Confruntarea care i-a adus față în față pe Ludovic Orban, actualul președinte al PNL, și pe Klaus Iohannis, actualul președinte al României, via proxi-ul Florin Cîțu, este pe cale să se încheie. Un veritabil taifun care a aruncat în aer stabilitatea economică a României (a se vedea reacția din partea Agenţiei americane de rating Fitch), încrederea electoratului în Partidul Național Liberal și a zdruncinat întreaga scenă politică din toate încheieturile.
Din postura de președinte al României, Klaus Iohannis a pus la bătaie un întreg arsenal de arme și muniții cu scopul de a acapara în totalitate întreaga putere în interiorul Partidul Național Liberal, pentru a transforma partidul Brătienilor într-un breloc electoral pe care să-l manevreze după propriile dorințe și scopuri politice.
Parlamentari, lideri de organizații, primari, membrii de partid și, inclusiv, unii analiști politici au devenit ținta sistemului opresiv pus în slujba „echipei câștigătoare. Și supuși presiunilor, intimidărilor și amenințărilor. Pentru că tot ce mișcă pe scena politică trebuie să-și plece grumazul sub talpa groasă a bocancului „echipei câștigătoare”. Altfel, e prăpăd!
Tot pentru victoria „big time” a premierului Cîțu, bugetul țării a ajuns să fie tranzacționat și traficat cam ca în „barurile mexicane”. „Spune cât vrei și o închidem acum”. Așa operează „echipa câștigătoare”. Iar dezvăluirea este făcută chiar de Mircea Hava, unul dintre liderii cu experiență din PNL. Asta, în timp ce în alte organizații a fost declanșat „Festivalul dictaturii”, toți susținătorii lui Ludovic Orban fiind eliminați din listele de votanți de la Congres.
Marșul triumfător spre victoria din 25 septembrie a tandemului distrugător, format din Klaus Iohannis și Florin Cîțu, a fost, însă, deturnat de apariția celor două „lebede negre”: dezvăluirile despre trecutul din SUA stropit cu alcool și ceva țepe financiare ale premierului Cîțu, urmat apoi de blitzckrieg-ul în urma căruia USRPLUS a ieșit de la guvernare.
Dacă pentru Klaus Iohannis, Partidul Național Liberal a fost talismanul norocos care i-a adus cele două mandate de președinte, pentru liberali Iohannis a fost un „președinte ghinion”, aceștia pierzând atât scrutinul parlamentar din anul 2016 (când au fost băgați de Iohannis sub tocul ascuțit al Alinei Gorghiu), cât și pe cel din anul 2020 (când „Însuși” Klaus Iohannis și-a arogat rolul de locomotivă electorală).
Criza politică declanșată de Florin Cîțu, aflat sub coordonarea lui Klaus Iohannis, ca urmare a execuției ministrului Justiției, cel care a refuzat să avizeze PNDL3, programul care urma să-i aducă pe primarii PNL în „echipa câștigătoare”, i-a pus pe liberali într-o situație extrem de dificilă. Cu doar 134 de deputați și senatori în Parlament, număr insuficient pentru a asigura o majoritate parlamentară, aceștia nu au la dispoziție prea multe opțiuni.
1) Refacerea coaliției de guvernare cu USRPLUS.
Ieșirea USRPLUS de la guvernare și moțiunea de cenzură depusă împreună cu partidul AUR au declanșat reacția furibundă a premierului Cîțu și a întregii „echipe câștigătoare” care încearcă prin toate mijloacele să-i eticheteze pe pluseriști drept un partid extremist și anti-european. Pe de altă parte, Klaus Iohannis, prin mesajul anti-USRPLUS postat pe pagina de Facebook, a dezbrăcat haina de mediator și a aruncat-o direct pe capota pluseriștilor, pierzând astfel orice urmă de autoritate pentru a negocia o eventuală reintrare a USRPLUS la guvernare. În acest context, al războiului total declanșat de Iohannis și „echipa câștigătoare” cu partidul lui Barna și Cioloș, singurul lider care, în acest moment, mai poate reface punțile de legătură și coaliția cu USRPLUS este Ludovic Orban.
2) Guvern minoritar sau alianță cu PSD.
Concubinajul sau mariajul cu PSD este a doua opțiune pentru PNL. O situație pe care liberalii au mai experimentat-o atât în perioada guvernului Tăriceanu, cât și în perioada Uniunii Social Liberale (USL) – când aceștia au jucat pe muzica comandată de PSD – o experiență despre care vechii liberali nu își amintesc cu prea mare plăcere. Iar o nouă revenire a PNL în siajul social-democraților este privită cu groază de către aceștia. „Măcar dacă o facem din nou, atunci să fie transparentă. Și nu să ajungem la mâna lor” – o spun la unison liberalii din vechea gardă. Or, pentru Iohannis, o guvernare asumată alături de PE SE DE a echivala cu sfârșitul carierei sale politice. Carieră care, oricum, a intrat într-un declin vertiginos.
În situația în care actuala criză politică nu își va găsi nicio rezolvare, la Congresul din data de 25 septembrie, în afara viitorului președinte al partidului, liberalii trebuie să decidă și calea pe care vor merge mai departe. Practic, congresul se va transforma într-un referendum intern prin care cei 5000 de delegați vor decide soarta PNL la guvernare. Refacerea coaliţiei cu USRPLUS sau concubinajul (mariajul) cu „Dracul” PSD? Stabilitatea promisă de Ludovic Orban sau o aventură imprevizibilă alături de Klaus Iohannis. Ce vor alege membrii PNL?
va fi congresul vandutzilor. Din pacate adio Otban…
@Raluca,
Liberalii autentici il vor alege pe Orban, smecherii’ care se-nghesuie la borcanu’ cu miere il vor alege pe Cutu lu’ Johannis. Cati sunt unii si cati sunt altii, ramane de vazut. Asta in cazu’ ca „regizorii” din culise nu ne vor servi intre timp o noua editie „Surprize-Surprize”… 🙂
In orice caz doctrinele politice ar trebui sa fie limpezite pina in 2022, cind…noua dinamica politica europeana va permite o armonizare cu dinamici politice proprii Ro, prin urmare alegerile anticipate vor avea motivatie
Creca vor alege iliberalismul. Progresismul penelist urmand a i face opozitie progresismului userist:), caz in care se prea poate ca sa ajunga…cel mai ‘progresist’ din tara:), prin urmare ar rezulta ca ce urmeaza e scindarea pnl, …chestie de bun-simt dealtfel