Sadoveanu vrea 20000 de biblioteci!

Căutînd în Scînteia din 1946 pentru a ilustra felul în care s-a sărbătorit 1 Mai de către comuniști, am dat în numărul din 1 mai 1946, peste această tabletă a lui Mihail Sadoveanu, publicată la pagina 3, dreapta sus, pagină pusă sub semnul lozincii Spre România de mîine:

Totul pentru cultura poporului
de MIHAIL SADOVEANU

Viitorul nostru cultural – am mai spus asta – e în legătură directă cu ridicarea intelectuală a păturilor largi populare. Cînd conștiința de neam și de patrie va arde în fiecare individ, vom fi ajuns la eliberarea întregului popor, la independența lui deplină. Nici un analfabet, asta să fie lozinca. Totul pentru sănătatea Poporului, pentru buna lui stare materială și, în același timp și mai ales, pentru cultura lui. Difuzarea cărții să se facă prin zeci de mii de biblioteci – devenite instituții naționale. Sub acest unghiu de vedere nu e greu de înțeles care poate fi rolul intelectualilor în general și al scriitorilor în particular. Scriitorii care nu înțeleg postulatul timpului, care mai continuă să stăruiască fie în izolare, fie în vechile prejudecăți, fie în naționalismul agresiv și ura de rasă, care nu au în vedere necesitățile acestui moment teribil al istoriei umanității, să rămîie între două lumi ca într-un ostrov pustiu. Toate teoriile de artă încetează – pînă cînd datoria noastră va fi împlinită.

Dați-mi să alcătuiesc un afiș ori o chemare:
Vreau să scriu o carte pentru cele douăzeci de mii de biblioteci. E adevărat că n-am hîrtie ca să tipăresc nimic (la editorul meu «Cartea Românească» așteaptă de multă vreme retipărirea a unsprezece volume ale mele), iar cele douăzeci de mii de biblioteci sunt deocamdată numai un vis. Însă tocmai de aceea trebuie să ne mișcăm, să ne unim, să voim si să realizăm.”

Sîntem la începutul lui mai 1946.
Sadoveanu se plînge că n-are unde și cum retipări unsprezece volume de ale sale.

Despre ce-o fi vorba?
Despre volumele aparținînd Operelor complete, începute la Fundațiile Regale, din care publicase pînă în 1945, 4 volume. Asta înseamnă că mai avea de publicat 11 volume din seria Opere complete. Operele complete vor fi începute în 1954 și se vor încheia în 1973 cu volumul 21. Despre ce carte voia Sadoveanu ca, o dată scrisă (n-o scrisese în 1946), să fie distribuită la douăzeci de mii de biblioteci?

După 1946 scriitorul tipărește următoarele cărți:

  • Fantazii răsăritene (1946)
  • Caleidoscop (1946)
  • Păuna mică (1948)
  • Mitrea Cocor (1949)
  • Nada Florilor, roman (1951)
  • Nicoară Potcoavă, roman (1952).

Să fie vorba de Mitrea Cocor?!
Oricum, prin invocarea distribuirii la 20000 de biblioteci, Sadoveanu sugera un tiraj uriaș pentru cartea sa.
Tiraj uriaș, parale multe!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *