Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Santo Trafficante Jr, un om de onoare. Mafiotul CIA-ist și asasinarea lui Kennedy

Tatăl său, Santo Trafficante Sr., a fost un mafiot din Florida care a supraviețuit unei serii de războaie între bande violente pentru a deveni liderul unei puternice familii mafiote cu sediul în Tampa. Mai târziu, Santo Trafficante Jr. a preluat conducerea familiei criminale și a fost implicat într-o rețea de conspirații pentru a-l ucide pe liderul revoluționar al Cubei și, se zvonește, pe președintele John F. Kennedy.

Ca să înțelegem mai bine fenomenul, noi trebuie să reținem faptul că tatăl lui Trafficante a fost norocosul supraviețuitor a ceea ce s-a numit „Era de sânge”, adică atunci când bandele rivale cu sediul în Tampa se luptau pentru controlul cluburilor de noapte din epoca Prohibiției și, în mod crucial, pentru racketurile locale de loterie denumite „bolitas”. Luptele dintre rivalii mafioți din sudul Floridei i-au slăbit în mod esențial pe fiecare dintre ei din punct de vedere financiar și, prin crimă, luptele au scăzut și numărul de soldați disponibili. Trafficante Sr. a stat deoparte și a dezvoltat relații cu politicienii și colegii săi mafioți din New York și Chicago. Până la sfârșitul prohibiției și al Epocii sângelui, era omul de vârf al Mafiei din Florida, acționând cu binecuvântarea șefului mafiot exilat Charlie „Lucky” Luciano, a lui Frank Costello din cele Cinci Familii și a lui Meyer Lansky din Sindicatul Național. În anul 1946, Santo Sr. și-a trimis fiul, care era deja un subaltern al familiei, în Cuba pentru a investi în numărul tot mai mare de cluburi de noapte și cazinouri din această țară insulară. Familia Trafficante a format o alianță puternică cu guvernul Batista din Cuba și a profitat de pe urma investițiilor lor, deși nu și-au atins niciodată obiectivul de a domina total jocurile de noroc de pe insulă. În 1954, Santo Sr. a murit din cauze naturale (într-un moment în care unii dintre rivalii săi rămași erau încă expulzați prin violență), iar fiul său a preluat conducerea familiei criminale. Familia a profitat nu numai de pe urma cazinourilor sale offshore, ci și de pe urma traficului de narcotice. Era clar că forțele de ordine federale și locale aveau un interes acut față de familia Trafficante. Santo Jr. a fost pus sub acuzare de mai multe ori de-a lungul anilor 1950, dar a fost condamnat o singură dată, în 1954, în urma unor acuzații de corupție la nivel de stat, iar acea condamnare a fost anulată de către Curtea Supremă din Florida. Trafficante a fost arestat, din nou, în 1957 pentru că a participat la celebrul summit Apalachin al liderilor mafioți din Pennsylvania, dar aceste acuzații au fost retrase. În anul 1959, Revoluția cubaneză a răsturnat guvernul corupt al lui Batista, iar Fidel Castro, noul lider, a naționalizat proprietățile deținute de către străini și a închis cazinourile, acțiuni care au reprezentat o lovitură financiară uriașă pentru Trafficante, care era al doilea după Meyer Lansky în ceea ce privește amploarea investițiilor sale în Havana.

Semințele pentru cel mai interesant capitol istoric al lui Trafficante au fost plantate, deoarece mafiotul avea să aibă o relație bine stabilită cu CIA într-un efort continuu de a-l asasina pe Castro. Fostul agent FBI, ulterior consilier al lui Howard Hughes, Robert Maheu din Las Vegas, a fost unul dintre principalii intermediari ai lui Trafficante. Mafiotul Johnny Rosselli, care a lucrat atât pentru Trafficante, cât și pentru Chicago Outfit, a fost un alt asociat implicat în eforturile nereușite de a-l ucide pe Castro și, potrivit unor opinii, a fost cel care i-a pus pe Trafficante și Giancana în legătură cu Maheu. Mai târziu, Rosselli a pretins că a fost implicat, sau că a fost, de fapt, un trăgător, într-o conspirație mafiotă pentru a-l ucide pe președintele John F. Kennedy, iar unele relatări îl consideră pe Trafficante implicat în presupusa conspirație, care nu a fost dovedită. În 1975, Rosselli a depus mărturie în fața Comitetului senatorial pentru informații cu privire la eforturile de a-l ucide pe Castro. El a fost chemat din nou să depună mărturie în aprilie 1976 cu privire la presupusa conspirație pentru uciderea lui Kennedy, dar Rosselli nu a mai ajuns să o facă. Cadavrul său a fost găsit într-un butoi care plutea în Golful Biscayne, în largul coastei Floridei.

Trafficante a rezistat războaielor mafiote din Florida și diferitelor teorii ale conspirației, Revoluției cubaneze și pierderii cazinourilor sale offshore, precum și controlului intens al forțelor de ordine, fără a petrece vreodată timp în închisoare. Unul dintre ultimii mafioți supraviețuitori ai epocii Luciano, Trafficante a murit de o boală de inimă într-un spital din Houston, Texas, în 1987.

Pentru cei interesați de asemenea subiecte, eu vă reomand să accesați https://themobmuseum.org/.

YouTube player

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *