Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Reputat profesor universitar: „Nu mă ţin nervii să citesc rezultatul activităţii normative a unor guvernanţi extrem de limitaţi intelectual, unii aproape analfabeţi”

Prof. univ. dr. Corneliu-Liviu Popescu (Drept European al Drepturilor Omului) a transmis un punct de vedere privitor la modalitatea de desfășurare a învățământului superior la Facultatea de Drept a Universității din București, preluat de Revista „Manifest Românește”.

„Stimate colege, stimaţi colegi,

Având în vedere solicitarea domnului decan, îmi exprim cu tărie opinia în sensul desfăşurării activităţii didactice în prezenţă, la curs şi la seminar, la toţi anii de studiu, la toate materiile.
Eu aparţin «à la vieille école» şi sunt un dinozaur care va rezista numai cât timp schimbările nu vor fi prea radicale faţă de mediul în care îmi place să trăiesc.

Pentru mine, a fi profesor la Facultatea de Drept înseamnă să predau şi să seminarizez faţă în faţă cu studenţii, masteranzii şi doctoranzii, în amfiteatre şi săli de seminar.
Folosesc cu plăcere tehnologia, dar în cadrul activităţii didactice în prezenţă, iar nu ca substitut al acesteia.
Fără reacţia studenţilor, fără să simt modul în care mă receptează, nu ştiu, nu pot şi nu vreau să predau.
Cred (evident, este posibil să mă înşel) că un jurist bun nu se formează decât în învăţământul în prezenţă, iar sentimentul apartenenţei la Alma Mater nu se formează decât tot în prezenţă.

Habar nu am care sunt normele juridice guvernând activitatea academică în prezenţă în această perioadă de pandemie.
Nu mă ţin nervii să citesc rezultatul activităţii normative a unor guvernanţi extrem de limitaţi intelectual, unii aproape analfabeţi.

Dacă decizia ne aparţine, eu doresc indiscutabil învăţământ în prezenţă, la cursuri şi la seminare, la toţi anii, la toate materiile, aşa cum am început prezentul mesaj.
Cred că se pot găsi soluţii de organizare, cum ar fi cursuri şi seminare modulare, extinderea perioadei de activitate (putem incepe la 7, putem termina la 22, putem desfăşura activităţi didactice sâmbăta şi duminica – eu ma ofer voluntar), montarea de separatoare de „pepsiglas”, cumpărarea de aparate de filtrat şi reciclat aerul.

Dacă ni se impun reguli de distanţare fizică, putem desfăşura fie jumătate din activitate în prezenţă şi jumătate online („blended learning”), fie întreaga activitate în prezenţă pentru profesori şi, prin rotaţie, prezenţa fizică a jumătate dintre studenţi, cealalta jumătate asistând online (mixt).

Evident, nu neg dreptul acelor colegi care aparţin unor categorii vulnerabile în faţa SARS-CoV-2 să desfăşoare activitatea didactică la distanţă, dar aceasta trebuie să fie o decizie individuală, iar nu una generalizată, deci nu o regulă.

În opinia mea însă, cvasi-închiderea Facultăţii este o soluţie catastrofală atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu şi lung şi îmi exprim cu toată tăria de care sunt capabil opoziţia faţă de această soluţie.
A decide trecerea la activitatea online, aşa cum înţeleg că au făcut alte facultăţi ale Universităţii, dacă nu ni se impune acest lucru manu militari, este, cred eu, un act dezonorant de laşitate şi de abandonare a responsabilităţii noastre de dascăli faţă de formarea studenţilor noştri, adoptând o solutie facilă şi care aparent ne pune la adăpost.

Îmi place să cred că problema financiară (substanţe de dezinfecţie, plata personalului de curăţenie pentru ore suplimentare etc.) nu se pune.
Dacă memoria mea a rămas în parametri funcţionali, suntem în plin proiect prezidenţial de ţară („România educată”), iar primul-ministru şi ministrul finanţelor publice afirmă constant că nu avem prăbuşire economică şi că ne împrumutăm la costuri fantastic de avantajoase.
Rezultatul ar trebui să fie fonduri publice pe măsură, chiar cu preţul (tragedie!) de a nu mări continuu bugetele serviciilor secrete.
Poate că rectorii, extrem de vocali şi de critici în alte timpuri, ar trebui să fie şi acum, când este vorba de învăţământ.
Personal, sunt dispus să ţin orele suplimentare fără plată (deci, să nu am plata cu ora), dacă prin aceasta ajut financiar Facultatea.

Cu distinse salutări colegiale,
Liviu Popescu”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii