încă din clipa cînd a devenit premier al României. PSD-iștii l-au denunțat ca premier al unui Guvern slab. Să nu uităm însă că Dacian Cioloș a fost premier al unui Guvern tehnocrat, fără sprijin în Parlament și, mai ales, că a pregătit alegerile din 2016 fără nici o încercare de a-și face vreun avantaj din funcția de premier.

După opinia mea, momentul cînd Dacian Cioloș s-a dezvăluit ca o personalitate a scenei noastre politice a fost cel al desemnării ca premier de către Klaus Iohannis. Prin contrast cu Florin Cîțu, Dacian Cioloș s-a afirmat ca un excelent comunicator, conferințele sale de presă fiind bijuterii ale genului. Despre această afirmare scriam într-un comentariu din 21 octombrie 2021:

„În chip fatal, fără să fi dorit asta Klaus Iohannis, perioada 10 octombrie 2021 – 20 octombrie 2021 a propulsat pe scena politică, ba chiar și pe scena publică, o personalitate care îl eclipsează pe Klaus Iohannis ca lider al Dreptei.

În toată această perioadă românii au putut să vadă, afirmat ca personalitate de Dreapta, un politician calm, cumpătat, care nu și-a pierdut o clipă cumpătul, ținînd conferințe de presă, vorbind în public. O personalitate de Dreapta total diferită de Klaus Iohannis și de Florin Cîțu.

Alcătuind Programul de Guvernare, desemnînd miniștrii, Dacian Cioloș s-a afirmat definitiv ca președinte al USR. Nimeni n-ar crede de acum încolo că e un președinte fără putere. Nu doar în partid, dar și în opinia publică Dacian Cioloș s-a afirmat ca președinte al USR. Fostul președinte – Dan Barna – a trecut în plan secund.

Nu știu dacă Dacian Cioloș a premeditat acești pași cînd s-a autopropus premier. Cunoscuții susțin că n-a jucat o comedie, că e genul de om care își ia în serios orice misiune asumată sau primită.

Sigur e că între 10 octombrie și 20 octombrie 2021, pe partea Dreaptă a scenei politice și chiar pe întreaga scenă politică, s-a ivit un mare concurent al lui Klaus Iohannis.
Fără a sări calul precum Ludovic Orban, Dacian Cioloș s-a manifestat ca un lider de Dreapta, total independent de Klaus Iohannis.
Fie și din acest punct de vedere Dacian Cioloș merită aplauze.”

De la acest comentariu au trecut patru luni și ceva.
Azi, 10 februarie 2022, Dacian Cioloș nu mai e nimic. A pierdut șefia USR într-un chip incredibil pentru un politician cu experiența sa deosebită. Cum să mergi în fața unui BN ostil, dominat de oamenii lui Dan Barna, cu amenințarea că vei demisiona dacă nu ți-l aprobă? Orice om politic, fie el și copil de grădiniță într-ale politicii, pipăia terenul și, dacă vedea că e în minoritate, acționa în consecință. Fie evita confruntarea, fie încerca să-și înfrîngă adversarii. Putea face asta căutînd să-și atragă cîțiva oameni de-ai lui Dan Barna de partea sa. Putea face asta luîndu-și drept aliată opinia publică. Programul ar fi trebuit pus în dezbaterea membrilor USR și a opiniei publice.

Dacian Cioloș n-a făcut nimic pentru a-și impune Programul. L-a prezentat într-o ședință închisă a BN, împreună cu amenințarea cu demisia. Cînd complotiștii (care urmăreau promovarea lui Cătălin Drulă) au reacționat violent, Dacian Cioloș a reacționat moale, lăsînd impresia că s-a resemnat deja cu înfrîngerea. O stranie resemnare a dovedit și după demisie. De ce nu s-a revoltat împotriva Loviturii de stat? De ce nu și-a chemat în ajutor colegii din PLUS? De ce n-a denunțat mizeria Complotului?

Încă din ziua Conferinței de presă în care și-a anunțat demisia am remarcat strania resemnare a lui Dacian Cioloș. Un politician dotat cu experiența sa ieșită din comun, dar și un politician care se anunța un candidat la prezidențiale cu șanse mari de a deveni președintele României în 2024 a acceptat înfrîngerea printr-o Lovitură de stat ca și cum ar fi fost un începător într-ale bătăliei pentru putere.

A fost executat pur și simplu Dacian Cioloș de adversarii mai abili decît el sau plecarea din fruntea USR a fost rezultatul unui tîrg cu forțe mai puternice decît el?
Indiferent de răspuns un lucru e sigur:
Prin pierderea șefiei în USR, Dacian Cioloș a ieșit din jocul politic. E greu de imaginat că va mai reveni în prim-plan. Altfel ar fi stat lucrurile dacă el ar fi rupt PLUS de USR. Partidul condus de el ar fi ocupat un loc aparte în cadrul Dreptei. Ar fi fost undeva la mijloc între cumsecădenia PNL și agresivitatea USR.

Cum însă Dacian Cioloș s-a resemnat să fie simplu soldat în Armata USR condusă de Cătălin Drulă, e greu de crezut că va mai avea un cuvînt de spus în politică.
Putem vorbi deja de un recviem pentru politicianul Dacian Cioloș.
Uimindu-ne din nou de cît de ușor dispar în postdecembrism stele de pe bolta politicii.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Recviem pentru politicianul Dacian Cioloș”

  • Nu este nici o surpriza. Ciolos merge pe acelasi drum batatorit de alti politiceni mai cu prestigiu: Nastase, antonescu, Ponta, Dragan, geoana. Doar citeva nume mai cunoscute. Toti au facut pasul in spate fara explicatii. Nastase a pierdut alegerile stiind ca a fost furat. Antonescu a piedut PNL stiind ca trebuie sa plece, doar el stie de ce?. Ponta a plecat fara explicarii, chiar daca a fost furat, cu carul. Dragnea nu a dorit sa puna numaratoarea paralela pentru a nu se stie ca a fost furat. Geoana „prostavanul” a pierdut alegerile fiiind super furat.
    Parerea mea este ca in politica interna exista o forta superioara voturilor. Si nu cred ca este impusa din exterior.
    Se pare ca ceva cu statul paralel este adevarat. Dar nu cum se zice.

  • Ciolos a fost , este si va ramine un nimeni…ca si Barna…ca si Drula…singura amintire care ramine cu Ciolos, este un Ciolos jigarit, in cursa de linie de Bruxelles, soios si cu matreața pe haina…integrarea in absolut…pe lumea cealalta…cam astea…

  • Dacian Cioloș e un cadavru politic din clipa când Klaus Iohannis l-a aruncat ca pe un șoarece jigărit în cușca leilor, trimițându-l să formeze guvern minoritar și să obțină sprijinul leilor! De atunci el a văzut că a pierdut meciul și n-a fost decât o chestiune de timp să i se vadă înfrângerea totală. De revenit, să revină când l-oi chema eu! A fost comisar european pe agricultură și a tratat România cu fundul! Își merită soarta! Să meargă să deschidă ușile ale căror clanțe le-a lins!

  • Necrologul e intotdeauna laudativ, chiar daca raposatul nu prea avea calitatile respective.
    Dar, stiind care sunt personaje implicate, te gandesti la facatura. Toata menevra cu programul si demisia lui Dacien asa pare. Drula, dinamic si impetuos, iese la inaintare sa-l faca pe Iohannis, de unde si declaratiile belicoase.
    Ciolos sta in planul doi si iese la rampa la momentul oportun.
    Voi ce credeti?

  • Frumos necrolog. Despre cine vorbiți? Că din ce scrieți nu am recunoscut persoana.

    Pregătiți unul și pentru dl. Ciucă că Parchetul s-a autosesizat și a deschis dosar penal în legătură cu plagiatul.
    Cineva a început curățenia de primăvară.

  • Hai ca asta e buna! Nu m-am prins.Bine ca mi-ati deschis ochii sa nu mor prost.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *