Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

RRA: Sprijin oferit de filamornicile din România Filarmonicii Naţionale din Republica Moldova, afectată de incendiu

Știre preluată de la agenția de știri RADOR:

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (3 octombrie, ora 8:42) – „Matinalii… de weekend” – Realizator: Andra Gherega – Reporter: Sorin Bejan
Realizator: Sorin Bejan ne spune în continuare despre incendiul produs la Filarmonica din Chișinău, care a distrus zeci de partituri vechi, săli de repetiții, dar și instrumente.
Reporter: În urma incendiului de săptămâna trecută, clădirea a fost serios afectată, fapt pentru care a fost constituită o comisie de evaluare a pagubelor care nu sunt prea puține, mai ales din punct de vedere patrimoniu spiritual, după cum spune și ministrul culturii din Republica Moldova, Igor Sarov.
Igor Sarov: În conformitate cu dispoziţia primului ministru al Republicii Moldova, a fost instituit un grup de lucru pentru examinarea stării tehnice a construcţiilor clădirii Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”. S-a ajuns la o concluzie /preliminară/ că soluţiile adoptate la construcţia clădirii nu asigură cerinţele de rezistenţă şi siguranţă la foc, stabilite de documentele normative în construcţie. De altfel, ne bucură foarte mult şi susţinerea pe care o avem din partea diferitelor instituţii din România şi sunt sigur că, prin eforturi comune, vom putea restabili patrimoniul cultural care se afla în filarmonică, cel care nu a fost distrus, iar o parte din partiturile de care au nevoie să fie oferite cu generozitate de către colegii noştri. Profit de această ocazie să mulţumesc tuturor românilor, tuturor oamenilor de cultură, tuturor cetăţenilor pentru sprijinul pe care îl simt în aceste clipe grele pentru cultură.
Reporter: Despre cum se pot recupera anumite opere de artă, partituri, recondiționarea de instrumente muzicale afectate de incendiul de săptămâna trecută, ne-a vorbit în directoarea filarmonicii, Svetlana Bivol.
Svetlana Bivol: Evident că este o pierdere foarte mare, materială pe de o parte, dar spirituală, pe altă parte, mult mai mare, deoarece tezaurul şi patrimoniul ţării, totuşi, este artistul în sine şi pereţii, mă rog, se pot construi, se pot reconstrui, se pot readuce la o altă formă, cam 20% am reuşit să salvăm şi ne-a ajutat foarte mult Biblioteca Naţională din Chişinău. Aceasta este pierderea cea mare.
Reporter: Am înțeles că veți primi sprijin și din partea filarmonicilor din România pentru recuperarea unor partituri.
Svetlana Bivol: Da, şi le mulţumesc pe această cale tuturor colegilor din filarmonicile din România. Şi mulţi alţii s-au oferit să ne ajute, şi Iaşiul în primul rând, domnul Bujor Prelipcean a zis că ne oferă orice partitură de care avem nevoie.
Reporter: Conducerea filarmonicii a identificat deja spații temporare pentru activitățile și repetițiile ansamblurilor și orchestrei, spune Svetlana Bivol.
Svetlana Bivol: Am avut posibilitatea să repartizăm colectivele artistice în săli de concert în alte sedii concertistice, în Palatul Republicii şi Palatul Naţional, la Direcţia Cultură Municipală. Toţi colegii au fost foarte drăguţi, ne-au oferit spaţii pentru repetiţii şi activitatea n-am sistat-o deloc. Încercăm să mergem înainte.
Reporter: Instituțiile culturale din România și- au anunțat și ele sprijinul pentru refacerea patrimoniului filarmonicii. Astfel, colectivul Filarmonicii Moldova din Iași va pune la dispoziție tot ceea ce este nevoie pentru buna desfășurare a activității colegilor de la Chișinău, a precizat directorul instituției profesor Bujor Prelipcean.
Bujor Prelipcean: Ideea este că imediat ce am aflat de această nenorocire care s-a întâmplat colegilor noștri de la Chișinău, de la această filarmonică pe care o prețuim foarte mult și sărim în ajutorul lor, firește, că așa este normal. Avem una din cele mai bogate biblioteci biblioteci muzicale din România și vom reface biblioteca colegilor noştri din Chişinău. Suntem alături de dragii noştri colegi şi prieteni.
Reporter: La Filarmonica Națională din Chișinău și-au început activitatea cele mai reprezentative ansambluri, „Joc”, „Fluieraș” și „Lăutarii”, dar și personalități notorii ale culturii muzicale moldovenești: Ion Suruceanu, Zenaida Julea, Nicolae Sulac și binecunoscutul Nicolae Botgros, care au contribuit la formarea istoricului acestei instituții.
Nicolae Botgros: Aici am lansat artiști, oameni, toţi am învaţat lucruri mari. Am crescut aici, am făcut lucrurile cele mai frumoase din viaţa mea. Eu, când am intrat în filarmonică, mi s-a făcut pielea găină, am zis că, Doamne, nu, nu recunosc clădirea, nu mai recunosc curtea, nu recunosc, totul era extraordinar de devastat. Şi scena ce era, sala de spectacole devastată complet.
Reporter: Filamornica Națională „Serghei Lunchevici” este unul dintre cele mai reprezentative obiective culturale ale Republicii Moldova și una dintre cele mai importante săli de concerte, motiv pentru care președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că edificiul trebuie construit de la zero chiar din luna martie a anului viitor. Arta și cultura supraviețuiesc aceste perioade de criză complexă, dând mereu măsura rezistenței şi, totuși, a sensibilității sufletului omenesc.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *