Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

Riscurile de a crede că victoriile se datorează unui singur om

Zicere. Deșertăciunea scrisului după Arghezi:
„Dar deșarte sînt toate cîte se doresc și se scriu în țara noastră; zadarnice ca slovele trase cu degetul pe fața mării, în care se vîntură rechinii.” (Tudor Arghezi, De la popi…, în Facla, 7 aprilie 1912)

*

Un serial: Khalid. Am văzut deja un episod din serialul Khalid. Șocul e însemnat. Chiar din generic descoperi femei cu părul neacoperit. Lucru imposibil în serialul Umar, unde toate personajele feminine, inclusiv cele din perioada credinței în zei de lut sînt îmbrobodite. Deși în serialul Umar apar multe femei, inclusiv neveste ale Califului bine ghidat, toate mi s-au părut la fel atît prin îmbrobodeală, cît și prin purtări. Parcă eram la moscheee și nu pe un platou de filmare.

Deosbirile nu se explică prin perioada abordată. Serialul Umar consacră multe episoade vremurilor anteislamice. Și Khalid se ocupă pe larg de aceste vremuri. Eroul serialului, Khālid ibn al-Walīd (592-642), a trăit și luptat cam în aceeași perioadă cu Umar. Au fost chiar prieteni și neamuri. Khalid, supranumit și Sabia lui Alah, a fost unul dintre cei mai mari comandanți militari arabi din perioada de început a Islamului. El apare și în serialul Umar. Lucru explicabil. Khalid e numit comandant al Armatei arabe după convertirea la Islam de către însuși profetul Mohamed. Abu Backr, primul calif, îl preia în postură de comandant. Umar se folosește și el de Khalid. La un moment dat îl demite, numindu-i șef un musulman convins. Justificarea e valabilă și azi. Victoriile armatei arabe erau puse tot mai mult în relație cu comandantul Khalid. Era riscul ca arabii să creadă că victoriile se datorau unui om și nu lui Alah. Umar a judecat bine. În orice moment Khalid putea fi ucis pe cîmpul de luptă. Credința populară că victoriile au depins exclusiv de el putea provoca demoralizarea. Dacă a murit Sabia lui Alah nu mai are cine ne duce la victorii. Un alt argument al lui Umar ține de statul islamic. Umar e primul conducător al arabilor preocupat de formarea unui stat unit prin credința în Alah. Secole întregi acest stat a funcționat pe baza deciziilor luate de Umar. E mai mult decît semnificativ că întîietatea statului e o permanență a ideologiei răspîndite de toate serialele islamice, fie ele arabe sau turcești. Statul islamic putea fi amenințat de militari. Decizia de scoatere a lui Khalid, stupefiantă pentru mulți arabi, se justificată și prin preocuparea de a asigura conducerea civilă a statului.

*

Caragiale despre vremurile de azi.

„Din ziua cînd Republica se va întemeia şi la fiii ginţii latine de la Dunăre, poporul suveran nu va mai plăti nici un bir, şi fiecare patriot republican, pe lîngă cîştigurile indirecte ce-o putea avea din această onorabilă profesie liberă, va mai primi de la Stat şi cîte 500 lei noi pe lună, plătiţi înainte fără nici o reţinere”. („Situaţia politică”, Bobîrnacul, 13 martie 1879)

*

„În cercurile politice înalte obiectivul preocupărilor generale sînt alegerile.
A avea leafa sau a nu avea, aci e o chestiune.
Legitimile îngrijorări ale patrioţilor cresc pe zi ce merge”.

(„Politica zilei”, Bobîrnacul, 21 martie 1879)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „Riscurile de a crede că victoriile se datorează unui singur om”

 • Umar e conectat direct cu Alah
  Khalid …de ce nu e conectat direct cu Alah ( in ochii lui Umar ), daca pe Khalid l a facut ‘conducator’ chiar Mohamed?! :))))

  de ce avea nevoie Khalid de o conexiune cu Alah …prin intermediari mai sus pusi decit Khalid, ceva cam cum e la catolici..?!

  daca Alah l a daruit pe khalid, caruia i se mai spunea si Sabia lui Alah, cum de s a ajuns la concluzia ca Alah nu va mai darui si un alt Khalid?! :)) ( daca cineva sus pus nu se va opune :)) )

  oare Umar era un dar al lui Alah …mai presus decit darul pe care Mohamed il facuse Armatei?

  • oare nu cumva o fi mai cu folos ca …darul potrivit sa ajunga la locul potrivit,…ambele fiind potrivite de Alah …inca din fabricatie?! :))

   daca da, atunci nu cumva singura problema mai e doar aia ca …darul care recunoaste celelalte daruri, gradinarindu le calea …spre unde or vrea ele sa se duca, sa se manifeste?!:)))

 • daca ‘omul’ e vazut ca un Dar al lui Alah,…si fix asa a si fost vazut Khalid ( cita vreme vad ca i s a zis Sabia lui Alah ) unde e riscul?!
  ( poate el e fix invers:)), daca l scoti pe Khalid din ecuatie …ce ramane?!:))), ca facaind asta il scoti si pe profetul Mahomed, ca doar el e cel care l a numit ‘comandantul Armatei’ :)) )

 • ‘La un moment dat îl demite, numindu-i șef un musulman convins.’, etc

  pai …problema era ca era promovat doar un ‘Khalid’, cind in mod cert pacolo mai erau vreo doi, trei, cu faima capatata pe cimpul de lupta, nu teoretica

  poporul are nevoie de referinte marete, nu doar de una, de mai multe,…asa e:))

  cum sa …capacesti o referinta pe motiv ca esti incapabil sa mai ridici vreo doua trei pe acelasi piedestal?! :)))

  poate ca vi se pare n regula, Maestre, faptul ca ‘i s a numit ca sef un musulman convins’,
  insa mie mi se pare ca masura e …distructiva :)),

  adica …dupa ce ca ai doar un general, tu …si pe ala il capacesti?
  ( :))) :)))))))))))) si …mai esti si laudat pentru isprava asta? :)))))))))))))) si mai ramai si in istorie pentru ‘decizia’ asta? :)))) :)))) )

  de ce n ai nenicule …vreo trei?! :)) fiecare …viteaz in felul sau?! ca o armata, de oriunde si de oricind, viteaza, are trei viteji activi concomitent …prin definitie

  • Sorii natiei …or fi ei mai multi, insa functioneaza fix la fel ca Unicul Foton, care spre ex umple tot spatiul in lipsa timpului. sau …o fi el doar unul, insa oricind un altul poate lumina natia:)), ca pina la urma referinta e …aceeasi.
   cheia e Referinta. cu cit mai multi Sori au ca referinta Referinta, cu atit putinta de echilibrare se manifesta mai cu talent

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *