Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Scandal în PNL. Ultimele zile ale mohicanului Orban

Ludovic Orban îşi trăieşte ultimele zile ale carierei sale politice. Deşi bătrânul mohican al politicii româneşti s-a angajat în cea mai importantă bătălie a vieţii sale – reconfirmarea în funcţia de preşedinte al PNL – şi ţinteşte inclusiv o candidatură la alegerile prezidenţiale din anul 2024, stelele care strălucesc pe bolta scenei politice, influenţând în mod decisiv dinamica acesteia, au alte planuri pentru vechiul liberal.

Organizarea Congresului din data de 25 septembrie, când cei cinci mii de membrii liberali sunt chemaţi la urne pentru a decide echipa de conducere a partidului, generează deja tensiuni uriaşe în interiorul Partidului Naţional Liberal. Scandalurile sunt la ordinea zilei, iar ameninţările la care au recurs cele două echipe aflate în competiţie par a fi desprinse din celebrele filme cu mafioţi.

„Am fost și amenințat. Pe mine nu mă intimidează nimeni” strigă ca din gură de şarpe tânărul Robert Sighiartău în faţa jurnaliştilor, acesta fiind acuzat că, din poziţia de secretar general, încearcă să măsluiască baza de date a partidului în beneficiul taberei premierului Cîţu. „Orban a trădat interesele partidului când a cedat ministerele cheie, precum Transporturile, Dezvoltarea și Fondurilor Europene, pentru a prelua funcția de președinte al Camerei Deputaților”, răcneşte la unison garda pretoriană a premierului Cîţu, formată din Rareş Bogdan, Raluca Turcan şi acelaşi Robert Sighiartău. „Lichele, oportuniști și oportuniști” este replica tăioasă venită din tabăra Orban.

Aşa cum am subliniat deja, la congresul pentru alegerea noii conduceri a liberalilor Ludovic Orban se confruntă direct cu preşedintele Klaus Iohannis. Premierul – candidat Florin Cîţu este doar un proxy prin care acesta încearcă să preia controlul total asupra partidului. Însă, prin această confruntare, care se anunţă a fi una pe viaţă şi pe moarte, Iohannis nu vizează doar securizarea partidului pentru viitoarele sale planuri politice, ci şi definirea bilanţului mandatului său de preşedinte. Un bilanţ care este extrem de sărac în realizări.

„Eu propun altfel de politică”. Aceasta a fost principala promisiune pe care preşedintele ales, Klaus Iohannis, o făcea la începutul primului său mandat la cârma Palatului Cotroceni. Iar curăţarea scenei politice de cei care reprezintă vechea generaţie de politicieni face parte din scenariul implementării unei „astfel de politici”. Prin urmare, pas cu pas, unii dintre cei mai puternici şi mai importanţi lideri au fost eliminaţi sau urmează să fie eliminaţi definitiv de pe scena politică în uralele publicului.

Liviu Dragnea, cel care le-a suflat liberalilor victoria la alegerile parlamentare din anul 2016, a fost vârât la puşcărie direct din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, iar perspectivele pe care le are nu sunt deloc îmbucurătoare, acesta fiind trimis în judecată într-un nou dosar care vizează participarea la învestirea preşedintelui SUA, Donald Trump.

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a cărui personalitate impunătoare i-a generat multe coşmaruri neputinciosului Iohannis, a fost redus la tăcere prin eliminarea Partidului Mişcarea Populară din Parlament şi aşteaptă cu multe emoţii decizia definitivă a ICCJ în dosarul privind colaboararea cu Securitatea.

De asemenea, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, cel care a făcut şi desfăcut majorităţi parlamentare în ultimii ani, după ce a ratat realegerea pentru un nou mandat de senator a fost luat imediat în vizor de procurorii DNA pentru o presupusă luare de mită şi de cei ai Parchetului General pentru abuz în serviciu şi complicitate la uzurparea de calităţi oficiale. Iar şansele să scape de o condamnare sunt destul de mici.

Klaus Iohannis aşteaptă cu nerăbdare să-şi atârne la cingătoare scalpurile celor trei politicieni şi să pozeze în faţa electoratului în marele reformator al clasei politice. Este cea mai importantă moştenire pe care vrea să o lase în urma mandatului său de preşedinte. Dar şi o poliţă prin care vrea să-şi asigurea liniştea politică şi personală la finalul celor zece ani pe care i-a petrecut la Palatul Cotroceni.

Ludovic Orban este ultimul mohican din vechea generaţie de politicieni care mai este încă activ pe scena politică. Şi care îşi face planuri foarte mari de viitor. Ameninţările lansate la adresa sa de către tabăra care îl susţine pe premierul Cîţu nu sunt doar simple intimidări. Ci avertismente foarte clare. Pentru Orban, pierderea competiţiei pentru şefia PNL va însemna automat nu doar pierderea funcţiei de preşedinte al Camerei Deputaţilor, ci şi dispariţia acestuia definitivă de pe scena politică. Un risc pe care Ludovic Orban se pare că este dispus să şi-l asume.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Scandal în PNL. Ultimele zile ale mohicanului Orban”

  • Iohannis s-ar putea sa ia țeapa vietii lui..!
    Daca nu-i iese manevra cu plantarea lui Fl.Cîțu in fruntea PNL-lui, va plati greu, cu ani de puscarie, incercarea de ”debarcare” a lui Ludovic Orban si a oamenilor lui..!
    Pentru ca in anul 2024, la sfarsitul mandatului de presedinte al Romaniei Iohannis va deveni un mare..nimic, iar Ludovic Orban, in cazul in care va fi reales presedinte al PNL, plus oamenii lui mai vechi si mai cu ”relatii”, nu vor uita cum niste ”venetici” ajunsi ”liberali” relativ recent (Iohannis, Cîțu, Rareș Bogdan, etc) au incercat ”sa-i puna pe faraș” pe ei, membri cei mai vechi si mai plini de ”cicatrici”, ”coloana vertebrala” a partidului..!
    ”Aripa Orban” din Noua Securitate (servicii+DNA), satula sa tot pocneasca din călcâie in fata ”oamenilor regimului” din ”aripa Iohannis-Bruxelles”(cozi de topor care fac jocurile gruparilor politico-mafiote anti-nationale si anti-nationale din Romania si de la Bruxelles) va pune si ea umarul atunci la..”decaparea” lui Iohannis, Cîțu, Rares Bogdan, etc. (exista deja in sertare dosare penale pentru toti acestia; se asteapta numai..”momentul oportun”)

  • De acord cu ce zice doamna,Orban cred eu ca va fi matrasit politic,si dupa aia e posibil sa i vina si un dosarel ca nu a vrut sa faca pasul in spate.EEE Sicuta Mandolina,cand Sistemul nu te vrea si esti destept faci pasul in spate.Dar unii nu inteleg…si la final isi frang gatu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *