România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi portofoliul Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Românul nu vrea nimic. Vrea să doarmă pur și simplu

Zilele trecute, interesîndu-mă pentru Prefața la seria Un istoric al clipei, serie de volume prin care-mi propun să public editorial toate textele mele de proză politică scrise și tipărite în cei treizeci de ani de publicistică în presa independentă, am găsit în Cotidianul din 20 mai 1998 editorialul intitulat Românul letargic. Eram de cîteva zile director al ziarului și, așa cum se întîmplase ori de cîte ori luasem comanda unei publicații, mă angajasem să scriu zilnic comentariul de pe prima pagină. Reproduc mai jos textul tipărit acum 23 de ani, pentru că el surprinde o notă definitorie a românului:
Letargia.


Numărul de ieri al ziarului nostru a reprodus pe larg rezultatele unei cercetări despre viața sexuală a tinerilor români în 1997. E vorba, ca să fim mai exacți, de o parte a unui studiu mai amplu «Sănătatea reproducerii la tineri», realizat de Fundația Internațională pentru Copii și Sănătate. Azi, cedăm un spațiu tipografic la fel de însemnat unei alte cercetări: cea referitoare la atitudinea românilor față de vecini, față de greve și mitinguri, față de lectură. Ca și în cazul primei, cercetarea e doar o parte dintr-un studiu mai amplu. Un studiu realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională la comanda Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile. Cum, de altfel, cititorii noștri vor fi remarcat, cele două pagini succesive sînt burdușite de numeroase grafice. Dreptunghiurile, pătratele și cilindrii cu tîlc sînt, de regulă, mania statisticienilor. Pentru a fi mai convingători, aceștia apelează la figura geometrică acolo unde condeierul se desfată cu figura stilistică. N-am sacrificat atîta spațiu tipografic graficelor, pentru că, Doamne ferește, am fi căzut și noi în boala statisticienilor. Am făcut-o dintr-un motiv mult mai profund. Și anume din nevoia de a evidenția deosebita inițiativă a celor două instituții: Fundația Internațională pentru Copil și Familie și Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Chiar dacă unghiul cercetării n-a fost deschis atît de tare încît să cuprindă întreaga personalitate a românului de azi, rezultatele iscodirii de teren au reușit să răspundă unei întrebări ce-și așteaptă cam de multișor răspunsul: cum e românul de după 1989? Cum e românul în general știm din multe cărți dedicate specificului autohton, din literatura marilor noștri scriitori, ba chiar și din cîntecele populare. Nu știm însă cum e românul acestor ani de tranziție. Avem oarecari cunoștințe de românul politic. Ni le-au oferit alegerile de pînă acum. Ni le-au pus la dispoziție sondajele de opinie concentrate exclusiv pe opțiunile electorale ale cetățenilor. Sîntem săraci, săraci rău de tot, însă în ce privește cunoașterea românului moral, a românului civic, a românului familial. Decembrie 1989 a dat peste cap viața omului de rînd. Peste noapte, el s-a trezit într-o nouă realitate, cu noi reguli, cu noi legi, cu noi țeluri. Lucruri ce i se păreau pînă atunci veșnice au dat semne de clătinare pînă la zgîlțîire:
Asigurarea unui loc de muncă, tranșarea de către partid a tuturor problemelor, pînă și a celor familiale, lipsa de importanță a averii, dat fiind că toți erau angajați la stat.

Au apărut în schimb lucruri necunoscute înainte: goana după îmbogățire, necesitatea de a se descurca pe cont propriu, cinismul economiei de piață, domnia absolută a banului. S-au schimbat din temelii nu numai spațiul politic în care trăia, dar și spațiul moral, spațiul familial, spațiul cultural. Această răsturnare de proporții a avut un impact răvășitor asupra românului. Indiscutabil, omul de rînd de azi nu mai e omul din comunism. Dar nici omul din capitalismul țărilor din Vest. E omul tranziției de la socialism la capitalism. Acest om al tranziției n-a făcut obiectul cercetărilor științifice. Adevăr nu numai uimitor (dacă ne gîndim fie și la faptul că România beneficiază de numeroase instituții și organisme specializate în radiografierea vieții morale și civice), dar și grav, dacă socotim că democrația și economia de piață depind nu numai de omul politic, dar și de omul moral, de omul familial, de omul civic. De aceea, inițiativele celor două instituții merită salutate.

În așteptarea altor cercetări de acest fel, îndreptățite la o mult mai serioasă dezbatere în presă, în opinia publică, să ne oprim puțin asupra graficelor reproduse de noi în cele două numere ale ziarului. Se pot scrie pagini întregi de comentarii asupra rezultatelor pe care le prezintă cititorilor, apelînd la geometrie, autorii celor două studii. Vom atrage atenția doar asupra unui adevăr fundamental. Al doilea studiu, din care reproducem pe larg în numărul de azi, ne dezvăluie trăsătura fundamentală a românului din ultimii ani: letargia. Potrivit graficelor din pagina trei, românul nu vrea nimic. Nu vrea să participe la mitinguri și greve, nu vrea să desfășoare activități economice în timpul liber, nu vrea să citească, nu vrea să vizioneze spectacole. Am îndrăzni să credem că vrea să doarmă pur și simplu. Această amorțeală e una dintre cele mai primejdioase maladii de care suferă societatea românească la ora actuală. Mărețele obiective ale guvernelor postdecembriste, inclusiv cele ale guvernului Vasile, presupun un român dinamic, vioi, cu poftă nemăsurată de a întreprinde ceva. Românul letargic, așa cum îl conturează cercetările sociologice, e tot ce poate fi mai rău pentru îndeplinirea acestor obiective. De aceea, înainte de toate, noua putere ar trebui să-și propună un singur lucru: să-l trezească pe român din somn!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „Românul nu vrea nimic. Vrea să doarmă pur și simplu”

  • & Deci, este evident că felul cum cetăţenii prosperi susţin capitalismul se reflectă şi în nivelul de trai al populaţiei, ?
    & Zici că eşti pe „letargie”, ? Şi de ce să îţi tulbure letargia ,după atâţia ani, ,,noua putere”, ?

  • Stimate Maestre, ma grabesc sa va anunt ca prestigioasa revista germana Stern publica in ultimul sau numar un articol cu titlul „Der neue politische Stern Rumaeniens” („Noua stea politica a Romaniei”), pe care il gasiti la adresa https://www.stern.de/politik/deutschland/
    Desigur ca v-ati dat seama, dupa titlu, cu nu poate fi vorba decat de D-na Sosoaca.(In limba germana ei transcriu numele conform ortografiei specifice, adica scriu Schoschoaka, dar e clar ca e vorba de Sosoaca).
    Ce e curios, e ca aprecierile facute de Dvs. in pastila video de azi sunt cam aceleasi cu cele din articolul din Stern. Un rau voitor ar putea sa spuna chiar ca de fapt Dvs. ati citit articolul din Stern si ca ati preluat ideile de acolo. Din cate stiu eu, Dvs. nu cunoasteti limba germana, deci acesasta posibilitate e exclusa. Ce spune articolul dar Dvs. nu spuneti e ca Sosoaca are toate conditiile pentru a deveni o Marinne le Pen a Romaniei.

    • Stimate Maestre, simpt asa o apasare pe suflet ca o stire ca cea despre articolul din Stern sunt nevoit sa o postez aici, la subsol, unde nu se uita nimeni. Revin deci cu rugamintea fierbinte de a-mi reda posibilitatea de a posta si eu in rand cu onorabilii, la etaj. Vedeti bine ca nu mai zic nimic care ar putea sa va supere, in primul rand nu va mai acuz de manipulare, ca am vazut ca asta va supara cel mai tare. Si nu mai zic ca faceti pe bufonul, ca va scalambaiti si va schimonositi ca baiatu ala de la miezul noptii care a promis ca va face pipi pe mormantul Domniei Voastre. Nu mai aveti nevoie de niciun fel de gest de aceasta natura pentru a castiga audienta, simpla referire la Sosoaca aducand audienta mai mult decat daca de ex. ati mieuna ca Tzun-Tzi.

      • ce jigodie este acest bucur, ma intre cite stele are pe umar, sau mai precis citi sunt bucur? un batalion, o divizie ,o armata?

        • Dle Cristoiu, m-am intrebat de ce v-ati vaccinat si inca public?..ca sa nu fiti un cetatean de rangul 2, ati afirmat…ideea cu vaccinu impus si netestat nu va deranjeaza..sau cu plandemia si afacerea Big Farma…eu vad gestul dvs ca pe o laşitate, care anuleaza anul de articole si aparitii la TV cu subiecte anti Johannis…rusine…

    • Ar mai fi o explicatie : doua persoane au descoperit independent ca 2+2=4

  • Domnule Cristoiu ,

    stitidesigur care este rezultatul : introduceti pe GOOGLE , planetar-deci , CRIST si va apare intantaneu „Cristoiublog” ! Introduceti „CRISO” si instantaneu aoare „Critoiublog” !Ce ENORMITATE informaticà ! Doar informaticà ?

  • Romanul intai trebuie sa se destepte din prostie , fudulie si apoi din letargie !

    Romanul nostru cam traieste si dupa vorba aia: Muieti-s posmagii!

  • Romanul e amortit pentru ca au avut unii grija ca toate initiativele lui sa se termine in esec.
    Si nu e numai la romani, e la fel in toate lumea „civilizata”. Presa iti spune ce opinie trebuie sa ai. Sigur, poti sa fii „altfel”, dar cat timp esti mic presa te ignora, iar cand esti mai mare presa te ridiculizeaza.

  • De-aia si imnul incepe cu „desteapta-te romane !”.
    Doar ca desteptandu-se ( sau fiind desteptat ) , face …nefacute… ca-n ’89.
    Exact ca vizitiul neamt din Jerome K Jerome : „Vizitiul german nu este ceea ce se poate numi „un bici de primă clasă”. Este în formă maximă atunci când doarme. Atunci, în orice caz, este inofensiv; iar calul fiind, în general, un animal inteligent şi experimentat, călătoria în aceste condiţii este relativ sigură. Dacă în Germania s-ar putea dresa calul să încaseze banii la sfârşitul călătoriei, nu ar mai fi nevoie de vizitiu. Ar fi o mare uşurare pentru pasager, deoarece atunci când vizitiul german este treaz şi nu pocneşte din bici, este în general ocupat să intre într-un bucluc sau să iasă din el. Se
    pricepe mai bine la prima variantă …Înaintam foarte confortabil, vizitiul, am constatat
    fericiţi, avea ochii închişi, când deodată ceva, un vis urât poate sau o indigestie, l-a trezit ” … Ei si atunci au inceput bucuclurile.
    Asa si cu noi , romanii

    • Frumos citatul. Uneori si eu am impresia ca parlamentarii ar trebui lasati in pace sa doarma.
      Cand vezi ce legi scot, ai impresia ca doar prin somn isi servesc cu adevarat tara. 🙂

  • D-le Critoiu,ce parere aveti de cliseul „la noi ca la nimeni” ? Cert este ca daca avem rabdare si dorinta de a afla adevarul mai punem ochiul in functiune,ma rog unii zic,mana, si citim una alta ca lectura nu a omorat pe nimeni. Si surprinzator pentru unii ar putea afla ca „la noi” e cam ca peste tot, inclusiv „codri verzi de brad si fluturi de matasa”. Ca n-am inventat prea multe, nici hotia, crima, evaziunea,contrabanda,coruptia,prietenia,iubirea aproapelui,patriotismul,demnitatea,supararea,razbunarea,etc.nici macar letargia la care va referiti,va spune ceva dolce farniente, si nici nu suntem pe primul sau ultimul loc in nimic. Dar exista o placere sadica sa ne credem ai mai mari si tari in toate,buricul pamantului, si in rele si in bune.

  • Ramanul letargic ?…Si mamaliga mai intai fierbe, clocoteste si abia apoi explodeaza, cand nu mai are…”apa”.Asta toate-n timp. „Uitati-va” in istorie.

  • Ce s-a mai intamplat prin lume de cand nu m-a mai lovit talentul pe blogul Maestrului…mai jos in ordinea importantei:
    1. Blogul Maestrului a avut parte de un facelift.
    2. Americanii au mai plantat un rover pe Marte (si cum a durat ceva pana sa ajunga acolo, in plictiseala asteptarii, au zis ca n-ar fi rau sa-si schimbe si presedintele).
    3. Catu a ajuns PM al Guvernului Romaniei. Stiu ca pare greu de crezut dar va asigur ca aceasta nu este o gluma.
    P.S. Sper sa-mi fie ieratata sugestia Maestre, dar aveti grija ce va doriti de la actualii guvernanti. Singurul lucru care-i trezeste cu adevarat pe oameni e foamea.

    • zA existat un film, Letargie cu Andrei Miagkov in rolul principal, am fost una din fericitii care l-au vazut.Realizat in 1977 acest film sovietic este extrem de actial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *