Am urmărit la televizor ceremonia de învestire a lui Nicușor Dan. Ceva mai deplorabil și trist n-am văzut în viața mea, iar prezența Părintelui Patriarh mi-a generat o puternică senzație că iau parte la o slujbă de parastas.
Dacă cele văzute au fost cumva regizate (de ce ar fi fost, nu stiu), sau, dimpotrivă, a fost doar o realitate pură și dură, efectiv nu-mi dau seama. Întreaga prezență a lui Nicușor Dan acolo, mișcările, gesticulația, mimica, confuzia lui evidentă au fost – pentru a câta oară? – extrem de stranii și de îngrijorătoare.
Iar cireașa de pe tort, discursul. El a bălmăjit de la microfon, în stilul cunoscut, o schiță penibilă a unui program de guvernare, pe ministere, cu câteva zeci de liniuțe și cu tot de atâtea ori “este nevoie” (cariera funcționarilor publici, Garda de mediu, irigațiile, gestionarea deșeurilor, procesarea produselor agricole, combaterea fiscalității etc etc etc). Totul, un crochiu într-o limbă de lemn perfectă, scris parcă de un amploiat cu mânecuțe pe creier de prin birourile de la Guvern.
Dar, în sfârșit, nici Propaganda (și din păcate nici chiar analiștii independenți) nu a fost mai presus când, în zilele din urmă, au vorbit despre prioritățile mandatului președintelui (fraudulos). Parcă toată lumea are orbul găinilor, iar unii cu siguranță îl au pentru că pur și simplu nu vor să vadă realitatea crudă, de care Nicușor Dan și suporterii lui mai vechi și mai noi sunt și ei responabili.
Societatea românească este profund dezbinată, mai ales pentru că cei despre care vrobesc au ales să diabolizeze opoziția și milioanele ei de suporteri. Iar Nicușor Dan nu a spus un sigur cuvânt despre asta – și n-a făcut-o pentru că, așa cum a fost la Primărie așa va fi și în fruntea țării – un om lipsit cu totul de orice viziune (mai clar, să fiu iertat, chiar un om greu de cap). Apoi, ca să poți să reclădești România de azi trebuie să pornești și de la premisa, crudă și ea, că țara, din punct de vedere al democrației, este încadrată în prezent la „regim hibrid” – o clasificare foarte recentă făcută de prestigiosul „Index al democrației” realizat de The Economist (ultima clasată în Uniunea Europeană și, mai grav, pe poziția 72 în lume). Apoi, „statul nostru de drept”. Ce poți să mai spui azi despre această fantomă sinistră care, printr-o fraudă strigătoare la cer, a făcut președinte dintr-un nimeni, dintr-un argat al răului din țară și din afară – un stat despre care precedentul președinte a avut măcar demnitatea să recunoscă că e „un stat eșuat”?
Față cu cele de mai sus, mă întreb cine și în ce fel ar putea să nu prevadă dezastrul din perioada care ne stă în față cu un asemenea președinte?
P.S. Motivarea, deplin justificată, a celor de la AUR pentru absența de la ceremonie: „România trăieşte astăzi într-o democraţie falsă”.
Au sarit iute nicusoristii din baie uitand sa ne spuna care e diferenta dintre rusofon si rusofil. Elite, nu alta!
Si eu un un „anonim cu drept de vot”, insa eu am judecat diferit. Din start, parerea me este ca niciunul din cei doi candidati din turul doi nu aveau ce sa caute acolo. Am avut de ales intre al cincilea mandat basist (judecand dupa persoanele din spatele lui Nicusor, si apartenenta acestuia la ONG-urile basiste infiintate prin 2003) si un om cu apucaturi de ultras, vopsit de propaganda basista, rusofon. Am considerat ca avand si imensul aparat de propaganda basist impotriva, derapajele lui Simion si AUR, ar fi fost mai usor contracarat decat ale lui Nicusor + PNL + USR, avand aparatul de propaganda basist in spate. Pe de alta parte, prezenta la cotroceni a lui Simion ar fi coalizat partidele altele decat AUR, pentru o modificare a constitutiei in sensul trecerii la regim parlamentar, sau prezidential. De aceea am votat, nu pentru Simion, ci impotriva lui Nicusor. Vom vedea daca am avut dreptate, sau am gresit. Sanatate tuturor!
„Față cu cele de mai sus, mă întreb cine și în ce fel ar putea să nu prevadă dezastrul din perioada care ne stă în față cu un asemenea președinte?”
eu, un anonim, cu drept de vot!, m-am intrebat ce s-ar fi ales de noi cu un presedinte ca Simion*Georgescu, incotro ar fi ajuns Romania, si am votat in consecinta. luand in serios ceea ce ati scris mai sus, bine-ar fi ca Romania sa iasa din impasul financiar in care suntem in patru ani, asa cum s-a intamplat cu Bucurestiul, macar atat. ca fapt divers, ma mai intreb si cum de nu va mai publica activenews… 😆
Dle Stan, am fost pe marginea prapastiei, domne, iata ca am reusit sa ne tragem cativa pasi in spate, o fi fost „mintea de pe urma a romanului”? nu va intrebati de ce sunteti mereu de partea celor care se roaga ca romanii sa stea acasa si sa nu participe la vot? voi sunteti sistemul, ati votat mereu cu partidele astea, care se rugau ca romanii sa nu iasa la vot. iata ca romanii au macar simtul asta al pericolului iminent, de fiecare data ne mobilizam si incercam sa redresam situatia, nu este vina noastra ca nu reusim, dar daca noul presedinte, dl Dan, va reusi sa treaca prin parlamentul asta majoritar retrograd, psd-aur, un guvern cu Bolojan premier, parca parca, in sfarsit, se vede o luminita!