Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

S-a deșteptat Germania din somnul etern al vinovăției? Patriotismul nu este nazism

Conducătorii Germaniei au adus, miercuri, un omagiu trupelor sale, care au servit, timp de aproape 20 de ani, în Afganistan, iar președintele țării a declarat că răspunsul german la sfârșitul dezamăgitor al misiunii nu trebuie să fie resemnarea și retragerea din afacerile globale. Peste 150.000 de soldați germani au servit în Afganistan între începutul anului 2002 și retragerea lor finală din această vară. În ultimii ani, Germania a fost al doilea mare furnizor de trupe după Statele Unite. Cincizeci și nouă de soldați germani au murit în misiunile din Afganistan de-a lungul anilor. Însă, spectacolul firesc al trupelor purtând torțe în flăcări în timp ce defilau în fața clădirii Reichstag din Berlin, pentru a-i comemora pe germanii căzuți în Afganistan, a provocat o controversă.

Mulți comentatori au făcut comparații nefavorabile cu paradele din epoca nazistă, în timp ce alții au descris ceremonia de miercuri seara, pentru a marca sfârșitul celor 20 de ani de angajament al Germaniei în Afganistan, fiind pe deplin potrivită. După ce talibanii au preluat controlul țării, Germania a fost una dintre națiunile care au participat la evacuarea urgentă a cetățenilor occidentali și a afganilor aflați în pericol de pe aeroportul din Kabul. Partea Germaniei din acel transport aerian s-a încheiat la 26 august, după ce armata țării a evacuat peste 5.300 de persoane, inclusiv peste 4.000 de afgani. Însă, mulți alții au rămas în urmă. Politicianul de stânga Jutta Ditfurth l-a citat pe artistul german Max Liebermann, care a trăit primele zile ale regimului nazist în Germania, scriind pe Twitter: „Când germanii iau torțe, nu pot să mănânc atât de mult deoarece îmi vine să vomit.” Însă, Frank-Walter Steinmeier are altă părere: „Nu există niciun dubiu, niciun dacă și niciun dar în legătură cu un lucru, dragi soldați: Bundeswehr și-a îndeplinit misiunea”, a declarat președintele în fața trupelor. „Țara noastră este mândră de voi. Germania merită o politică de securitate care să tragă învățăminte din cei 20 de ani de Afganistan”, a adăugat președintele.

Steinmeier, care era șeful de cabinet al cancelarului Gerhard Schroeder când a început desfășurarea, dar și de două ori ministru de externe al lui Merkel, a mai subliniat: „Pentru mine, este clar că pierderea Kabulului a fost un punct de cotitură. Ne aflăm la o răscruce de drumuri, care ne obligă să ne gândim în mod autocritic la responsabilitatea noastră în lume, la posibilitățile noastre și la limitele lor. Sper că peste 20 de ani nu ne vom uita înapoi la această răscruce și nu vom spune că resemnarea și retragerea au fost răspunsul la Afghanistan, ar fi o lecție greșită. Pentru că noi, germanii, nu trăim izolați pe o insula, cu atât mai puțin în 2021 decât în 2001.” Pe de altă parte, Ditfurth a descris parada, care a avut loc în fața Parlamentului german din Berlin, ca fiind militarizarea societății.

În prezent, Bundeswehr este implicată în 11 misiuni în străinătate, cu 2.500 de soldați pe trei continente. Toate opiniile sunt împărțite. Sevim Dagdelen, de la partidul de stânga dură Die Linke, a remarcat numărul de morți civili, alături de cei 59 de soldați germani care și-au pierdut viața în Afganistan, scriind pe Twitter: „Ce este de sărbătorit cu această mascaradă militaristă?”. Însă, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, de la Partidul Liberal al Democraților Liberi (FDP), a subliniat faptul că ceremonia a fost adecvată și în singurul loc potrivit. În mod similar, Omid Nouripour, purtătorul de cuvânt pentru afaceri externe al Verzilor, a descris parada drept fiind adecvată, demnă și emoționantă.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „S-a deșteptat Germania din somnul etern al vinovăției? Patriotismul nu este nazism”

  • Se schimba rapid si de o maniera imprevizibila echilibrul de forte la nivel global, in care UE asemenea imperiului roman este in agonie in fata invaziilor barbare – azi capitol reluat si asumat iresponsabil de conducerea politica a Germaniei prin mult mediatizatele invitatii publice la venirea in Germania a refugiatilor chiar cu la incalcarea frontierelor nationale lansate si asmimate public de cancelarul german Angela Merkel, cu o Franta incapabila sa-si exercite atributele constitutionale ale Republicii chiar in cartierele controlate la sange de o gasca de indivizi care asemenea unuei familii de tip mafiot, care in numele religiei musulmane colecteaza taxe de protectie, impun la izolarea pe pe criterii de orin religios si controleaza de facto arondismentele din Paris, cu un faimos Brexit cauzat de masurile aberante, antinationale si vadit distrugatoare la adresa statului national luate de indivizii plasati in forurile de decizie de la Bruxelles, pentru a crea distopia omului european – nu -i asa ca semana cu Epoca de Aur si formarea noului om.
    Iar daca bugetul de stat al UK – cred ca undeva la 10 % daca nu ma insel era directionat si injectat in asigurarea cu alimente, medicamente, etc din taberele cu emigranti – 2 milioane oficial si inca 6 milioane neoficial aflati in Turcia, nu-i asa ca acum parlamentarul de Bruxelles sau Stasbourg trebuie sa gandeasca sa plateasca tribut, spaga sau impozit pentru ca cumva autoritatile de la Ankara sa trimita hoardele de imigranti catre santajabilul de la Bruxelles, chestie pe care recent ministrul de externe al Rusiei o sugera in mod direct ca ar fi oportuna si in cazul Belarusului din ziua de azi.
    De ceea ce se intampla in prezent in tarile nordice, in care spre exemplu in Suedia se procedeaza la cenzurarea mesajelor traditionale pe mas media adresate crestinilor din aceasta tara sub masca de a nu aduce ofense imigrantilor musulmani, ca nu-i asa suedezii trebuie sa accepte si sa taca in fata valului de violente fizice, criminalitatii scapte de sub control exact in cartierelor puse la dispozitie cu toata infrastrutura aferenta – scoli, parcuri, unitati de productie pentru imigrantii primiti cu aplauze din Bosnia, dar ca sa vezi nimeni dintre aia nu au chef de integrare ci toti vor ajutoare sociale si numai atat.
    Polonia are o economie formidabila, o infrastructura feroviara si rutiera construita cu fonduri europene care rivalizeaza cu cea existenta in tari din vestul continentului, dispune de o retea de invatament extrem de performanta si care pune pe primul plan educatia patriotica, adica sunt educati sa cumpere produse fabricate in Polonia, iar onor Bruxell se simte atacat ca nu poate manipula justitia poloneza dupa modelul patentat la Bucuresti de de tip BINOM-ULUI pentru a asigura garantii de transformare a acestei tari intr-un mode de stat colonial, nesmenificativ sau cum afirma KWI – real un stat ESUAT.
    iar daca din estul fromtierelor Poloniei se manifesta in toata splendoarea aparatul de propaganda de la Bruxelles, care prin mas media aservita ne informeaza cat de afectat este statul constitutionala de drept si ca dispune de masuri dure in plan financiar la adresa Varsoviei, in vestul Poloniei apar ca sa vezi, omuletzii verzi adusi cu avioanele via Istambul cu destinatia Belarus, iar intamplator sunt anumite voci bine plasate mediatic, care sugereaza ca pentru actualul val de imigranti, in numele asa zisei normalitati ar fi necesara ca fiecare stat european sa primeasca cote de aproximati 25 .0000 imigranti, in cel mai deplin dispret la adresa interesului national al statelor ce compun UE. Nu -i asa ca azi in anul de gratie 2021 incepe sa fie ca in celebrul an 1939, cand Stalin si Hitler au procedat miseleste la ocuparea militara a Poloniei si impartierea acesteia dupa bunul plan, urmata de paradele militare comune ale Armatei Rosii si Armatei Hitleriste la Brest-Litvosk, ca sa vezi istoria …
    Iar Germania face exact ce trebuie sa faca, adica saptamanile anterioare i au concediat pe negociatorii europeni pentru politica medicamentului din pandemia actuala, iar Berlinul a hotarat ca este mai patriotic ca negociatorii sa fie cetateni germani in raport cu Big Farma, iar daca azi au defilat este ca in acest moment, cineva incepe sa constientizeze ca intereresul national este primordial si nu secundar celui de departe de la Strasbourg sau Bruxelles.

  • Este doar un show!Germania nu mai are armată ,de când au pierdut al 2 le-a război mondial.În Germania sunt mai mulți soldați americani decât germani.Un popor fără armată este un popor mort.România stă și mai nasol,nu are nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *