Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Scandalul Nicușor Dan n-are nici o influență asupra alegerilor pe București. Nu de alta, dar ele au avut loc deja

Nu mai e nevoie, cred, să reamintesc faptul că, odată declanșată campania electorală pentru locale cetățeanul Cristoiu, definit, ca orice simplu cetățean, prin simpatii și antipatii, prin convingeri și emoții, a lăsat locul ziaristului Cristoiu sau, cum deja a intrat în fondul de cuvinte al profesiei, Istoricului clipei. Prin urmare pînă la încheierea bătăliei electorale din 2020, una dintre cele mai spectaculoase din anii postdecembriști, mă voi situa pe poziția cronicarului de front dintr-o țară neutră într-un Război mondial.

Campania electorală mai ales în orașele mari aduce față în față nu atît candidații, cît mai ales echipele de consultanță. Plătite regește, acestea pun la bătaie strategii, tactici, lovituri și contralovituri. Nu de puține ori candidatul e o simplă păpușă de hîrtie în mîinile consilierilor de campanie. Sînt și situații în care candidații, personalități autentice, refuză sfaturile consilierilor trecîndu-le prin filtrul propriului instinct politic. În ansamblu însă o campanie electorală, mai ales cînd constă în bătălia dintre persoane, ca la locale și prezidențiale, și nu între partide, ca la parlamentare, se definește ca bătălie între staff-uri de campanie pe post de regizori ai unor actori.

Din această perspectivă voi comenta întîmplările mari și mici din campania pentru locale. După opinia mea, bătălia națională pentru locale se concentrează, din punctul de vedere al opiniei publice, în două confruntări cu valoare de simbol:
Cea de la sectorul 1, dintre Dan Tudorache și Clotilde Armand, ca o confruntare nu atît între USR-PLUS și PSD, ci o confruntare între USR-PLUS și toate celelalte partide.
Cea de la București, dintre Gabriela Firea și Nicușor Dan, ca o confruntare între electoratul Pro PSD și electoratul anti PSD.

Să ne ocupăm nițel de campania pentru primăria București. Dacă îi spunem război, e un război cu mai multe fronturi. Unul este cel al confruntării dintre Gabriela Firea și Nicușor Dan, în principal, un altul este al confruntării dintre Traian Băsescu și Gabriela Firea, dar și Traian Băsescu și Nicușor Dan. Putem considera un alt front cel al luptei dintre candidatul Pro România și ceilalți candidați. Normal ar fi ca acest război să se desfășoare din plin, acum cînd mai sînt puține zile pînă la alegerile locale, pe mai multe fronturi. Adică să avem o confruntare Nicușor Dan – Gabriela Firea, Nicușor Dan – Traian Băsescu, Gabriela Firea – Traian Băsescu, poate și în trei, un front alcătuit din trei. Așa cum se vede, în aceste zile, toate celelalte fronturi au dispărut pentru a lăsa în prim plan frontul Nicușor Dan – Gabriela Firea. De fapt de la început campania electorală pe București s-a concentrat pe bătălia dintre cei doi. O bătălie considerată a fi și bătălia între cele două blocuri politice. Pe de-o parte PNL, care și-a asociat în bătălia pentru București, USR-PLUS, alcătuind o alianță nu atît de Dreapta (lipsește PMP), cît mai ales anti PSD. Pe de alta, PSD, deșt Gabriela Firea a evitat postura de candidat al PSD, sugerînd situația de candidat sprijinit de PSD, totuși electoratul anti – PSD o vede ca întruchiparea PSD. A PSD-ului lui Liviu Dragnea, deși Gabriela Firea a fost inițiatoarea puciului anti Dragnea din partid. E mai mult decît interesant că în timp ce Gabriela Firea caută să ducă războiul pe frontul confruntării dintre candidați, Nicușor Dan se zbate să angajeze războiul pe frontul strict politic, al confruntării între blocuri. Cei doi nu s-au confruntat pînă acum la televizor. Dar chiar dacă se vor confrunta nu cred că mare lucru va ieși din punct de vedere electoral. După opinia mea în ce privește primăria Capitalei alegerile au avut loc. Înainte de începerea campaniei electorale, ba mai mult înainte chiar de Pandemie. Au avut loc în timpul Guvernării PSD. Atunci s-a manifestat și la București lupta crîncenă dintre cele două forțe- Pro și Contra PSD. Nicușor Dan n-a adus în această bătălie nimic. Nici în plus nici în minus. PNL și USR-PLUS puteau la fel de bine să pună drept candidat rondul de la Piața Universității. Alegătorii ar fi mers la vot ca să elibereze Bucureștiul de PSD și nu ca să voteze candidatul alianței.

O altă dimensiune a acestui front:
Nicușor Dan reprezintă contracandidatul, cel care vrea să ia locul Gabrielei Firea. Gabriela Firea este primarul în exercițiu. Ea luptă pentru a-și păstra funcția. De aceea, în timp ce Gabriela Firea, cel puțin pînă acum, a avut drept temă principală de campanie: „Iată ce am realizat și iată ce voi realiza! Lăsați-mă să continui realizările”, Nicușor Dan a avut drept temă denunțarea administrației Gabriela Firea ca o administrație tipic PSD-istă.

În ultimele zile s-a ivit o noutate pe acest front:
Tema Luptei împotriva corupției.

E interesant că Nicușor Dan a abordat-o de la început, fără prea mare succes, deoarece în cazul unui candidat care e primar PSD exigența electoratului, mai ales a electoratului PSD-ist, nu vizează corupția sau necorupția. În această bătălie cu Gabriela Firea totuși, printre lucrurile reproșate în permanență Gabrielei Firea de către Nicușor Dan a fost și aceea a corupției, a favorizării unor grupuri de interese. Gabriela Firea a evitat un timp tema, concentrîndu-se pe cea a realizărilor care trebuie continuate, drept pentru care ea cere un nou mandat. Dezvăluirile din presă privind implicarea lui Nicușor Dan în apărarea unui om de afaceri dubios, cu probleme penale, împotriva primăriei de sector, care a vrut să-i demoleze restaurantul construit într-un parc bucureștean, a adus-o și pe Gabriela Firea pe terenul luptei împotriva corupției. Prin urmare, Gabriela Firea a preluat această temă și a devenit o luptătoare împotriva corupției întruchipate de Nicușor Dan. Tema angajată de Gabriela Firea, coborîtă pentru prima dată pe teritoriul luptei împotriva corupției, este mult mai primejdioasă pentru Nicușor Dan. Nicușor Dan era pînă acum zîna serafică, îmbrăcată în rochie albă, din punctul de vedere al anti-corupției. Acuma brusc, pe rochița zînei a apărut o pată de grăsime. În loc să explice cum și de ce a apărut pata, Nicușor Dan a trecut la contraatac pe tema luptei împotriva corupției. Pe tema corupției din partea Gabrielei Firea.

Să încercăm să ne detașăm de cele două tabere și să facem o analiză ca o cronică de război în legătură cu această reducere a campaniei electorale pe București la tema luptei împotriva corupției.
Printre consecințe:

1) Cei doi monopolizează bătălia pentru București. Din punctul acesta de vedere Traian Băsescu, alți competitori ar trebui neapărat să intre cît mai hotărît în dispută de o parte și de alta. Nu mai poate exista stat deoparte pentru că altfel ultima săptămînă ei nu vor exista în campania electorală.

2) PSD-ul a făcut cîteva greșeli majore în exploatarea acestei dezvăluiri. A fost uriașa greșeală, crimă, i-aș spune, a parlamentarilor că au mers să depună plîngere împotriva lui Nicușor Dan la DNA. Sigur că pot fi și în PSD oameni cinstiți, dar imaginea unui PSD care luptă împotriva corupției deocamdată contravine imaginii publice înrădăcinate.

Gabriela Firea, la rîndul ei, a făcut o greșeală. În loc să lase confruntarea dintre presă, sigur, presa care o simpatizează, și Nicușor Dan, pe această chestiune, a intrat și ea în discuție, acuzîndu-l pe Nicușor Dan umăr la umăr cu jurnaliștii. Astfel trei sferturi din eficiența electorală a atacului împotriva lui Nicușor Dan se risipește, pentru că acesta apare ca o armă electorală a Gabrielei Fire și nu ca expresia preocupărilor presei pentru corectitudinea candidaților.. De regulă, în campaniile inteligente, ceea ce nu e cazul campaniilor de la noi, într-o asemenea împrejurare candidatul se pronunță rar despre campaniile din presă împotriva adversarului și numai cînd este întrebat. În nici un caz el nu se angajează ca vîrf de lance al bătălie inițiate de presă.

3) Nicușor Dan, care se adresează unui electorat preocupat de un altfel de politică, se complace în acest Scandal într-o politică tradițională. Electoratul lui Nicușor Dan e sofisticat, greu de păcălit cu trucuri politice învechite. Contraatacul gen Dar tu, tu nu ești coruptă? ține de politica tradițională. Politica modernă, angajată față de un electorat inteligent, sofisticat, se definește prin sinceritate. Sub acest semn, Nicușor Dan ar fi trebuit să iasă în fața electoratului său și să-și recunoască greșeala de a se fi implicat în apărarea unui om de afaceri din mafia imobiliară. Dacă acesta e singurul moment de rătăcire al lui Nicușor Dan, electoratul său l-ar înțelege cînd și-ar recunoaște greșeala. În locul acestei mișcări originale, inteligente, Nicușor Dan a pornit un contraatac menit a dovedi că PSD e un partid corupt. Imaginea lui Nicușor Dan însoțit de Violeta Alexandru pe post de mămică vitregă cărînd o pancartă de protestatar pentru a o planta în poarta sediului PSD poate fi înscrisă în arsenalul neroziilor ivite din criză de soluții. Că Gabriela Firea e coruptă Nicușor Dan a dus o campanie de ani întregi. Fără nici o eficiență.

N.B. Toate aceste observații țin de luarea în serios a campaniei electorale. În realitate, Scandalul Apărarea cîrciumei din parc nu va avea nici un efect în rezultatul votului. Acesta depinde crucial de forța celor două partide din spatele celor doi candidați de a aduce oameni la vot în condițiile Pandemiei. Pentru că la 27 septembrie 2020 vor merge la vot în București doar cei scoși din case de activul partidului. Această scoatere depinde mult de ceea ce oferă partidul respectiv mai ales bugetarilor. Și cum în București e o armată de inși hrăniți de la Bugetul dependent de guvern, PNL, partid aflat la Guvernare, are mult mai multe șanse să scoată oamenii din case pentru a vota în favoarea candidatului PNL.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii