Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Ruleta rusească din Columbia. Sinuciderea poporului sau a lui Ivan?

Un adolescent a fost împușcat mortal după ce a lovit cu piciorul un polițist. Un tânăr sângerând pe stradă, în timp ce protestatarii strigă după ajutor. Ofițeri de poliție trăgând asupra unor manifestanți neînarmați. Elicoptere care se învârt pe cer, tancuri care trec prin cartiere, explozii care răsună pe străzi. O mamă plângând după fiul ei. Scene cotidiene din Columbia. „Suntem distruși”, a declarat Milena Meneses, în vârstă de 39 de ani, al cărei unic fiu, Santiago, în vârstă de 19 ani, a fost ucis în timpul unui protest care a avut loc în weekend. Columbienii care au manifestat, în ultima săptămână, împotriva sărăciei și inegalității care au înrăutățit viața a milioane de oameni de la începutul pandemiei Covid-19 au fost întâmpinați cu o represiune puternică din partea guvernului lor, care a răspuns protestelor cu aceeași forță polițienească militarizată pe care o folosește adesea împotriva luptătorilor rebeli și a crimei organizate. Această explozie de frustrare din Columbia, spun experții, ar putea prevesti neliniștea din întreaga Americă Latină, unde mai multe țări se confruntă cu un amestec exploziv de pandemie necruțătoare, greutăți tot mai mari și scăderea drastică a veniturilor guvernamentale. „Suntem cu toții conectați”, a declarat León Valencia, un analist politic, menționând că protestele din trecut din America Latină au sărit de la o țară la alta. Acest lucru s-ar putea răspândi în întreaga regiune.

Cel puțin 42 de persoane au fost ucise în timpul protestelor, aproape zilnice, împotriva guvernului președintelui columbian Ivan Duque începând cu data de 28 aprilie, a declarat marți ombudsmanul din această țară. Toți erau civili, a precizat biroul Avocatului Poporului. Bilanțul actualizat arată că acestea au fost cele mai sângeroase manifestații de când Columbia a semnat un acord de pace cu grupul de gherilă FARC, în anul 2016, pentru a pune capăt deceniilor de război civil. Cifra aceasta este mai mică decât cele 50 de decese raportate de ONG-uri, care susțin că cel puțin 39 au fost rezultatul direct al violențelor poliției. Ministerul Apărării a raportat 849 de polițiști răniți în confruntări, dintre care 12 prin împușcare, și nu a actualizat numărul civililor răniți din 3 mai, când acesta era de 306.

Liderul studenților, Jennifer Pedraza, a acuzat, marți, guvernul lui Duque că este complice în ceea ce privește utilizarea excesivă a forței publice și s-a alăturat unui apel la noi proteste programate miercuri, 12 mai. Protestele, inițial împotriva unei propuneri de reformă fiscală, s-au transformat brusc într-o demonstrație antiguvernamentală mai amplă, într-o țară care se confruntă cu violențe continue și cu dificultăți economice agravate de epidemia de coronavirus. Proiectul de reformă fiscală a fost retras între timp, dar protestele au continuat, în ciuda unui răspuns condamnat energic de comunitatea internațională. Doi protestatari care au suferit răni grave în timpul confruntărilor au murit la spital, au anunțat marți familiile lor și ONG-urile.

După șapte zile de marșuri și ciocniri, care au transformat părți ale orașelor columbiene în câmpuri de luptă, manifestanții au încălcat barierele de protecție din jurul Congresului Națiunii, atacând clădirea înainte de a fi respinși de poliție. Mai multe persoane din partidul politic al președintelui Iván Duque îi cer acestuia să declare starea de asediu, ceea ce i-ar acorda noi puteri extinse.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Ruleta rusească din Columbia. Sinuciderea poporului sau a lui Ivan?”

  • Peste tot e de rahat in lume ,se vede clar esecul Liberalismului planetar,care a generat inegalitati sociale enorme(1% din bogati detin peste 95 % din averea lumii,iar restul lumii este sclava fara nici cel mai mic drept,de fapt Liberalismul nou este feudalismul si sclavagismul vechi,asa cum le am invatat la Istorie,astia care am facut Istorie).Si ne mai miram unii ca lumea voteaza cu miscarea neomarxi.(In Occident miscarea neomarxi preia puterea prin vot…Democratic).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *