Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Rolul pozitiv al neamurilor lui Nicolae Ceaușescu

Memoriile foștilor activiști dezvăluie o realitate a regimului Ceaușescu mai puțin abordată după 1989:
Rolul pozitiv jucat de membrii familiei Ceaușescu în rezolvarea unor mari și mici probleme ale diferitelor domenii.
Plasarea membrilor familiei în diferite funcții e o realitate evidentă a regimului Nicolae Ceaușescu.

De ce a făcut asta Nicolae Ceaușescu? Nu doar din tendința normală celui ajuns Om mare de a-și ajuta neamurile, ci și din – dacă nu mai ales – de a-și asigura supraviețuirea la Putere într-o țară comunistă. În multe locuri din Est viața arătase că Puterea în Partid și în Stat nu era bătută-n cuie. Se contura oricînd posibilitatea ca într-un Partid – mai precis în conducerea Partidului – să se închege un grup anume, condus de un activist cu ambiții de șef, gata să pună la cale o lovitură de Palat. Astfel de lucruri se întîmplă și în partidele postdecembriste. În partidele comuniste de guvernămînt pierderea Puterii în Partid însemna automat pierderea Puterii în stat și, de aici, în stalinism, pierderea libertății sau chiar a vieții. În democrație, Loviturile de Palat sînt contracarate de respectarea – fie și doar în planul imaginii – a normelor democratice. Victima se poate apăra, apelînd la alți membri ai Partidului, la alte instituții și, prin presa independentă, la opinia publică. Aceste posibilități sînt excluse în comunism. Bătălia pentru Putere, sîngeroasă, deseori, se duce în interiorul Puterii, în secret, pe coridoarele și în birourile Comitetului Central. În țările din Est, inclusiv în România, Lovitura de Palat depindea de Moscova. Fie că era pusă la cale de Moscova, fie că avea complicitatea Moscovei. Loviturile de Palat erau date de activiști plasați în diferite funcții în partid și în stat. Dacă în diferite funcții erau membri ai familiei Conducătorului, aceștia îi garantau (chiar dacă nu întotdeauna) loialitatea. Conducătorul avea încredere în ei. Potrivit acestor mecanisme și-a plasat Nicolae Ceaușescu membrii familiei în diferite posturi. Și potrivit acestor mecanisme, i-a dat Elenei Ceaușescu funcția neoficială de al doilea om în stat. Funcție tot mai puternică după Fuga lui Pacepa cînd Nicolae Ceaușescu vede peste tot trădare și trădători.
Cei mai cunoscuți din acest punct sînt frații lui Nicolae Ceaușescu.

Iată cîteva exemple:
Marin Ceaușescu a condus Agenția Economică a României de la Viena. Florea Ceaușescu a lucrat la Scînteia. Nicolae Andruță Ceaușescu a condus Școala de Ofițeri de Securitate Băneasa. Ilie Ceaușescu a fost secretar al Consiliului Politic al Armatei, adjunct al Ministerului Apărării. Ion Ceaușescu a fost prim vicepreședinte al Comitetului de Stat al Planificării. În posturile lor, frații lui Ceaușescu au făcut și lucruri bune.

Unii comentatori au privit această realitate doar sub aspectul negativ al unei dictaturi de familie. În realitate, implicarea diferiților membri ai familiei Ceaușescu în viața social-politică a fost într-un fel benefică pentru societate:

  1. Copii și frații erau curele de transmisie de la realități la Nicolae Ceaușescu. Regimul Ceaușescu însemna conducerea țării de către o singură persoană. Cum Nicolae Ceaușescu se ocupa de toate fleacurile, pentru cei care administrau diferite domenii era vital ca problemele ivite în domeniul respectiv să parvină pînă la Conducător. Presă liberă nu era. La Nicolae Ceaușescu se ajungea greu. Pentru a fi rezolvată, o chestiune trebuia să urce toate treptele birocratice pînă la anturajul lui Nicolae Ceaușescu. Puțini din anturaj riscau să-i prezinte lui Nicolae Ceaușescu vreo problemă care n-avea nici o legătură cu domeniul lor de activitate.
  2. Copii și frații lui Nicolae Ceaușescu ajungeau de regulă în fruntea unor domenii de activitate. Nicu era prim-secretar la Sibiu, Zoe conducea Institutul de Matematică. Ilie Ceaușescu avea în subordine printre altele Editura Militară. Fiecare dintre ei manifesta interesul ca domeniul său de activitate să duduie. Și cum copiii și frații lui Nicolae Ceaușescu erau oameni luminați sau erau influențați să fie luminați de alți membri din fruntea instituției – în plus trăiau în afara globului de sticlă care era Cabinetul nr. 1 –, domeniile respective se bucurau de avantaje care lipseau altora.

Nu de puține ori erau folosiți de activiștii luminați pentru a rezolva probleme altfel imposibil de rezolvat.
În cartea sa, În ochiul ciclonului, Constantin Boștină , fost secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu, recunoaște că l-a exploatat pe Nicu Ceaușescu:

„Cît am lucrat cu Nicu nu am avut conflicte majore. Am colaborat bine cu el. Am căutat ca atunci cînd aveam interes să fie clarificate niște lucruri fără prea multe întrebări, îl băgam în față. Recunosc că m-am folosit de el pentru a rezolva niște probleme. Nicu nu era partizanul sancțiunilor, era partizanul discuțiilor lejere.”

În prima sa carte de memorii – Un fost lider comunist se destăinuie: Am fost și cioplitor de himere, convorbire realizată de Ioan Tecșa, ziarist, Editura Expres, 1993 – Dumitru Popescu își amintește cum l-a folosit, ca redactor șef la Scînteia, pe Florea Ceaușescu:

„Am avut în redacție pe unul dintre frații Ceaușescu, Florea. Mi-a spus deschis că nu prea știe să scrie, dar că la efectuarea anchetelor se pricepe. L-am trimis în misiuni, flancat de cîte un gazetar bun. Avea un nas extraordinar, descoperea tot felul de matrapazlîcuri. Detona niște bombe de-ți tăia respirația”.

Frații, fiul, fiica își puteau permite decizii antidogmatice, luate chiar împotriva unor decizii emise de Nicolae Ceaușescu. Superiorii lor, chiar dogmatici fiind, nu îndrăzneau să-i contrazică. Erau doar neamurile Conducătorului!

Din nenorocire cel mai important neam – nevasta, Elena Ceaușescu – era o dogmatică.
Și prin ipostaza sa de neam al lui Ceaușescu a făcut mult rău țării.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

17 comentarii pentru articolul „Rolul pozitiv al neamurilor lui Nicolae Ceaușescu”

  • Daca dupa atitea zeci de ani inca se virbeste de nea Nicu, va dati seama cine a intrat in istorie si cine va ramine in ea.Am mai zis pe aici,repet, jagardeaua de ciolhanis va ajunge la cosul de gunoi al istoriei. S-a vazut de ani buni ce poama e, se stia ca e o jigodie inca de pe vremea cind se juca de-a dom’ profeor si de mult ce i-a placut meseria, nu mai zic de bun ce era, a ajuns la inspectorat…mare inspector, apoi cariera lui de dascal s-a extins la primaria Sibiu…apoi presedinte de partid si cica ales presedinte in Romania…asta s-a plimbat de ma Manda la Tanda fara sa faca nimic, ba cel mult a facut o laie…mare de tot. L-am vazut pe nea Nicu vorbind in fata diversilor”civilizati” din vest…l-am vazut si pe ciolhanis si nu stiu de ce, da’ mi-a venit sa vars numai cind ii aud scremetele si vorbele goale. Nea Nicu i-a pus la punct si pe nemti, frantzuzoi,englezoi, amerolaci s.a.m.d., gasiti clipuri pe you tube suficiente…herr ciolhanis a vorbit si el, in spatele unor usi inchise, dupa care ne-a anuntat pompos ca o sa platim vreo 2 miliarde din bugetu’ statului, pe rachete salvatoare…ce nu a spus, or pt ca n-are habar, or pt ca ne crede idioti, e ca a cumparat gunoaiele pe care „niste unii” au incercat sa le vinda la huni, la polonezi si figura n-a tinut…asa ca i-au dat lu’ herr „alesu”” o sapca rosie de la magazinu’ de-un dolar si mnealui s-a emotionat pe dinsu’ si a semnat ca belfaru’ contract pt un produs destinat dezmembrarii, canibalizarii si distrugerii in principal.Nea Nicu a platit tot ce datoram bancilor vestice, aia i-a pus capac.Cum sa nu datorezi la banca?Doamne fereste…pai cica nu ai cum sa „progresezi” decit daca faci imprumuturi la banca si ii lasi sa-ti ia si pielea de pe tine. Lu’ nea Nicu i-a pasat ca romanul sa aiba loc de munca la el acasa, sa aiba un acoperis deasupra capului, sa mearga copii la scoala indiferent de patura sociala din care faceau parte…nu se batea nimeni in scoala, inainte de ’89, pt o pereche de chiloti pe al carei elastic scria „Calvin Klein” …sint multe de s[us…cine a gresit?TOTI AM GRESIT, absolut toti…mu venea nea Nicu sa opreasca lumina sau gazele, aia o facea tot unul dintre noi…excesul de zel scirbos de dinainte de ’89, azi e insuportabil. Daca inainte de ’89 chiar si acest „exces de zel” avea totusi niste limite, azi e bataie de joc…parodie….Am mai intrebat, de multe ori, de ce a ajuns tara asta ca un gheto? Bariera peste bariera ca sa intri la cite o alimentara, garzi la fiecare usa de magazin, farmacie, primarie, metrou, in scoli…peste tot???CUm s-a ajuns aici?A devenit „meseria” de „pazitor” o meserie principala? Se face scoala ca sa devii „pazitor”, sau scoala e canci azi, ce-o mai fi si aia? Am vazut „garzi” la primarie la sectorul 3…un nene nu se putea apleca de burta sa-si lege pantofii…cit timp si pe ce distanta ar putea sa alerge unu’ ca asta ca sa prinda „infractoru” care vine la primarie sa-si rezolve cite un act…la fel si „pazitorii” de la farmacii …isi pierd vremea pe acolo uitindu-se pe pereti…grozav loc de munca, foarte productiv.Nu ne trebuie industrie, ne trebuie paznici la marfa importata…n-am timp sa scriu cit as vrea, mi-as varsa ofu’ si atit, de rezolvat oricum nu rezolv nimic scriind aici.Tara asta inca frumoasa,inca bogata, e pe minile unor lepre ordinare.Toti astia care s-au jucat de-a politica si au stat pe la Ctroceni, au reusit un singur lucru; sa-mi faca o cirba de n-am cuvinte. Productia de lamii pe toata planeta nu e suficienta sa-mi taie greata. Idiotu’ asta de ciolhanis e folosit si atit. Daca nu se gaseste un gogoman mai mare ca el ca sa-l puna aia la nato,poate are o sansa ca doar le-a dat la amerolaci 2 miliarde pomana, plus cine stie cite alte sute de milioane pt alte clauze din contractele facute aiurea…In sfirsit, [putem analiza si din alt punct de vedere…al nostru bombalau geoana, un prost colectionar de diplome ca in cap e zob tuipu’, e „nambar tu”la nato. PAi daca un gogomanm ajunge in asa functie, iti dai seama cine e pe acolo si cit valoreaza rahatu’ in sine…cum schimbarile nu-s niciodata in bine, in loc sa se mearga-n sus, intotdeauna se subtiaza standardele, ma astept ca urmatorul numit la nato sa fie un alt flamind pus pe rele doar ca sa-si dovedeasca „competenta”…deci ce e nato asta in final? O troaca cu pretentii si nimic altceva. Daca acolo sint astfel de boii si dobitoci, nu te poti astepta la nimic pozitiv nici in prezent si nici in viitor…Locul herrului e in zeghe,chiar daca braveaza, locul lui tot acolo e.E un infractor lacom si ticalos… apropos, am vazut ca are o noua ocupatie, pare ca a devenit ocupatia de baza…si-o cam freaca in public…pe verigheta adica. Concluzia pe ziua de azi? Aceeasi cu aia de la 1-Ianuarie-1990. Doi batrini au fost asasinati DEGEABA ca sa puna labele pe friie fel si fel de cretini infumurati care nu au inteles niciodata, NICIODATA, nici pe ce planeta traim si nici in ce galaxie. S-a distrus un mod de viata si s-a frinat complet dezvoltarea tarii ca sa ne bage pe git, cu forta, un stil de viata artificial,bolnav pe care nici un roman cu neuronii intregi nu-l vrea…S-a lucrat puternic la analfabetizarea multpr generatii. Ce vedem azi e efectul a 32 de ani de scoala zobita. Lipsa de scoala naste monstrii la diverse nivele. Scoala si sistemul de sanatate sint cheia in orice tara si societate. Dar exact de pe urma acestor doua sisteme se poate cistiga nelimitat, de ordinul trilioanelor…asa ca sa ne luam „la revedere” de la ele, sa ne inchinam noului zeu: MEDIOCRITATEA impusa fortat. Dumnezeu sa-l ierte pe nea Nicu si sa-l odihneasca acolo unde e. De aia de dupa el nu zic nimic, doar atit: sa le dea Dumnezeu dupa fapta si rasplata, cit vrea el sa le dea. Aia e.

  • mai putin casatorii ne-principiale…..

  • Foarte interesant editorialul dumneavoastră, Maestre Ion Cristoiu ! Ajutat sau nu de rudele sale, Ceaușescu a realizat mai multe lucruri bune pentru România decât toate guvernele noastre din decembrie 1989 și până acum ! Un exemplu edificator este ideea de a avea un metrou care să străbată Bucureștiul în lung și-n lat, doar că metroul de pe vremea lui Ceaușescu nu are niciun cusur, cele comandate azi – ca și tramvaiele – nu sunt adaptabile la căile și structura de transport existente ! Guvernanții de azi aprobă schițe ,planșe – ale unor construcții sau proiecte de lucru – cum ați spus de atâtea ori Maestre în emisiunile dumneavoastră – și nu construcții sau alte lucruri palpabile,realizabile sau în derulare ! Ceaușescu se consulta cu specialiștii, probabil și cu rudele sale și inaugura construcții de anvergură care stau în picioare și astăzi !

  • Toti oamenii au lumini si umbre. Ceausescu a facut multe lucruri bune (industrializarea si electrificarea, invatamantul si sanatatea gratuite, etc) dar a facut si erori majore, grave. Nu cred ca era rau intentionat, din contra. In orice caz, pe partea de politica externa a fost profesor pentru ageamii de azi. Daca nu l-ar fi imbatat puterea si nu l-ar fi mancat nevasta fript, ar fi fost un al doilea Tito.

  • Măcar despre Ceușescu știam ce face, viața lui era la vedere.
    Poate să-mi spună și mie cineva cu ce s-a ocupat Iohannis în ultimii 8 ani? Nu știm nici măcar cine sunt cosilierii săi și la ce draq îl consiliează că nu se vede nimic.
    Despre Iohannis știm doar că de vineri până luni merge la doamna Carmen să mănânce plăcinte și ciorbă caldă, și că părinții săi trăiesc în Germania. Atât.
    Dacă Ceușescu ne toca cu plenarele, cu vizitele în toată țara, cu alergarul pe tarlale Iohannis stă ca peștele în acvariu, mut și surd. Nu știm cu ce-și toacă timpul.

    • @Adriana a scris pe 26/07/2022 la 12:05
      Ba da…STIM….constantin dudu ionescu…cristina nevasta „doctorului gheorghita”…pahontu…ioana vasilca(soția băiatului generalului ionel sorinel vasilca)…ion oprișor….sat deagu, nr. 120: aici e inalta poartă a serviciilor!…pahontu si hapau sunt din acelasi sat cu defunctul vasile milea adica…leresti.Cum s-ar zice masoneria de arges.
      Banuiesc suficiente date.
      Cat despre Ceausescu…in afara de familia lui…mai erau vreo 20-30 in cercul apropiat…dar macar asta a lasat ceva in urma si nu a plecat cu nimic dupa aici.cica banii securitatii ar fi fost la berna.daca vrei doi securisti care i-au carat cu valiza diplomatica…securisti de avion…calugaru virgil si bizdideanu…nu sunt fictiune sau personaje imaginare….
      Toate Bune!!!

    • Ba stim ,ca are case in Sibiu date in chirie,ca a fost la piramide in plin covid,ca a trimis culegători in Germania la cererea lui Merkel,ca tot ce i se cere de către străini aproba,ca a dezbinat partidele,coaliția,totuși stim destul de multe despre somnul instituției prezidențiale timp de 8 ani,dar romanii l-au ales ,e oglinda noastră intr-un fel…urmează Mirciulica la rând sa ne înarmeze…cu răbdare…

  • Observații de luat in seama (chiar daca „dogmaticii” de azi, istorici și politologi, vor pufni pe nas…). O completare și, apoi, o nuanță terminologică: 1) gral lt Ilie Ceaușescu, pe lângă alte funcții politico-militare deținute, a fost în conducerea Centrului de Studii și Cercetări de Istorie și Teorie Militară (transformat, după ’90, în ISPAIM); 2) nevasta nu e… neam (poate, doar, ca figura de stil), neamurile fiind totalitatea persoanelor înrudite între ele prin sânge sau alianță.

  • ‘Frații, fiul, fiica își puteau permite decizii antidogmatice’
    ____

    echilibrul il aduce doar ‘punerea la indoiala’

    exista ‘echilibru’ daca si numai daca se manifesta ‘punerea la indoiala’
    ‘deciziile antidogmatice’ erau un soi de punere la indoiala.

    tocmai daia, spre ex, lipsa presei libere…dezechilibreaza.
    pentru ca astfel, un ‘serviciu de informatii’, ca presa fix asta este, bolnav fiind, e incapabil sa puna la indoiala…tot ce misca in tara.
    chiar si ‘presa libera’ e normal sa aiba…doua talere, ca abia asa poate trage nadejde sa n-o ia razna.

    spre alt exemplu, ‘serviciile de informatii’ in general,
    nu fac doua parale, de fapt fac doar ‘rau’, atunci cind nu sint echilibrate printr un alt taler, care sa le puna la indoiala.

    atunci cind ‘lipsa punerii la indoiala’ se manifesta chiar la nivel de guvern sau, mai rau,presedintie, …potentialul pe care dezechilibrele sistemice il poarta e pe masura.
    stim ca ‘sistemul’, fie el chiar o natie, e bolnav, ba chiar fundamental bolnav, atunci cind orice ‘punere la indoiala’ e storcita, scoasa din joc, amutita, etc…

    presedintele se cade a fi pus la indoiala,
    guvernul, in frunte cu primul ministru e normal sa fie pus la indoiala,
    serviciile de securitate…nu mai zic!,
    in fapt Punerea la Indoiala reprezinta, alaturi de Lipsa Indoielii, Cele Doua Talere care permit manifestarea Pacii.
    bineinteles ca pentru asta e necesar un Reazem capabil sa mentina in viata cele doua talere, Reazemul asta fiind, de fapt, ‘cel care face Pace’…neFacand ceva, de fapt.
    ____
    povestea cu ‘punerea la indoiala’ e valabila si cu zicerile lui Orban, vecinul. pune i la indoiala zicerile, daca esti capabil!, evident!

    ce se stie, insa, din start!, e ca cel impotent, cel care are potentialul sa imbolnaveasca fundamental sistemul, e fix cel care e incapabil sa reziste ‘punerii la indoiala’, caz in care se apuca si…’interzice’, ‘scoate in afara legii’, etc etc…numai sa nu mai auda de ‘punere la indoiala’.
    ____
    tocmai daia ‘manifestarea nepretuita’ e ‘serviciul de informatii’ care e capabil sa puna la indoiala tot, absolut tot ce misca intr o natie.

    • ”Dubito ergo cogito, cogito ergo sum, sum ergo Deus est” citat R.D. sec.XVII. Poate ar merge si ceva din H.G.G „Adevar si metoda” sec.XX.

    • @Online
      INFORMATIA ZILEI
      EXCLUSIV Contractul de consultanță cu Banca Mondială pe legea pensiilor prevede reforma pensiilor militare – DOCUMENTE Elena Deacu IUL. 26, 2022
      https * ://economedia * .ro/
      http * s://cdn.economedia. * ro/wp-content/ * uploads/2022/07/ * Act-aditional-Banca-Mondiala * .pdf
      Documentul e datat 1 Martie 2022
      Asta inseamna asa
      1.S-au folosit de cei din sistemul represiv inca 5 luni desi se debarasasera de ei deja
      2.A aparut acest document inseamna ca nu mai au nevoie de cei din sistemul represiv….aia bogati si cu bani probabil deja sunt prin paradisuri financiare fiscale si turistice
      3.Asta inseamna ca lucrurile se precipita acum daca „dinamica operativa” a impus aparitia acestei Info clasificate 5 luni…ca tot le-am invatat si limbajul
      4.Urmeaza cei din justitie…..DE FAPT ONLINE….URMEAZA MODELUL SRI LANKA….IN ROMANIA

      • aia e.
        succes!

      • oricum, nevoia de energie e in crestere, odata cu apropierea de iarna, insa in acelasi timp creste si probabilitatea ca intre ue si rusia sa se caste un hau si mai mare, poate chiar suficient de mare incat o relatie intre ele sa devina imposibila.
        presiunea creata de dinamicile astea ii va forta pe toti, in principal cei din ue, sa ia decizii fundamentale.

        pe vremea Marii Revolutii manifestarea unor temelii noi e ceva de bun-simt, asa ca o astfel de dinamica…e pe val

  • Domnu’ Cristoiu,

    Sa fim fair-play… Oricum o luam, povestea cu „neamurile” da cu minus.
    Ceausescu ar fi ramas in istoria Romaniei ca un mare politician daca ar fi iesti din „scena politica” cel tarziu in 1980. Trebuia sa predea stafeta si gata. Dar s-a luat dupa „neamurile lui” care l-au intoxicat cu povesti…

    • Subscriu…erau toti niste semi-analfabeti, incompetenti….orice dictator se inconjoara de rude, nimic nou…Ceausescu a rezistat pt ca oricum ai lua-o era din blocul comunist…nu se apucau rusii sa il dea jos, pt ca ideologic s-ar fi impuscat in pivior…Ceausescu era abil, dar nu avea cum sa reziste….nu vedeti ce paranghelie i-au inscenat lui Putin?…

  • Si a mai fost unul, zis Napoleon I , care s-a inconjurat de neamuri si…tot a fost tradat (unii zic de incompetenta lor).
    Cat despre dame stim parerea lui Napoleon….

  • Așa e, tânăr fiind mergeam cu prietenii la niste gale rock periodice organizate de UTC când Nicu Ceaușescu era acolo. Probabil că nu era implicat direct dar oamenii lui puteau facă asta. In momentul când a plecat la Sibiu prectic aceste gale au încetat și îmi amintesc ca se vorbea chiar că odată cu plecarea lui nu a mai fost posibil pentru că rockul nu era privit cu ochi buni de regim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *