Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

S-a îmbolnăvit de atîta palincă băută ca membru al Juriului

Neluțu Dădălău din Borta Mijlocie s-a îmbolnăvit grav de ficat după ce-a participat timp de o săptămînă, ca membru al juriului, la Concursul Național de Palincă.
An de an, la Sighetul Marmației, se desfășoară Festivalul Național al Palincăi, organizat cu fonduri europene de Asociația Producătorilor de palincă din Ardeal cu scopul, mai mult decît declarat, de a obține de la Bruxelles, admiterea palincii drept brand național românesc.

Festivalul numără multe și interesante manifestări cultural-artistice:
De la Panorama cîntecelor de beție pînă la Concursul Cea mai bună interpretare a unui ins Beat mort.
Punctul central al Manifestării, de la care se transmit multe reportaje TV în direct, deoarece organizatorii pun la bătaie, de fiecare dată, o sută de litri de palincă pentru PR, îl reprezintă Concursul național al Palincii.

Un juriu competent e convocat să decidă primele trei locuri ale Listei numite oficial:
Cele mai bune soiuri de Palincă din România – Premiul Anului

Nu era deloc simplu să fii membru al juriului.
Fiecare membru trebuia să dea pe gît un pahar de palincă din cele o sută de feluri înscrise la concurs și să-și noteze imediat, pînă nu-l lovea dramatic, asemenea unui suflu de explozie atomică, tăria lichidului.

Normal, concursul dura o zi.
Pentru că după cel mult trei probe, membrul juriului se făcea criță și trebuia luat de brancardieri și dus la dezalcoolizare, întrecerea se întindea pe lungimea unei săptămîni.

Concursul avea loc de un deceniu, neîntrerupt, cu excepția unui an, cînd Fundația Femeile împotriva dictaturii machiste a blocat accesul în oraș drept protest față de o manifestare rezervată exclusiv bărbaților.

Concursul nu se mai ținu în anul respectiv.
Se ținu însă în următorul și, de data asta, în juriu intră o femeie, o fostă macaragiță, în prezent vînzătoare la un minimarket, care bău cot la cot cu bărbații, ba chiar îi lăsă în urmă în ce privește rezistența.

Treptat-treptat însă, numărul doritorilor de a fi membru al juriului se reduse dramatic.
După săptămîna de jurizare, unii deveneau alcoolici cronici.
Nici un tratament de dezalcoolizare nu-i mai readucea pe drumul cel bun.
Alții se îmbolnăveau iremediabil:
De ficat, de stomac, de inimă.

Pentru a stimula oferta, organizatorii se dădură peste cap ca să facă rost de bani mai mulți pentru membrii juriului.
Pe neașteptate, a fi membru al juriului devenise un job rentabil, de invidiat chiar. Depășea ca sumă (evident dacă raportai cele șapte zile la perioada de contract) cîștigul pe zi al unui fotbalist de echipă calificată în Liga campionilor.

Suma asta mare îl atrase pe Neluțu Dădălău.
Nu era băutor.
Altfel spus, nu sărea pese consumul insului obișnuit, care nu se dă în lături de la un păhăruț, mai ales dacă are și un pretext pentru asta.
Avea însă mare, mare nevoie de bani.
Și pentru asta era dispus să sacrifice o săptămînă din viață.

Supraviețui cumplitei încercări care a fost săptămîna de activitate în juriu.
Pentru că nu rezista la băutură nici cît un pisoi și se îmbăta și după un pahar de vin d-apoi unul de palincă, la un anumit interval de timp era luat pe targă de brancardieri și dus la cortul de prim-ajutor unde i se făceau spălături stomacale complete.

Supraviețui săptămînii de confruntare cu Palinca.
Da, dar nu supraviețui bolii de cancer la ficat.
După un an, era înmormîntat.
Cei doi copii ai săi, fata și băiatul, care se și apucaseră să pape banii obținuți de tată cu prețul cancerului la ficat, îi scriseră pe cruce, din proprie inițiativă:
Distins membru al juriului național al Palincăi.
Mort la datorie!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *