Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Revoluția din PNL s-a oprit înainte de a începe!

Rareș Bogdan, prim vicepreședinte al PNL mi-a acordat pentru Aleph News un interviu de o oră, înregistrat vineri, 15 ianuarie și difuzat duminică, 17 ianuarie 2021.
Acestui interviu i-am consacrat două comentarii scrise și două comentarii video pe cristoiublog.ro. Importanța acordată interviului se vede nu doar din numărul de comentarii, dar și din titlurile lor:

 • Dacă nu dă în clocot, PNL riscă să moară încetul cu încetul;
 • În PNL s-a declanșat războiul dintre Nordiști și Sudiști;
 • Revoluția lui Rareș Bogdan a fost întreruptă de divinitatea cu telefonul-mobil;
 • Prin Rareș Bogdan, gruparea reformistă din PNL a pornit ofensiva împotriva lui Ludovic Orban.

Așa cum spuneam chiar în cuvintele prefațatoare la interviu, Rareș Bogdan e un politician care spune ce gîndește și nu ce i se dă să spună de către responsabilii cu comunicarea ai partidului. Un interviu luat lui Rareș Bogdan în Pandemie, pe cristoiuTv, mi-a confirmat că prim-vicepreședintele PNL gîndește asupra realităților de la noi și de aiurea, ajutat și de lecturi temeinice, făcute atunci cînd trebuia. Altfel spus, el are o viziune proprie asupra problemelor de bază ale României. Nu numai în campanie, dar și mai înainte, el s-a afirmat ca liderul Grupării Creștin Democrate din PNL, în confruntarea cu Gruparea URSPLUS, condusă de Ludovic Orban, responsabilă de catastrofa de la alegeri prin hărțuirea Bisericii, disprețul față de ideea de națiune, de familie, de tradiții, prin internaționalismul vecin bolșevismului.

Interviul de duminică seara a fost unul de excepție prin explicarea cauzelor de fond ale eșecului PNL la alegeri și radiografia tăioasă a situației din PNL, partid condus cu o mînă de tip Liviu Dragnea de către Ludovic Orban. Caracterul de excepție al interviului a fost dat și de violența pamfletară a interlocutorului. Rareș Bogdan are marele talent de a născoci etichete, porecle și formulări pitorești despre dușmani. Zicerea despre Ludovic Orban „i s-a umflat capul” poate ocupa oricînd un loc de frunte în tezaurul de formulări memorabile născocite în focul bătăliilor politice postdecembriste.

Toate aceste lucruri sînt suficiente pentru a scrie c-a fost un interviu de excepție. Nu însă și pentru a scrie c-a fost unul istoric. Pentru că istoric poate fi doar un interviu care face parte dintr-un Plan, dintr-o Strategie mai largă decît ofensiva mediatică, incluzînd în chip necesar și acțiunea în planul faptelor. Dacă ar fi rămas la atît, la atacarea lui Ludovic Orban cu o violență șocantă dacă ne gîndim că Rareș Bogdan e prim vicepreședintele partidului căruia Ludovic Orban îi e președinte, n-ași fi scris patru comentarii. Am scris aceste comentarii, definind interviul drept istoric, deoarece – așa cum s-a înțeles din dialog – , el s-a vrut parte a unui Plan, cel de răsturnare a lui Ludovic Orban de la șefia PNL în perioada imediat următoare. Nu la viitorul Congres, despre care nu se știe nici măcar dacă va avea loc anul acesta, ci în perioada următoare, consecință a unei Ofensive angajate de o întreagă grupare din partid, a Nordiștilor, cum i-am zis eu, plecînd de la realitatea că, la fel ca în cazul PSD, partea modernă a PNL se află dincolo de Carpați. În numele acestei Grupări, Rareș Bogdan a formulat și oferta pentru Ludovic Orban:
Rămîne la șefia Camerei Deputaților, dar pleacă din fruntea PNL.
Pînă la Congres – a susținut Rareș Bogdan – va fi numit un interimar.

Principalul motiv al cererii îl reprezintă pierderea alegerilor de către PNL. Un dezastru de care e responsabil exclusiv Ludovic Orban. În campanie, președintele PNL a luat decizii de unul singur, fără a acorda vreo atenție părerilor celorlalți membri ai conducerii.

Debarcarea lui Ludovic Orban în perioada următoare, fără a mai aștepta Congresul amînat de Gruparea Orban la calendele grecești, se impune – potrivit lui Rareș Bogdan – pentru că altfel PNL riscă să aibă soarta PNȚCD.

Planul invocat de Rareș Bogdan presupunea o ofensivă a Grupării reformiste începînd chiar de luni dimineață. Ofensiva mediatică urma să fie continuată de Rareș Bogdan printr-un interviu unu la unu luni seară, la Sinteza zilei, avînd ca moderator o vedetă precum Mihai Gâdea, și începută de alți membri ai Grupării la diferite posturi tv. A doua zi și a treia zi au avut loc următoarele întîmplări ciudate:

 • Luni, Rareș Bogdan a plecat la Bruxelles. Emisiunea de la Sinteza zilei a fost anulată.
 • Cu excepția lui Robert Sighiartău, nici un membru al Grupării reformiste n-a intervenit în media.
 • Ludovic Orban a făcut să apară în presă informația că luni a avut o întîlnire cu Klaus Iohannis la Cotroceni. A fost această întîlnire? Probabil că da. A avut drept subiect scandalul din PNL? N-are importanță. Importanță are că Administrația prezidențială n-a dezmințit informația. Asta înseamnă c-a avut loc. Și chiar dacă nu s-a discutat despre Ofensiva Reformiștilor, convocarea lui Ludovic Orban a doua zi după interviul lui Rareș Bogdan a avut indiscutabil valoarea unui semnal pro Orban dat de Klaus Iohannis liderilor PNL. Nu întîmplător, după apariția știrii, Emil Boc, pe care Rareș Bogdan paria ca lider al Grupării, s-a delimitat de Rareș Bogdan invocînd necesitatea păstrării confruntării în interior. Sloganul ăsta – pe care-l știu încă din anii 90 – a fost și este arma folosită de cei care vor ca să păstreze conducerea partidului în bătălia cu cei care vor s-o schimbe. Invocarea păstrării în interiorul partidului a apărut încă de duminică seara și în intervențiile Ralucăi Turcan, o apropiată a lui Klaus Iohannis. După delimitarea lui Emil Boc, un alt PDL-ist, obișnuit cu slugărirea șefului, ca și Emil Boc, de pe vremea lui Zeus – Traian Băsescu, a ieșit la rampă pentru a ridica lui Ludovic Orban osanale grețoase. I s-a alăturat liderul filialei județene Teleorman. Revoluția din PNL s-a oprit înainte de a începe.

Presupunerea mea, avansată deja în Jurnalul meu video, de luni seara, a fost confirmată de intervenția de marți seara a lui Rareș Bogdan la Aleph News, o lovitură de presă dată de Marius Tucă. Prezent prin Zoom, am fost atent la zicerile lui Rareș Bogdan. Deși el a negat că operațiunea s-a oprit înainte de a începe, tot ceea ce a spus întărește ipoteza unui nou eșec al Grupării Reformiste, dacă aceasta există cu adevărat, după întreruperea puciului de sîmbătă, 19 decembrie 2020.

În interviul de duminică seara, Rareș Bogdan a spus explicit că Ludovic Orban trebuie să plece în perioada următoare și nu la Congres.
Marți seara el a declara invers:

„E o bătălie pe termen lung. Alegerile nu sunt mâine. Ea o chestiune pe termen lung. (…) Nu regret nimic din ceea ce am spus. Am spus purul adevăr și cred că am realizat un prim pas – am reușit să arăt că există opoziție în partidul de guvernământ și am cerut democratizarea deciziilor. (…) Nu dăm înapoi. Pentru moment ce am făcut este sufficient.”

Cum adică e suficient? E suficient un interviu anti Orban pentru a realiza ceea ce Rareș Bogdan definea drept unul dintre obiectivele ale Nordiștilor, Democratizarea PNL? Ludovic Orban n-a reacționat violent la acesta atac nu pentru că e democrat, ci pentru că e șmecher. El a ales drept tactică minimalizarea momentului prin comedia trecerii cu vederea și folosirea presei miluite, pe care a plătit-o din banii Guvernului și pe care o va plăti din substanțiala subvenție primită de PNL de la Stat, pentru a nu da proporții de eveniment atacului declanșat de Rareș Bogdan. Apoi a dat fuga la Cotroceni și exploatînd comoditatea lui Klaus Iohannis (asta îi mai trebuia lui Klaus Iohannis, o revoluție în PNL, care să-i dea peste cap programul zilnic de mărire a mușchilor?) a obținut semnalul dat activului PNL de delimitare de Ofensiva Grupării Reformiste.

Rareș Bogdan a susținut marți seara că Revoluția e pe termen lung, pînă la Congres (care congres), că PNL trebuie să se concentreze pe Guvernare, că interviul a avut deja un impact asupra vieții din PNL (s-a mai democratizat!!!), că interviul a arătat că în PNL e Opoziție. Mai rămînea să spună că PNL e un partid viu, pentru a crede că în personalitatea sa s-a transferat peste noapte personalitatea lui Ludovic Orban. Nu de alta, dar folosirea formulei PNL e un partid viu, un partid în care ne mai și certăm, dar pînă la urmă ne împăcăm și mergem împreună la un șpriț, e șiretlicul prin care Ludovic Orban înmormîntează orice tresărire de viață democratică în partid.

La întrebarea mea directă, Rareș Bogdan a răspuns că de data asta, spre deosebire de Oprirea Puciului din 19 decembrie 2020, Klaus Iohannis n-a jucat nici un rol.
Să-l cred?
Doamne ferește!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „Revoluția din PNL s-a oprit înainte de a începe!”

 • Alarma falsa . Constipatie . Lucrurile au ramas in stadiul incipient.

 • Ma uit la liderii unui partid, la prestatia lor si imi dau seama ce valoare are partidul….PNL un partid foarte slab…vorba cuiva: ce partid liberal mai e ssta cind toti liderii lor au lucrat numai la stat….nici o legatura cu doctrina liberala….

 • Dinozaurii nu dispar asa de usor! Rares Bogdan are gura mare, dar nu are anvergura unui cataclism nimicitor de dinozauri politici.
  Ramân la ideea ca el a explodat în interviul dv. pentru ca asa a fost planul celor care-l manevreaza. Astept episodul 2 al acestei actiuni programate cu mult timp în urma.

 • Fara sa fie vorba de simpatie, cred ca Orban Trubadurul i-a facut pe toti. El s-a scos cu presedintia Camerei, i-a lasat lui Iohannis( care l-a umilit destul) un guvern cu care o sa-si sparga capul de multe ori, si i-a dat papagalului de Rares iluzia ca poate ajunde presedintele PNL.
  In privinta calitatii partidului, sunt ce acord cu comentatorul anterior.

 • PNL un partid de 2 lei…nu inteleg de ce stita atenti e? Duceti lipsa de subiecte?…ceva efecte de la vaccinare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *