Spania a câștigat Campionatul European de Fotbal, după ce a învins Anglia în Finală cu scorul de 2-1

Rolul serviciilor secrete în istoria lumii de azi

Evenimentele istoriei universale, chiar și cele mai intens mediatizate, grație manualelor școlare, au o fatală zonă de umbră. Pentru multe dintre ele rămîn numeroase enigme, numeroase întrebări fără răspuns. Astfel s-a întîmplat în toate secolele. Evenimentele aparținînd secolului XX, și, mai ales, părții din urmă a acestuia, adică după al Doilea Război Mondial, ating însă apogeul. Proporția anterioară nu poate fi pusă la îndoială. Dintr-un eveniment, un sfert se păstra în întuneric. Restul de trei sferturi ajungea în plină lumină. După război și mai ales în ultimii ani proporția s-a răsturnat. Doar un sfert e acum la suprafață. Restul e condamnat întunericului. Din această cauză s-a născut un fenomen tipic: ambiguitatea evenimentelor candidate la intrarea în istorie. Ele au o expresie cunoscută, prin Televiziune și presă, de întreaga Planetă. Pisarea prin TV și ziare le dă o evidență statornică, formidabilă, pe care nimeni nu îndrăznește s-o pună la îndoială. Ciudățenia însă vine de-abia acum. Cu cît un eveniment pare a fi, în lumina tare, ca de vară plină, a mass-media, într-un fel, cu atît rămîne el suspect că-n realitate e altfel. Și de cele mai multe ori, dezvăluiri ulterioare confirmă această bănuială ajunsă deja instinctivă pentru cetățeanul simplu. Evenimentul a fost astfel decît s-a înfățișat ochilor și urechilor noastre. Cam tot ce se întîmplă istoric în lumea de astăzi stă sub acest semn. Reuniuni planetare, întîlniri între șefii de state, atentate, războaie locale, alegeri generale și prezidențiale. Toate, vorba poetului, nu sînt ce par a fi. Dubla realitate a evenimentelor contemporane și deci implicarea acestor subiecte în istorie s-a acutizat în ultimele decenii datorită mass-media. Cine și-a asumat misiunea de a ține la curent Planeta cu ce se întîmplă între bornele sale? Indiscutabil ziarele, Radioul și Televiziunea. Expresia publică, de suprafață a evenimentelor cade astfel în responsabilitatea jurnaliștilor. Ea ne convinge, de exemplu, că la București în decembrie 1989 au tras teroriștii. Lumea telespectatoare s-a dus la culcare cu această credință adîncă, înrădăcinată. Și dacă imaginea săpată de mass-media în conștiința lumii e falsă? Și dacă așa s-a dorit de către unii? Răspunsurile la aceste întrebări sînt tot atîtea argumente că tocmai inimaginabila dezvoltare a presei, Radioul și Televiziunii a întărit dubla existență a evenimentelor. Și prin aceasta rolul serviciilor secrete. De aceea, în paralel cu o istorie a evenimentelor care nu mai e decît o istorie a evenimentelor așa cum au fost înfățișate ele de presă, se impune și o istorie a evenimentelor așa cum au fost ele în realitate, adică a evenimentelor puse la cale de serviciile secrete.

*

Scriam pe 27 iunie 2014. Va fi sau nu scandal la Congresul PNL de sîmbătă?

Lipsit de fudulie cum mă știu, nu pretind cititorilor acestui blog să fi urmărit, joi seara, întrebările pe care i le-am pus lui Crin Antonescu, la Realitatea Tv, în ipostaza de fătucă autoare de interviuri. La un moment dat, i-am spus lui Crin Antonescu că, urmare a invitației lansate de Rareș Bogdan, voi fi și eu prezent, ca reporter, la Congresul PNL. În cei 24 de ani postdecembriști, am fost prezent la toate reuniunile de partid care s-au lăsat cu scandal. Am fost în sală cînd s-a rupt FSN. Am fost martor la convenția PD când a avut loc răsturnarea lui Petre Roman de către Traian Băsescu. Am fost reporter la victoria lui Mircea Geoană asupra lui Ion Iliescu. Într-un cuvînt, asemenea unei hiene (ce-i ziaristul altceva decît o hienă care se hrănește din cadavrele rămase după războaiele politice?!), am mers acolo unde am simțit miros de sînge. I-am spus asta lui Crin Antonescu, întrebîndu-l dacă la Congresul de sîmbătă va fi scandalul care să merite plecarea mea din bibliotecă (sîmbăta scriu și citesc pentru sufletul meu). Crin Antonescu mi-a repetat că nu se va întîmpla nimic deosebit. Eu, totuși, simt că va fi scandal. Unul dintre ele cred că va fi pus la cale de Călin Popescu Tăriceanu, în postura sa de prezervativ găurit al PSD. Dvs ce credeți? Va fi un Congres obișnuit sau un Congres cu scandal? Ce va face Călin Popescu Tăriceanu la ordinele lui Victor Ponta?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Rolul serviciilor secrete în istoria lumii de azi”

 • Serviciile secrete sunt cele care pun președinți, acum ceva ani am auzito pe informatoarea de la o școală cum spunea că să ne păstrăm linia germană, am fost sigur că v-a fi ales Klaus Iohanis, așa a și fost, au ziariști, televiziuni, ziare, au oameni în toate partidele, în parlamentari, de asta comisia de control SRI nu face nimic, nu descoperă nimic, nu anchetează nimic, chiar dacă sunt fapte documentate. Cu ce se ocupă? Truțulescu, Coldea, Pahonțu au arătat cu ce se ocupă, sunt acolo pentru a îndeplini ordinele CIA și sunt lăsați să facă ceva bani și ei. Am lucrat câțiva ani în Irak și Afganistan, am văzut cum stătea marihuana pe gard la uscat, punguțe cu biluțe erau prin birouri, cu ce se ocupă serviciile secrete? Cât despre ce se v-a întâmpla la Congresul de sâmbătă depinde de ce li se v-a ordona, ce este în interesul lor, al acestora care se consideră zei.

 • Vin si eu cu o adaugire la spusele d-lui I.C. „…dezvăluiri ulterioare confirmă această bănuială ajunsă deja instinctivă pentru cetățeanul simplu”; Omul este nativ inzestrat cu capacitatea de a mirosi minciuna, omul secolului, unilateral dezvoltat al carui targhet este plata ratelor si rezervarea vacantei din timp, nu mai are timul necesar sa gandeasca cu propriul intelect si cade prada informatiei inselatoare aruncata de media. Pe acest fundament se bazeaza manipularea actuala. Cetateanul lipsit de media si absent la mondenitate, omul care prin preocuparile sale nu simte nevoia de a fi informat de catre altii, inca poseda acel rationament critic natural, care poate demonta cu usurinta dezinformatea si manipularea din orice sursa. Sustin afirmatia citata, brutala dar foarte obiectiva. Felocitari domnului Cristoiu pentru intreaga cariera!

 • Serviciile secrete sunt cancerul lumii contemporane ajuns la metastaza.Dreptatea divina prin WW3 le va elimina ca RAUL ABSOLUT. Diavolul care cumpăra si torturează sufletele oamenilor.Acestea sunt serviciile secrete sI alte secte din lume.
  Concluzie: Iarba va creste la fel SI chiar mai frumos in pace, cand vor fi eliminate aceste plagi din umanitate. Cu Doamne ajuta inainte!

 • presa e un serviciu de informații
  el se manifesta distinct de celelalte servicii de informații
  atunci când serviciile de informații ‘au preluat controlul’ au controlat și singurul de serviciu de informații independent.
  acum există un singur serviciu de informații pe care eu l am numit balaurul cu multe capete
  acest balaur o fi el polarizat însă doar în sinea lui
  felul în care lucrează se știe, e stilul aisberg, una e la suprafață alta e sub nivelul mării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *