Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Remdesivir, un medicament care omoară cu zile pacienții cu Covid-19

V-am relatat, într-un articol precedent, bătălia (cu zaruri trucate) între două posibile tratamente pentru bolnavii COVID-19, între Remdesivir al laboratoarelor Gilead și Hydroxychloroquina, utilizată de prof Raoult, specialist în boli infecționase, la spitalul sau din Marsilia. În câteva cuvinte, ca să repunem bazele dezbaterii, Remdesivirul costă 2000€/pacient, Hydroxychloroqina… 5€/cutie. Sunt, ambele, antivirale dezvoltate pentru alte tipuri de virus și care în vitro păreau să fie eficiente împotriva COVID-19, dar în vivo dădeau rezultate diferite. În plus, Remdesivir este o moleculă extrem de toxică iar efectele secundare sunt devastatoare.

Ei bine, Remdesivir și laboratoarele Gilead au câștigat prima manșă, obținând, la sfârșitul lui iulie, autorizația de scoatere pe piață, deși moleculă este nu doar toxică, ci, în general, și ineficientă împotriva Covid-19. Mai mult, Remdesivir este singurul (!) medicament autorizat în UE, Elveția și SUA.

Dacă doriți un argument în plus în privința suspectei propulsări în prima linie a acestui medicament, adaug că, de exemplu, în Franța, Înaltul Consiliu pentru Sănătate publică îl recomanda încă din 5 martie, deși nu există nici măcar începutul unei dovezi privind utilitatea să.

Cât de ineficient este Remdesivir ?

Răspunsul: foarte. Foarte ineficient și foarte toxic. O spune chiar prof Karine Lacombe în față comisiei parlamentare a Adunării Naționale a Franței, în 25 iunie. Mai precis, doamna doctor spune, ascultați bine, că „Remdesivir nu salvează vieți” și că „din păcate, nu avem încă un tratament care să își fi arătat eficientă la pacienți cu simptome grave, necesitând spitalizare”. Sigurul avantaj al utilizării Remdesivir ar fi reducerea duratei de spitalizare, ceea ce nu e un progres prea mare. „În calitate de cliniciană, păstrarea pacientului la spital cinci zile în plus nu mă deranjează, dacă asta duce la vindecare. Ceea ce mă interesează este să știu dacă molecula are un efect asupra mortalității. Or, până în prezent, datele publicate nu arată efecte ale Remdesivir asupra mortalității.” Spusele ei sunt susținute de trei mari studii : Discovery, în Franța, The Lancet în China – publicat deja la sfârșitul lui aprilie și un studiu american publicat în NJEM la sfârșitul lui mai.

Prof Didier Raoult, audiat și el în față comisiei parlamentare, afirma că se aștepta la aceste rezultate, deoarece un antiviral (Tamiflu pentru gripă de exemplu) nu este eficient decât administrat în primele două zile de la infectare.

Că tratezi un pacient cu apă de ploaie e una, problema cu Remdesivir este toxicitatea sa, despre care se știe încă de la primele teste clinice asupra Ebola (pentru care a fost dezvoltată molecula). Mai recent, un studiu francez descrie starea în care au ajuns la spital pacienții tratați cu Remdesivir. Din cinci pacienți care au primit acest tratament, doi au dezvoltat o insuficientă renală gravă și au fost nevoiți să fie transplantați. Alți doi au fost nevoiți să oprească tratamentul din cauza deteriorării grave a ficatului.

Rezultatele de mai sus au fost confirmate de către Ministerul Sănătății din India, unde medicamentul a fost folosit în spitale. Într-un comunicat, acesta afirmă că ar fi primit rapoarte multiple din partea spitalelor publice și private privind pacienți tratați cu Remdesivir și care au suferit o degradare rapidă a marcherilor sanguini care indică o maladie renală.

Gilead a reușit să mascheze toate semnalele de alarmă printr-un studiu propriu și să impună pe piață Remdesivir. Cel care a descoperit înșelătoria este prof Raoult, care o explică într-un video (link la sfârșitul articolului) publicat pe 6 iunie: „În efectele secundare, autorii studiului fac o chestie pe care n-am mai văzut-o până acum, amestecă insuficientă renală cu grețuri și constipație. Când comparați grupul placebo cu cel care a primit Remdesivir, nu apar diferențe semnificative dacă adiționați toate aceste efecte secundare. Însă, există o diferență semnificativă când vă raportați doar la insuficientă renală, mult mai frecvența la grupul Remdesivir, evident”, spune el.

Împotriva tuturor evidențelor, UE „recomandă” statelor membre să utilizeze Remdesivir – și doar Remdesivir – în tratarea Covid-19. Suspectă este însă grabă cu care guvernul României a cumpărat acest medicament, fără că o anchetă proprie să confirme că este medicamentul de care România are nevoie.

Reamintesc că în Franța, deși Remdesivir este de asemenea recomandat, medicamentul care a făcut dovadă unei eficiente (mai ales dacă este administrat în primele zile de la infectare) este Hydroxychloroquina, în combinație cu un antibiotic. Formulă aparține prof. Didier Raoult care a aplicat-o cu succes la Marsilia. Cu precizarea că și în cazul acestui antiviral, esențială este administrarea în primele zile de la infectare, deci la primele semne de boală.


SURSE
https://www.lci.fr/replay/video-24h-pujadas-du-mardi-24-mars-2020-2149007.html

http://www.assemblee-nationale.fr/dyn/15/comptes-rendus/covid19/l15covid191920029_compte-rendu

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31022-9/fulltext

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2007764

http://www.assemblee-nationale.fr/dyn/15/comptes-rendus/covid19/l15covid191920028_compte-rendu

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1201971220305282

https://theprint.in/govt-reviewing-remdesivir-use-for-covid-after-hospitals-report-liver-damage-in-patients

https://www.youtube.com/watch?v=QBHskgiY7MM&t=2129s

Santé Corps Esprit


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Remdesivir, un medicament care omoară cu zile pacienții cu Covid-19”

  • Doina Stanislav, unde scrie de HCQ vs. Remdesivir in diverse stadii? link?

  • Eu cetateanul roman , subscris cu numele meu real , cred cu tarie ca toti pacientii care au fost tratati cu Remdesivir sau Kaletra in combinatie cu alte medicamente si au murit , ei avand si alte afectiuni in momentul tratamentului , au fost ucisi din nepricepere sau incompetenta , iar cei care au aplicat tratamentele fara a avea studii asupra acelor medicamente pe care le-au administrat pacientilor , fortandu-le sfarsitul vietii , trebuie sa raspunda penal pentru actiunile lor , daca cumva mai exista vreo autoritate a statului roman care sa aplice legea !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *