Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Rolul copleșitor al femeii în bătăliile pentru putere din Istoria Lumii

1. Nemuritorul Caragiale despre nemuritorul popor român:

„Noi, românii, sîntem o lume în care, dacă nu se face ori nu se gîndește prea mult, ne putem mîndri că cel puțin se discută foarte mult. Asta e frumos din parte-ne – să lăsăm încolo orice modestie; căci e știut că din discuție răsare scînteia adevărului. Nu e vorba, adesea discutăm cam pe de lături, dar asta o facem tocmai pentru că voim să alimentăm continuarea discuției; dacă n-am da pe de lături, ar înceta poate discuția prea degrabă; ei! atunci de unde ar mai țîșni adevărul? ” (I.L. Caragiale, Cîteva păreri, Ziua, 22 februarie 1896)

Publicistul, pentru că fragmentul e decupat dintr-un articol de gazetă, dezvăluie un nărav întemeietor al românilor:
Flecăreala despre orice, dar mai ales despre politică.
De la controversa de bodegă, gata să atingă nivelul picioarelor în fund, pînă la talk show-ul din piețele de zarzavat, toată lumea în Moldo-Valahia își dă cu părerea.

2. Ca și Game of Thrones, serialul Rome insistă pe rolul copleșitor al femeii în bătălia pentru putere. Firește, Cezar a fost asasinat din motive ținînd strict de bătălia dintre plebe și aristocrație. Serialul, din motive de rating, exagerează rolul nefast al Serviliei, mama lui Brutus și ibovnica lui Cezar, în inițierea complotului și mai ales în desăvîrșirea acestuia. Asta nu înseamnă că, alături de Atia, nepoata lui Cezar și mama lui Octavian, Servilia nu joacă un rol important în lupta dintre Cezar și Senat. Motivul cultivat pe față de serial e răzbunarea din amor neîmplinit. La o privire mai atentă, motivul Serviliei e cel al mamei lui Nero și al mamei lui Tiberius, legendara Livia:
Credința că vor conduce lumea prin intermediul fiilor.

De regulă știm despre ambiția de a conduce lumea prin manipularea soților sau mai ales a amanților. Atît Game of Thrones, cît și Rome avertizează asupra ambiției femeilor de a conduce lumea prin intermediul copiilor. S-a vorbit despre rolul amantelor și nevestelor în asfaltarea Istoriei. După cele două seriale, dar mai ales după Rome, mult mai apropiat de adevărul istoric decît producția fantasy Game of Thrones, putem vorbi de rolul mamelor. Rolul ibovnicelor e jucat de Atia. Aceasta folosește condiția de mamă, asupra Octaviei și asupra lui Octavian, pentru a-și satisface foamea de putere. Condiția de amantă și-o folosește asupra lui Marc Antoniu și a lui Timon, cel cap de gașcă de kileri. Față de bărbați – zic cele două seriale – femeile au cîteva mari avantaje în lupta pentru putere. Și nu mă refer la chestia dintre picioare, evocată de Cersei în sfaturile date Sansei din Game. Mă refer la lipsa de scrupule, infinit mai mare decît la bărbați, la folosirea fără complexe a mijloacelor perfide de luptă, la ambiția fără margini, la consecvența în urmărirea scopului. Cel mai mare avantaj îl reprezintă disprețul față de onoare. Atia îi spune Serviliei, într-o discuție de o rară ipocrizie din partea amîndurora, că bărbații fac mare caz de o chestie numită onoare. Amîndouă sînt de acord că e o prostie tipică bărbaților.

3. Am terminat partea ultimă (începînd de la asasinarea lui Iulius Cezar pînă la instalarea lui Octavian) a eseului Rubicon, variantă românească a eseului Rubicon: The Last Years of the Roman Republic, de Tom Holland, apărut în 2005, în Anglia. Cartea e fermecătoare în felul ei. Ca și Istoria ilustrată e cartea unui autor care știe să istorisească, dar mai ales știe să reînvie din date moarte o lume uitată. Pledoaria sa pentru Republică mi se pare însă aiurea. La o adică pare scrisă de un haștag Rezist, angajat cu tot cu hormoni în lupta cu Donald Trump. Să fim limpezi. Pieirea Republicii era condiția sine qua non a supraviețuirii Romei sub formă de Imperiu. Pe de o parte, pentru că, pe măsura extinderii, Roma nu mai putea fi administrată de senatorii pierduți în gîlcevi și intrigi. Pe de alta, pentru că Republica intrase în conflict cu mersul Istoriei.

Republica nu era altceva decît raiul celor înstăriți. Senatul, proclamat esența Republicii, instituția care hotăra asupra Romei, apare și se susține ca un loc al privilegiaților. Pe măsură ce înaintăm în Istorie, Roma e alimentată cu sînge proaspăt. Cavalerii, negustorii, căpeteniile neamurilor vasale Romei, asigură Romei vitalitatea. Conducerea rămîne însă în mîinile unei găști tot mai boșorogite, tot mai efeminate. Petru a-și justifica puterea, aristocrații fac mare caz de Republică. Serialul Rome e din acest punct de vedere o capodoperă a ipocriziei. Servilia, ibovnica nesatisfăcută a lui Cezar, invocă din minut în minut salvarea Republicii în complotul pentru asasinarea lui Cezar, deși pe lîngă frustrarea de a se vedea părăsită (suferea din orgoliu rănit, nu din iubire neîmplinită), un motiv rămîne ambiția de a conduce Roma prin intermediul lui Brutus.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „Rolul copleșitor al femeii în bătăliile pentru putere din Istoria Lumii”

  • Intre „nemuritorul popor român” si „talk show-ul din piețele de zarzavat” nu e nici o legatura discernabila, dar e acolo.

  • Buna vreme dle Cristoiu.Rrrau Mai sinteti…
    Sper totusi ca aveti un VA urma la simpaticul articol.
    Pai cum ar ramine cu madamele Borgia,Medici,Bathory etc.Nu ca as fi nostalgic.
    Nu in ultimul rind vidmele si cotoroantele actuale inca…din pacate.Pustanca Nancy….Annalena(pacat de dinsa ca I chiar draguta cu gura inchisa)…inegalabila Lizuca Grass care saracuta geografie ,istorie si diplomatic canci.
    Un prezentator a lesinat la dezbateri de charmul ei.
    Un altul a intrebat o de 2 Ori daca fiind premier ca provocative un conflict nuclear.
    Stiti ce a raspunde?
    Vi se zbate ochiul?

    • @malebranche a scris pe 02/08/2022 la 13:01
      sa vedeti „distractie”…chinezii…Arta Razboiului si Go…americanii nici blackjack…l-au uitat si pe ala…nu stiu…au mai multe optiuni…cel mai posibil ca un constrictor sa-i sufoce economic…
      UPDATE 17:47 Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a aterizat pe aeroportul din Taipei, capitala Taiwanului, potrivit Flightradar24.

      • Cat de tampiti pot fi americanii,aceasta vizita in Taiwan(sau poate vor sa deschidă o noua zona de conflict cu Taiwan in rolul UKR) ,cimentează dacă mai era nevoie alianta Rusia-China,de fapt ei tot asta au făcut tot timpul in lume au provocat ,au manipulat,au întreținut tensiuni și conflicte,se pare ca a sosit si vremea când vor plăti pentru tot răul creat in lume,in numele apărării democrației si a drepturilor omului.Gargara americană.

      • Vali, ti am recomandat…rabdare :))
        vad ca ai avut:))), iata, vizita are loc, deci cea de a doua componenta a Marelui Reflux, ‘dinamica tehnologiilor’, tocmai e redefinita din temelii, adaugandu se, cum iti ziceam, ‘dinamicii resurselor’, care si aia isi innoieste definitia de ceva vreme…

        razboiul din ucr, a zis si soigu asta, e de domeniul trecutului.
        pe ecranele lumii mari…un nou razboi, parte a redefinirii din temelii a dinamicii lumii mari

        • de unde rezulta ca toate crizele existente vor fi catalizate, insa si alte crize, noi noute, se vor naste,
          implinind Ținta: demolarea din temelii a invechitelor si expiratelor sisteme sociale ale Civilizatiei…mare cit planeta.

          • in frunte cu Sistemul Politic, noul politician urmand sa fie…Artificial Inteligent…

        • @Online
          De asta cu „razboiul” m-am plictistit…o joaca pe „linii fixe” sua nu va ataca rusia si nici china presupun nu va ataca sua…sunt puteri nucleare…restul e poezie…se vaita ala de la onu ca sunt 13.000 focoase nucleare in lume…aoleu…acu a aflat…acum 40 ani erau vreo 60.000-70.000…cu asta m-am lamurit…
          Acum…cu rabdarea…Virtutile teologice:credinta,nadejdea si dragostea.Virtutile morale:intelepciunea,dreptatea,cumpatarea si barbatia…șapte virtuți sfinte sunt umilința,dărnicia,bunătatea,răbdarea,castitatea,moderația și hărnicia.Daca aproximez…moderatie=cumpatare…Ar Da vreo 13…ghinion sau nu…poti spune…moderatie=castitate…se poate si asa…oricum….Cam Greu…doar una din ele…nu 12…13…In Principiu…Dragostea Speranta si Credinta…le ai de la Dumnezeu…ai venit cu ele…Restul…9…10…11…Virtuti…se educa…se formeaza…
          Seara Frumoasa Online!!!
          vali

  • Conexiuni : 02. aug. ziua lui Peter O’Toole + Roma antica = filmul Caligula (1979) in regia lui Tinto Brass (cu o distributie excelenta).
    Peter joaca rolul lui Tiberius, un pedofil batran, bolnav de sifilis , retras la Capri. Majoritatea celor ce au vazut filmul au zis ca este
    o pornografie explicita. Nu! / Este un film ISTORIC care repecta (documentat ) ADEVARUL ISTORIC. Va pute „sensibililor ???
    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
    Omenirea A FOST si ESTE scelerata. Diversii conducatori ai „Casei de Nebuni” au cautat metode sa stapineasca „oile smintite”.
    ( vezi si G.Papini – Gog – O vizita la Lenin)
    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
    Cam mult ” self esteem” pentru…..ceva ce nu merita. Cum ar fi lumea daca am aborda doar ADEVARUL OBIECTIV ???

  • Maestre, nu înțeleg titlul articolului „Rolul copleșitor al femeii…”
    Oare vă referiți la Veronica Schmidt (Usatîi)?
    Acu după intensa mediatizare a Haferland unde a fost și premierul cu jumate din guvern se pare că v-ați amintit de ea.

    • @Adriana
      Ca sa-l citez pe Maestrul Ion Cristoiu…”rahat in ventilator”….doar ca mai exista O Arma…Aruncatorul De Flacari…S-a Transformat In Aruncatorul De Rahat…Arma…Romanian SR-113 Bucegi Truck.Heavy 5 Ton Truck Developed From The Carpati Series.Introduced in 1964.Am …”lucrat” Cu Asa Ceva…Copil Fiind…Ucenic…Invatacel…Trebuie Doar Inversat…”Fluxul”…Compresorului…In Loc Sa Traga…Sufla… 😳 😳 😳
      http * s://ro * .pinterest. * com/pin/426434658445144575/
      Sau Sfintii Proroci Parazitii…”Daca eram…”…Cheloo
      Daca eram vidanjor, teleportam c***t cu presiune
      Calamitand, eventual, intreaga lume.
      http * s://www. * youtube. * com/watch?v=jtO3fx4rZLQ
      Operatiunea A Inceput
      Toate Bune!!!

  • Domnule Ion Cristoiu
    1.Caragiale E Nemuritor.Un Mare Adevar A Iesit La Suprafata.
    „Poate nu un guvern mondial, dar ceva există: statele au aplicat aceleași măsuri monetare în pandemie
    Nu știm cum se face că aproape toate statele lumii au aplicat aceleași măsuri monetare în perioada de pandemie.
    Pentru că firmele au fost închise și oamenii au stat acasă, banii au trebuit să vină de undeva.
    Așa că politicienii din toată lumea au luat decizia să printeze bani fără acoperire, care să se ducă în salariile celor angajați la stat și în plata utilităților.
    Practic statele lumii s-au finanțat prin inflație. Au mințit poporul că nu trebuie să plătească nimic, dar în realitate au băgat mâna în puterea de cumparare și au luat câți bani și-au dorit.
    Acest lucru a dus la creșterea masei monetare, la nivel global, undeva cu 40% , în medie cam peste tot. Sigur ca banii fără acoperire au generat inflație și prețuri mai mari.
    Dar cum toți au printre cam în același ritm cursul de schimb între valute nu prea s-a modificat, el a rămas la fel.
    Ori acest lucru nu se putea realiza fără o rețea mondială care leagă statele la nivel de decizie.
    Practic cineva a gândit o măsură și toți au aplicat-o fără să comenteze, fără să se opună.
    Poate nu este vorba despre un guvern mondial, dar ceva este, ori acel ceva mai degrabă leagă băncile naționale decât clasa politică.”
    http * s://4media * .info/ * poate-nu-un-guvern-mondial-* dar-ceva-exista-statele- * au-aplicat-aceleasi * -masuri-monetare * -in-pandemie/
    Dolarul Euro Si Yuan…sunt acelasi lucru…doar colorata altfel hartia igienica…300 mii miliarde dolari datoria totala globala dar 608 mii miliarde us currency and credit derivates now…Ma Gandesc Asa…Si Chiar Incerc Sa Fiu Drept Corect Impartial…toti gradatii degradati…toti hipocratii sperjur…popii cam toti scurtati de barbi si sutane…economistii revin la abac…cat despre politicieni…cui ii place carnea de porc…
    2.Femei…departe de a fi misogin…obisnuiesc sa-mi iau distanta fata de ele si sa le tin la distanta…Vine O Varsta…A Andropauzei…Cand Iti Descoperi Alte Hobby-uri…Eu De Exemplu…Pe La Nunti Mergeam La 20-30 pana in 40 Ani…Acum…Parastase..Inmormantari..Colive…Partea Buna E Ca Mananci Si Bei Pe Gratis…nu dai darul ca la nunta…nici nu trebuie sa dansezi joci sau sa chiui…bine sunt niste reguli…adica nu se da noroc cu paharul la inmormantare…Daca Puteti Sa Credeti…Jur…Va Dau Si Nume…Copil Fiind Eram La Un Priveghi…Murise Un Vecin…Ganea…Batran…Si Un Alt Vecin…Batran Si El…Nea Anton Milion…Dadea Noroc Cu Mortu…Se Imbatase Mosu…Vorbea Si Bea Cu Mortu…Cam Astfel De Preocupari Ai De La O Anumita Varsta…
    3.Da…Am Vizionat Si Jurnalul Video…Pai Doi Batranei De 99 Respectiv 91 Ani…Si O Batranica De 96 Ani…Ce S-au Gandit Ei….Daca Tot Se Duc…Sa-si Ia Cat Mai Multi „Supusi”…Au „Picior De Mort”…Ca Sa Zic Asa…Si Medicamente…Injectii…Vaccin…Poate Nu Ati Vazut Plasa De Medicamente A Unui Batran…Sau Cate Aparate De Masurat Tensiunea…Glicemia…Au…In Dotare…
    Toata Stima Maestre!!!

  • D-le CRISTOIU cu toate cartile pe care le aveti in legatura cu KGB trebuie neaparat sa vizionati si acest serial THE AMERICANS https://youtu.be/kOu8jazlA9k si DA KGB este un IMPERIU

  • Concluzia lui ILC :romanii discuta, discuta…etc, dar nu gandesc si nu fac nimic.
    In Roma antica o femeie foarte „puternica” era Valeria Messalina. A facut istorie.
    In Grecia antica o pot remarca pe Aspasia din Milet (nu din reclama)/ a fost „remarcata” de Pericle si Socrate…
    Si Marie Walewska a incercat sa repuna Polonia pe harta cu Napoleon I. Polonia apare pe harta dupa 1918 /ptr cei ce nu stiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *