Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Retragerea Armatei în cazărmi la Timișoara – o decizie a lui Nicolae Ceaușescu

Cel mai comentat moment din cuprinsul evenimentelor de la Timișoara îl constituie decizia lui Ștefan Gușă, responsabilul militar al intervenției în forță, de retragere a trupelor în cazărmi. Cu puține excepții, decizia e atribuită exclusiv lui Ștefan Gușă, cîntat postdecembrist ca un erou al Revoluției, care și-a riscat viața printr-o acțiune pe cont propriu, periculoasă mortal. Raportul Comisiei Senatoriale din 1996 se înscrie printre documentele oficiale care atribuie decizia lui Ștefan Gușă:

„Înțelegînd răsturnarea situației și impresionat probabil de cererile ferme ale muncitorilor, care în fapt exprimau un deziderat al tuturor românilor, la orele 13.50 (19 decembrie 1989) gl. mr. Gușă Ștefan a ordonat retragerea în unități a tancurilor și TAB-urilor, precum și a unei părți din efectivele dislocate în oraș.

Totodată, s-a ordonat replierea forțelor rămase în dispozitive, în apropierea zidurilor clădirilor, permiterea penetrării dispozitivelor de către coloanele muncitorești pașnice și interzicerea totală a folosirii armamentului. Aceasta hotărîre, luată cu toată responsabilitatea, a salvat Timișoara de la un război civil. Trebuie remarcat faptul că în mai multe cazuri, armata dăduse semne evidente de fraternizare cu manifestanții. Poate că acest lucru a fost un factor determinant în emiterea ordinului de retragere al armatei dat de Ștefan Gușă.”

Rechizitoriul din 9 aprilie 2019 al Parchetului Militar împărtășește și el acest punct de vedere:

„Începînd cu orele 07:00 ale zilei de 19.12.1989, acţiunile revoluţionare au marcat o schimbare esenţială, determinată de apariţia manifestărilor protestatare de masă ale muncitorilor din marile întreprinderi timişorene (Întreprinderea Optica Timişoara, AEM, Electro-Timiş, ELBA, Solventul, Azur, 6 Martie, Electromotor etc.). Pe acest fond, gl.mr. Guşă Ştefan a ordonat grupurilor de cercetare de la UM 0404 Buzău ca, sub acoperire conspirativă să pătrundă în întreprinderi pentru a determina starea de spirit a muncitorilor. Gl. Guşă personal s-a deplasat la Întreprinderea ELBA unde a intrat în dialog cu muncitorii şi a determinat schimbarea atitudinii acestora, astfel încăt, la plecarea generalului, o parte a mulţimii a scandat pentru prima dată «Armata e cu noi!». Întors de la ELBA, gl. Guşă Ştefan i-a raportat lui Coman Ion .La uzină nu sînt huligani, sînt oameni serioşi care mi-au arătat gloanţele trase în ei, de acum, în stradă ies muncitorii. Înţelegînd realitatea situaţiei, la orele 13:50 ale zilei de 19.12.1989, gl.mr. Guşă Ştefan a ordonat retragerea în unităţi a tancurilor şi TAB-urilor, precum şi a unei părţi din efectivele dislocate. S-a interzis total folosirea armamentului din dotare.”

Ipoteza susținută de aceste documente ține de campania postdecembristă de îmblînzire a crimelor comise de Armată la Timișoara și București. Ea intră în conflict cu adevărul de esență despre regimul Ceaușescu în decembrie 1989.

Asta ar însemna să credem că șeful de stat major al Armatei, militar de carieră, și-a putut permite să retragă Armata în cazărmi la Timișoara, fără să-i treacă prin cap perspectiva plutonului de execuție și mai ales fără să i se întîmple nimic după decizie. În realitate, decizia a venit de la Vasile Milea, care a preluat-o de la Elena Ceaușescu, la rîndu-i supusă dispozițiilor date de Nicolae Ceaușescu aflat la Teheran. Alex Stoenescu scrie în „Cronologia evenimentelor din decembrie 1989”, editura RAO și Centrul de Istorie a Românilor „Constantin C. Giurescu”, București, 2009:

„19 decembrie, București, CC al PCR, în jurul orei 10.00. Între orele 9.00 și 10.00 șeful DSS o va suna pe Elena Ceaușescu și o va informa asupra situației de la Timișoara. Elena Ceaușescu a reacționat violent: «Ce fac cei de acolo, ce păzesc cei trimiși acolo?» Conștient că femeia nu înțelege exact importanța informației, Vlad îi va explica pe un ton ferm că situația de la Timișoara s-a schimbat, că nu mai este vorba de elemente străine, ci de muncitorii români. După aproximativ 20 de minute, Elena Ceaușescu a convocat o ședință la CC, la «săliță», locul unde ținea ea întîlniri în acea perioadă. Au fost prezenți Elena Ceaușescu, Emil Bobu, Manea Mănescu, Constantin Dăscălescu, Silviu Curticeanu, Tudor Postelnicu, Vasile Milea și procurorul general Popovici. Generalului Vlad i s-a cerut să prezinte raportul asupra situației de la Timișoara, iar cînd a terminat, Elena Ceaușescu a hotărît trimiterea lui Dăscălescu și a lui Bob în orașul de pe Bega.”

Elena Ceaușescu nu putea hotărî cum îi trecea ei prin cap. Indiscutabil, ea s-a consultat cu Nicolae Ceaușescu înainte de a decide o schimbare de poziție. Cel puțin la Timișoara, date fiind noile condiții – toți cei trimiși acolo de la București transmit Centrului că muncitorii sînt pe cale să iasă – Armata trebuie să se retragă în cazărmi. Pentru că regimul se teme de un număr mare de morți. Pentru că există riscul unor fraternizări ale soldaților cu demonstranții. Se conchide că Timișoara e caz pierdut, deoarece nu s-a acționat ferm în primele zile și, prin urmare, se trece la soluția politică. Soluția politică, așa cum o înțelege Nicolae Ceaușescu. În paralel cu o dezamorsare a tensiunii de la Timișoara, prin trimiterea premierului, eliberarea celor arestați, retragerea Armatei în cazărmi, semn că regimul recunoaște acum implicarea muncitorilor, se apelează la masele populare din toată țara. Mobilizarea maselor populare vizează nu doar izolarea Timișoarei, considerate ca victimă deja a agenturilor, dar și crearea pentru export a imaginii unui regim care se bucură de un solid sprijin intern. Presa occidentală angajase deja campania de exagerare a reprimării. Și sub presiunea opiniei publice liderii occidentali, față de care Nicolae Ceaușescu, în chip explicabil, se ținea prudent, începuseră deja să ia atitudine.

Mitingul din 21 decembrie 1989 ține de o schimbare de poziție a lui Nicolae Ceaușescu față de Criză. Dîndu-și seama că soluția militară a eșuat, fie și pentru că i-a lipsit rapiditatea și fermitatea, Nicolae Ceaușescu decide, încă de la întoarcerea din Iran, să apeleze și la soluția politică, dacă nu chiar doar la soluția politică.
Pentru el soluția politică ar consta în ridicarea maselor populare la luptă împotriva Complotului, pentru apărarea a ceea ce el numește independența și integritatea Patriei.

Mobilizarea Națiunii de către un Conducător nu e o noutate în Istoria Lumii și nici a României. În august 1792, cînd 80.000 de prusaci mărșăluiesc spre Paris, Danton ține un discurs istoric în fața Convenției prin care cheamă Poporul francez la arme.

În 21 august 1968, Nicolae Ceaușescu a chemat Poporul Român la arme din balconul CC al PCR.
Mobilizarea Națiuniii implică mai mult decît un instrument. Discursului înflăcărat, cu elemente dramatice, i se adaugă campania de presă, punerea în mișcare a unei întregi mașinării politico-organizatorice.

Nicolae Ceaușescu apelează la un singur instrument. Inițiativa de a se adresa Națiunii îi urmează doar organizarea de adunări și mitinguri în stilul sutelor, ba chiar miilor organizate pînă acum de la preluarea Puterii de către Nicolae Ceaușescu, mitinguri rezumate la un singur scop: Cel de aplaudare a deciziilor sale.

Nu știa fostul Conducător adevărul că aceste mitinguri erau aranjate, că participanții, mai ales în ultima vreme, veneau, aduși prin convocare strigau, aplaudau mecanic, fără nici o tresărire, nici pro, nici contra?

Da, adunările populare ar fi fost un instrument de mobilizare dacă ele ar fi reflectat o tresărire sinceră. Da, un miting în Piața Palatului ar fi fost nu numai mobilizator, dar și semnificativ, dacă el ar fi exprimat prin prezență și prestație o trăire sinceră. Un asemenea moment fusese cel din 21 august 1968. Deși fuseseră mobilizați de organizațiile de partid și sindicale, totuși, participanții veniseră în Piață aduși de tensiunea chemării Patria e în primejdie! Întreaga Națiune, care urmărea la TV, mitingul împărțise trăirile celor din Piață. Poporul era de partea lui Nicolae Ceaușescu în disputa cu Sovieticii. Acum, în 21 decembrie 1989, soluția politică la care apelează Nicolae Ceașescu e total lipsită de eficiență. Chiar dacă nu s-ar fi spart, Mitingul n-ar fi avut nici o valoare. N-ar fi spus nimic în materie de adeziune sinceră. Aduși cu convocatorul, strigînd slogane și aplaudînd în chip mecanic, participanții ar fi plecat din Piață la fel cum ar fi venit: Inerți.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Retragerea Armatei în cazărmi la Timișoara – o decizie a lui Nicolae Ceaușescu”

  • Cand a inceput primavara araba la Cairo au fost un milion de oameni in piata, nu doua sute de mii ca-n 21 decembrie, care nu faceau nimic pana in momentul in care unul a intrat cu masina in multime. Lumea spune ca era de CIA. Asa s-a intamplat si-n decembrie. Cei din piata palatului scandau linistiti lozinci pana cand s-a auzit o bubuitura langa Athenee Palace si au inceput sa tipe si sa se imbraceasca. Au fugit pe Campineanu unde erau masati scutieri si s-au speriat si unii si altii. Sa nu-mi spuneti ca a fost un muncitor de la Republica care a creat diversiunea! A fost tot un baiat antrenat. Nu spun ca era bine doar cu PCR-ul dar industria chiar daca nu producea la standarde nemtesti sau americane avea suficienta piata in orient si-n Africa. Nu uitati ca la Jimbolia se faceau Other si Salamander care ce sa vezi erau pt nemti. Nea Nicu a infometat populatia cu scopul de a plati datoria nu cum fac dictatorii din tarile bananiere. Taranii care munceau in zonele colectivizate si aveau loturi ajutatoare unde faceau gradinarit aveau bani de-i intorceau cu lopata. Acum stam cu frica-n san sa nu suparam investitorul ca ne pleaca si ala ne exploateaza pe doi lei. Cum avem capitalism de cumetrie tot asa am avut si socialism de cumetrie. Cei care n-au prins vremurile acelea ar trebui sa nu-si dea cu parerea pt ca spun prostii ca cele de genul ca nu era globuri pt pom si alte bazaconii. Inclusiv Ceausescu si-a ingropat parintii cu preoti cu toate ca oficial se declara ateu. Cred ca cel mai bine pt Romania era sa ramana tot el si sa dea drumul la privatizare. Avea oua omul in comparatie cu astia plus ca in ultima vreme selectia era foarte dura, fara 9,50 sau 10 nu pupai nici in partid si nici la secu. Problema lui a fost ca cei mai importanti au inchis ochii si au facut non combat. Cand tu iesi sa fci revolutie pt Lazlo Tokes, adica nu faci pt mancare si faci pt un popa care oricum te uraste, ma lasati!!!! Nu vreau comunism ci un barbat adevarat desi cred ca acum este imposibil pt ca ne arunca ue si sua in mare.

  • in 89 ne am dat masura ‘tradarii de neam’. am dovedit ca avem tradatori de neam …mareti!, grandiosi!

    de fapt daca ar exista vreun concurs galactic intre tradatori, si as auzi ca in competitie e si un roman, …fara sa stiu cine mai e pacolo, as zice ca …ailalti n au nicio sansa!, saracanii de ei habar n au cu cine au de a face!

    atunci cind tradarea reuseste ea devine istorie. in 89 a reusit!, a devenit istorie, dupa care s-a numit pe sine insasi …’Revolutia din 89′. auzi!, Revolutie! :)))

    a fost o mareata tradare de neam, atata tot.
    nu se supara nimeni!
    acestei maretii io i as ridica o statuie, chiar. una grandioasa.

  • nu prea le am avut cu patriotismul nici inainte de 89 nici dupa.
    dupa 89 potentialul s-a diminuat consistent, deci si daca ai fi gasit o cale de a l infiripa, potentialul disponibil era oricum mititel.

    azi, daca politicienii ar chema la apararea patriei, pesemne ca poporul s ar rascula impotriva lor, pentru ca au avut indrazneala sa i cheme. sa vina si sa protejeze…ce?!, proprietatile altora? traiul in colonie?!

    astazi potentialul in care se manifesta patriotismul e …cit sa nu zici ca a disparut cu totul. indiferent cit de patriot esti, esti nevoit sa incapi in potentialul asta, ultramititel.

    deci patriotismului asta,
    care vorbea despre natie, despre neam, si despre spaiul in care natia si neamul se misca, adica despre patrie,
    i a cam disparut potentialul din definitie.

    ce ne a mai ramas, ca neam?
    pai …insusi Potentialul!
    deci …singura carte care mai poate fi pusa pe masa, cu folos, e Patriotismul,
    adica …te apuci si anunti ca Patria e in primejdie!, prin Patrie intelegand Natura, cu tot cu datinile, traditiile si obiceiurile printre care ai crescut.

    deci singura varianta prin care mai poti aduna intr un Intreg neamul asta e asta, alta nu mai e …in mod absolut nu mai e!, e asta si doar asta:
    Patria e in primejdie!,
    Artificializarea bate la usa,
    razboiul pe care l poarta e impotriva a tot ce avem sfant,…atata cit o mai fi,
    deci iata Patria noastra, Natura!, ea exista si e chiar Natura.

    Am ajuns la Prasele, Patria mai e doar una, Natura! iar impotriva ei se poarta cel mai cumplit razboi posibil.

    poporul nu mai tresare atunci cind vine vorba despre Patrie, pentru ca Patria a fost vanduta, asa cum vinzi gainia cu ouale de aur, in loc s-o scoti la produs, vanzandu i ouale…
    _________________________
    Patria rinduita din batrani s-a dus pe copca. ce a mai ramas e doar Scanteia!, scanteia care sa Aprinda focul Patriei care e chiar Natura.
    poporul nu va mai fi niciodata alaturi de conducatori, nici la vot, nici la razboi, nici la bine, nici la rau, …in nicio circumstanta.
    de fapt intre politicieni si popor s-a cascat o prapastie absoluta. si cale de intors nu mai exista pentru ca asa sint Vremurile…

    singura varianta in care poporul se armonizeaza intr un soi de Intreg,…dupa puteri!, cu Conducatorul, e ala in care Patria e declarata ca fiind chiar Natura, anuntindu se, totodata, ca Marele Razboi, Artificializarea, inclusiv a omului, e deja aici!, …printre noi, Tinta lui fiind aia de a misuna prin! noi, deci de a cuceri chiar omul.

  • Fals. Elena Ceausescu n-a dat nici un ordin sa se retraga armata. In teleconferinta din 17.12 ea striga ca sa fie impuscati cei care au intrat in sediul PCR din Timisoara, deci n-avea nici o retinere de a face si mai multe victime in 19. De altfel nici Alex Stoenescu nu zice asta, el spune doar ca a trimis ministrii acolo, probabil ca sa negocieze. Vazand ca timisorenii nu vor altceva decat demisia lui Ceausescu, s-au trimis oltenii cu bate.
    Posibil Milea, Guse sau Vlad sa fi fost mai rationali, dar nebunii aia doi in nici un caz nu erau.

  • Multe evenimente contradictorii s-au întâmplat acum 33 de ani (armata și securitatea fiind retrase)…
    Echipele alea dotate precum Robocap și îmbrăcate în negru te pomenești că au făcut doar senzație…

  • Au fost trimiși la Timișoara cu trenurile muncitorii din sudul Olteniei cu bâte „să facă ordine”. Au rămas în trenuri în gara Timișoara și s-au întors marcați de relatările timișorenilor: un timișorean le spunea că a pierdut soția și fiica și nu are pentru cine să meargă acasă. Aceste „bune practici” le vor folosi după 6 luni „emanații” cu minerii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *