Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Românii care cred patria „proprietatea străinilor dată lor în arendă“

Alexandru Ioan Cuza decide organizarea unei tabere militare la Floreşti. Primul aşezămînt din Istoria Principatelor care reuneşte moldoveni şi munteni.
Un mod de a făuri Unirea şi în plan sufletesc. Dar şi de a deştepta patriotismul, demult uitat la români, date fiind condiţiile fanariote.

Dimitrie Bolintineanu se arată uluit în Viaţa lui Cuza Vodă, că „se găsiră oameni care turbaseră de mînie în faţă cu aceste manifestări militare”.
Starea dintîi trece.
Urmează în chip fatal meditaţia.

Scriitorul începe prin a identifica lumea care „văzu cu ochii săi aceste manifestaţii”.
Era – notează el magistral – „acea lume care credea patria, proprietatea străinilor dată lor în arendă”.
Vine la rînd meditaţia.

Tulburătoare prin adevărurile dezgolite:
Este de însemnat acest fenomen la Români, aceia care s-au născut şi au crescut legănaţi de mîinile armatelor de ocupaţie simpatie pentru străinii care vor să ne zdrobească! Astfel nu fără cuvînt un autor francez zicea în timpul războiului Crimeii, cînd Ruşii fură siliţi a evacua ţările române: Ruşii se întorc din Principate, dar avant-garda lor rămîne sub numele de Români. Această avant-gardă era cînd Rusă, cînd Austriacă, cînd Turcă, cînd Franceză, dar niciodată Română. Cinismul ei făcea să se indigneze însuşi străinul. «– Voi face tot pentru a servi Turcia şi Rusia, zicea în anul 1848, în cort, la Cotroceni în tabăra turcească Caimacanul român numit de Poartă. – Să nu faci nimic pentru Rusia şi Turcia, răspunde Fuad Efendi, să faci pentru ţara ta»”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Românii care cred patria „proprietatea străinilor dată lor în arendă“”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *