CCR a respins definitiv candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale>

Să fie oare pace?

În sfârșit, războiul din Ucraina își așteaptă pacea la care râvnim de trei ani! A fost nevoie de o convorbire  telefonică internațională (cu taxă inversă?) pentru ca speranța să-și desfășoare aripile deasupra unui front însămânțat cu sute de mii de vieți nevinovate. La cele două capete ale firului invizibil au stat Donald Trump și Vladimir Putin și cum cei doi nu s-au auzit de multișor, s-au întins la discuții timp de nouăzeci de minute. Cât durează un meci de fotbal fără prelungiri, adică. Sper să nu avem și lovituri de departajare, că asta ar însemna alte și alte cadavre! Cine va câștiga partida, habar n-am, deocamdată,  însă  eu merg pe un egal, nu unul de salon, desigur ! Blatul îl resping din start, ne e îndeajuns momentul declanșării conflictului,  deloc cușer! Până atunci, să consemnăm declarația locatarului de la Casa Albă referitoare  la conversația istorică: „Tocmai am avut o conversație telefonică lungă și foarte productivă cu președintele rus Vladimir Putin. Am discutat despre Ucraina, Orientul Mijlociu, energie, inteligență artificială, puterea dolarului și alte subiecte. Amândoi am reflectat asupra istoriei mărețe a națiunilor noastre și asupra faptului că am luptat împreună cu atât de mult succes în cel de-al Doilea Război Mondial, amintindu-ne că Rusia a pierdut zeci de milioane de oameni și noi, de asemenea, am pierdut atât de mulți!

Am vorbit despre punctele forte ale națiunilor noastre și despre marile beneficii pe care le vom obține într-o zi dacă vom lucra împreună. Dar mai întâi, așa cum am convenit amândoi, vrem să oprim milioanele de morți care au loc în războiul cu Rusia/Ucraina. Președintele Putin chiar a folosit sloganul meu de campanie foarte puternic «Bunul simț». Amândoi credem foarte mult în el.

Am convenit să lucrăm împreună, foarte strâns, inclusiv să ne vizităm reciproc țările. Am convenit, de asemenea, că echipele noastre respective vor începe imediat discuțiile și vom începe prin a-l suna pe președintele Zelenski al Ucrainei pentru a-l informa cu privire la conversație, ceea ce voi face chiar acum.

I-am rugat pe secretarul de stat Marco Rubio, pe directorul CIA John Ratcliffe, pe consilierul pentru securitate națională Michael Waltz și pe ambasadorul și reprezentantul special Steve Whitkoff să conducă discuțiile, care cred cu tărie că vor avea succes.

Milioane de oameni au murit într-un război care nu ar fi avut loc dacă aș fi fost președinte, dar s-a întâmplat, așa că trebuie să se încheie. Nu ar trebui să se mai piardă alte vieți!

Vreau să îi mulțumesc președintelui Putin pentru timpul și efortul pe care le-a dedicat acestui apel și pentru eliberarea de ieri a lui Mark Vogel, un om remarcabil pe care l-am primit personal la Casa Albă aseară. Cred că acest efort se va încheia cu succes, sperăm în curând”.

O întrebare mă hăituiește  neîncetat: ce caută America în gâlceava pravoslavnică? Nu că v-ați pus-o și voi? Că e  logic, de vreme ce confruntarea militară s-a  purtat între… Rusia și Ucraina! Or,  firesc e ca  negocierile să-i aibă ca protagoniști pe cei doi, nu? Răspunsul nu le profită yankeilor și ultrașilor lor pătimași, orbi de-a dreptul!, care au  negat orice amestec al „națiunii indispensabile” în sfada est-europeană. Deodată, ceea  ce am susținut încă  din 2022 și anume că sămânța belicoasă azvârlită în pământul  rutean pute a hamburger  se adeverește  astăzi. Păi, dacă „Unchiul Sam” nici usturoi n-a mâncat  și nici gura nu-i miroase, de ce s-a trezit să-l sune pe țarul de la Kremlin? Ce rost are să se vâre în ciorba altora? Nu că s-au deconspirat apostolii libertății și democrației universale? Ehe, și  ce apostoli, înarmați  până-n dinți și lacomi fără pereche…

De la București, ambasada „partenerului strategic” a transmis un mesaj în aceeași cadență: „Războiul din Ucraina trebuie să se încheie printr-o soluție negociată, în care ambele părți vor trebui să facă concesii. Acest proces va necesita o diplomație fermă și abilă. Doar Statele Unite, sub conducerea președintelui Trump, pot transforma acest obiectiv în realitate”.  Un mesaj obligatoriu  și precaut, cu destule dedesubturi. Ca și depeșa semnată de Marco Rubio, secretarul de stat de pe Potomac: „În primul rând, permiteţi-mi să spun acest lucru. Credem că ceea ce a făcut Putin a fost teribil: invadarea unei ţări, atrocităţile pe care le-a comis.  A făcut lucruri oribile.  Dar necinstea care a existat este că am făcut cumva oamenii să creadă că Ucraina ar fi capabilă nu doar să învingă Rusia, ci să o distrugă, să o împingă înapoi la cum arăta lumea în 2012 sau 2014, înainte ca ruşii să ia Crimeea şi altele asemenea.  Iar rezultatul, ceea ce au cerut în ultimul an şi jumătate, este să finanţeze un impas, un impas prelungit, în care suferinţa umană continuă.  Între timp, Ucraina este dată înapoi cu 100 de ani; reţeaua lor energetică este distrusă. Adică, cineva va trebui să plătească pentru toată această reconstrucţie ulterioară.  Şi câţi ucraineni au părăsit Ucraina, trăind acum în alte ţări?  S-ar putea să nu se mai întoarcă niciodată.  Adică, acesta este viitorul lor, şi este în pericol în această privinţă. Aşadar, punctul de vedere al preşedintelui este că acesta este un conflict prelungit şi că trebuie să se încheie.  Acum, trebuie să se încheie printr-o negociere.  În orice negociere, ambele părţi vor trebui să renunţe la ceva.  Nu am de gând să prenegociez asta.  Adică, aceasta va fi munca diplomaţiei dure, ceea ce obişnuiam să facem în lume în trecut, şi eram realişti în această privinţă.  Dar ambele părţi într-o negociere trebuie să cedeze ceva.  Şi acest lucru va lua timp, dar cel puţin avem un preşedinte care recunoaşte că obiectivul nostru este ca acest conflict să se încheie, şi trebuie să se încheie într-un mod durabil, deoarece este un conflict nesustenabil – din toate părţile, în cele din urmă este nesustenabil.  Rusia plăteşte un preţ mare pentru acest lucru în propria sa economie, rata inflaţiei şi altele asemenea. Dar, până la urmă, aceasta este poziţia preşedintelui şi acesta este adevărul.  Şi cred că chiar şi un număr tot mai mare de democraţi ar recunoaşte acum că ceea ce am finanţat este un impas, un conflict prelungit şi poate chiar mai rău decât un impas, unul în care Ucraina este distrusă treptat şi pierde tot mai mult teritoriu.  Aşadar, acest conflict trebuie să se încheie”[1].

Oficialii europeni de prim rang au reacționat  în mod previzibil, iritați la culme  că SUA și Rusia  i-au ocolit. Sărmanii, abia acum au realizat că sunt simpli figuranți în piesa ce se scrie  altundeva… Replica muscalilor n-a întârziat, ex-președintele Dmitri Medvedev, marioneta preferată a neînduplecatului Putin, azvârlindu-ne direct în față nevolnicia: „Aceasta arată rolul său real în lume .Vremea Europei a trecut. Nu a fost avertizată despre discuția telefonică Putin – Trump sau consultată în privința conținutului sau declarațiilor ulterioare. Asta arată care este rolul ei real în lume și șansele ei să facă rost de un bărbat. Nici nu e de mirare. Epoca Europei s-a terminat. E slabă, urâtă și fără niciun folos. Europa, această fată bătrână frigidă, este înnebunită de gelozie și furie. (…) Este imposibil să ne îngenuncheze. Și cu cât adversarii noștri își dau seama mai repede de asta, cu atât mai bine”.

„Ucraina, vrea pace mai mult decât oricine. Vom stabili pașii noștri comuni cu America pentru a opri agresiunea rusă și pentru a garanta o pace fiabilă și prelungită”, a bâiguit și Volodimir Zelenski, autorul moral al tragediei  concetățenilor săi.

În acest context extrem de încordat, găsesc mai potrivite ca oricând  vorbele părintelui fondator al Turciei moderne. Astfel, cu prilejul unei întruniri la Ankara a Consiliului Înţelegerii Balcanice, Kemal Atatürk susținea:  „De astăzi înainte, noţiunea de umanitate a atins un asemenea punct, încât ea va ajuta la purificarea conştiințelor noastre şi la înălțarea sentimentelor noastre. Dacă observăm şi examinăm situaţiile şi exigenţele lor cu gândirea unui om civilizat şi în lumina unei înalte conştiinţe, vom ajunge la următorul rezultat: a îndemna pe oameni să se sugrume unii pe alţii, sub pretextul de a-i face fericiţi, constituie un sistem inuman şi eminamente  regretabil. Unicul mijloc pentru a asigura  fericirea oamenilor este apropierea lor, făcându-i  să se iubească şi de a acționa cu energie în aşa chip ca să-și satisfacă nevoile materiale şi morale reciproce. Adevărata feriaire a umanităţii în climatul de pace mondială nu va fi posibilă decât dacă va crește numărul propovădnitorilor acestui înalt ideal.

El precizează apoi măsurile utile spre a menţine pacea mondială : „Dacă se vrea o pace durabilă, trebuie să se ia măsuri internațioanle pentru ameliorarea  situației maselor. Bunăstarea întregii umanități trebuie să  ia locul foamei și opresiunii. Cetăţenii Iumii trebuie educați în așa fel încît să se depărteze de lăcomie, răutate şi răzbunare“[2].

Mă tem însă  că un astfel de deziderat nu se va împlini niciodată, întrucât omul înseamnă, înainte de toate, lăcomie, răutate și răzbunare…

 

 

[1] Declarație făcută  la emisiunea Megyn Kelly Show (kyivindependent.com)

[2] Petre Ghiață, Atatürk


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „Să fie oare pace?”

  • UCR a fost folosită de SUA- Biden pentru a acoperi hoțiile fiului ; slăbirea Europei ;impunerea că unica putere globală ! Se omite dușmănia ruso-ucraineana ce durează de zeci de ani ! Rușii au omorât milioane de ucraineni in timpul foametei din anii 1930-1933;ucrainenii au omorât milioane de ruși,polonezi și evrei in anii 1941-1943,prin diviziile de exterminare ale lui Bandera și amicii ! Ucraina și țările baltice au fost coloană 5 germana în perioada de pregătire a invaziei fasciste din 1941 ! UCR a trădat de multe ori aliații și prietenii ! Din 2014 până în 2022 au omorât 14000-18000 mii de bătrâni,copii si femei ruși din teritoriile autonome Donbas,Lugansk și Harkov !

  • N-am nici cea mai mica indoiala ca in Europa va fi razboi iar in SUA posibil unul civil. Toate astrele sunt perfect aliniate. Orb sa fii sa nu vezi. Popoarele vor pleca la raboi si nimeni nu le va cere aprobarea.
    PS Rusii stiu si se pregatesc de cca 20 de ani pentru asta. Iar daca nici rusii nu stiu pe ce planeta traiesc, eu sunt papa de la Roma.

  • Doctrina americană a declanșat razboiul acum tot ea vrea sa îl încheie ,e hilar.A văzut tehnologia rachetelor hipersonice ale rușilor și asta le-a cam temperat elanul,vor face americanii concesii nebănuite,nu prea mai au atuuri nici americanii și nici UE.Asta cu armata UE e un Bullshit,e moarta din start.Cati vor vrea sa moara pentru steagul UE? Nimeni.

  • Istoria e plina de absurditati. Razboiul trebuia evitat și putea fi evitat.Țapi ispașitori numai Putin și Zelenschi ? Trump face orice numai sa nu apara asociat lor . Ce ar fi daca , prin jocul absurd al intamplarii, Johanis ajungea bulibaș la NATO ?Ce pregatire umana au cei ce conduc vremlnic lumea?

  • Ce au facut americanii, doar cine n-a vrut, n-a vazut.
    Ca actuala UE, total diferita de cea initiala, n-are nici un viitor si ca n-are cum duce decat la dezastru continental, iarasi, doar cine n-a vrut, n-a vazut.
    Ce vor face cei care conduc America, ce vor face cei care conduc UE, vom vedea. Pe moment, stim ce spun ei dar ce vor face de facto, ramane de vazut. SI vom vedea si ce efecte vor avea actiunile lor.
    Ceea ce ma framanta pe mine, e ce facem noi! Nu administratia noastra, mai mult, sau mai degraba, mai putin legitima. Putem avea sperantele in revenirea statului roman la scopul existentei lui, de a actiona in totul, in interesul cetateanului roman?
    Departe de a fi un Mesia, Georgescu pare a fi o speranta. Dar de unul singur, oricate bune intentii ar avea el, mare lucru nu poate face. Cu siguranta, Georgescu e “altceva”. Ramane de vazut, daca va fi cazul, daca in privinta asta, “altceva” va insemna si “mai bine”.
    Actuala clasa asa-zis “politica”, e atat de corupta si de rutinata in rele, incat nu mai poate fi suspectata de vreun fel de bune intentii si mentinerea ei la carmele tarii nu ne poate asigura decat de dezastrul total. De ceva vreme, gruprile de interese pompos denumite “partide”, s-au unit intr-o singura si eterogena clica, toti avand fatis drept scop spolierea a ce a mai ramas din Romania. De aici si neintelegerile permanente dintre reprezentantii lor. Firesc pentru orice javre care se bat pe acelasi starv.
    Lacomia, rautatea si razbunarea, ne vor insoti inca multe milenii de acum inainte, fac prea pregnant parte din fiintele noastre.
    Dar exista posibilitatea ca toate aceste tare, sa fie puse sub control, ca efectele lor sa fie diminuate.
    Prin frica.
    Daca in vremuri mai vechi functiona frica de pedeapsa divina, astazi, asa ceva n-ar mai functiona, pentru ca exacerbarea defectelor omenirii s-a petrecut tocmai pentru ca omenirea si-a pierdut credinta!
    Dar poate ca frica de pedeapsa legilor omenesti, drepte si aplicate cu dreptate, ar putea determina diminuarea efectelor lacomiei, rautatii si razbunarii. Si poate ca asemenea legi drepte si aplicate cu dreptate si intelepciune, ar avea si prezumatul efect de preventie.
    Dar pentru asta, intai am avea nevoie de legile alea drepte, care sa apere in primul rand Omul, nu Statul si, care sa elimine posibilitatea folosirii legilor pentru a abuza…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *