Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc în data de 24 noiembrie, iar al doilea tur în data de 8 decembrie. Alegerile parlamentare au loc la 1 decembrie

Regele Mihai și Regina Mamă, colindați de Legionari

1. Formarea Guvernului Goga, produs nemijlocit al șmecherului Carol al II-lea, îl nemulțumește pe Stelian Popescu. În comentariul Surprindere și dezamăgire din Universul, 14 ianuarie 1938, publicistul îl acuză pe Octavian Goga de a fi format guvernul cu „neofripuriști”. Prilej pentru ziarist de a reaminti ce înseamnă fripturiști:

„Cum să nu fi fost surprinsă (opinia publică n. n.) cînd, din primul moment, s-a recurs la «fripturişti», cum i-a numit odinioară d. prof. Iorga pe acei politicieni care, după ce şi-adapă setea de arivism la izvorul ideologiei unui partid, după ce devin «electori», reputaţi prin temeiul unui anumit program, trec la adversari în schimbul unui portofoliu ministerial sau în schimbul unor situaţii ori promisiuni de situaţii la care nu se aşteptau?”

2. Din ziare. Universul, Duminică, 5 ianuarie 1941 relatează despre un eveniment petrecut pe 2 ianuarie 1940:

„MM. LL. REGELE MIHAI şI REGINA MAMĂ OASPEŢI AI D-LUI GENERAL ANTONESCU LA PREDEAL

Predeal, 2 ianuarie
Joi dim. la ora 10 jum. a sosit în staţiunea noastră, venind cu automobilul dinspre Sinaia, M. S. Regele Mihai şi Regina Mamă.

M. M. L. L. au coborît din maşină la vila d-lui general Antonescu, conducătorul statului. La sosire au fost întâmpinaţi de d-na şi d. general Antonescu, d. Horia Sima, vicepreședinte ai consiliului de miniştri şi comandantul Mişcării legionare, şi d. Mihail Antonescu, ministrul Justiției.

Înainte de a se servi masa, M. S. Regele Mihai, însoţit de d-nii general Antonescu, Horia Sima, Mihai Antonescu, maior Tomescu, aghiotant regal, col. Famliil, lt. col. Medeleanu şi locot. Vergoti au urcat pe vîrful Susai, din apropierea staţiunii noastre, unde au vizitat cabana legionară. Aici au stat timp de o oră, Majestatea Sa interesîndu-se de sporturile de iarnă.
Cu acest prilej s-a servit un ceai, de camarazii legionari.

Coborînd de la cabana legionară, Majestatea Sa a mers la vila d-lui general Antonescu, împreună cu ceilalți, unde li s- a servit masa.
În timpul mesei, un grup de legionari au colindat la casa d-lui general Antonescu, cu Pluguşorul.

M.M. L.L. şi ceilalţi au ieşit pe terasa vilei, mulţumind legionarilor.
La ora 4 d. a., M.M. L.L. au părăsit Predealul, plecînd cu automobilul spre Sinaia. ”

Ca să vezi!
Legionarii îi colindă pe Mihai și pe Regina Mamă!

3. Universul din 6 ianuarie 1941 anunță debutul unei campanii de moralizare a vieții publice la ordinele Generalului Ion Antonescu. O ordonanță emisă de primarul general al Capitalei își propune – Stîrpirea prostituţiei şi interzicerea bacşişului la hoteluri:

„Propaganda începută pentru stăvilirea şi chiar stîrpirea prostituţiei, care se practica pînă în prezent în diferite feluri, continuă prin ordonanţa d-tul primar general Ion Vântu, ordonanţă privind hotelurile.
Odată cu practicarea prostituţiei în hoteluri, ordonanţa interzice şi bacşişul, hotărînd pentru personalul de serviciu o sumă fixă, globală.

Iată ordonanţa:

 1. Localurile cu firmă înregistrată de «Hotel» nu vor putea găzdui femei de moravuri ușoare nici ca chiriaşe, pasante sau cu luna şi nici ca angajate sub vreo denumire oarecare.
 2. Hotelierii pot închiria camere vizitatorilor pasanţi şi pentru mai puţin de 24 ore, fiind obligaţi însă a le întocmi fişe şi a-i trece în registrul de poliţie.
  Vizitatorii sunt datori să semneze fişa indicînd data şi ora atît a intrării, cît şi a plecării din hotel.
 3. Se stabileşte drept «fix de Serviciu» numai pentru personalul de hoteluri: portari, madame, londonieni, comisioneri, precum şi personalul de lift.
  a) 15% pentru pasagerii cari locuiesc pînă la 5 zile;
  b) 12% pentru pasagerii cari locuiesc mai mult de 5 (cinci) zile.
  Acest procent se va calcula la preţul locaţiunii.
  Dreptul «fix de serviciu» se va repartiza de hotelieri în felul următor:
  2% pentru comisioneri şi personalul de lift;
  13% şi respectiv 10% se va împărţi luînd jumătate serviciul de poartă şi jumătate serviciul de etaj (madame şi londonian).
 4. La hotelurile mici unde dreptul ”fix de serviciu” stabilit în articolul precedent nu va corespunde salariului minimal stabilit de ministerul muncii, patronii vor fi obligaţi a suporta diferenţa pînă la complectarea lui.
 5. Bacşişul sub orice formă se desfiinţează.

Hotelierii vor expune în fiecare cameră şi holuri, la loc vizibil, scrisă cu litere de 5 cm., pe un carton de dimensiunile 15 cm­/30 cm., dispoziţiunea:
«BACȘIŞUL INTERZIS»

Contravenienţii la prezenta ordonanţă vor fi sancţionaţi conform legilor în vigoare.
Dispoziţiunile prezentei ordonanţe se vor aplica cu începere de la 5 Ianuarie 1941, pînă la noi dispoziţiuni.”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Regele Mihai și Regina Mamă, colindați de Legionari”

 • Virgil Popescu apare aproape zilnic în fața presei liniștit cu un aer naiv și te întrebi pe cine se bazează de este atât de zen.
  Clar îl are în spate pe Iohannis, dar Iohannis peste trei ani nu mai face nici cât o ceapă degerată.
  Atunci cum este posibil ca Popescu să fie atât de încrezător că nu va păți nimic? E secu la mijloc!? Dar nici ăștia nu sunt nemuritori. Deci cine-l susține pe acest om? De la cine are asigurări că Justiția nu-l va lua la întrebări?
  Probabil un stat străin i-a asigurat protecția altfel nu se poate.
  Acum destructurează termocentrala Mintia și o vinde pe componente la preț de fier vechi.
  Urmează Paroșeniul. Totul sub ochii noștrii. Ciucă îl acoperă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *