Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Revoluția „Să punem capăt cheltuielilor fără rost”!

Primarul sectorului 6, Ciprian Cincu, a anunțat că anul acesta „nu vom avea luminițe de Crăciun în sectorul 6”. Așa cum a scris el pe Facebook, iluminarea de Crăciun ar costa primăria nu mai puțin de 500.000 de euro. Bani pe care-i vede folosiți într-altă parte:

„Mă gîndesc că, de banii aceștia, 50.000 de euro, aș putea face o grădiniță, sau o creșă sau mai asfaltez o stradă”.

N-aș fi scris despre decizia asta dacă ea n-ar fi urmat deciziei luate de Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, de a reduce drastic cheltuielile cu aparatul C.J. și al instituțiilor subordonate. Prin reducerea numărului de angajați, prin reorganizarea activității tuturor structurilor Consiliului Județean se va face o economie de peste 1,2 milioane de euro.
Atît în cazul primăriei sectorului 6, cît și în cel al CJ Bihor e vorba de bani din taxe și impozite. Acești bani vor merge la investiții.

Cele două exemple ar trebui să fie începutul unei Revoluții în administrarea țării. I s-ar putea atribui sloganul Să punem capăt cheltuielilor fără rost! după sloganul Să punem capăt cheltuielilor nesăbuite! folosit de Guvernul Liberal în 1901 pentru a pune capăt dezastruosului deficit de buget lăsat de Conservatori.

Să mă explic:
Instituțiile statului român de la Primăria generală pînă la SRI, beneficiază de un buget anual. Nu e nici o diferență între bugetul unei companii și bugetul unei instituții de stat din punctul de vedere al administrării banilor. Firma privată are drept principală preocupare buna gospodărire a banilor astfel încît aceștia, obținuți cu greu, să nu fie risipiți prostește.

Bugetul oricărei instituții de stat provine din taxe și impozite. Fie indirect de la Bugetul de stat, fie direct, cum se întîmplă la primării, din taxele și impozitele locale.
În cei 30 de ani de postdecembrism, an de an, cînd se alcătuiește Bugetul pe anul următor, n-am auzit nici o instituție zicînd celor din Guvern:
V-am ruga ca în Bugetul de la anul să ne repartizați bani mai puțini. Am reușit printr-o mult mai bună gospodărire a banilor, să reducem cheltuielile.
Dimpotrivă, an de an, cînd se formează Bugetul e o adevărată bătălie dusă de instituții pentru a obține bani în plus față de anul care a trecut.
Nu același lucru se întîmplă la privat. Aici prestația unui manager e cu atît mai bine apreciată cu cît cheltuiește mai puțin, evident, fără să afecteze prin asta activitatea companiei.

În cazul primarilor sau consiliilor județene reducerea cheltuielilor face ca importante sume de bani să fie disponibile pentru investiții.
Cum pot fi reduse aceste cheltuieli?
Cazul primăriei sectorului 6 ne sugerează una dintre căi:
Luarea la mînă a tuturor activităților pentru care se plătește din bani publici pentru a vedea care sînt absolut utile și care nu.

Din acest punct de vedere, în întreaga țară administrația locală se confruntă cu o uriașă risipă de bani.
Una dintre căi e corupția.
Din nefericire, lupta împotriva corupției a căpătat la noi semnificații exclusiv etice.
Trebuie să stîrpim corupția pentru că ea e un mod necinstit de a primi bani.
Nimic mai greșit.
Trebuie să stîrpim corupția pentru că e un mod de a risipi banul public.

Din acest punct de vedere, corupția e doar una dintre formele de risipire a banului public. Asemenea corupției, contribuie la risipirea banului public Prostia. Multe dintre cheltuielile instituțiilor de stat își au explicația în prostie.

Un alt mod de reducere a cheltuielilor ne e sugerat de cazul Consiliului Județean Bihor:
Reducerea cheltuielilor cu aparatul bugetar propriu.
Cauza cheltuielilor inutile rămîne aici teama de a pierde popularitatea, teama de a nu fi pe placul angajaților.

Revoluția Să punem capăt cheltuielilor fără rost ! cere din start aducerea în instituțiile de stat a managementului de la firmele private. Cheltuielile nu pot fi reduse, otova, cu ochii închiși, afectînd activitatea așa cum s-a petrecut în ultimul deceniu al lui Nicolae Ceaușescu. De exemplu, în presa culturală, s-a decis în mod arbitrar dispariția unor publicații sau reducerea numărului de pagini prin decizie de la centru. Ar fi fost normal ca fiecare redacție să poată administra singură reducerea cheltuielilor.
Revoluția Să punem capăt cheltuielilor fără rost! presupune, așadar, pe lîngă chibzuință și inteligență.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Revoluția „Să punem capăt cheltuielilor fără rost”!”

  • 500,000 e mult pt asa ceva…sint de acord…se poate face o cresa sau o gradinitza..

  • M-am uitat pe internet sa vad care e bugetul sectorului 6, si pentru anul 2020 a fost calculat la 225 milioane de euro.
    Ar fi fost de unde, dar probabil li s-au terminat banii. Las’ ca o sa fure ei la anul. 🙂
    Sigur, e bine ca cineva mai si economiseste. Dar 500k euro pt niste becuri e cam trasa de par. Faci un calcul si iti iasa un consum cam de 9Gwh pe toata iarna, adica poti alimenta vreo 500 de mii de becuri!! Ceea ce ne duce de fapt la adevarata problema:
    DE CE LA STAT TOTUL E DE 10 ORI MAI SCUMP???

  • „Diaspora” care vorbeste o limba romana stricata.
    Iarasi, sunt pe langa subiect.In Romania, tara unde jurnalistii vorbesc si scriu de aiurea se petrec lucruri anapoda care sunt prezentate fara nicio logica, fara vreun efect benefic. Am scris de multe ori: cititi-l pe Constantin Radulescu Motru pentru a intelege ce fel de oameni traiesc in Romania. Este valabil si pentru romanul de rand, dar si pentru cei care se dau scriitori, jurnalisti, analisti, politicieni, doctori si profesori. O englezoaica din Marea Britanie spunea direct si fara tagada: „America este o tara plina de idioti si talambi care au emigrat pentru-ca nu au fost in stare sa faca nimic bun acolo unde s-au nascut”. Eu, as completa „concluzia” ei. Fugi din tara natala, caci nu mai poti tolera prostia comunala si atacurile securiste. Eram in Londra acum un an. Am intrat intr-un restaurant cu nume apetisant, dar gol. M-am asezat la o masa. Erau doua fete la casa. Una dintre ele a venit la mine sa ma intrebe „ce vreau”. Parca eram pe „Centura Europei”. Am intrebat sotia ce luam. „Dar vorbiti romaneste!?”. „Da, vorbim romaneste, dar si greceste, si frantuzeste, si englezeste”. Dintro data, din ospatara de doi lei, a devenit prostituata restaurantului. Individa din diaspora si-a miscat trupul lasciv pe o buca, cum stau toate prezentatoarele de la televiziunile din Romania, inpingand pieptul costeliv peste masa. Am cerut lista. Individa si-a plimbat coapsele spre colega ei de la casa. A uitat de noi si a inceput sa vorbeasca in moldoveneste cu colega ei. Am analizat scurt situatia mea. Am luat mana sotiei si am plecat fulgerator din restaurant, lasand „diasporele” la taclale. Iaca aceste panarame voteaza pentru Moldova, pentru Romania. Cum dracu` sa mananci din mana lor ? Poti sa iei o blenoragie ori un herpes chia fara sa faci sex. Ori eu nu eram in Londra pentru asa ceva. Eram invitat la Palatul Reginei Elisabeta, pentru multumirea Regine ca i-am ajutat cu retrocedarea televizata a Taiwan-ului. Daca ma „gineau” chinezii imi faceau felul. Nici acum nu stiu daca m-au sters de pe lista mafiei chineze.

  • Avand in vedere ca lumea e condusa de economisti iar banii se fac din pix (taste) prin burse, adica nu au nici o valoare, e normal ca exista inflatie si crize. Si ca rezultat o foame din ce in ce mai mare de bani. Managementul privat nu face economie, el doar produce bani mai multi pentru patroni si cheltuie mai putin pe salarizarea celor care chiar muncesc iar produsele sunt intotdeauna mai sclipitoare dar mai proaste ca cele dinainte. O masina din anii 70-80 se mai strica dar cu cateva chei si o surubelnita, tineau si cativa zeci de ani. Azi daca una noua se strica, te costa reparatia cat nu face, se arunca si se cumpara alta noua. E defapt o mare risipa. Pe banii cui? Pai pe banii consumatorului. La ce duce acest lucru? La inflatie si cresterea cantitatii de deseuri. Asa ca a se scuti cu managementul performant din privat. Ca si la stat e cam la fel, da, e adevarat, doar ca are alte dimensiuni si alta forma. Si totul datorita burselor, aceste scheme Ponzi de rit modern. Care produc bani virtuali acoperiti in realitate de hartii fara valoare.

  • Destept primarul acela care nu vrea luminite de Crăciun. Ouă roșii de Paste vrea?

  • ar fi…o Revolutie in sanul unei alte Revolutii, Mondiale.
    prin urmare intre ele tre sa se manifeste armonia.

    cum Revolutia Mondiala se preocupa cu un update al esentelor dinamicilor la nivel mondial,
    Revolutia din Ro poa sa arate oricum dorim, insa va avea succes daca si numai daca se supune obiectivelor Revolutiei Mondiale.

    fiecare Primavara care s-a asternut peste lumea mare,
    peste Civilizatie,
    a fost una care, chiar daca n-a parut a fi asa,
    a disponibilizat cu egala consideratie potentialul de dezvoltare pe care il purta,
    unul nou-nout.

    diferentele au aparut ca urmare a ‘ochilor’ care au privit spre Primavara, deci ei, ‘ochii’, au fost la originea ‘diferentelor’ aparute in Competitiile
    pe care fiecare Primavara le-a initiat dand Startul cu egala consideratie.

    pai…hai sa vedem cum stam cu ‘ochii’, la nivel national.
    putem sa-i impartim in doua categorii?

    ‘ochi rurali’
    si
    ‘ochi urbani’?

    io zic ca asa se si cade,
    pentru ca aceste doua dinamici, fundamentale in Ro,
    devin fundamental diferite pe astfel de vremuri, care sint ‘vremurile desavarsirilor’

    dinamicile urbane ar fi in regula sa se lipeasca de Dinamicile Civilizatiei
    dinamicile rurale ar fi in regula sa se lipeasca de Dinamicile Naturii.

    Dinamicile Civilizatiei
    si
    Dinamicile Naturii
    fiind singurele care mai conteaza pe astfel de vremuri,
    ‘Vremurile Revolutiei Mondiale’,
    prima care se manifesta in Istoria Civilizatiilor.

    ‘ochii urbani’ s-ar parea ca ar trebui sa fie un melanj intre ‘ochi’ de tip Bolojan…insa trecuti prin filtrul Revolutiei Mondiale.

    deci ar rezulta ca acestia devin insuficienti daca sint exclusiv de tip Bolojan,
    pentru ca scot din joc tintele Revolutiei Mondiale pe care tocma ce-o petrecem,
    insa n-are sens sa te apuci de treaba daca ei nu sint din start unii de tip Bolojan. de unde rezulta ca ‘ochii’ de tip Bolojan sint ‘temelia’.

    ar rezulta ca ‘ochii urbani’ tre sa fie ochii lui Bolojan insa updatati la vremurile pe care Civilizatia le petrece, fundamental revolutionare, insa procesul de asamblare a acestor ‘ochi’ tre sa fie cizelat permanent.

    mai problematici sint, la prima vedere, ‘ochii rurali’, pentru ca intre urban si rural tre sa se manifeste fix atita intersectie cita se manifesta intre Artificial si Natural.

    in rezumat,
    s-ar parea ca sint necesari
    ‘ochi’ capabili sa descifreze Revolutia Mondiala,
    ‘ochi’ capabili sa vada calea spre desavarsirea dinamicilor urbane
    ‘ochi’ capabili sa vada calea spre desavarsirea dinamicilor rurale
    si
    ‘ochiul care conteaza’ e un Intreg rezultat din armonia acestor trei ‘ochi.

    abia dupaia, Maestre, se cade sa vorbim despre cazuri particulare,
    ‘Sa punem capat cheltuielilor fara rost!’, gen.
    bineinteles ca asta e parerea mea!, care n-o neaga pe a ta, Maestre, insa indrazneste sa…incerce sa se ridice la ‘masura vremurilor’,
    care sint ‘vremurile Revolutiei Mondiale’…mai inainte de a fi orice fel de alte vremuri…

    iar…ca sa stim unde ne aflam,
    deci de unde plecam,
    ar trebui sa stim cati dintre romanii care conduc Ro in mod fundamental stiu ca vremurile pe care le traim sint ‘vremurile Revolutiei Mondiale’, prima care se manifesta in intreaga istorie a civilizatiilor…, deci vremurile sint asisderea de unice…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *