Nicolae Ciucă: Coaliţia de guvernare cu PSD se opreşte aici. Rămânem în Executiv ca să împiedicăm escaladarea abuzurilor

Revolta din Valea Jiului pare pusă la cale de Nicolae Ceaușescu

Debutul emisiunilor de interviuri Față-n față cu Ion Cristoiu îmi aduce o surpriză. Invitatul, Florin Valentin Ștefan, director general al Companiei Poșta Română, a absolvit facultatea de Istorie din București cu o lucrare de licență despre Greva minerilor din Valea Jiului, 1977. Lucrarea de licență, altfel spus cea elaborată de un student la terminarea facultății, e pentru cei mai mulți dintre absolvenți, dar și pentru profesorii îndrumători, o simplă formalitate. Din spusele interlocutorului aflu că pentru el n-a fost o formalitate, ci o treabă serioasă. A intrat în Arhivele CNSAS, a intervievat minerii supraviețuitori, a fost la spitalele acuzate de anticomuniști ca deținînd pe motive psihiatrice mineri protestatari. Un asemenea efort se întîlnește mai rar și la lucrări de doctorat, d-apoi la lucrări de licență. Trec peste mirarea de a vedea un astfel de absolvent strălucit trimis la Petersburg, ca să învețe Rusa, indispensabilă istoricului dedicat relațiilor româno-ruse, pentru ca la întoarcerea în țară să se angajeze într-un bussines priva și nu la un institut de Istorie, ca să remarc deosebita sinceritate cînd i-am cerut în direct să-și prezinte concluziile licenței despre Grevă:

– Mi-ați spus înainte de emisiune că v-am întrebat așa, în calitate de simpatizant al istoriei – eu sunt istoric al clipei, ca jurnalist – că ați avut lucrarea de stat cu greva din ʼ77 și acum pentru telespectatori vă întreb pe cinstite care au fost concluziile dumneavoastră?
– Deci au fost două lucruri pe care am încercat să le abordez în lucrarea mea și să știți că nu s-a scris foarte mult pe greva din ʼ77.

– Da, asta e mai mult așa, publicistic.
– Pe de o parte am vrut să înțeleg care a fost implicarea politică și miza politică în tot acest eveniment și, în al doilea rînd, să stabilesc exact faptele cronologice, istorice ale evenimentului.
Și dacă a fost relativ ușor să stabilesc pașii și ce s-a întîmplat pe partea de implicare sau conotație politică nu au existat foarte multe elemente, din contră, au fost construite ulterior fie de protagoniști, fie de alte entități implicate în eveniment.

– Deci a fost o grevă strict economică.
– Da, asta e concluzia mea. A fost o grevă strict economică în care lumea din diferite motive a simțit nevoia să iasă în stradă.

– Există în arhivele CNSAS și prezența lui Ceaușescu?
– Există, da, sunt și cîteva poze cu el.

– Multe lucruri s-au spus după, adică au fost anchetați, torturați, spuneți-mi care e concluzia dumneavoastră.
– Nu există urmă de așa ceva în greva din ʼ77. Au existat zvonuri inclusiv cu internări în spitale de psihiatrie. Nici acolo nu este adevăr, nu am găsit absolut nici o evidență. Am fost inclusiv la spitalul din Gătaia, județul Timiș, nu există urmă de mineri care să fi fost internați în această instituție. A fost un eveniment remarcabil și, în timp, cînd se petrecea nu cred că oamenii erau conștienți de ce au făcut. Dimpotrivă, cred că tot timpul au stat cu respectul, în timpul manifestației au avut un respect foarte mare pentru tot ce înseamnă autoritate locală, autoritate generală, fără să existe revendicări de genul: «Jos Ceaușescu!», «Jos comunismul!». În nici un caz n-a fost vorba de așa ceva ci pur și simplu au vrut să fie auziți. În clipa în care au fost băgați în seamă mișcarea s-a liniștit, s-a calmat.

– Îl vedeau pe Ceaușescu ca pe Tătucul care nu știe?
– Da, da, l-au văzut pe Salvator.

– Și care nu știe, îl dezinformează ăștia.
– Da. Să știți că munca de miner a fost grea și atunci, este grea și acum și în general lumea cînd muncește din greu simte nevoia de puțină alintare, să le fie recunoscute meritele. Cred că asta a fost atunci: lumea a muncit din greu și parcă greul acesta continua. În clipa în care au răbufnit au simțit nevoia să fie băgați în seamă. Au fost băgați în seamă, lumea s-a calmat și a fost totul la fel ca și înainte.”

Istoriografia anticomunistă de tip neobolșevic ne-a vîrît în cap că Greva din Valea Jiului a fost prima manifestare anticomunistă, dovadă că românii s-au revoltat și ei, asemenea ungurilor și polonezilor, împotriva regimului comunist.

Astfel de precizări precum cele făcute de Valentin Ștefan, bazate pe studierea ștințifică a momentului, sînt indispensabile pentru a avea o imagine obiectivă, crescută direct din Adevăr, despre evoluția regimului Ceaușescu. În 1977, Nicolae Ceaușescu mai beneficia de imaginea de reformator al Sistemului tradițional comunist fie și prin luarea la bastoane a birocrației din subordine. Mișcarea din Valea Jiului pare pusă la cale de Ceaușescu, așa de bine i-a servit pentru a se putea prezenta în fața minerilor ca Salvator. Momentul ne confirmă un alt adevăr, îngropat de propaganda anticomunistă:
Comunismul n-a fost urît de la început de Poporul român.
Depărtarea și mai apoi antipatia și-au avut cauza la noi în înrăutățirea dramatică a nivelului de trai, pusă de Popor pe seama Diavolului Nicolae Ceaușescu.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Revolta din Valea Jiului pare pusă la cale de Nicolae Ceaușescu”

  • DE CE CENZURAȚI, DOMNULE CRISTOIU?

    Redau mai jos comentariul meu, cenzurat absolut nejustificat:

    Constantin Dobre a scris pe 15/08/2023 la 14:23
    Comentariul dumneavoastră așteaptă să fie moderat.

    Domnule Cristoiu,

    Mă tare mâhnește titlul articolului domniei voastre și vă asigur, cu înscrisuri de la CNSAS, că atât dvs. cât și interlocutorul dvs. sunteți foarte departe de Adevărul revoltei din Valea Jiului în august 1977. Probabil că interlocutorul dvs. nu a avut acces la dosarele întocmite de Securitate pe numele meu în care sunt detaliate rapoartele înalților ofițeri de Securitate (ștampilate, datate și semnate cu nume și prenume) despre represiunile acelei sinistre instituții împotriva minerilor revoltați ai Văii Jiului: 16 condamnări la închisoare cu executare, interogatorii (înregistrate) dure cu înjurături și amenințări, și 197 de mineri cărora după ce le-au fost desfăcute abuziv contractele de muncă au fost expulzați din Valea Jiului împreună cu familiile acestora, soții și copii plus cazul meu (am fost strămutat din orașul Vulcan în orașul Craiova, împreună cu soția și copilul nostru minor de doar 4 ani, cu participarea activă a ofițerilor de Securitate și cu autovehicolele acelei instituții). Repet: pot proba tot ce-am spus mai sus cu înscrisurile oficiale și originale ale înalților demnitari securiști: general colonel Nicolae PLEȘIȚĂ, șeful Departamentului Securității Statului (DSS); general maior Emil MACRI, șeful Direcției a II-a DSS și colonel David GOLEA, șeful Securității Județului Hunedoara și al al întregului Comandament din Valea Jiului format din sute de ofițeri și subofițeri de Securitate și Miliție din 7 județe: Hunedoara, Gorj, Mehedinți, Alba Iulia, Sibiu, Caransebeș și Arad.

    Eu intervin destul de rar în presa scrisă și online din România și numai în situații de excepție, cazul prezentului articol cu un titlu atât de nedrept față de ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în Valea Jiului, în primele 3 zile ale toridului august 1977.

    Acesta este un comentariu genuin din partea lui

    Constantin Dobre, liderul revoltei muncitorești anticomuniste din Valea Jiului – august 1977

    P.S. Dacă doriți să interacționați cu mine mă găsiți la adresa mea de emai, consemnată mai jos

  • Domnule Cristoiu,

    Mă tare mâhnește titlul articolului domniei voastre și vă asigur, cu înscrisuri de la CNSAS, că atât dvs. cât și interlocutorul dvs. sunteți foarte departe de Adevărul revoltei din Valea Jiului în august 1977. Probabil că interlocutorul dvs. nu a avut acces la dosarele întocmite de Securitate pe numele meu în care sunt detaliate rapoartele înalților ofițeri de Securitate (ștampilate, datate și semnate cu nume și prenume) despre represiunile acelei sinistre instituții împotriva minerilor revoltați ai Văii Jiului: 16 condamnări la închisoare cu executare, interogatorii (înregistrate) dure cu înjurături și amenințări, și 197 de mineri cărora după ce le-au fost desfăcute abuziv contractele de muncă au fost expulzați din Valea Jiului împreună cu familiile acestora, soții și copii plus cazul meu (am fost strămutat din orașul Vulcan în orașul Craiova, împreună cu soția și copilul nostru minor de doar 4 ani, cu participarea activă a ofițerilor de Securitate și cu autovehicolele acelei instituții). Repet: pot proba tot ce-am spus mai sus cu înscrisurile oficiale și originale ale înalților demnitari securiști: general colonel Nicolae PLEȘIȚĂ, șeful Departamentului Securității Statului (DSS); general maior Emil MACRI, șeful Direcției a II-a DSS și colonel David GOLEA, șeful Securității Județului Hunedoara și al al întregului Comandament din Valea Jiului format din sute de ofițeri și subofițeri de Securitate și Miliție din 7 județe: Hunedoara, Gorj, Mehedinți, Alba Iulia, Sibiu, Caransebeș și Arad.

    Eu intervin destul de rar în presa scrisă și online din România și numai în situații de excepție, cazul prezentului articol cu un titlu atât de nedrept față de ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în Valea Jiului, în primele 3 zile ale toridului august 1977.

    Acesta este un comentariu genuin din partea lui

    Constantin Dobre, liderul revoltei muncitorești anticomuniste din Valea Jiului – august 1977

    P.S. Dacă doriți să interacționați cu mine mă găsiți la adresa mea de emai, consemnată mai jos

  • E minunata dreptatea anticomunistilor .Mie si altor milioane de pensionari ni s-a calculat pensia luanndu-se in calcul media salariilor pe ultimii zcinci ani.La anticomunisti s-a luat in calcul media pe ultimul an care s-a umflat pana s-a dublat.Pensii speciale,privilegii,acesta e dreptatea sociala a anticomunistilor.

  • Domnul Adrian Severin,in articolul „O scrisoare care nu s-a pierdut”vorbeste de amestecul in treburile interne ale Romaniei ale SUA prin ambasaddorii acestei tari si are dreptate.Romania nu mai este o tara libera.In ceea ce priveste minciunile anticomunistilor referitor la greva minerilor nu e un caz singular .Statul roman a platit sume imense asa zisilor luptatori anticomunisti din munti cei mai multi dintre ei fiind criminali Cand se discuta acest subiect nu se recurge la documentele dinarhivele tribunalelor care ar releva adevarul ci se minte cu nerusinare eroizandu-se niste criminali.Ar fi multe de spus despre istoria falsificata .Se va afla adevarul o daata si o data.

  • Pe vremea lui Ceaușescu, o tara cu oameni chinuiti, dar libera economic, fara datorii, acum o tara ingropata in datorii, dar cu oameni fericiti. Chinuitii aceia au fost sacrificati sa se faca ceva in Romania. Fericitii de azi nu stiu pe ce s-au banii imprumutati. Sa te imprumuti sa faci un experiment cu microcentrale nucleare si sa nu termini si sa pui in functiune hidrocentralele, asta e tradare de tara.

    • Cei care au clădit România sub regimul comunist,aveam tot ce ne trebuie agricol ,energetic și industrial,au acum pensii de mizerie de 2000 de lei,acum in regimul UE,ca de fapt străinii conduc România prin interpuși,politicienii de după 1990 care au distrus tot,au vândut aproape tot străinilor au pensii de ZECI de MII de lei!!! Aici e o mare tragedie a celorlalte au făcut sacrificii,au construit multe care și acum functioneaza in tara asta
      Fie ca greva învățământului sa fie doar începutul,sa ne scuturam politicienii corupți aserviți intereselor străinilor ,a companiilor străine care fac ce vor in România,sa vina alții care nu au mai fost in politica,nu sunt pătați și vor sa readucă binele in România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *